zapiekanki , szczególnie starszy syn, jest ich wielkim fanem i dobrze , bo są proste ,pieką się same , a dodatkowo co zostanie z obiadu , świetnie nada się na kolację – jednym daniem , załatwiamy sprawę dwóch posiłków Ten konkretny przepis powstał , z tego co akurat miałam pod ręką , a takie przepisy są zawsze najlepsze , jak to wielokrotnie powtarzam Polecam , zdrowy , smaczny(...)minut , po tym czasie odkrywamy , polewamy beszamelem i ponownie wkładamy do piekarnika , na 30 minut , już bez przykrycia . Gotowe , najlepiej kroi się jak trochę przestygnie , smakuje zawsze , po odgrzaniu , drugiego dnia , jeszcze lepsza Ciekawym i smacznym dodatkiem , do zapiekanki mogą być , marynowane pomidorki koktajlowe ( przepis tutaj ) Smacznego ! Artykuł „Zapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta pochodzi
Ogrodnik w podróżyDyniowo – cynamonowe brioszki, bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree, oprószone cynamonową maślaną kruszonką. Słynne słodkie bułeczki w jesiennej, dyniowej odsłonie. Znakomite na drugie śniadanie, popijane gorącym kakao lub kawą ze szczyptą cynamonu i innych korzennych przypraw. Brioszki zawierają mleko i rozpuszczone masło, drożdże sprawiają że podczas pieczenia mocno wyrastają. Są puszyste, wręcz pluszowe i pulchne. Delikatnie słodkie(...)szczególnie za sprawą cynamonowej, cukrowej kruszonki, która przyjemnie osładza wypiek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem 5 od 15 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Trudność: Łatwe Ilość 14 bułeczek Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 170 kcal Cynamonowo dyniowe broszki. Słodkie bułeczki drożdżowe z puree dyniowym i cynamonem, okryte cynamonową kruszonką
ProstePesto.plhibiskusowego cukru pudru. Dodatkowo czerwone porzeczki sprawiają, że całość jest idealnie wyważona. Sok z cytryny sprawia, że makaron jest cieniowany czyli czerwony przeplata się z jaśniejszym odcieniem. Do przygotowania dania użyłam makaronu Lubella. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 soku z cytryny makaron spaghetti LUBELLA ser typu białego (np. ricotta) 100 g czekolady deserowej kieliszek wiśniówki(...)łyżka suszonego hibiskusa, 2/3 szklanki cukru pudru - miksujemy do uzyskania efektu piasku) Owoce do dekoracji lody owocowe Makaron gotujemy z czerwoną kapustą. Połowę makaronu odkładamy na bok, a drugą część skrapiamy sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy wiśniówki oraz cukru pudru. Mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Makaron mieszamy z sosem oraz owocami i Rictotta. Wykłądamy
Kuchnia w oparachCzekoladki to sposób na bardzo szybki deser – najważniejsze to posiadać silikonowe foremki, które kupimy już za kilka złotych (mogą to być foremki w każdym możliwym kształcie). Drugą ważną sprawą są odpowiednie proporcje – tak, aby czekoladki nie były zbyt miękkie, ani zbyt twarde. Przedstawiam Wam czekoladki na bazie gorzkiej czekolady, kokosu i bananów. Mimo braku cukru są bardzo(...)pyszne! Zapraszam // Składniki: 100 g czekolady 1 mały banan (zblendowany) 150 ml twardej części mleczka kokosowego 25 g kokosu Dodatkowo: czekolada lub polewa kokos Sposób przygotowania: Do garnka daj wszystkie składniki i podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając. Lekko ostudzoną masę przelej do silikonowych foremek i włóż do zamrażarki na około 2 godziny. Następnie czekoladki wyciągnij z foremek
Via GustoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Do zrobienia tego dania zbierałam się dosyć długo. Przepis zapisany na małej karteczce (już nawet nie pamiętam od kogo go dostałam) czekał do wypróbowania. Teraz żałuję, że dopiero jakiś czas temu ją zrobiłam bo karkówka z tego przepisu smakuje wyśmienicie. Takie mięso świetnie pasuje na niedzielny obiad(...)święta lub rodzinne spotkanie. Robiłam je już kilka razy i zawsze wszystkim smakowało. Mi szczególnie smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Jeżeli więc planujecie zrobić ją na obiad to polecam przygotować ją już dzień wcześniej, a później tylko odgrzać. Smacznego Karkówka z kiszonymi ogórkami Drukuj przepis Ilość porcji
Marta GotujeSmaczniutkie warzywa dla każdego kto lubi dania bez mięsa:) SKŁADNIKI Cukinia ziemniaki-bataty papryka pieczarki przyprawy: sól, pieprz, kurkuma,czosnek niedźwiedzi masło i olej kokosowy Kroimy wszystkie warzywa i posypujemy solą i pieprzem. Pozostawiamy ok 20 minut aby warzywa wypuściły wodę i zamarynowały się. Po tym czasie na rozgrzanej patelni układamy po kolei warzywa i smażymy. Cukinię zrobiłam(...)sposoby jedna jest z kurkumą a druga posypana czosnkiem niedźwiedzim
harrisaniej wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nich rozsmarować masę krówkową. Jeśli byłaby zbyt zwarta można wstawić puszkę na kilka minut do garneczka z gorącą wodą. Na masę ułożyć drugą warstwę herbatników, na której rozsmarować dżem z czarnej porzeczki a nim wyłożyć przygotowaną wcześniej masę budyniową. I znów kolejna warstwa herbatników. Ostatnią warstwą, na samej górze jest ubita śmietana(...)pudru z dodatkiem śmietan-fixu. Do dekoracji ciasta posypać potartą gorzką czekoladą. Ciasto przed podaniem schłodzić najlepiej przez całą noc wtedy masy będą bardziej zwarte a herbatniki dadzą łatwo się pokroić. http://www.mlynystoislaw.pl
W garach u Gosiproste smażone placki od zawsze były moim ulubionym daniem, to te tradycyjne, zwykłe z dżemem czy twarożkiem, już powoli mi się przejadły. Dlatego zawsze staram się aby to danie było urozmaicone, a że kocham warzywa to musi być ich pełno. Nie tylko w farszu, ale także w cieście. Tym razem przedstawiam Wam naleśniki w moich(...)Groszkowo-miętowe i buraczane, nawet bez dodatków smakują świetnie, a z sezonowymi warzywami to już prawdziwa uczta. Jedne nadziane są pysznym , lekko słonym farszem z botwinki i bryndzy. Drugie natomiast fasolką, cukinią i papryką z mixu Italian Bonduelle. Warzywa Bonduelle są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasiona po gotowy produkt. Całość obowiązkowo podajcie z groszkiem cukrowym i malinami
Mienta blogkawałkach (ja każdą truskawkę kroiłam na 4 części – dodałam około 10 truskawek) Ostudzony biszkopt kroimy tak by powstały 3 krążki. Na dolny smarujemy pół masy, przykładamy drugi krążek, kolejne pół masy i przykrywamy wierzchem biszkoptu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki(...)truskawek na wierzchu Przygotowuję galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Dodatkowe truskawki kroję na pół (około 10 szt) Wyjmuję torcik z lodówki, układam truskawki i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo dać galaretce oparcie zapinam obręcz tortownicy tak by objęła wierzchnią warstwę biszkoptu i całą galaretkę. Chłodzę kilka godzin. Ten torcik jest MEGA. Artykuł Torcik truskawkowy – szybki, pyszny pochodzi
MojaQchnia.plnajróżniejsze dipy. A w czym tkwi sekret smaku tego dania? Oczywiście w odpowiednio dobranych, dobrej jakości przyprawach. Odkąd pierwszy raz użyłam pikantnej przyprawy do kurczaka po węgiersku Galeo moje chrupiące kurczaczki stały się hitem każdego przyjęcia i ulubionym obiadem rodziny. No cóż… dobre przyprawy, to podstawa każdego dania. Spróbujcie i Wy, polecam. Składniki: 2 piersi z kurczaka(...)mąki kukurydzianej 1 jajko M mleko do panierki olej do smażenia Przygotowanie: Przygotowujemy dwa głębokie talerze. W jednym mieszamy 6 łyżek mąki pszennej z 6 łyżkami mąki kukurydzanej. Do drugiej też wsypujemy obie mąki w tych samych proporcjach, następnie dodajemy 4 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka po węgiersku pikantnej i 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, wstępnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko
Słodkie okruszkirodzinnego domu), bardzo ciepło (nie tylko o atmosferze tu mówię, a i o pogodzie, bo na dworze 15 stopni) i, przede wszystkim, bardzo pysznie. Na stole wystąpiło kilka dań - nowości, ale nie zabrakło i tych tradycyjnych, "wyniesionych" z maminej kuchni (nieco jedynie zmodyfikowanych, a raczej zweganizowanych). Jedną z takich potraw jest tradycyjna sałatka jarzynowa, jej nie może zabraknąć(...)Kiedy już mamy dość kapusty, grochu i grzybów, ona - lekka, świeża i pyszna - przychodzi z ratunkiem. To nią, na przemian z ciastami, zawsze się zajadałam w pierwszy i drugi dzień świąt. W tym roku było podobnie. Już tęsknię za jej smakiem ... Składniki na 4 duże słoiki sałatki: 5-6 dużych marchewek, 4 ziemniaki, 6 dużych ogórków kiszonych
Jeść, by żyć w zdrowiuproblemy trawienne, i te z przerostem Candida. Dodatkowo autorki dodały dietę samuraja, oraz protokół autoimmunologiczny. W tej części znajduje się ogromna ilość wiedzy, bardzo ciekawej, wartościowej, bardzo dobrze opisanej :-) Druga część to przepisy: podstawowe - takie, które musimy znać zaczynając przygodę z paleo. Możemy je wykorzystać solo, takie, które są bazą do innych przepisów lub eksperymentów własnych :-). Znajdziemy tutaj(...)bulion, naleśniki kokosowe, kasztanowe bez jaj i wiele innych. zupy - znajdziemy tutaj zupy ze wszystkich pór roku z warzyw sezonowych np. zupa z jarmużu, jarzynowa, czy żurek kasztanowy - mniam :-))) dania bezmięsne - znajdziemy tutaj przepis na chleb paleo bez zbóż, jarmuż z jabłkami i idealną na teraz dynię z pomidorami :-) dania mięsne - ten rozdział zawiera najwięcej przepisów, ponieważ mięso
kruche babeczkizwiększyć płomień. Gotować ok 1,5 godziny aby wyparowało jak najwięcej soku. Odstawić do wystudzenia. Następnego dnia śliwki ponownie zagotować. Dodać cukier, ja dałam ok szklanki ale oczywiście możemy dać więcej lub mniej, wszystko zależy od naszego smaku i od tego jak słodkie są śliwki. Gotować na niedużym ogniu ok 30-40 minut, odstawić do wystudzenia. Gdy wystygną ponownie zagotować(...)znowu gotować ok 30-40 minut. Na trzeci dzień znowu gotujemy dwa razy po ok 30 minut. Oczywiście podczas całego gotowania powidła mieszamy aby nie przywarły do dna. Można drugiego i trzeciego dnia gotować śliwki tylko raz i nieco dłużej ale ja wolę gotować po dwa razy bo gdy śliwki odstawiamy do wystudzenia to ładnie odparowują sok. Moje powidła
Monia miesza i gotujedodałam do ciastek. Po wymieszaniu masa była delikatnie wilgotna. Wyłożyłam formę folią spożywczą, spód i brzegi, lecz wcześniej lekko zwilżyłam jej powierzchnię wodą, dzięki temu folia lepiej przywarła i dała się uformować. Do tortownicy trafiły ciastka, które delikatnie docisnęłam do spodu. Zabrałam się za przygotowanie pierwszej, śmietankowej warstwy. Na początek ubiłam śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru, a następnie dodałam(...)serki. Dla mnie masa była wystarczająco słodka, ale oczywiście można ją jeszcze dosłodzić, zgodnie z upodobaniem. Podzieliłam masę na pół. Jedną część przykryłam i wstawiłam do lodówki, a do drugiej dodałam odpowiednią ilość rozpuszczonej żelatyny (zgodnie z instrukcją i proporcjami z opakowania) i wyłożyłam na ciasteczkowy spód. Przykryłam i wstawiłam do lodówki, by masa stężała. Następny krok to przygotowanie
Pichceniomania