Przepis na : obiad
Ciekawa propozycja na sycące śniadanie a nawet obiad. Frittata ( z włoskiego fritto= smażone ) jest potrawą łatwą i szybką w przygotowaniu, sycącą i bogatą w wartościowe składniki odżywcze, a przy tym wszystkim bardzo smaczną:) Oryginalny przepis widziałem na videoblogu Phila Mundy "The lighter option", tu zamieszczam własną, nieznacznie zmienioną wersję. Potrzebne składniki: 3 czerwone papryki 2-3 cebule 4 ząbki czosnku 8 jajek 150ml mleka 100g kiełbasy, np. pepperoni świeża bazylia ser parmez... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...