drugie danie - 14640 przepisów (strona:451/976)

Frittata z warzywami i boczkiem 251

robiłam na podstawie z podgotowanych i pokrojonych na plasterki ziemniaków. Lekko je podpiekałam i na to kładłam resztę składników. Teraz robię bez ziemniaków i bardzo zachęcam do spróbowania takiego dania,  bo jest proste, sycące i można wykorzystać składniki na zasadzie co w lodówce się znajdzie;) Składniki na 2 osoby czyli jedną patelnię: *  warzywa jakie się chce(...)powłoką nieprzywieralną   Na patelnię wlałam olej, wrzuciłam mrożonkę na ok. 10 minut na mały ogień, często mieszałam. W międzyczasie pokroiłam boczek i wrzuciłam na  chwilkę na drugą patelnię, można również przyrumienić mocniej, jak kto lubi. Jajka z żółtkami rozbełtałam w garnuszku, posoliłam. Boczek rozłożyłam równomiernie na warzywach, zalałam jajkami i włożyłam na kilka minut do piekarnika

Zdrowa Kuchnia Sowy
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 218

warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze(...)jedzenie... Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci. Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa... Chociaż zawsze idzie znaleźć wyjście z podobnej sytuacji. Aby kapuśniak nie był tak ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek, boczku

W kuchni Karmel-itki
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 420

bardzo nie urosło. Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego sie mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu(...)piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.  Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Pizza bez drożdży + film 131

łyżki oliwy z oliwek przepis Pomidory przelewamy do większej miski, doprawiamy solą, cukrem oraz suszonym oregano i wlewamy oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy olej oraz mleko, dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy ciasto do momentu(...)żółtym serem. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st C i pieczemy kolejne 10 minut.   Artykuł Pizza bez drożdży + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pasztet świąteczny 126

mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku WYKONANIE  Kurę dokładnie płuczemy dzielimy na porcje, dodajemy opłukane  skrzydełka z indyka. zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół. Wiejska kura często(...)razy na rzadszej. Dodatkowo przekręcamy jeszcze jedną marchewkę. Do masy dodajemy jaka , przyprawy i wyrabiamy pasztet. uważamy na sól. Pasztet nie powinien być słony , ponieważ po upieczeniu sól  da znać o sobie. Masę podlewamy  rosołem. Pasztet nie może być za rzadki ani za gęsty. Nakładamy do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, lub do gotowej foremki aluminiowej

W kuchennym oknie Ewy
Tarta z grillowaną cukinią, jogurtem greckim i serem feta 161

trzymałam w lodówce, dzięki czemu w dniu imprezy, wystarczyło wyjąć je z lodówki, rozwałkować i podpiec. Równie dobrze ciasto można przygotować i upiec dzień wcześniej. Tartę można podać jako danie główne, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka. Najlepiej smakuje na ciepło. Tarta bardzo smakowała moim gościom, więc myślę że i wam posmakuje. Tarta nie rozpada(...)centymetrowe plastry pod skos. Grillować na rozgrzanej patelni 5-6 min na lekko mocniejszej mocy palnika. Nie przesuwać podczas grillowania, dzięki czemu utworzą się paski na cukinii. Odwrócić na drugą stronę i tak samo grillować. W misie umieścić pozostałe składniki tj. mąkę, jogurt, ser feta (ser feta można również zetrzeć na tarce i posypać tartę przed pieczeniem

moj przepis na
Zupa krem z pomidorów z migdałami i śmietaną 128

Nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczne, rozgrzewające i w miarę lekkie danie. Inspiracja odnaleziona w polskiej edycji Ultimate Cookery Italian* , aczkolwiek przepis poniżej znacznie różni się sposobem wykonania, a w mniejszym stopniu również składnikami i proporcjami. Ta zupa świetnie smakuje pod warunkiem, że nie pójdziemy na łatwiznę i nie użyjemy takich półproduktów(...)przecieramy starannie przez gęste sito do innego garnka (pozwoli to m.in. usunąć pestki). Gotowy przecier pomidorowy stale podgrzewamy, ale już nie gotujemy, i mieszając stopniowo dolewamy bulion. Następnie dodajemy drugą łyżkę masła i podgrzewamy aż do jego rozpuszczenia się. Odlewamy do innego naczynia pół szklanki przecieru z bulionem. Do odlanej porcji dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany, po czym dokładnie

Kulinarna Pokusa
Pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym 182

Pomysł na wykwintny obiad dla dwojga - pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym wraz z dodatkiem miodu oraz octu balsamicznego i domowymi kluskami francuskimi kładzionymi . Danie bardzo smaczne...ale niestety dosyć czasochłonne w przygotowaniu. Pierś z kaczki najlepiej przyprawić dzień wcześniej lub z samego rana w dniu pieczenia, ponieważ musi się zamarynować.  Składniki(...)kaczki skórką do dołu. Smażyć 6 minut na średnim ogniu. Uwaga: wytopi się bardzo duża ilość tłuszczu, więc patelni nie smarujemy olejem! Po upływie czasu, pierś przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze 3 minuty. Do naczynia żaroodpornego przełożyć piersi z kaczki (tym razem skórką do góry) i całość zalać tłuszczem z patelni. Piec około 15 minut (ja swoje

Ugotować
Herbata z Mauretanii 78

Powtarzamy manewr z nalewaniem herbaty do szklanki i z powrotem do dzbanka i jak się zapewne domyślasz, dodajemy teraz cukier i to dość dużo i ponownie gotujemy, parzymy herbatę (drugi powód, dlaczego wybrałem łatwiejszą wersję, brak czasu). Załóżmy, że, herbata jest gotowa i myślisz, że to koniec, nic bardziej mylnego. Ponieważ herbata musi mieć białą piankę, musisz nalać ją(...)wykonać cały rytuał, by na koniec powstała biała piana, charakterystyczna dla herbaty z Mauretanii.  Nalej prawie cały kubek herbaty i teraz zaczynając, od niższego pułapu przelewaj herbatę do drugiego kubka, cały czas unosząc go coraz wyżej.  Z pewnością wydaje Ci się, że to łatwe zadanie, ale tak nie jest, przelej herbatę kilka razy, aż powstania biała piana

RafalCook
Makaron z pesto z awokado 136

  Piękną zimę mamy! I choć nieco się spóźniła, to takie temperatury wcale mi nie przeszkadzają. Jest świeżej, zdrowiej, energiczniej, a po spacerze apetyt wzrasta co

Obiad gotowy
Karkówka na ostro 186

Lubisz karkówkę? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis. Składniki ( 4 porcje): 4 kotlety z karkówki 6 łyżek ketchupu 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki pasty chilli

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Bombajskie curry z ziemniakami i jajkami. 155

niewątpliwie ciągnie mnie ku tym smakom. Jednak postanowiłem w końcu, że tydzień curry będzie jedną z pierwszych propozycji po nowym roku, a tym czasem ograniczyłem się do jednego dania. Podobny przepis już mamy na naszym blogu, ale to jest trochę inne podejście do kwestii indyjskiej, wegetariańskiej potrawki z ziemniaków. Bombajskie! A może mumbajskie? Składniki: 500 g ziemniaków 1 większa(...)kostka bulionowa 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka brązowego cukru sól olej 3 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości. Drugą połowę cebuli zmiksować na pastę z posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody. Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę i smażyć mieszając

zadanie-gotowanie
TORT KAWOWA POKUSA 182

rozpuszczalnej i  mielonej kostka masła 200 g NA MASĘ ŚMIETANOWĄ 2 śmietany śnieżka szklanka zimnego mleka 2 kopiate łyżki żelatyny serek homogenizowany waniliowy  ok. 300 g (ja dałam vitanello z biedronki) DODATKOWO : paczka okrągłych biszkoptów słodzona kawa do nasączania WYKONANIE :  Białka ubijamy na sztywno  i stopniowo dosypujemy do nich cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem(...)patyczka w temperaturze ok. 170-180 stopni C. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy kawą.  MASA KAWOWA : Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem i kawami. W drugiej mieszamy obie mąki i wlewamy na wrzące mleko, cały czas mieszając. Gotujemy przez chwilę. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Porządnie

Pani na deser
Pomysł na przekąskę – hummusowe trio 132

ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sok z cytryny do smaku Sól i kmin rzymski wg uznania do smaku 2 łyżki posikanego koperku ½ średniego buraka lub 1 jeden malutki (ma dać piękny kolor i charakterystyczny posmak) Posypka orzechowa (orzechy włoskie, kminek, kolendra, sól) Przygotowanie: Sezam uprażyłam na suchej patelni na złoto. Przesypałam do blendera, zmieliłam. Dodałam oliwę z oliwek tak, żeby(...)powinna być aksamitna i dosyć „miękka” w konsystencji. Otrzymaną pastę podzieliłam na 3 części. Pierwszą z nich przełożyłam do miseczki i jedynie polałam niewielką ilością oliwy – hummus klasyczny. Do drugiej dodałam koperek i ponownie zmiksowałam. Po umieszczeniu w miseczce polałam odrobiną oliwy i posypałam odrobinką posiekanego koperku – hummus z koprem. Do trzeciej dodałam pokrojonego na mniejsze części buraka

Kate's Kitchen