Kluski leniwe z dyni , to niewątpliwie danie, które musicie chociaż raz w sezonie jesiennym zrobić! Są przepyszne, łatwe do zrobienia i znikają zdecydowanie za szybko! Kluski leniwe z dyni Hokkaido wykonuję zawsze z pieczonej dyni, mają one wtedy odpowiednią teksturę. Dzięki pieczeniu miąższ z dyni odpowiednio odparuje, wysuszy się i kluski będą ładnie się Wam kleić(...)klucz do sukcesu. Kluski leniwe z dyni , mają jednak jedną pułapkę! Jaką? Ciężko określić czas pieczenia dyni, dlaczego? Ponieważ absolutnie każda jedyna sztuka dyni jest inna, jedna mniej druga bardziej wodnista. Dlatego kluski zawsze wykonujemy z dyni Hokkaido, charakteryzuje się ona bowiem, bardzo skrobiowym miąższem, po upieczeniu podobnym właśnie do ziemniaków. Takich klusek nie wykonacie z dyni muskat
SMYKWKUCHNIAzji. W tamtych rejonach ten owoc jest popularny jak u nas jabłko czy banan. Po powrocie przygotowaliśmy dla znajomych takie spotkanie w nutach azjatyckich. Nie mogło więc zabraknąć pysznych dań rodem z Chin czy Tajlandii. Byłam zaskoczona że mężowi ten deser posmakował bo On ani owoców ani deserów nie jada często. Sam smoczy owoc jest nijaki jednak(...)owoce dragon fruit 1 duży jogurt gęsty 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka mleczka koksowego w proszku 1 łyżeczka miodu Z jednego smoczego owocu robimy łyżka do lodów kuleczki. Drugi owoc kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy z miodem i mleczkiem kokosowym. Czekoladę siekamy lub ścieramy na tarce i dodajemy do jogurtu. Mieszamy do połączenia się składników. Na dno naczynia dodajemy
Kuchnia w oparachmięciutkie mini babeczki, w sam raz do koszyczka i na wielkanocny stół :) Genialne w swojej prostocie :) Polecam, nie tylko na święta ;) PS Radosnych Świąt Kochani :* Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżka kakao Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową na jasną, puszystą masę. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksować po każdym dodaniu. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać sok z pomarańczy, połączyć. Ciasto podzielić na dwie części - do jednej
Domowa cukiernia EwyDlatego zachęcam do przygotowania pieczeni. Składni potrzebne do przygotowania marynaty. Wszystkie przyprawy sypałam bez żadnej miary wg uznania ale nie więcej niż pół małej łyżeczki, jedynie soli dałam więcej. ok 100 ml oleju, sól, pieprz, ostra papryka, odrobina świeżo tartej gałki muszkatołowej, mielony kmin rzymski, tymianek, liść lubczyku, ziele angielskie, liść laurowy. Tak przygotowaną marynatą natrzeć wcześniej opłukane mięso(...)pieczenia, pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze ok 180 stopni. Po upływie tego czasu, rozcinamy rękaw, pieczemy jeszcze ok 20 minut z jednej strony, a później z drugiej strony również ok 20 minut. Mięso w tym czasie się zarumieni i przypiecze skórkę. Na ciepło pieczeń z szynki, można podawać z sosem pieczeniowym do obiadu, a po wystudzeniu jako
Pomysłowa kuchniaSzwedzkie placki raggmunkar to prawie zapomniane danie w Szwecji. U nas placki ziemniaczane są niezmiernie popularne, a różnorodność przepisów jest przeogromna. Lubię szwedzkie placki ziemniaczane, są trochę inne od typowych polskich placków. przyrządza je się z utartych ziemniaków ale ciasto jest nieco lejące, bo Szwedzi rozrzedzają je mlekiem. Sposób podania placków różni się od naszego(...)wędzonką i dżemem z borówki. Ja wprowadziłam małą innowację, mianowicie dodałam szpinak. Placki smakują praktycznie jak autentyczne raggmunkar, bo przecież szpinak jest neutralny w smaku. Kolor placków nie da się jednak ukryć! Jest przepiękny! Szwedzkie placki raggmunkar Składniki: na 2-4 porcje 5 dużych ziemniaków 70 g świeżego szpinaku 3 jajka 80 mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej razowej
codojedzeniateż niekorzystny wpływ serów pleśniowych na nasz organizm przy zbyt częstym ich konsumowaniu. Wiem, że to trudne, bo smażony camembert to ogromna pokusa dla seromaników, ale wierzę, że dacie radę ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)auto'); ga('send', 'pageview'); SMAŻONY CAMEMBERT Składniki: - 1 camembert - 1 jajko - bułka tarta - masło klarowane - wyrazista konfitura (u mnie: morelowa i malinowa) Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy w miseczce. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Camemberta moczymy w jajku i obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym maśle. Na początku na mocnym ogniu, a gdy lekko się zarumieni - na nieco mniejszym. Dzięki temu
Życie zamknięte w smakusię wielu przepisów w internecie mówiących o tym, że będziecie musieli dusić polędwiczki przez parę godzin… nic bardziej mylnego… wystarczy Wam ok. 1 godziny. Sprawdźcie przepis i dajcie znać, czy Wam smakowało… Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym – składniki (na 2 porcje) 300g polędwicy wieprzowej 2-3 gałązki selera naciowego mały(...)sosem pieczarkowym – przepis Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w medaliony i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Medaliony obsmażamy na patelni z każdej strony. Następnie przekładamy je na drugą patelnię razem z liśćmi pora i gałązkami selera. Całość podlewamy bulionem warzywnym i dusimy aż będą miękkie (ok. 50 minut). W rondelku szklimy drobno pokrojoną cebulę i jak będzie już
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rynku. Czasami po mailach od zaprzyjaźnionych wydawnictw i zapoznaniu się z informacjami włącza się mój książkowy zmysł i czasami normalnie nie potrafię cierpliwie czekać na premierę i chcę dany tytuł przeczytać już, teraz, natychmiast. Wtedy sięgam po egzemplarz recenzencki i karmię moją duszę leżąc na sofie przykryta kocykiem. Jak Młody widzi mnie w takiej pozycji, co jakiś czas(...)zleceń. Mimo tego nie potrafiłam się powstrzymać, żeby nie zajrzeć chociaż na pierwszą stronę. Potem to już tak poleciały strony, że pochłonęłam książkę w dwa dni, czytając gdzie się da. Okładka i tytuł lekko mnie zmyliły. Dlatego właśnie mówi się, że nie ocenia się książek po okładce :) Cela i tam maszynka do mięsa zwróciła moje myśli na w inną stronę
Blondynka Gotujedekoracji: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej barwnik spożywczy. Z papieru do pieczenia wytnij dwa kwadratowe arkusze. Na jednym z nich rozsmaruj cienko czekoladę, następnie przykryj ją drugim arkuszem papieru i wygładź całość, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Oba arkusze zwiń po przekątnej w rulon i włóż do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Wysyp galaretkę(...)Umieść pianki na wierzchu serniczków. Wyjmij czekoladę z zamrażalnika, rozwiń energicznie rulon. Powstałe kawałki czekolady ułóż na wierzchu serniczków. Rada dla początkujących: Aby serniczki były gładkie i bez problemu dały się wyjąć z formy do muffin, umieść formę w gorącej kąpieli wodnej, aż na brzegach serniczków pojawi się widoczna obręcz. Jest to znak, że możesz je bez problemu wyciągnąć
Garniec Magalieszynką. jej zrobienie to dosłownie kwadrans (jeśli mamy wcześniej ugotowane ziemniaki) a więc na nadchodzące lato jak znalazł. W końcu kto takie piękne dni chciałby spędzić przy garach? Szybkie danie i na dwór. Mojemu mężowi bardzo zasmakowała. Może nie wygląda wykwintnie, bardziej jak zwykłe wiejskie jadło ale jest smaczna. Polecam! Składniki: 4 jajka puszka pomidorów krojonych(...)plasterki. Jedną cebulę posiekać i podsmażyć, wrzucić do niej pokrojoną szynkę i ziemniaki, smażyć chwile nie mieszając zbyt dużo, żeby z ziemniaków nie zrobiła się papka. Drugą cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać czosnek a po minucie wlać pomidory. Mieszając dusić chwilę aż woda trochę odparuje i doprawić. Na końcu na wierzch wbić jajka i przykryć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCześć Mój urlop już niestety minął półmetek. A pracy jakoś szczególnie nie ubyło. Pokój po wymianie mebli nadal nie jest w pełni ogarnięty. Porządki w piwnicy
blog.moje-pasje.info1 kg karkówki sól pieprz 3 łyżki oliwy szczypta kolendry szczypta hyzopu pieprz ziołowy chili w płatkach Z podanych składników przygotowujemy marynatę, mięso myjemy i osuszamy
Gotowanie jest łatwebrzoskwinie, morele, a nawet jabłka i gruszki. Co tylko znajdziecie na straganie. Samo ciasto jest puszyste i delikatnie słodkie. Z owocami komponuje się wyśmienicie. Ciasto z sezonowymi owocami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 225 g mąka pełnoziarnista 50 g erytrol lub inne słodziwo 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia(...)suche składniki i dodajemy pozostałe dokładnie mieszając. 3/4 owoców kroimy w kostkę. Połowę przekładamy do rondelka i podgrzewamy z łyżką słodziwa. Dusimy ok. 5 minut mieszając. Dokładamy do ciasta, drugą połowę pokrojonych dokładamy do ciasta surowe i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Na wierzch wykładamy pozostałe owoce. Pieczemy ok. 50-60 minut w temp
Kucharzycajajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego [ nie dałam ] Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Ciasto zawinąć w folię(...)rurek. Jajko roztrzepać ze śmietanką , smarować każdą nie upieczoną rurkę i obsypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie, żółtko i likier.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać rurki
Moje domowe kucharzeniesłoneczko za oknem mnie nakręciło pozytywnie :) I dobrze, bo powstały ciekawe dania, które wszystkim domownikom smakowały i były zdrowe. Dzisiaj polecam omlet jajeczny, który po raz pierwszy mi nie opadł. I do tego jaki był pyszny! Żałuję, że dałam mąkę, dopiero później przypomniałam sobie, że chciałam dać zmielone płatki owsiane, ale zapomniałam z powodu rozmowy telefonicznej. Zuzia była przeszczęśliwa(...)opcjonalnie nieco łuskanych pestek dyni niesolonych Przygotowanie: W wysokim naczyniu zmiksuj na najwyższych obrotach jajka ze szczyptą soli i cukrem (ja dałam niecałe półtorej łyżeczki, ale było mi ciutkę za mało, jeśli wolisz przyzwoicie słodkie, daj nawet 3 łyżeczki). Miksuj do spienienia i rozjaśnienia masy. Dodaj jogurt, kaszę i mąkę. Miksuj jeszcze kilka chwil do dokładnego połączenia. Na małej
Anioszek w kuchni