Piękną zimę mamy! I choć nieco się spóźniła, to takie temperatury wcale mi nie przeszkadzają. Jest świeżej, zdrowiej, energiczniej, a po spacerze apetyt wzrasta co
Obiad gotowyLubisz karkówkę? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis. Składniki ( 4 porcje): 4 kotlety z karkówki 6 łyżek ketchupu 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki pasty chilli
Oka w rosole czyli KaFka gotujeniewątpliwie ciągnie mnie ku tym smakom. Jednak postanowiłem w końcu, że tydzień curry będzie jedną z pierwszych propozycji po nowym roku, a tym czasem ograniczyłem się do jednego dania. Podobny przepis już mamy na naszym blogu, ale to jest trochę inne podejście do kwestii indyjskiej, wegetariańskiej potrawki z ziemniaków. Bombajskie! A może mumbajskie? Składniki: 500 g ziemniaków 1 większa(...)kostka bulionowa 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka brązowego cukru sól olej 3 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości. Drugą połowę cebuli zmiksować na pastę z posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody. Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę i smażyć mieszając
zadanie-gotowanierozpuszczalnej i mielonej kostka masła 200 g NA MASĘ ŚMIETANOWĄ 2 śmietany śnieżka szklanka zimnego mleka 2 kopiate łyżki żelatyny serek homogenizowany waniliowy ok. 300 g (ja dałam vitanello z biedronki) DODATKOWO : paczka okrągłych biszkoptów słodzona kawa do nasączania WYKONANIE : Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dosypujemy do nich cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem(...)patyczka w temperaturze ok. 170-180 stopni C. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy kawą. MASA KAWOWA : Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem i kawami. W drugiej mieszamy obie mąki i wlewamy na wrzące mleko, cały czas mieszając. Gotujemy przez chwilę. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Porządnie
Pani na deserząbki czosnku Oliwa z oliwek Sok z cytryny do smaku Sól i kmin rzymski wg uznania do smaku 2 łyżki posikanego koperku ½ średniego buraka lub 1 jeden malutki (ma dać piękny kolor i charakterystyczny posmak) Posypka orzechowa (orzechy włoskie, kminek, kolendra, sól) Przygotowanie: Sezam uprażyłam na suchej patelni na złoto. Przesypałam do blendera, zmieliłam. Dodałam oliwę z oliwek tak, żeby(...)powinna być aksamitna i dosyć „miękka” w konsystencji. Otrzymaną pastę podzieliłam na 3 części. Pierwszą z nich przełożyłam do miseczki i jedynie polałam niewielką ilością oliwy – hummus klasyczny. Do drugiej dodałam koperek i ponownie zmiksowałam. Po umieszczeniu w miseczce polałam odrobiną oliwy i posypałam odrobinką posiekanego koperku – hummus z koprem. Do trzeciej dodałam pokrojonego na mniejsze części buraka
Kate's Kitchenlubi. Ja przepis znalazłam tutaj - klik . Jest rewelacyjne, nawet nie potrafię opisać jego smaku, bo trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto(...)miękkiego masła 1/3 szklanki zmielonych migdałów 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka posiekanej żurawiny 100 g posiekanej białej czekolady 1. Wszystkie składniki oprócz żurawiny i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy. 2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby
kruche babeczkiPozwalam sobie użyć nazwy "strogonow", ponieważ to danie- to ani francuski boeuf ( bo nie wołowina), ani postać, od której nazwano danie-czyli generał Stroganow. Oryginał to Boeuf Stroganow...niestety, gastronomia rządzi się własnymi prawami. Dziś proponuję coś a'la stragonow, czyli wersja z kurczakiem. Szybko i prosto. SKŁADNIKI: 0.5 kg filetów(...)oczyszczamy z błon, kroimy w paski. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki w paseczki. Na tłuszcz wkładamy cebulę, gdy się zeszkli-dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy. Na drugiej patelni-na bardzo małej ilości łuszczu obsmażamy pieczarki.Do mięsa dodajemy troszkę koncentratu pomidorowego (ok płaskiej łyżeczki),dodajemy podsmażone pieczarki. chwilkę podsmażamy, dodajemy bulion (stopniowo), gdy uzyskamy sosik, możemy posypać
Kopystką po garachwiem jak Wy, ale ja już miałam dziś trochę dość ciężkich świątecznych dań, więc postanowiłam zrobić jakąś zupkę, koniecznie rozgrzewającą i warzywną. Miałam jeszcze dynię, znalazłam batata, dodałam trochę suszonych pomidorów i ostrego sosu i zrobiłam zupę krem, a do niej fantastyczne chrupiące krakersy z quinoy i modrego jarmużu. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy(...)masy na papierze do pieczenia, lub macie sylikonowej, jeśli wyjdzie zbyt sucha dodajemy więcej wody, jeśli zbyt mokra dosypujemy trochę więcej mąki. Doprawiamy masę na krakersy mieloną kozieradką (ja dałam około 2 łyżeczek), solą i pieprzem. Rozsmarowujemy ją niezbyt grubą warstwą na macie sylikonowej (nie należy się przejmować ewentualnymi dziurkami, ale ważne żeby na całej powierzchni, była mniej więcej
Quinoa Raz!internacie, średnio mnie cieszy, szczerze mówiąc. Wszystkie te popołudnia spędzone w małym pokoiku zlewają się w jedno, jednocześnie dłużąc się niemiłosiernie. Owszem, próbuję z tego wyciągnąć, ile się da - czytam, czytam i jeszcze raz czytam, nadrabiam serialowe zaległości i próbuję uczyć się na bieżąco, żeby nie dostać ataku paniki przed testem na koniec tych czterech tygodni. Jednocześnie jestem zachwycona zajęciami(...)trzech, czy tylko dwóch kolorach i spokojne ćwiczenie nowych technik tak, żeby efekty były zadowalające. Z jednej strony czuję się dość pewnie, bo większości rzeczy już kiedyś próbowałam; z drugiej, czerpię nie tylko z praktycznej wiedzy nauczyciela, ale też poznaję życie innych praktykantów od kuchni . I okazuje się, że wcale tak źle nie trafiłam. Powiem więcej - trafiłam zaskakująco
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomysł na to danie otrzymałam od mojej znajomej, wybornej kucharki P. Geni. Ona te placuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z zamarynowaną polędwiczką i grubo mielonym serem. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 10 dag. sera startego na grubych oczkach cebula 1- 1,5 kg. ziemniaków 4-5 łyżek mąki 1 łyżeczka sosu(...)lubczyk masło klarowane,olej WYKONANIE: polędwiczki pokroić na 2 cm. kawałki, rozbić nakłuwaczem, pociąć na cienkie paski, zamarynować w sosie i przyprawach, ziemniaki zetrzeć; jedną połowę na małych, a drugą na dużych oczkach tarki, do ziemniaków dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk, rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy
Kuchnia BeatyKoktajl na dobry początek dnia Koktajl na dobry początek dnia Koktajl na dobry początek dnia, oj taki zdecydowanie jest ten przepis. Poranki coraz później stają
Kuchnia na wzgórzumożemy dodać więcej cukru i wody. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie zalewamy zimną zalewą ,zimną rybę . Podkreślam tą informację,ponieważ gdy ryba będzie za ciepła ,czy zalewa. Nasze danie po prostu się rozwali. Odstawiamy do lodówki na minimum dwie doby najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku. Ja zawsze używam słoików i wekuję. Dzięki temu potrawa(...)Zamykamy szczelnie słoik wcześniej wycierając brzegi. W garnku kładziemy ścierkę kuchenną i wlewamy wodę tyle by zakryć nakrętkę . Słoiki stawiam do góry nogami (wieczkiem do dołu) Przykrywam drugą ścierką i zamykam pokrywką od garnka. Od chwili zagotowania wody wekuję około 10 minut. Następnie wyciągam słoiki kładąc również na suchą ściekę wieczkiem do dołu i przykrywam. żeby
Viola cooks with passionPrzepis pochodzi z książki Amy Traverso " The Apple Lover's Cookbook" SKŁADNIKI CIASTO 120 g masła ( w temperaturze pokojowej) 1 szklanka mąki pszennej (160 g) 1 szklanka cukru (można dać mniej) 1 duże jajko (L) 1 łyżeczka mielonego cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 duże jabłka obrane, wypestkowane i pokrojone(...)termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 17x24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy. W drugiej misce ucieramy miękkie masło stoopniowo dosypując cukier i ucieramy, aż masa stanie się lekka, jasna i puszysta (około 8 minut). Wbijamy jajko i ubijamy przez około 2 minuty. Dodajmy
cool and mintyOsoby, które regularnie zaglądają na moją stronę mogą się domyśleć, że ja wolę portawy bezmięsne (wykluczając stejka- mniam), ostrzejsze i włoskie klimaty, mój Monsz: łagodne, mięsne
Pasja tworzeniaoraz porady jak przywrócić zdrowie jeśli je utraciliśmy. Składniki : 5 łyżek miodu 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki wody- ja dałam mleko 4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek, ale dałam mniej i dobrze 1/2 szklanki pokruszonych orzechów Przygotowanie : Miód, olej i mleko dokładnie zmiksować Płatki wymieszać z orzechami i namoczonymi wcześniej rodzynkami Składniki połączyć, wymieszać, nakładać łyżką małe "kupki"masy(...)najszybciej się przypiekają. Aby masa dobrze się połączyła, nakładałam ją do pieczenia około 15 min. po zmieszaniu składników. Najlepsze na drugi dzień, ale trudno im się oprzeć do dnia następnego
Proste Potrawypodzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać 2/3 ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia wlać ciasto. Do drugiej części ciasta dodać resztę piany i kakao. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Układać je na wierzchu ciasta, wciskając szerszą stroną(...)budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu stale ucierając.. Wlać na upieczone i wystudzone ciasto. Polewa 100 g margaryny (dałam masło) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 100 g cukru pudru Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku i zagotować na małym ogniu. Lekko przestudzić i polać
O kuchni z uczuciemjuż tego gdzieś nie pisałam , ale jest to mechaniczna robota i zawsze taka sama. Najpierw mieszamy ze sobą same suche składniki: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia. A w drugiej misce mokre składniki: mleko, olej, jajko. Do mokrych składników wsypujemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jedni mówią aby nie miksować mikserem. Ja miksuje zawsze(...)kładziemy nasze wiśnie lekko dociskając je do ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut i gotowe :) Moje wiśnie się utopiły i zostały dodane w małych ilościach ale można dać jeszcze raz tyle wiśni :) *Alkohol czuć w wiśniach, nawet po upieczeniu
W Moim Magicznym Domuszklanki wody 1/3 oleju roślinnego 1 łyżeczka soli Świeże drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem,dodać 2 łyżki mąki pszennej i lekko podgrzane mleko.Odstawić na krótką chwilę.Do mąki dać sól,wlać letnią wodę,olej oraz wcześniej przygotowane drożdże.Połączyć składniki i wyrabiać ok 5 min,aż ciasto będzie odchodziło od miski.Kulę ciasta włożyć do lekko naoliwionej miski(...)takie kajzerki jak mi wystarczy z każdej części uformować wałeczek- biorąc oba końce luźno zawiązać na środku,następnie dwa końce przeplatać przez środek- jeden koniec włożyć od góry,drugi od dołu. Bułeczki ułożyć na blasze,przykryć lnianą ściereczką i zostawić na ok 20 min do wyrośnięcie.Posmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem z mlekiem,posypać słonecznikiem,makiem,sezamem lub czarnuszką
Niespełnione zdolności kulinarneryż z orzechami włoskimi Szybkie i zdrowe danie, które podane na śniadanie, da nam porcję energii na dalszą część dnia. składniki dla czterech osób 3/4 szklanki ryżu sok z jednej cytryny 1 gruszka 1 jabłko 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 3 łyżki miodu sposób(...)kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać). Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i trzy łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. Teraz widelcem mieszamy ugo towany ryż, do chwili aż ziarna staną się "sypkie", następnie wsypujemy ryż do owoców
Miód i pieprzzawsze wychodziliśmy stąd usatysfakcjonowani i najedzeni. Jest on usytuowany przy ruchliwej dawnej drodze krajowej nr 1, pomiędzy Gniewem a Nowem. Jest też dogodnie skomunikowany z Kwidzynem, położonym wprawdzie po drugiej stronie Wisły, ale niedawno wybudowany, nowoczesny i przepiękny most łączy nieopodal obydwa jej brzegi. Położony w urokliwym miejscu na brzegu jeziora Rakowieckiego poza ofertą kulinarną i noclegową zapewnia(...)szafą w kącie i adapterem „Bambino” na półce ( starsi pamiętają go na pewno ). Wszystko razem tworzy jednak specyficzny klimat, w którym gość czuje się dobrze. Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem
Smaki EwySezonowe warzywa staram się maksymalnie wykorzystywać przy gotowaniu. Od dłuższego czasu w lodówce, co parę dni pojawia się spory kawałek dyni. Za każdym razem mam już
Corner With Recipespietruszki około 400-450g mięsa mielonego z piersi kurczaka (ja sama mielę mięso) sól, pieprz, opcjonalnie granulowany czosnek (jednak ja zostałam przy samej soli i pieprzu bo pietruszka dała już wystarczająco intensywny smak, jednak kto co lubi) Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na około 5 minut pietruszkę siekamy odsączamy cukinię(...)tragedii) wykładamy przygotowane kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180-200 stopni na około 30 minut (po 15 minutach przewróciłam kotlety na drugą stronę) gotowe kotlety polecam skonsumować z sosem czosnkowym :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPostanowiłam zatem podzielić moją relację na kilka części i zacząć ją przekornie od ostatniego dnia, który dla mnie osobiście był szczególnym dniem :) Thai Green Curry to potrawa, która przygotowywałyśmy drugiego dnia warsztatów u Jamie Olivera w Jamie's Recipease w Londynie. Warsztaty rozpoczynały się o godzinie 12.00, więc my byłyśmy tak naprawdę świeżo po śniadaniu. Szczerze mówiąc obawiałam się(...)wraz z nieodłącznym uśmiechem i wielką sympatią do uczestników warsztatów. Każdy z nas miał swoje stanowisko i każdy sam od początku do końca przygotowywał swoje danie. Na początku Ibolya pokazała nam wszystkie składniki, opisała je. Nawet nie wiecie jak dużo można powiedzieć o pozornie zwyczajnej limonce czy papryczce chili ;) Kiedy już wszystko wiedziałyśmy (teoretycznie), każdy
Codzienna kuchnia niecodziennarazem mamy dla Was propozycję dania z rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby(...)wrzucamy tapiokę i gotujemy ją do momentu jak będzie przeźroczysta i miękka. Sok z cytryny zagotowujemy i wrzucamy do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzamy. W drugim garnku w osolonej wodzie gotujemy soczewicę. Pory kroimy na krążki i dusimy na łyżce masła, trochę solimy. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i smażymy na gorący oleju
Kuchenne WariacjeDzień dobry, Już po raz drugi zapraszam Was do wspólnego odkrywania bogactwa i wyjątkowości kuchni hiszpańskiej w ramach organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej ¡Viva España! Zrodzona z burzliwej historii Półwyspu Iberyjskiego, niosąca ze sobą wpływy wielu kultur, wykorzystująca na równi dary morza, jak i bogactwa lądu, la cocina espaniola dorównuje smakiem bardziej znanym kuchniom włoskiej czy francuskiej. Kuchnia(...)nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Rok temu udało nam się zebrać 52 przepisy na wspaniałe przekąski, zupy, dania obiadowe i desery rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Liczę, że w tym roku będzie ich jeszcze więcej :) A przede wszystkim mam nadzieję, że dzięki udziałowi w tej akcji uda Wam się
Chilli Czosnek i OliwaPuszyste, smaczne i proste racuchy drożdżowe z bananami posypane cukrem pudrem mogą stanowić smaczną przekąskę lub sycący posiłek w sam raz na obiad lub kolację dla
Smakowite Daniapoświęconego czasu (no poza tym, który potrzebuje na stężenie) oraz zawsze smakuje :) Te "piwne" galaretki są świetną niespodzianką dla maluchów. Po pierwsze - na pewno będą im smakować, a po drugie - nie raz, nie dwa chciały spróbować prawdziwego piwa co niestety spotykało się z odmową pod tytułem "musisz być troszkę starszy/a". Ten deser pozwoli im mieć swoje własne piwo(...)ciemniejszy kolor, jednak ja taką wersję zrobiłam. Efekt widoczny na zdjęciu) 400-500 ml śmietanki kremówki woda Do zrobienia galaretek potrzebne będzie 1,5 l wody, jednak polecam dać 1 szklankę mniej (zwłaszcza w okresie letnim). Galaretki robimy według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do przestygnięcia. Gdy są już w temperaturze pokojowej odlewamy jedną szklankę galaretki, która będzie potrzebna
JedzeniomaniaRyby uwielbiam pod każdą postacią i choć nie wszystkie gatunki mi smakują ( np.nie znajdziecie u mnie przepisu na danie z pangi, płoci, żabnicy czy węgorza ), mam z czego wybierać.Ostatnio na naszym stole gościł pstrąg. Utarło się, że to ryba na grilla. Z dodatkiem masełka czosnkowego, albo cytryną i koperkiem smakuje wybornie(...)patelni. Najpierw podałam go do obiadu wymiennie z mintajem, a pozostałą część zamarynowałam. Jeszcze dwa dni i będzie można degustować. Gdy marynuję filety, ryba jest gotowa praktycznie na drugi dzień, ale w przypadku ryb ze skórą i szkieletem potrzeba więcej czasu. Jeśli nie marynowaliście jeszcze pstrąga, to serdecznie polecam. Składniki na 1 litrowy słoik: 3 oczyszczone pstrągi 1 duża
Gosia gotujeUdało mi się.Jeśli miałabym ocenić swój tort w skali od 1 do 10 to dałabym sobie 7+. Było parę nie dociągnięć a raczej odrobinę mi popękała masa i do końca nie chciały wyrównać się fałdki. No, ale cóż oddałam. Ważył 4 kg. Póki co wkleję foteczki a jutro postaram się wrzucić przepis :) Składniki: biszkopt(...)wiśniowy masa cukrowa niebieska, biała, czerwona, czarna, żółta Przygotowane: Upiec dwa biszkopty, jeden w blaszce o długości około 40 cm a drugi okolo 30 cm. Uformowac kształt auta jak na zdjęciu. Przelozyc kremem (roztopic czekolade w kapieli wodne, ubic smietane według przepisu na zelatyno-fixie, dodac kakao) Obłożyć masą maślaną czyli maslo
Amatorka kuchennazakwasu wieczorem dodać 1 szklankę letniej wody i 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich(...)wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec
w mojej kuchnizakwasu wieczorem dodać 1 szklankę letniej wody i 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich(...)wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec
w mojej kuchniNie macie pomysłu na kolację ? a w lodówce macie parówki i ciasto francuskie ? Zapraszam do przygotowania takich oto pyszności prostych i szybkich w wykonaniu :) Parówki w
Sama słodycz i szczypta chiliZ końcem lata, kiedy dojrzewały śliwki węgierki moja Mama robiła przepyszne knedle. Zawsze mnie intrygowało to połączenie. Jak można jeść ziemniaki ze śliwkami? Pewnie znajdzie się
mojewypiekiinietylkoNajprostszy jaki znam, a tak bardzo lubiony przez moje dzieci. Pyszny Składniki: 3 jajka 3 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka sól, pieprz 3 plastry żóltego
Z Majeczką w kuchniIdealny omlet na śniadanie z cukrem pudrem, dżemem, Nutellą lub świeżymi owocami :) Składniki na 1 omlet: 3 jajka 2 łyżki mąki szczypta soli masło do wysmarowania
My Culinary Artniedzielę już po raz drugi odbędzie się Piknik Smakoszy czyli Spotkanie Lubelskich Blogerów Kulinarnych na Moście Kultury w Lublinie. Miejsce imprezy poza sezonem funkcjonuje jako Most im. Mariana Lutosławskiego na rzece Bystrzycy. Chyba każdy kojarzy gdzie to jest. W poprzedniej edycji nie mogłam wziąć udziału, ale tym razem już nie odpuszczę. Powoli myślę nad menu i planuję, jak to wszystko(...)czasie. Nie wiem na ile porcji się szykować, bo jednak nie jest to centrum miasta. Może podpowiecie mi co sprawdza się na takich imprezach? A może są jakieś konkretne dania, których chcielibyście u mnie spróbować? Wypatrujcie stolika Pasji Smaku! Co: Piknik Smakoszy Gdzie: Most Kultury w Lublinie Kiedy: 24.08.2014 od godz. 14:00 Do zobaczenia
Pasja Smakupolecam Wam pyszne ciasto na zimno z dodatkiem arbuza. Przepis wynalazłam w gazetce "Przepisy czytelników". Ciasto nie jest mocno skomplikowane ani drogie, a doskonale orzeźwia! Ja niestety do ciasta dałam za mało galaretki, przez co masa nie stężała tak, jakbym chciała. Dlatego w przepisie podaję Wam jedną galaretkę więcej, czyli w sumie 3:) Oczywiście ze względu na dodatek alkoholu ciasto(...)opakowania śmietan-fixu, cukier waniliowy, 1/2 małego arbuza. Przygotowanie Na dno formy do tortownicy o śr. 24cm ułożyć jednego andruta, posmarować rozpuszczoną polewą i przykryć drugim waflem. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, przestudzić. Dolać wino oraz sok wyciśnięty z pół cytryny. Arbuza pokroić w kosteczkę, 2/3 dodać do galaretek. Masę przełożyć do tortownicy i odstawić
Z miłości do słodkościinne warzywa pełne witamin i składników mineralnych, kasze, makaron razowy jako źródło potrzebnych węglowodanów i steki – skarbnica żelaza. Te i wiele innych zdrowych produktów połączyliśmy w pyszne dania, które z łatwością przygotuje każdy niedzielny kucharz. Zbilansowana dieta – takie powinno być każde menu na tydzień. O tym jak ważna jest zbilansowana dieta niedawno przekonała się Agnieszka podczas wizyty(...)ćwiczyła, bo okazało się, że ze względu na komplikacje zdrowotne musi sporo odczekać, zanim większy wysiłek fizyczny znów będzie dla niej bezpieczny. Wreszcie nastała ta chwila i teraz co drugi wieczór mamy z Miłoszkiem wolną chatę, bo mama idzie ćwiczyć. Aby zmotywować się do ostrego wysiłku, Agnieszka postanowiła zrobić pomiar składu masy ciała. Przed badaniem wyznała mi, że trochę
Niedzielny kucharzLubicie drożdżówki? Na pewno. Są takie puszyste, pachnące, z budyniem waniliowym. Bardzo lubię patrzeć jak ciasto w piekarniku rośnie, a zapach unosi się w całym mieszkaniu
Salonik smakówZdarzyło Wam się, że mieliście ochotę na ciasteczka owsiane i posiłkowaliście się dobrodziejstwem internetu w poszukiwaniu receptury na nie? Z autopsji wiem, iż znalezienie przepisu, w
peanutbuttermonsterkostkę. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą. Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż. Na najniższym poziomie w parowarze układamy pojemnik z quinoa. Na drugim poziomie na folii aluminiowej plastry schabu, na które kładziemy po śliwce suszonej. Na trzecim poziomie w małych pojemnikach do przechowywania żywności buraki, marchewkę i pora. Każde warzywo osobno(...)Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd. Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą to być identyczne dania, ważne
Parowar Faceta