drugie danie - 14640 przepisów (strona:492/976)

Quinoa i gulasz z sarny na niedzielny obiad 126

niedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo zadowolony na widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić(...)następnie marynujemy w nalewce z czosnku niedźwiedziego, rozmarynie, jałowcu i liściach laurowych, dodajemy połowę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sarnę zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień  wyjmujemy mięso z marynaty, mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i dusimy pod przykryciem na oliwie z oliwek do miękkości. W czasie duszenia, gdy mięso się już zetnie, doprawiamy

Quinoa Raz!
Szybkie i zdrowe ciasteczka bez pieczenia i recenzja nowego grilla od Russel Hobbs 224

Wygląd  Ma bardzo dużą wyjmowaną płytę, o wielkości 45cm x 25cm idealnie sprawdza się na rodzinne spotkania, wystarczy rozłożyć grill na stole, a każdy może sobie przygotowywać swoje danie, płyta i tacka są wyjmowane i bardzo łatwo się je czyści. 2. Funkcjonalność  Dzięki wbudowanemu elementowi grzejnemu, urządzenie nagrzewa się błyskawicznie po uruchomieniu i jest(...)wyszły obłędne, ale do czego przydaje mi się najczęściej, przede wszystkim grilluje na nim wegeburgery, można je kontrolować i przygotowywać w takiej wersji jak chcemy, do tego jednocześnie z drugiej strony przygotowuje pyszne frytki warzywne i chipsy z jarmużu, które w końcu mi wychodzą chrupiące i niespalone, do tego grill idealnie nadaje się do przygotowywania burrito oraz quesadillii, widziałam

zdrowa vege kuchnia
Wspomnienie z dzieciństwa – chałka z masłem i szklanką mleka 169

Pamiętam z czasów podstawówki – mój tata często kupował chałkę, delikatną ze słodką kruszonką na wierzchu. Na drugie śniadanie, więc często jadaliśmy z masłem i popijaliśmy szklanką mleka. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak choć pewnie i tak to nie to samo, co kiedyś, ale przynajmniej przywołało miłe wspomnienia. Przepis zaczerpnięty z książki „Nowoczesne kulinaria polskie”, nieco(...)było grudek. Miseczkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam mąki typu 450 ) 1/2 szklanki cukru ( można dać mniej ) szczypta soli 4 żółtka + jajko do posmarowania 200 ml ciepłego mleka 115 g miękkiego masła zaczyn drożdżowy Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, żółtka, zaczyn i mleko. Ciasto wyrobić

Niebieski kubek z kawa
Gańsipampki w szałołcie (Sałatka ze stokrotkami) 121

osobno zōłza, niech sie kołżdy ji [41] tyla wleje, wiela bandzie [42] chcioł. A jakbyjście to zarozki [43] oblołli tōm zōłzom [44] i łostało [45] by co na drugi dziyń, to bajecie [46] to mieć całe klapniynte. [47] Do grilla taki szałołt bydzie idealny. Smacznego [1] wzięło [2] kwiatków [3] była; ō- samogłoska w wymowie między(...)pomidory [23] ser [24] sos [25] łyżka [26] octu [27] cytryny [28] oleju [29] możecie [30] mniejsze kawałki [31] pokroić [32] każdy [33] wrzućcie [34] porządnie wymieszajcie [35] proszę dać [36] roztrzepcie, rozmieszajcie [37] też wlać [38] słoika [39] wstrząsnąć nim [40] jeszcze brudzić [41] jej [42] ile będzie chciał [43] od razu [44] oblali tym sosem [45] zostało

Chop w kuchni
Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia 161

chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin(...)soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu 200 g ciepłej wody 15 g oliwy Wykonanie: w misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce wymieszać zakwas z oliwą i wodą. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia składników. Dodać starte buraki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie stosując technike zagniatania z filmiku zagniatać ciasto 10 sekund

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernikobrownie z wiśniami 187

upiekłam to brownie nie tak klasycznie - w kwadratowej blaszce, a w okrągłej tortownicy. Szczerze polecam! Sernikobrownie z wiśniami Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 400 g cukru (dałam troszkę mniej ok 350) 5 jajek 100 g mąki 500 g sera kremowego (President) cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g drylowanych wiśni (wydaje mi się, że jagody(...)dodać przesianą mąkę. Blaszkę o wymiarach (u Liski) 20x30 (u mnie) tortownica 24 cm średnicy - wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wylać 3/4 masy jajecznej. W drugiej misce utrzeć ser z resztą cukru - cukrem waniliowym i dodawać do niego po jednym jajku (2 jajka)- dokładnie utrzeć. Masa powinna mieć gładką, kremową konsystencję. Masę serową wyłożyć

sierotka maRysia w kuchni
Fioletowy pudding chia z kokosowo-różaną bitą śmietaną i figami (wegański) 144

borówki, czarna porzeczka. Jakiekolwiek, które dorwiecie na straganie, bądź u siebie w ogródku, działeczce. Najważniejszy jest tutaj ten piękny kolor! Aczkolwiek sądzę, że maliny i inne owoce smakowo również dałyby radę. A bita śmietana z różanym posmakiem to całkowity strzał w dziesiątkę, nie dość, że pięknie pachnie to w dodatku smakuje niebiańsko. Przepis na 5 porcji, jedna ok. 141kcal. Składniki(...)mlekiem do całkowitego połączenia składników. Przelewamy do dużej miski i za pomocą trzepaczki mieszamy z jogurtem i nasionami chia do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy. Puszkę mleczka otwieramy,do drugiej miski, za pomocą łyżki wyjmujemy, TYLKO krem kokosowy, który nam się wytrącił. Wodę, która pozostała w puszcze warto wykorzystać później, np. do naleśników. Do kremu dodajemy wodę różaną i trzepiemy

Be Fit Be Strong
Beza z kremem z serka (porcja - ok. 270 - 290 kcal) 181

Zdjęcie przedstawia jedną porcję :) Dzisiaj będzie słodko :) Kiedyś robiłam tort bezowy z bitą śmietaną i owocami, jego smaku nie dało się zapomnieć, tym razem jednak chciałam pozbawić go śmietany i użyłam serków naturalnych. Składniki (2 porcje): 4 okrągłe spłaszczone bezy (średnica ok. 10 cm - waga po ok. 15 - 20 g) - dostałam takie w miejscowej cukierni 1 opakowanie serka naturalnego(...)Serek miksujemy z cukrem i śmietanfixem. 2. Blaciki bezowe pokrywamy kremem, układamy owoce, na wierzch dajemy jeszcze trochę kremu, żeby górna beza dobrze się trzymała. 3. Na górę kładziemy drugą bezę, krem i owoce. 4. Wstawić do lodówki i poczekać ok. godziny.  Uwagi: Deser można zrobić w pucharkach z pokruszonych bez, ale według mnie jednak wyższej przedstawiona wersja

Malowane smakiem
Chrusty vel Faworki 150

przesiałam mąkę przez sitką i połączyłam ją z żółtkami, następnie zagniotłam i zaczęłam dodawać po jednej łyżce śmietany. Co jakiś czas podlewałam też alkoholem. Wymagało to wiele siły, ale dało radę. Kiedy ciasto jest już w miarę połączone i elastyczne, Monika zaleca przepuścić je przez wałek do robienia makaronu, ja z braku takowego urządzenia musiałam się posiłkować zwykłym wałkiem(...)kroimy nożem na wąskie paski długości ~10-15cm i nacinamy po środku. Kolejnym krokiem jest zawinięcie jednego końca do środka nacięcia i ułożenie faworków na ściereczce i przykrywamy drugą. Smażymy je na głębokim tłuszczu (ok 2,5 kostki tłuszczu - smalcu lub Planty). Zrumienione z obu stron układamy na papierze do odsączenia, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Nostalgia to też składnik 110

wracać do tego, co było. Pamięć smaków i zapachów sprawia, że czujecie się z nimi dobrze – dają Wam uczucie spokoju, pewności i bezpieczeństwa, odprężenia. Będziecie dobrze gotować, jeśli tylko dacie wspomnieniom dojść do głosu, nie trzymając się co do joty podanych jak na tacy przepisów.   Przepis jest dobry jako główny kierunek, baza do której dodajecie coś od siebie – nierzadko(...)podobać czy nie być smakiem przez Was lubianym. Co stoi na przeszkodzie, by teraz to zmienić?   Takie gotowanie to najlepszy hołd dla wspomnień i pamięci. Nigdy nie ma drugiej szansy na zrobienie dobrego pierwszego wrażenia, ale zawsze można próbować wrócić do chwili, gdy coś smakuje tak samo dobrze, jak jedzone pierwszy

Karo in the Kitchen
Szkockie Scones z powidłami śliwkowymi 131

Marty wiele się działo, oto przed Wami przepis na pyszne, delikatne i miękkie Scones z powidłami śliwkowymi. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia, ( ja dałam 2 łyżeczki ) 2 łyżki cukru, nie jest określone jakiego więc ja użyłam cukru pudru 1 łyżeczka soli 5 łyżek margaryny 2 jajka, starannie roztrzepane 1/2 szklanki mleka dżem lub marmolada(...)razie potrzeby dokładam mąkę.  2. Ciasto wałkuje na omączonym blacie na grubość ok. 5-6 mm. Formujemy prostokąt, przekrawamy na połowę, jedną część ciasta smaruje powidłami, przykrywam drugą warstwą i lekko dociskam. Kroję na kwadraty, a potem na trójkąty, układam na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch każdego Scones smaruje mlekiem. 3. Ciasteczka pieczemy 10-12 minut

Apetyczna babeczka
Sernik z brzoskwiniami 166

razem. Ciasto dzielimy na dwie, mniej więcej równe, kule. Każdą wkładamy do woreczka, a woreczki umieszczamy w zamrażarce lub lodówce dla stwardnienia ciasta. Musi być na tyle twarde, by dało się je później zetrzeć na tarce. Składniki na masę serową: - 1 kilogram mielonego twarogu - 125 gram masła - 200 gram cukru - 3 jajka - 50 gram mąki ziemniaczanej Przygotowanie masy serowej: Jajka(...)kawałki (u mnie ósemki). Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.  Kolejność warstw: pierwsza kula ciasta starta na blachę i równomiernie rozłożona, masa serowa, brzoskwinie, piana z białek, druga kula ciasta starta. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Pomarańczowa pychotka z żurawiną 127

śmietaną, pomarańczową galaretką i żurawiną. Ciacho było pyszne!!! Pomarańczowa pychotka z żurawiną Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego kilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy, ale ja musiałam ją wykorzystać do czegoś innego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego masło(...)średnicy 27 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. Do miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka wybiłam do drugiej miski, dodałam cukier, cukier wanilinowy i zapach pomarańczowy. Utarłam razem na jasną masę z dużą ilością bąbelków powietrza. Nie przerywając miksowania na wolnych obrotach, najpierw dosypałam mąkę z proszkiem

Kuchenne zapiski Edyty
Puszysty omlet z gęsiego jaja ze szpinakiem 179

Pyszny puszysty omlecik z gęsiego jaja. Dodatki możemy dać różne, u mnie świeży szpinak i kwiatki szczypiorku. składniki: 1 gęsie jajo 2 garście świeżego szpinaku 2 duże kwiatki szczypiorku sól ziołowa 1 płaska łyżka mąki masło do smażenia Białko oddzielić od żółtka i ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtko wymieszać, dodać sól ziołową oraz mąkę, dodać też ubite(...)poddusić na maśle. Nastepnie wlać masę jajeczną. Wierzch posypać rozdrobnionymi kwiatami szczypiorku. Smażyć aż masa od spodu dobrze się przyrumnieni a na wierzchu lekko zetnie. Następnie omlet przekręcić na druga stonę- zsunąć na duży talerz, przykryć patelnią i obrócić. Smażyć jeszcze chwilę aż omlet przyrumieni się od spodu. Zsunąć na talerz i podawać. Omlet można podać z keczupem

Monia miesza i gotuje
Francuskie paszteciki 152

cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam  bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe- z duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g * pieczarki- 250 g * cebula- 1 duża * jajka- 2 szt. * ciasto francuskie- 1 duży arkusz(...)masę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, przekroić wzdłuż na pół i przy samej krawędzi nałożyć dość 'grubą' ilość masy i zawinąć w rulon. W taki sam sposób postąpić z drugim ciastem francuskim. Zrolowane ciasto pokroić na 8 kawałków, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem/przyprawą prowansalską i wstawić do piekarnika na około 25 minut. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca