drugie danie - 14640 przepisów (strona:492/976)

Omlet biszkoptowy 152

Pyszny puszysty omlet dla wielbicieli obiadów na słodko. Kiedy byłam dzieckiem robiła go moja babcia i było to jedno z moich ulubionych dań. Babcia mówiła na niego " grzybek ", bo omlet podczas smażenia mocno rośnie i bardzo się nadyma. Omlet świetnie smakuje z dżemem i śmietaną, a w sezonie, ze świeżymi owocami. Bardzo polecam! Składniki (jedna porcja): 2 jajka(...)dokładnie, ale ostrożnie wymieszać, tak aby całość pozostała puszysta. Omlet smażyć na patelni z odrobiną masła, na małym ogniu. Kiedy zacznie się ścinać z wierzchu, ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Podawać na gorąco z dżemem i śmietaną lub w sezonie, ze świeżymi owocami. Wyliczenia: jajka 1,40 zł mąka, cukier, dodatki ok. 0,50 zł Koszt porcji

Obiad za dychę
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ 359

jeszcze to kruche ciasto z malinami...NIEBO! Ostatnio robiłam podobne-jednak tylko z wyglądu:) Przepis jest na małą blaszkę. Znalezione tutaj -jednak jak zawsze troszkę zmodyfikowane. Następnym razem dam mniej malin-jak dla mnie było za dużo oraz piankę zrobię z 1,5 porcji ponieważ według mnie było jej za mało.  Składniki na kruche ciasto: -410g mąki orkiszowej(...)łyżki wody. Podzielić na dwie części-około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Ja ciasta nie mroziłam, wykleiłam nim spód blaszki i schłodziłam w lodówce. Drugą cześć ciasta wsadziłam do zamrażarki jednak tylko na czas kiedy blaszka ze spodem była w piekarniku.  Blachę i wymiarach 33x20 wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć

Smaczne Zdrowe
RACUCHY PACHNĄCE CYNAMONEM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 270

świeżych drożdży - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukru waniliowego - 2 łyżki oleju - 2 jajka - 1 łyżeczka cynamonu (nie trzeba) - szczypta soli - 1-2 jabłka (nie trzeba-ja dałam) + olej do smażenia (u mnie olej kokosowy z dodatkiem oleju rzepakowego) Drożdże rozkruszyć do kubeczka,wsypać 2 łyżki ksylitolu waniliowego i zalać ok.1/2 szklanki ciepłego mleka. Zamieszać i odstawić(...)minut. Na patelni rozgrzać olej ok.2cm od dna. Za pomocą łyżki stołowej nabierać ciasto i nakładać na rozgrzany olej. Ja używam dwóch łyżek: za pomocą jednej zsuwam ciasto z drugiej. Smażyć po kilka minut z każdej strony na małym ogniu (by dosmażyły się wewnątrz i nie spaliły z zewnątrz), do ładnego zrumienienia. Usmażone odsączać na papierowym ręczniku. Podawać

Smaczne Zdrowe
Zdrowy Detoks – Ewa Jarosz – recenzja 228

dość ważne, bo o ile łatwiej jest nam (gdy kompletnie nie mamy siły i ochoty) kolejny raz ćwiczyć, czy iść na spacer czy pobiegać, gdy jesteśmy odpowiednio zmotywowani? Drugi rozdział książki to tak naprawdę podstawy podstaw z zakresu odżywiania się. Dowiesz się z niego co to jest BMI (jeśli nie wiesz) a także jak obliczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne. Autorka przedstawia(...)źródła pokarmowe ważnych składników diety. Jeżeli macie niedobór np. jakiejś witaminy czy składnika mineralnego w szybki i prosty sposób dowiecie się, co musicie spożywać, aby dany składnik w organizmie uzupełnić. Książkę kończy ostatni, piąty rozdział (dodatek) gdzie możemy znaleźć przepisy na potrawy wpływające na organizm. Na końcu książki znajdziemy zbiór przepisów Podsumowując. Pozycja książkowa warta posiadania w swojej

Mr. Taste
Keto tarta Egg nog (Paleo, LowCarb) 116

był taki, że z tego szerokiego wachlarza potencjalnych przepisów nie byłam w stanie zdecydować się na jeden konkretny… Na ostatniej prostej w procesie decyzyjnym padło na tartę kasztanową. Na drugim miejscu uplasowała się tarta z nadzieniem Egg nog. No ale zwycięzcy biorą wszystko, więc decyzja zapadła. Tak się przynajmniej wydawało… Ponieważ los zadecydował inaczej… W wyniku „małej(...)ciepło. Egg nog natomiast podawany jest mocno schłodzony. Na popularności zyskał za czasów kolonialnych i nawet doczekał się swoich meksykańskich i portorykańskich odpowiedników. My zajmiemy się właśnie tym drugim, gdyż jest to Egg nog na bazie mleka kokosowego zwany Coquito . Keto tarta z nadzieniem egg nog Keto tarta Egg nog – szczegóły przygotowania Ogólnie nie ma tego złego

Modern Cave Girl
Krajanka owsiana z truskawkami 111

Właśnie zjadłam do kawki ostatni kawałek tej krajanki i jeszcze jestem pod wrażeniem smaku i prostoty tego wypieku. Całość wyszła w miarę dietetycznie i naprawdę smacznie

Corner With Recipes
Lekka sałatka z kaszą kuskus i brokułem 245

Sałatka z kaszą kuskus i brokułem Lekka, pożywna, nisko kaloryczna i bardzo smaczna sałatka z kaszą kuskus, która może posłużyć jako dietetyczna kolacja albo drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam!     Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pół brokuła pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) opcjonalnie czarne oliwki sól, pieprz   *** Kaszę(...)mieszamy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS SEREM FETĄ I RUKOLĄ PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA GRECKA PRZEPIS TUTAJ Najlepsze przepisy na sałatki! – KLIKNIJ TUTAJ Imprezowe hity! Przepisy na przekąski, dania i przystawki – KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Lekka sałatka z kaszą kuskus i brokułem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kluski, kopytka-praktyczne porady 148

Kluski to jedne z najpopularniejszych dodatków do dań głównych. Kluski mogą być również samodzielnym daniem. Najpopularniejsze w Polsce odmiany klusek to:pyzy, kopytka, leniwe czy kluski śląskie. Kluski mogą być nadziewane przeróżnymi nadzieniami: słodkimi lub słonymi. Czym różnią się ciasta na kluski? Tak naprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki(...)wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki, które kroimy na pasy o szerokości 1,5 centymetra. Składamy 4 pasy jeden na drugi. Kroimy kwadraty. Zostawiamy do przeschnięcia. Gotujemy w wodzie do wypłynięcia. Podstawowe ciasto na kluski kładzione: Składniki: 200 g mąki 2 jajka woda Mąkę łączymy z wodą i jajkami. Powinniśmy uzyskać ciasto, które

Ciasta z tradycjami
Tajska sałatka z ogórka 169

stopień ostrości możecie oczywiście dostosować do własnych potrzeb dodając mniej lub więcej papryczki chilli. Polecam ją do wszelkiego rodzaju pieczonych lub smażonych mięs, ale także do ryb i dań typu curry.  Tajska sałatka z ogórka Składniki:  1 duży ogórek wężowy 4 łodygi dymki pokrojonej w plasterki 1 czerwona papryczka chilli drobniutko posiekana 2-3 szalotki bananowe(...)Wszystkie składniki połączyć w niedużej miseczce, dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił, doprawić do smaku. Odstawić, aby sos się "przegryzł". Przygotowanie sałatki: Ogórka dokładnie umyć i obrać obieraczką co drugi pasek (pasek obrać, pasek skórki zostawić, pasek obrać, itd). Ogórka przekroić w poprzek na pól, a następnie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki - najłatwiej zrobić to łyżeczką do herbaty. Ogórka

Codzienne Gotowanie
Surówka z czerwonej kapusty 122

powstawania i jak się okazało to banalnie proste! Teraz gości na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu, jako dodatek do wszelakich kotletów czy pieczeni :) Nie tylko świetnie uzupełnia dania, ale również wnosi kolor do całej potrawy :) SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 1/2 kg) 1 średnie jabłko (ok. 150 g) 1 łyżka octu spirytusowego 3 łyżki oleju pieprz sól(...)dokładnie mieszamy. Kolor kapusty z niebieskiego zmieni się na fioletowy. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły. W razie potrzeby dodajemy więcej octu. Doskonale smakuje również na drugi dzień. Pamiętajmy jednak, aby włożyć ją na noc do lodówki :) My najbardziej lubimy tą surówkę jako dodatek do klasycznych schabowych lub roladek w sosie serowym . Smacznego

Kuchnia od dwojga
Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym 155

macie w domu, to tak naprawdę nic nie tracicie.  Farsz ze świeżych borowików fenomenalnie komponuje się z sosem z suszonych borowików i dodatkiem odrobiny zielonej pietruszki, sprawiając, że danie ma prawdziwie głęboki smak. Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym Ciasto: białko do smarowania ciasta 1 g soli 5 łyżek wody 4 jaja całe(...)minut, by masa odparowała i zgęstniała. Całość powinna mieć mocny, zdecydowany smak. W razie potrzeby doprawić odrobiną pieprzu. Odstawić, by farsz przestygł.  Sos: kilka świeżych kapeluszy borowików (można dać suszone) sól i pieprz płaska łyżka mąki pszennej + woda potrzebna do jej rozrobienia łyżka masła pół cebuli drobno posiekanej 250 ml wrzącej wody dodatek do przybrania: posiekana natka pietruszki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Detoks owocowo-warzywny 154

Będę systematycznie powtarzała takie oczyszczanie. Na czym polega detoks owocowo-warzywny ? Detoks owocowo-warzywny to odżywianie oparte tylko i wyłącznie na owocach i warzywach. Jemy systematycznie, 5 posiłków dziennie. Dania przygotowujemy z użyciem warzyw i owoców, lekko doprawiamy. Staramy unikać się owoców wysokocukrowych ( śliwki, winogrona ) oraz warzyw skrobiowych ( ziemniaki ). Z diety zupełnie eliminujemy cukier oraz używki - mocna herbata, kawa(...)odczułam szereg zmian. Dzień pierwszy był dniem najgorszym, byłam wiecznie głodna, zła. Po południu złapał mnie silny ból głowy, który trwał do momentu, aż położyłam się spać. Dzień drugi był zdecydowanie łatwiejszy. Wstałam wyspana, głód już tak nie doskwierał, wypełniała mnie energia. Wreszcie chciało mi się działać. Tego dnia zrobiłam nawet krótki trening. Dzień trzeci - pobudka  przed godziną

kolorowotorcikowo
Lubię czasem pobyć sama. 122

może po tym nie znikają, one nadal są, toksyczne sytuacje nie zmieniają się w sielankę ale można popatrzyć na nie świeżym spojrzeniem i powiedzieć "i co cieniasy, i tak dam radę was pokonać!" . Ja, las, łąka, owady, aparat (czasem jeszcze grzyby). Nie wiem,co tak uspokaja. Brak ludzi, czy otaczająca natura ?  Pewnie wyglądam troszkę jak pijana, bądź niespełna rozumu(...)już zjeedz to śniadanie". Dzięki takiej "naturalnej" odnowie nawet to śniadanko było odmienione, zdrowe i kolorowe. Kamuflaż idealny, jednak moje oko zbyt wprawione :) Zdjęcia owadów to moje drugie male wariactwo :) Będzie to trochę dziwne, że będą się przeplatały z przepisami. Na szczęście i nieszczęście, nie mam już tyle czasu na ganianie za robalami. Ten ostatni jest dla mnie

CynamonemPoOczach
Czarno-biały sernik (z markizami) 208

ukochana osoba lubi serniki Spróbujcie.   Składniki: (na tortownice 24 cm) Na spód: 135 g markizów mlecznych BLACKY Cukry Nyskie 2 czubate łyżki masła Na sernik: 500 g (można dać ciut więcej) sera Wieluń „Mój ulubiony” Twarożek kanapkowo-sernikowy 4 jajka (osobno białka i żółtka) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)Całość szybko mieszamy. Następnie wysypujemy na dno formy, lekko ugniatając. Formę z tak przygotowanym spodem wkładamy do lodówki (na czas przygotowania masy serowej. Do jednej miski wbijamy żółtka do drugiej białka. Białka dokładnie ubijamy. Żółtka miksujemy wraz z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i miękkim masłem. Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i ser (najlepiej porcjami) miksując. Kolejno dodajemy

Słodkie okruszki