Nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczne, rozgrzewające i w miarę lekkie danie. Inspiracja odnaleziona w polskiej edycji Ultimate Cookery Italian* , aczkolwiek przepis poniżej znacznie różni się sposobem wykonania, a w mniejszym stopniu również składnikami i proporcjami. Ta zupa świetnie smakuje pod warunkiem, że nie pójdziemy na łatwiznę i nie użyjemy takich półproduktów(...)przecieramy starannie przez gęste sito do innego garnka (pozwoli to m.in. usunąć pestki). Gotowy przecier pomidorowy stale podgrzewamy, ale już nie gotujemy, i mieszając stopniowo dolewamy bulion. Następnie dodajemy drugą łyżkę masła i podgrzewamy aż do jego rozpuszczenia się. Odlewamy do innego naczynia pół szklanki przecieru z bulionem. Do odlanej porcji dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany, po czym dokładnie
Kulinarna PokusaPomysł na wykwintny obiad dla dwojga - pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym wraz z dodatkiem miodu oraz octu balsamicznego i domowymi kluskami francuskimi kładzionymi . Danie bardzo smaczne...ale niestety dosyć czasochłonne w przygotowaniu. Pierś z kaczki najlepiej przyprawić dzień wcześniej lub z samego rana w dniu pieczenia, ponieważ musi się zamarynować. Składniki(...)kaczki skórką do dołu. Smażyć 6 minut na średnim ogniu. Uwaga: wytopi się bardzo duża ilość tłuszczu, więc patelni nie smarujemy olejem! Po upływie czasu, pierś przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze 3 minuty. Do naczynia żaroodpornego przełożyć piersi z kaczki (tym razem skórką do góry) i całość zalać tłuszczem z patelni. Piec około 15 minut (ja swoje
UgotowaćPowtarzamy manewr z nalewaniem herbaty do szklanki i z powrotem do dzbanka i jak się zapewne domyślasz, dodajemy teraz cukier i to dość dużo i ponownie gotujemy, parzymy herbatę (drugi powód, dlaczego wybrałem łatwiejszą wersję, brak czasu). Załóżmy, że, herbata jest gotowa i myślisz, że to koniec, nic bardziej mylnego. Ponieważ herbata musi mieć białą piankę, musisz nalać ją(...)wykonać cały rytuał, by na koniec powstała biała piana, charakterystyczna dla herbaty z Mauretanii. Nalej prawie cały kubek herbaty i teraz zaczynając, od niższego pułapu przelewaj herbatę do drugiego kubka, cały czas unosząc go coraz wyżej. Z pewnością wydaje Ci się, że to łatwe zadanie, ale tak nie jest, przelej herbatę kilka razy, aż powstania biała piana
RafalCookPiękną zimę mamy! I choć nieco się spóźniła, to takie temperatury wcale mi nie przeszkadzają. Jest świeżej, zdrowiej, energiczniej, a po spacerze apetyt wzrasta co
Obiad gotowyLubisz karkówkę? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis. Składniki ( 4 porcje): 4 kotlety z karkówki 6 łyżek ketchupu 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki pasty chilli
Oka w rosole czyli KaFka gotujeniewątpliwie ciągnie mnie ku tym smakom. Jednak postanowiłem w końcu, że tydzień curry będzie jedną z pierwszych propozycji po nowym roku, a tym czasem ograniczyłem się do jednego dania. Podobny przepis już mamy na naszym blogu, ale to jest trochę inne podejście do kwestii indyjskiej, wegetariańskiej potrawki z ziemniaków. Bombajskie! A może mumbajskie? Składniki: 500 g ziemniaków 1 większa(...)kostka bulionowa 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka brązowego cukru sól olej 3 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości. Drugą połowę cebuli zmiksować na pastę z posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody. Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę i smażyć mieszając
zadanie-gotowanierozpuszczalnej i mielonej kostka masła 200 g NA MASĘ ŚMIETANOWĄ 2 śmietany śnieżka szklanka zimnego mleka 2 kopiate łyżki żelatyny serek homogenizowany waniliowy ok. 300 g (ja dałam vitanello z biedronki) DODATKOWO : paczka okrągłych biszkoptów słodzona kawa do nasączania WYKONANIE : Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dosypujemy do nich cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem(...)patyczka w temperaturze ok. 170-180 stopni C. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy kawą. MASA KAWOWA : Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem i kawami. W drugiej mieszamy obie mąki i wlewamy na wrzące mleko, cały czas mieszając. Gotujemy przez chwilę. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Porządnie
Pani na deserząbki czosnku Oliwa z oliwek Sok z cytryny do smaku Sól i kmin rzymski wg uznania do smaku 2 łyżki posikanego koperku ½ średniego buraka lub 1 jeden malutki (ma dać piękny kolor i charakterystyczny posmak) Posypka orzechowa (orzechy włoskie, kminek, kolendra, sól) Przygotowanie: Sezam uprażyłam na suchej patelni na złoto. Przesypałam do blendera, zmieliłam. Dodałam oliwę z oliwek tak, żeby(...)powinna być aksamitna i dosyć „miękka” w konsystencji. Otrzymaną pastę podzieliłam na 3 części. Pierwszą z nich przełożyłam do miseczki i jedynie polałam niewielką ilością oliwy – hummus klasyczny. Do drugiej dodałam koperek i ponownie zmiksowałam. Po umieszczeniu w miseczce polałam odrobiną oliwy i posypałam odrobinką posiekanego koperku – hummus z koprem. Do trzeciej dodałam pokrojonego na mniejsze części buraka
Kate's Kitchenlubi. Ja przepis znalazłam tutaj - klik . Jest rewelacyjne, nawet nie potrafię opisać jego smaku, bo trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto(...)miękkiego masła 1/3 szklanki zmielonych migdałów 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka posiekanej żurawiny 100 g posiekanej białej czekolady 1. Wszystkie składniki oprócz żurawiny i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy. 2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby
kruche babeczkiPozwalam sobie użyć nazwy "strogonow", ponieważ to danie- to ani francuski boeuf ( bo nie wołowina), ani postać, od której nazwano danie-czyli generał Stroganow. Oryginał to Boeuf Stroganow...niestety, gastronomia rządzi się własnymi prawami. Dziś proponuję coś a'la stragonow, czyli wersja z kurczakiem. Szybko i prosto. SKŁADNIKI: 0.5 kg filetów(...)oczyszczamy z błon, kroimy w paski. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki w paseczki. Na tłuszcz wkładamy cebulę, gdy się zeszkli-dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy. Na drugiej patelni-na bardzo małej ilości łuszczu obsmażamy pieczarki.Do mięsa dodajemy troszkę koncentratu pomidorowego (ok płaskiej łyżeczki),dodajemy podsmażone pieczarki. chwilkę podsmażamy, dodajemy bulion (stopniowo), gdy uzyskamy sosik, możemy posypać
Kopystką po garachwiem jak Wy, ale ja już miałam dziś trochę dość ciężkich świątecznych dań, więc postanowiłam zrobić jakąś zupkę, koniecznie rozgrzewającą i warzywną. Miałam jeszcze dynię, znalazłam batata, dodałam trochę suszonych pomidorów i ostrego sosu i zrobiłam zupę krem, a do niej fantastyczne chrupiące krakersy z quinoy i modrego jarmużu. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy(...)masy na papierze do pieczenia, lub macie sylikonowej, jeśli wyjdzie zbyt sucha dodajemy więcej wody, jeśli zbyt mokra dosypujemy trochę więcej mąki. Doprawiamy masę na krakersy mieloną kozieradką (ja dałam około 2 łyżeczek), solą i pieprzem. Rozsmarowujemy ją niezbyt grubą warstwą na macie sylikonowej (nie należy się przejmować ewentualnymi dziurkami, ale ważne żeby na całej powierzchni, była mniej więcej
Quinoa Raz!internacie, średnio mnie cieszy, szczerze mówiąc. Wszystkie te popołudnia spędzone w małym pokoiku zlewają się w jedno, jednocześnie dłużąc się niemiłosiernie. Owszem, próbuję z tego wyciągnąć, ile się da - czytam, czytam i jeszcze raz czytam, nadrabiam serialowe zaległości i próbuję uczyć się na bieżąco, żeby nie dostać ataku paniki przed testem na koniec tych czterech tygodni. Jednocześnie jestem zachwycona zajęciami(...)trzech, czy tylko dwóch kolorach i spokojne ćwiczenie nowych technik tak, żeby efekty były zadowalające. Z jednej strony czuję się dość pewnie, bo większości rzeczy już kiedyś próbowałam; z drugiej, czerpię nie tylko z praktycznej wiedzy nauczyciela, ale też poznaję życie innych praktykantów od kuchni . I okazuje się, że wcale tak źle nie trafiłam. Powiem więcej - trafiłam zaskakująco
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomysł na to danie otrzymałam od mojej znajomej, wybornej kucharki P. Geni. Ona te placuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z zamarynowaną polędwiczką i grubo mielonym serem. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 10 dag. sera startego na grubych oczkach cebula 1- 1,5 kg. ziemniaków 4-5 łyżek mąki 1 łyżeczka sosu(...)lubczyk masło klarowane,olej WYKONANIE: polędwiczki pokroić na 2 cm. kawałki, rozbić nakłuwaczem, pociąć na cienkie paski, zamarynować w sosie i przyprawach, ziemniaki zetrzeć; jedną połowę na małych, a drugą na dużych oczkach tarki, do ziemniaków dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk, rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy
Kuchnia BeatyKoktajl na dobry początek dnia Koktajl na dobry początek dnia Koktajl na dobry początek dnia, oj taki zdecydowanie jest ten przepis. Poranki coraz później stają
Kuchnia na wzgórzu