drugie danie - 14640 przepisów (strona:451/976)

Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 93

rewelacyjnie smakuje :) Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy(...)piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.  Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
W ALT CAFE kawa i zabawa podczas Festwialu Kawy 116

ochotę zmajstrować sobie takie cudo we własnej kuchni :) Nie ukrywam, że tego typu "perełek" wyglądam zawsze w odwiedzanych knajpkach i przeważnie bardzo pozytywnie nastrajają mnie one do danego miejsca :) Podsumowując: wizytacja festiwalowa wielce udana! Opiłam się i objadłam przesmacznie :) Jedyny zgrzyt to taki, że gdy spojrzałam w cennik menu codziennego , portfel mi żałośnie zaskomlał z wrażenia ... 15 PLN za ciasto(...)wygórowane. Do tego 9 PLN za bułkę śniadaniową i podobna ilość złotówek za mały napój w butelce - hmmm... Tak więc na jednej szali mamy komfort rodzinnego biesiadowania , a na drugiej pieniążki szybko uciekające z portfela . Każdy powinien sobie sam wyważyć, która szalka u niego górą :) Nic to! Podobało mi się i na pewno tu wkrótce wrócę z kumpelą obdarzoną

Grunt to przepis!
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 189

bardzo nie urosło . Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu(...)piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawić można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.  Wierzch ciasta prószymy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektować się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Odtruwająca zupa z fasoli mung z olejem lnianym 123

sól u mnie himalajska różowa natka pietruszki 1 mały ząbek czosnku olej lniany tłoczony na zimno Fasolę wypłucz i zalej zimną filtrowaną czystą wodą. Odstaw najlepiej na noc. Na drugi dzień odlej wodę i wypłucz fasolę raz jeszcze, a nawet dwa razy. Zalej czystą zimna wodą, przykrywając poziom nasion. Posól, dodaj ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki. Przykryj pokrywką(...)lnianego tłoczonego na zimno. Olej lniany to naturalne bogactwo kwasów Omega 3.Olej można spożywać samodzielnie jak i dodawać do potraw. Jego wyjątkowy smak i aromat podkreślą charakter wielu dań. Jeśli chcesz aby olej lniany zachował swoje cenne właściwości, używaj go tylko na surowo, bezpośrednio przed podaniem. Nie podsmażaj, nie smaż, nie wlewaj do gotującej się wody, nie używaj

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 147

niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska, przez Solinę, Uherce Mineralne aż po Cisną. Nietrudno domyślić się, skąd ta nazwa. Po takim daniu nic, tylko zabrać się za robotę :) Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia(...)wędzonego boczku 1 cebula 5 ziemniaków 1 marchew 200 g czarnego razowego chleba pieprz, sól, liść laurowy Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą dzień wcześniej. Suszone grzyby również. Na drugi dzień wodę w fasoli wymieniamy, gotujemy ją do miękkości (nie odcedzamy!). Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.  Boczek

Trzeci talerz
GOFRY – Ufunduj go dziecku ! ( przeczytaj ) 136

czekasz na ten moment, aż nadejdą wakacje .. wybierasz wyjazd nad morze z całą rodziną.  ( czas jakiś później ) Jesteście na promenadzie nadmorskiej i jedna osoba idzie z gofrem, druga .. oj ja też muszę go zjeść i już nie myślisz o niczym innym.  A teraz popatrz na dzieci które przyjeżdżają na kolonię którą zorganizowali ludzie o złotym sercu(...)zakup gofra, pamiątki czy czegokolwiek innego. My możemy wpłacić na konto fundacji   4 zł i to już będzie gofr z polewą .. jak dołożysz jeszcze kilka złotych dajmy na to 10 zł to więcej dzieci zapamięta ten smak na długi czas.  Poniżej cennik znad morza :   Naprawdę są dzieci które tego smaku nie znają..    Proszę wpłać

Kuchnia na wzgórzu
Akcja: wcisnąć się w kieckę do lata! 147

pobudka – piję dużą szklankę bardzo ciepłej wody z cytryną, potem zieloną herbatę 6.00 śniadanie bułka bio z lidla pasztetem wege, kiełkami i innym zielskiem /średnio 400 kcal 9.00 drugie śniadanie jutro będzie to porcja tarty, którą piekłam dwa dni temu/300 kcal 12.30 przegrycha : 200 g marchewek około 100 kcal 14. oo obiad: nie wiem co jutro zrobię(...)wodę i kawę bez cukru (bo lubię). Na dziś to tyle, w sobotę będzie tydzień. Mam nadzieję, że będę mieć się czym pochwalić, bo obmierzyłam sobie wszystko co się dało. Misiek w weekend będzie mi robił sesję zdjęciową, jak się majtam z hantlami, więc pokażę Wam swoje ulubione ćwiczenia. ps. Skoro teraz taka racjonalność to skąd ta nadwaga. Cóż, wystarczy

greenscarf
Łatwy chleb pszenny na drożdżach 101

jeden bochenek z keksówki, a drugi taki po prostu bez formy. Więc podzieliliśmy ciasto na pół i jedną połowę włożyliśmy do malutkiej keksówki (20 x 11 cm), a z drugiej uformowaliśmy bochenek i ułożyliśmy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Wkładamy do piekarnika i niczym nie przykrywając grzejemy na około 45 stopni przez 1,5-2 godziny(...)czasie wyjmujemy blachę z chlebami i nagrzewamy sam piekarnik do 240 stopni. My zrobiliśmy na chlebie nacięcie wzdłuż przez całą długość myśląc, że się ładnie to nacięcie rozejdzie i da fajny efekt. Niestety wierz był już tak wysuszony, że nacięcie się nie rozeszło więc wydaje nam się, że możecie nie nacinać, prawdopodobnie nie jest to konieczne. Oprószamy z wierzchu chleb

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti. 158

Drugi przepis na spaghetti wzbogacony o pieczarki i kukurydzę. Składniki: 350g pieczarek, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów (400g), 4 ząbki czosnku, 750g mięsa mielonego, 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie, jeżeli nie ma się do czego reszty z puszki wykorzystać), 200g przecieru pomidorowego lub kartonik soku pomidorowego, sól, pieprz, bazylia, oregano i ewentualnie przyprawa uniwersalna lub jarzynka, starty ser żółty(...)posypania potrawy, makaron do spaghetti. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać przyprawy oraz wyciśnięty czosnek. Nie żałować bazylii, oregano dać dużo mniej. Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodać mięso mielone. Od czasu do czasu zamieszać tak by mięso się podzieliło. Dobrze podsmażyć. Dodać kukurydzę i pomidory z puszki. Puszkę po pomidorach zalać

W kuchni u Moniki
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 108

więcej cukru. Składniki na ok 30-35 szt: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki cukru (można dać więcej, ciastka nie są mocno słodkie) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g masła 1 łyżka miodu 90 g powideł śliwkowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja dodatkowo pomagałam sobie drugą łyżką, którą moczyłam w wodzie i spłaszczałam ciasteczka. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. W momencie wyjęcia z piekarnika ciasteczka będą miękkie, jednak stwardnieją podczas studzenia. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 213

mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego dnia, ale można dać więcej 1 jajko cebula łyżka masła pieprz 4 ziela angielskie liść laurowy Wykonanie: Kapustę obrałam z wierzchnich grubych i niezbyt pięknych liści, opłukałam je i odłożyłam na bok do późniejszego wykorzystania(...)kapustę głąbem do góry, obgotowałam około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, a potem ostrożnie, żeby się nie poparzyć, zaczęłam widelcem zdejmować po kolei z kapusty wierzchnie liście (drugi widelec wbijam w głąba, wtedy kapusta „nie tańczy” mi po garnku). Przekładałam je na tacę, żeby nie pozalewać całej kuchni wodą. Kiedy kapusta przestygła, ostrym nożem skroiłam zewnętrzne grube nerwy

Kuchenne zapiski Edyty
Potrawka gulaszowa 178

pomidory/ połowa puszki pomidorów bez skórki ( ew. trzy mięsne kostki lub tzw. bulionetki, kilka ostrych suszonych papryczek) Prawdopodobnie popełniam tym jakieś straszliwe świętokradztwo, ale zawsze, nawet w przypadku takiego dania, mięso przyprawiam wcześniej i zostawiam na przynajmniej godzinę w lodówce. W tym wypadku nie było inaczej. Schab kroimy w niedużą kostkę, ponieważ podane na placku niewielkie kawałki je się(...)gulaszu"...) , które mamy pod ręką oraz słodką i ostrą papryką w ilości według uznania. Jako, że mamy do czynienia z kuchnią węgierską, która uchodzi za raczej pikantną - ja tej drugiej nigdy staram się nie żałować.. oczywiście w granicach rozsądku. Ponieważ czubryca posiada wyłącznie symboliczną ilość soli, dosalam jeszcze całość po swojemu i dokładnie mieszam. Jak wspominałam - odstawiam przyprawione

Kuchenna Kontrrewolucya
Tradycyjna fasolka po bretońsku 162

Fasolka po bretońsku na stałe weszła już do grona tradycyjnych dań serwowanych na polskich stołach. Nie ma sie w zasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne i tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni(...)zimnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia dolewamy wody do garnka tak, żeby fasola była zakryta wodą i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody. W międzyczasie do drugiego garnka wlewamy wodę, wrzucamy boczek (w całości) i gotujemy go pół godziny nakuwając od czasu do czasu aby „puścił sok”. Podczas gdy fasola i boczek się gotują kroimy w drobną

Kulinarna Patilogia
Mini Brownies z masą krówkową 114

wysokich ściankach mikser miska łyżka do nakładania ciasta 12-15 sztuk papilotek foremki do babeczek ubijaczka Przygotowanie: 1. Do misy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 2. W drugiej misy o wysokich ściankach zmiksować jajka z olejem, aż powstanie pienista masa. 3. Powoli ubijaczką wymieszać masę jajeczną z mlekiem 4. Dodać wymieszane sypkie składniki z pierwszej misy(...)części się zatopiła w cieście. Piec: 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło bądź ostudzone. Posypać odrobiną kakao dla dekoracji. Uwaga: Tylko bardzo dokładnie ostudzone Brownie da się wyjąć z papilotki, by ciasto idealnie odeszło od niej. Jak widać na załączonych zdjęciach, które były zrobione od razu po wyjęciu z piekarnika, brzegi mogą troszkę się naderwać gdy próbujmy

KreatywnePiny