drugie danie - 14640 przepisów (strona:487/976)

Szybkie placuszki z cukinii 150

Szybkie placuszki z cukinii to wyśmienity dodatek do dań obiadowych z mięsa. Można również podać jako samodzielne danie z jogurtem, sosem tzatziki czy czosnkowym. Składniki: mała cukinia jajko 3/4 szklanki mąki pół szklanki mleka sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Następnie(...)czasie na patelni rozgrzewamy około 50 ml oleju. Nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Smażymy na umiarkowanym ogniu do zrumienienia się, przewracamy łopatką na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. placuszki z cukinii Artykuł Szybkie placuszki z cukinii pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Galaretka z czerwonych porzeczek na zimę 244

mojej kuchni czerwone porzeczki zawsze były na drugim miejscu. U babci w ogródku porzeczkowe krzaki rosły w długim rzędzie, było ich chyba z 9 samych czerwonych, nie licząc dwóch ogromnych krzaczorów rosnących osobno, a po porzeczki do nas przyjeżdżała dalsza rodzina i znajomi. Robiliśmy kompoty z "ananasem" (nazywaliśmy tak kawałki cukinii, która w kompocie nabierała smaku porzeczek) oraz(...)porzeczkami w różnej postaci, koktajle, kompoty, dżemy i konfitury... I choć w ogródku teraz też rosną wszystkie trzy odmiany, to najczęściej przesiaduję pod krzakiem z czarnymi;) Natomiast zimą dałabym się pokroić za słoik galaretki z czerwonych porzeczek. Sama myśl o jej smaku wywołuje u mnie ślinotok, bo charakterystyczny kwaśno-słodki smak nie da się pomylić z żadnym innym. Babcia gotowała

Obiad gotowy
Kruszonkowe ciasto z rabarbarem 141

elastyczności. Odradzam mąki z orzechów, bo te sprawiają, że ciasto bardzo mocno się kruszy, tak w trakcie przygotowania ciasta, jak i po jego upieczeniu.   Kruszonkowe ciasto z rabarbarem Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 20 Składniki 500 g mąka 200 g erytrol lub inne słodziwo 200 g masło klarowane 2 szt jajko 1 łyżka(...)przekrojone będzie miało małe dziurki. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną część rozwałkowujemy, układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzch wykładamy równą warstwą przygotowany wcześniej rabarbar. Drugą część ciasta siekamy lub kruszymy w dłoniach i przysypujemy warstwę rabarbaru. Pieczemy w 180 st. C przez 45 minut

Kucharzyca
Test: mieszanka chlebowa z Lidla (bezglutenowa) 181

wpisie mieszanki są dwie. Ta jasna smakowała mi średnio, ale do ciemnej zabrałm się trochę inaczej. OPAKOWANIE Otrzymujemy kartonik z dwoma torebeczkami – w jednej jest mączna mieszanka w drugiej drożdże. Ta ilość pozwala nam na upieczenie jednego bochenka chleba. Na opakowaniu opis wszystkich czynności, które musimy wykonać oraz ewentualnych składników, które musimy dodać. W tym przypadku jest to woda(...)cukier; sól; drożdże suszone: drożdże; emulgator: monostearynian sorbitanu   WYKONANIE Przygotowanie i pieczenia chleba jest zasadniczo dość proste. Ja wykorzystałam do tego mojego robota kuchennego. Na pewno mikser też da radę, bo ciasto nie jest jakieś „ciężkie” i lepkie, jak w przypadku normalnego chleba. Pieczemy ok 1 h w 220/180 stopni. Studzimy. Osobiście nie byłam pewna czy chleb się upiekł

Szybko Tanio Smacznie
KALAFIOR SMAŻONY W PANIERCE 292

kalafiora smażone w panierce z bułki tartej i parmezanu. W środku idealnie miękkie, na zewnątrz chrupiące. Dobre dla dzieci i dla dorosłych. Mogą stanowić idealną przekąskę lub dodatek do dań. Najlepiej smakują z hummusem lub dipem majonezowym. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 małego kalafiora podzielonego na różyczki 3-4 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki mleka 1 czerstwa(...)minut). Powinny być miękkie, ale wciąż jędrne i nie rozpadające się. Odcedzamy. Studzimy. Osuszamy na papierowych ręcznikach. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami mleka. W drugim talerzu mieszamy bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli i pieprzu. W garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Różyczki kalafiora, przez sitko, oprószamy mąką. Zanurzamy w jajku i kilkakrotnie obracamy. Przekładamy

cool and minty
PIT- y 4 z załącznikami 138

minutach placki "spuchną", Po 4, maksymalnie 5 wyjmujemy.  Drugi sposób to podpiekanie na rozgrzanej patelni, trwa trochę dłużej. Odwracamy wówczas pite, kiedy utworzy poduszeczkę i dopiekamy minutę z drugiej strony. Oba sposoby pieczenia są dobre, ale trzeba pamiętać o różnicach: Placki z piekarnika są raczej blade, ale dobrze tworzą pożądaną formę "koperty". Są miękkie, można je też(...)odkładając gotowe na wygrzany półmisek.  Co do środka? Co lubicie naturalnie. U nas tym razem to polędwica przygotowana jak do gyrosu, w końcu pita to  danie trochę wschodnie, trochę południowe. Przed smażeniem marynuję ją z przyprawami ok. godziny. Przygotowujemy też siekaną kapustę pekińską, pomidory, ogórki surowe i korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą

I tu będę miała takie te
CZEKOLADA - część I 124

czekoladę wynaleźli mnisi hiszpańscy. Był to gorący i aromatyczny napój składający się ze zmielonych na pył ziaren i wody. W Hiszpanii zapanowała istna czekoladowa moda. Wytworne i pobożne damy oraz ich arystokratyczni kawalerowie pokrzepiali się filiżanką gorącej czekolady podczas dłużących się nabożeństw, władze kościelne, zaś również nie strojące od czekolady przymykały na to oczy. Wkrótce recepta mnichów hiszpańskich zdobyła licznych(...)czekolady wyprodukowanej przez Ernesta Karola Wedla. Bardzo wcześnie zaczęto wyrabiać czekoladę w postaci tabliczki, dodając nie tylko cynamon, ale też i wonną wanilię.  Pierwsze praliny pojawiły się w drugiej połowie XVII wieku wymyślił je francuski kucharz Ludwika XIV, który nosił nazwisko Pralin. Przełomem w historii czekolady stała się produkcja czekolady w formie tabliczki. W 1828 roku Holender Konrad

Ciastka - domowe słodkości
GRILLOWANY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM NA CHIPSACH Z TOPINAMBURU 126

się cieszę, że moja rodzina też coraz chętniej po nie sięga. Mogę przygotowywać je na obiad i wiem, że nie będzie kręcenia nosem. Dodatkowo fajne jest to, że przygotowanie dania z ryb nie wymaga zbyt dużo czasu. Wystarczy pół godziny i gotowe. SKŁADNIKI: 1 filet z łososia sól morska ziołowa pieprz cytrynowy oliwa sok z cytryny 3 garści świeżego(...)ziołową, dobrze wymieszać. Plasterki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (po upływie połowy czasu, plasterki topinamburu odwrócić na drugą stronę). Łososia pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą morską ziołową i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Wszystkie przyprawy wmasować w rybę. Rybę grillować na dobrze rozgrzanej

Kuchnia w opałach
Śmietanowiec 198

zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto przesypać do tortownicy, wyrównać. Masa serowa: 5 białek w temp. pokojowej 1 kg śmietany 18% 3/4 – 1,5 szklanki cukru (ja dałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru szczypta soli 400 gr owoców (jagód, wiśni, malin, borówek, porzeczek, czereśni, agrestu) u mnie mrożona Mieszanka Kompotowa z Biedronki (nie rozmrażałam(...)łyżce, wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać, wysypać owoce, resztę ciasta zetrzeć na tarce, wysypać na owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. (grzałka góra – dół, druga półka od dołu) piec około 60 min. Najlepiej poczekać aż ciasto całkiem ostygnie, my z mężem nie mogliśmy się oprzeć i kroiłam jeszcze ciepłe. Smacznego! Śmietanowiec Śmietanowiec Śmietanowiec

moj przepis na
Krój gotuj WOW - komiks - książka kucharska 142

się czy taki sposób nauki gotowania sprawdzi się. Temat to kuchnia włoska, ruszyłam zatem razem z książką do mojej kuchni. Postanowiłam z jej pomocą przygotować na początek jedno z dań. Jak wyszło? sprawnie i smacznie. Niedługo pokażę je na blogu. Moje wrażenia Książka jest spora , co może nieco utrudniać pracę, gdyż nie każdy ma w kuchni na tyle(...)kilku użyciach (a wiadomo, że książki kucharskie używane są dość intensywnie), nie pozostanie nam ładna okładka i garść kartek. Można ją składać zawijając jedną część okładki pod drugą - sprawdziłam, nic złego nie stanie się z książką. Proste rysunki i krótkie opisy sprawiają, że otrzymujemy zwięzłą instrukcję , jak wykonać potrawę. Niektórzy nie lubią pięknych zdjęć z wystylizowanymi potrawami, gdyż obawiają

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kokosowo - grecki deser z melonem 123

zrobienia tego deseru zainspirowały mnie dwie rzeczy: po pierwsze zalegające w koszyku melony, żółty i cantalupa, pilnie potrzebujące zjedzenia w jakikolwiek sposób, a po drugie zaproszenie do konkursu organizowanego przez foodmanię , we współpracy z firmą Owocowy Raj .  Wyszło zaskakująco, pysznie, kokosowo i orzeźwiająco. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie połączenie melona z kokosem, a Malibu (w wersji dla dorosłych(...)Ksylitol ) 1 łyżka malibu  3 łyżki wiórków kokosowych (--> Wiórki kokosowe ) 3 łyżki płatków migdałowych na wierzch (--> Płatki migdałowe ) po 1/4 melona żółtego i cantalupa (można dać również inne rodzaje melona, np. galia, albo arbuza) Przygotowanie: Wafelek zblendować. Po łyżce umieścić w pucharku (amarantus wrzucamy od razu do pucharka), nie ugniatać, mają luźno leżeć na spodzie pucharka. Jogurt

Cakes By Kejt
Krokodyle oczy 191

amoniaku 250 g margaryny 1 szklanka cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki kakao 1 mały słoik powideł śliwkowych owoce do nadziewania kulek: wiśnie, borówki, agrest, to co akurat posiadacie (dałam borówki) ciasto biszkoptowe: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)powstało gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część ciasta rozwałkować, lub po prostu rozprowadzić palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować powidłami. Do drugiej części ciasta dodać kakao, jeszcze raz wyrobić, podzielić na 32 kulki. Do każdej kulki wsadzić owoc-wydrylowaną wiśnię, borówkę, agrest itp. Kulki ułożyć na warstwie powideł, 4 kulki po szerokości

na moim stole...
Isle of Wight 214

płynęliśmy godzinę. Dzień 1 Pierwszego dnia zaczęliśmy zwiedzanie od skalistego przylądka Needles w zatoce Alum Bay. Pogoda zdecydowanie nam dopisała, więc z zachwytem podziwialiśmy takie widoki… Dzień 2 Drugiego dnia wybraliśmy się na znaną na całej wyspie farmę czosnkową http://www.thegarlicfarm.co.uk/ Bylibyście na tyle odważni, żeby spróbować piwa czosnkowego? A może czosnkowej czekolady czy lodów czosnkowych? My oczywiście spróbowaliśmy(...)może być różne w smaku. Moje na szczęście było ciemne, bardziej karmelowe z lekko czosnkową nutą. Małżonkowi trafiło się jaśniejsze i bardziej gorzkie. Było nas czworo i zamówiliśmy różne dania, ale wszystkim nam jedzenie na farmie smakowało. Na deser z pewną nieśmiałością sięgnęliśmy po lody czosnkowe. Ale nie było się czego bać! Lody czosnkowe robione są z dodatkiem czarnego

UgotujmyTo.pl
Test foremek silikonowych 109

przydatnych rzeczy,którymi się teraz podzielę z wami. Zalety: - Formy silikonowe są świetną alternatywą klasycznych foremek,gdyż nie zajmują tyle miejsca (można je składać,zwijać i wciskać jedną w drugą,gdyż nie zmieniają swojego kształtu) - Bardzo łatwo wyjąć z nich nasz wypiek. - Smarujemy je tłuszczem tylko przed pierwszym użyciem (ja do tego celu wykorzystałam pędzelek silikonowy i świetnie się(...)potrzebujemy papilotek. Uwaga!!! Niestety ja myję swoje foremki ręcznie.Na opakowaniu jest informacja,że nadają się do mycia w zmywarkach-naomiast ja boję się zaryzykować.Jeśli kiedyś się odwarzę,dam wam znać jak wygląda foremka po takim czyszczeniu. Ostatnią swoją foremkę nabyłamw  sklepie internetowym http://takakuchnia.pl/ ,który oferuje sporo fajnych gadżetów za rozsądną cenę a przed Świętami ten aspekt

Wielki apetyt
Czekoladowe kuleczki z amarantusem 124

któraś z nas chciała, aby osiedle znało jej sekrety, to wydrukowałaby plakaty i rozwiesiła na okolicznych słupach. Proste. Nie musimy również obawiać się, że powiemy sobie coś, co tę drugą urazi. Ważne, żeby było szczerze i bez kręcenia. Jest jeszcze coś, coś bardzo ważnego dla mnie: jeśli nie mam ochoty na wspólne picie kawy (bo mi się nie chce(...)sąsiad - przedszkolak :) Musze otworzyć :) Ale wracajmy do tematu ;) Przyszła do mnie sąsiadka i przyniosła reklamówkę czekoladowych zajączków, jajeczek i innych cudów. Dzieci nazbierały tego przez Wielkanoc tyle, że nie dadzą rady zjeść. Przyniosła, żeby coś z tym zrobić . I tak własnie przyszedł pomysł na tę wersję kuleczek czekoladowych. Składniki: 200 g czekolady , 50 ml słodkiej śmietany , 2/3 szklanki pokruszonych herbatników

Codzienna kuchnia niecodzienna