drugie danie - 14640 przepisów (strona:383/976)

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI 146

rozpływali się w zachwycie... :-) Piekłam w dużej formie, o wym.37,5x24,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750  - dałam 500g typ750 + 50g dunst orkiszowy  (można dać zamiennie 500g orkisz typ700 lub 3 szklanki pszennej) - 250g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy(...)powyższych składników zagnieść kruche ciasto, można energicznie ręcznie lub tak jak ja wyręczając się hakiem miksera. Mniej więcej połową ciasta wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część kruchego ciasta odstawiamy w misce do lodówki. Blaszkę możemy również odstawić do lodówki. Masa serowa: - 500g sera (dobrego, gęstego- u mnie najczęściej "Juliko" lub "Mój Ulubiony") - 125g masła - 1 jajko

Smaczne Zdrowe
Figi i kawa. Muffinki 196

dziewiętnastej jest już niemal zupełnie ciemno. Przeżyję jakoś te nieustanne wichury i ulewy tak intensywne, że czasami mam wrażenie, że dach mam w domu ze szkła. Jakoś dam radę wstawać i dojeżdżać do pracy w egipskich ciemnościach, jeśli będę miała świadomość, że po powrocie do domu czeka mnie jeszcze przynajmniej parę godzin dziennego światła. Ono dodaje energii; nawet, jeśli niebo(...)zasnute jest grubą warstwą chmur, to i tak jest jakoś raźniej... Tymczasem już za trzy tygodnie zmiana czasu; z godziny trzeciej w niemal magiczny sposób zrobi się druga. Będzie można godzinę dłużej pospać! A takie rzeczy są w cenie, szczególnie, gdy to pracujący weekend... Niestety, efekt będzie taki, że ciemność spowije świat zanim zdążę w ogóle wrócić do domu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej 130

Prosta sałatka z czerwonej fasoli z dodatkiem pomidora, czerwonej cebuli, kaszy jaglanej, natki pietruszki i bazylii. Zdrowa i wartościowa sałatka wegetariańska. Idealna do pracy, szkoły (można

Moja Delicja
Naturalne źródło białka 142

zaopatrzenia organizmu w potrzebne białka istnieje wiele mitów.    Watro obalić jeden po drugim.  Białka roślinne są lepiej wchłanialne niż białka pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo pokarm roślinny jest 60 razy mniej szkodliwy niż pochodzenia zwierzęcego. Rośliny posiadają mniej toksyn, mniej chemi i nie zawierają hormonów, antybiotyków, sterydów, konserwantów itd. Zwierzęta hodowlane karmione są roślinami i jak się(...)okazuje w ich tkankach kumulowane są związki chemiczne z nawozów sztucznych, herbicydów i pestycydów. Sumując te wszystkie dane okazuje się, że mięso posiada 60 razy większe stężenie szkodliwych substancji niż warzywa czy owoce.     Ten temat poruszaliśmy przy okazji szaszłyków wegańskich. Jak więc rozwiązać ten problem? Zmniejszyć ilość spożywanego mięsa. Zastosować dietę rozdzielną, która wspomaga trawienie i automatycznie organizm

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasto a'la Kopiec kreta 153

wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej . Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka. Dodajemy przesiana mąkę(...)budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch. Banany obieramy i przecinamy wzdłuż i układamy na biszkopcie. Masa bananowa: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Śmietanę lekko ubijamy , dodajemy jogurty bananowe

Różne smaki w kuchni
Spaghetti carbonara z dyniowym musem 136

makaron. Paczka makaronu znajdzie się w każdym domu. U mnie nawet spaghetti pełnożytnie! A co do niego? Przyrządziłam spaghetti carbonara z dyniowym musem. Pasta carbonara jest pyszna! Lubię to danie, bo przepadam za jajkami. Postanowiłam ją przyrządzić z dyniowym musem. Makaron z dynią świetnie się sprawdza. Bucatini z dynią to pyszna potrawa. Spaghetti carbonara również(...)wersji carbonara smakuje nawet nieźle. Do garnka powędrowała cała paczka makaronu. Jak już robię makaron to na cały dzień, a jak mam szczęście to i starczy na drugi. Moje dzieciaki lubią, kiedy mogą sobie coś wziąć z lodówki i szybko podgrzać. Spaghetti carbonara niczym się nie różni od oryginału. Faktem jest jednak, że wymaga dłuższego przygotowania. Jakby nie było trzeba

codojedzenia
Jajko na miękko z grzankami 137

Jajko na miękko a do tego grzanka z fetą to przepis na idealny początek dnia. Dziecinnie proste danie i fantazja w smaku. Składniki na 1 porcję: 2 jajka - u mnie rozmiar L 2 kromki chleba pełnoziarnistego 2 plastry sera feta 2 plasterki pomidora szczypta bazylii Rama "smaż jak szef kuchni" - do posmarowania grzanek Przygotowanie: Piekarnik nagrzej(...)temp. 240 stopni - opcja grill. W garnku zagotuj wodę. Ser i pomidora ułóż na jednej kromce, posyp bazylią i przykryj drugą kromką. Obie strony grzanek posmaruj ramą (za pomocą pędzelka) i włóż (zamkniętą kanapkę) do nagrzanego piekarnika - połóż na kratce. Zapiekaj po 4 minuty z każdej strony. Jajka włóż pod bieżącą ciepłą wodę na kilka sekund - zapobiega to pękaniu

Alutka-Gotuje
Wytrawna tarta z grillowaną dynią i rozmarynem 113

Znacie mnie już prawie dwa lata i już chyba wiecie, że poza wszelkim curry najbardziej lubię wytrawne tarty (prawidłowa nazwa to quiche). Jest to rodzaj obiadu

greenscarf
PULPECIKI W SOSIE PRAWDZIWKOWYM 160

Pożądna porcja rozgrzewającego dania przyda się w ten zimny dzień. Już z rana zaplanujmy co ugotujemy na obiad, wyskoczmy na zakupy i gotujmy! Składniki: 1 kg mięsa mielonego np  z łopatki wieprzowej sól,pieprz, słodka papryka mąka do obtaczania pulpecików dodatkowo: szklanka śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego garść suszonych prawdziwków kilka gałązek natki pietruszki sól,pieprz Wykonanie: Grzyby(...)myjemy, moczymy całą noc. Na drugi dzień gotujemy ok 40 minut w tej samej wodzie w której się moczyły. Odstawiamy. Mięso doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanej patelni, obsmażamy do zrumienienia z obu stron. Na patelnię dolewamy bulion, wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się gotowały- jest tu cały aromat, Dusimy

Z Majeczką w kuchni
Bułki w stylu francuskim 153

Pszenne bułki z dodatkiem mleka. Miękkie i delikatne. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości bułek. ok. 410 g mąki + kilka łyżek przy drugim wyrabianiu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 120 ml mleka 175 ml wody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać(...)mąkę i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Jeśli ciasto się zbyt klei, dodać trochę mąki, ale tylko tyle żeby dało się wyrobić. Odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę ponownie wyrobić (w razie konieczności dosypując mąki

Bullio
Sałatka z kalafiora i kurczaka 468

Sałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść

IMPRESJA SMAKU
Crumble orzechowe z gruszką i czekoladą 165

zależności jak duże je macie) wrzucamy pokrojoną gruszkę – na wysokość około 3/4 foremki. Do każdej wsypujemy odrobinę czekolady i kakao. Na wierzch sypiemy kruszonkę – ile się da, ja nam nie żałowałam Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Uważając, żeby tak jak ja, nie przypalić wierzchu kruszonki. Chociaż bardzo nam to nie przeszkadzało Jemy na ciepło lub po ostudzeniu(...)Obie wersje są przepyszne. Jedna kokilka to około 480 kcal (przy podanych składnikach rozłożonych do 3 foremek). Gruszki zapiekane pod orzechową kruszonką Troszkę przypalone, ale i tak pyszne Drugie życie niesmacznych gruszek Crumble orzechowe z gruszkami i czekoladą Smacznego

Relaxtime
Gnocchi Sardi 163

mnie lepszego sposobu na doładowanie "baterii" niż podróże do miejsc, które zachwycają widokami, smakami i zapachami. Wracam więc z zasobami nowej energii po krótkich wakacjach na Sardynii. Było to moje drugie (i mam nadzieję, że nie ostatnie) spotkanie z tą  zachwycającą wyspą i jej smaczkami:)  Choć Sardynia otoczona jest zewsząd morzem, zaskakujące może okazać się(...)tradycji jedzenia dużej ilości ryb czy owoców morza. Oczywiście znajdziemy je w sardyńskich restauracjach i zachwycają smakiem i świeżością, to  jednak nie należą do popisowych dań tamtejszych kucharzy. Kuchnia sardyńska różni się nieco od typowej włoskiej kuchni kontynentalnej, bo pasterze i rolnicy kultywują własne tradycje kulinarne W tradycyjnej kuchni sardyńskiej dominują potrawy lądowe, pasterskie, proste, pożywne, możliwe

Smakowity Blog Kulinarny
Owsianka idealna 144

Owsianka. Albo się ją kocha, albo nienawidzi. Ja zawsze należałam do tej drugiej gupy. Próbowałam wiele razy i na wiele sposobów, ale nie mogłam się do niej przekonać. W końcu wersję "tradycyjną" zastąpiłam owsianymi omletami i plackami i na długi czas zapomniałam o bezsmakowej dziwnej papce. Ponieważ jednak ze wszystkich stron słychać głosy zachwytu jaka to owsianka pożywna, jaka(...)zdrowa, że królewskie śniadanie, że ludzie sukcesu codziennie zaczynają od niej dzień, postanowiłam dać jej jeszcze szansę. Długo szukałam inspiracji, wypróbowałam mnóstwo wariantów: na mleku, na wodzie, na ciepło, na zimno, na słodko, na słono i w końcu opracowałam swój własny sposób na owsiankę idealną. Stało się. Pokochałam owsianą breję i często zajadam ją na śniadanie. Sposób, w który przygotowuję

Zawsze głodna!
Placki ze szczypiorkiem, koperkiem i szpinakiem 128

Nietypowe placki, które można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację :) Pysznie smakują z ziołowym sosem z koperkiem, pietruszką i szczypiorkiem. Nareszcie wiosennej zieleniny jest pod dostatkiem

Posadzone i zjedzone
Mity na temat odżywiania 126

źródłem witaminy D oraz wapnia, nie należy z niego rezygnować. Mogę jeść owoce bez ograniczeń, są zdrowe O tym, że owoce są dobrym źródłem witamin i minerałów wie każdy, druga stron ą medalu owoców jest ich wysoka zawartość cukrów prostych, które tuczą. Niektóre osoby mówią, że zaczęli jeść zdrowo, mnóstwo owoców i warzyw i wcale nie zauważyli różnicy(...)cukier, który jest zawarty w owocach. Jeśli decydujemy się na owoce spożywajmy te które mają niski indeks glikemiczny, a dla bardziej wtajemniczonych proszę zapoznać się z ładunkiem glikemicznym danych owoców.     The post Mity na temat odżywiania appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Wiosenna sałatka z czerwonej kapusty i marchewki 156

dwóch składników, które prawie zawsze mam w spiżarce: czerwona kapusta i marchewka. Dużą zaletą czerwonej kapusty jest to, że można ją przechowywać naprawdę długo. Sama sałatka pasuje do każdego dania. Szybka w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do steku, ryb, mięsa czy cokolwiek innego macie w menu. Delikatny dresing nadaje jej wyrazistości – tutaj jest duże pole do popisu. Myślę(...)też by do niej pasował. Po wstawieniu do lodówki pozostaje świeża przez wiele dni. Sałatka z czerwonej kapusty, nadaje się do zabrania do pracy jako zdrowy lunch lub drugie śniadanie. Składniki: czerwona kapusta marchewka oliwa z oliwek sok z cytryny pietruszka sól i pieprz Przygotowanie sałatki: Kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy w cienkie słupki, wszystko mieszamy w misce, (proporcje

PaleoLife
PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 164

Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze

Wypisz Wymaluj
Pączki bananowe 159

szklanki mąki 1/ 4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/ 2 łyżeczki sody 1/ 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru (jeśli lubicie słodkie desery można dać trochę więcej) Banany zmiksować na puree (ja rozgniotłam widelcem). Dodać jajko i mleko, dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać sypkie składniki i ponownie wymieszać. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste jednolite ciasto, konsystencją(...)przypominające gęste ciasto na racuszki. Olej dobrze rozgrzać. Łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać na rozgrzany tłuszcz (ciasto jest dosyć klejące, dlatego aby ładnie "zjeżdżało" z łyżeczki spycham je drugą łyżeczką. Można też dodatkowo zanurzać łyżeczki co jakiś czas w oleju). Smażyć z obu stron na złoto. Nie przejmujcie się, gdy Wasze pączki nie wyjdą okrągłe. Potrzeba do tego sporej

Czerwień i błękit
Jajko zapiekane w pieczarce na dwa sposoby 209

grzankach z resztą sosu do polania. Tę wersję na pewno polubią fani pikantnych smaków (ja! ja! ja!), ponieważ do sosu zamiast płatków chilli dodałam całą świeżą papryczkę chilli.  Druga wersja to rodzaj sałatki. Pieczarkę posmarowałam tym razem sosem z natki pietruszki i czosnku i podałam na liściach świeżego szpinaku. Jest lekko, pysznie i pięknie! To którą wersję wybieracie(...)oszalałam na punkcie obu :) Jajko zapiekane w pieczarce Sposób I: Składniki (dla 2 osób): 4 duże pieczarki, portobello lub o białych kapeluszach sos z pieczonych pomidorów (zamiast płatków chilli dałam 1 świeżą papryczkę chilli) 4 jajka (lepiej sprawdzą się małe sztuki) sól, pieprz 4 kromki pieczywa, np. tostowego lub 2 bułki przekrojone na pół Przygotowanie: Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 674

składniki (poza roztopionym masłem) były temperatury pokojowej i żeby mąki przesiać przez sito. Do tego nie otwieraj za często pieca i nie wyciągaj chleba od razu z foremki – daj mu w niej chwilkę przestygnąć. Niestety ten przepis ma dwie wady: po pierwsze bezglutenowy chleb paleo z mąki migdałowej jest drogi . Mąka migdałowa (dwie szklanki) kosztuje co najmniej(...)cena za całość chleba może wynieść nawet 20 zł. Na pewno nie jest to chleb do jedzenia każdego dnia, ale od święta można sobie na niego pozwolić. A druga wada? Choć wszystkie składniki są paleo, to odradzamy jedzenie tego chleba codziennie. Mimo iż żywiąc się paleo nie liczymy kalorii, to ten chleb, tak pełen tłuszczu i węglowodanów jest wręcz

PaleoSMAK
Kulki chałwowe 163

tłustoczwartkowych szaleństwach dobrze jest przez jakiś czas jeść lekko, żeby dać biednemu żołądkowi szansę odpocząć i przygotować się na kolejne szaleństwa ostatkowe. W tym roku jednak kalendarz nie ma nad nami litości i nie daje ani chwili wytchnienia, bo dzisiaj kolejna okazja do łasuchowania: Walentynki. I choć sama tego święta nie obchodzę i za nim nie przepadam, to jednak wiem(...)wielu moich znajomych lubi obdarować w tym dniu, swoją drugą połówkę, jakimś pysznym słodyczem. Mam więc dla was propozycję nie tylko wyjątkowo smaczną, ale i bardzo zdrową, jak to ostatnio na Przepyszniku bywa. Idealna na deser po romantycznej kolacji, ale i jako weekendowy drobiazg do kawy, czy nawet przekąska dla młodocianego, nawet takiego malutkiego. Moja propozycja to kuleczki chałwowe

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem carry 115

Ten suchy rok skąpi nam obfitości grzybów w lesie, zrobiłam wprawdzie kilka wypadów, ale niestety wróciłam z pustym koszykiem :(. Tak więc moje dzisiejsze kurki sklepowe - no

Apetyczna babeczka
Bułki w stylu francuskim 146

Pszenne bułki z dodatkiem mleka. Miękkie i delikatne. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości bułek. ok. 410 g mąki + kilka łyżek przy drugim wyrabianiu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 120 ml mleka 175 ml wody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać(...)mąkę i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Jeśli ciasto się zbyt klei, dodać trochę mąki, ale tylko tyle żeby dało się wyrobić. Odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę ponownie wyrobić (w razie konieczności dosypując mąki

Bullio
Smażone piersi gęsie w sosie jabłkowym 116

ząbki czosnku, 3 jabłka, 150 ml cydru, 100 ml soku jabłkowego, ¼ łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżki masła, sól, pieprz, Przepis według Karola Okrasy z drobną zmianą. Zamiast nalewki orzechowej dałam żubrówkę i nie zagęściłam sosu chlebem. Piersi gęsi natrzeć mieszaniną oliwy z żubrówką. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Piersi wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć skórę(...)kratkę, nie nacinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i podgrzewać na wolnym ogniu, wytapiając tłuszcz. Smażyć aż skórka stanie się cienka i chrupiąca. Przełożyć na drugą stronę i przez kilka minut dusić piersi od strony mięsa w wytopionym gęsim tłuszczu. Jabłka pokroić na ósemki – nie obierać. Czosnek rozgnieść, przesmażyć na tłuszczu gęsim, dodać rozmaryn

królestwo garów
Krewetki smażone na maśle z czosnkiem 175

poście polecam krewetki smażone na maśle z czosnkiem i grzankami. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 15 krewetek 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku trochę papryczki chili ( dla smakoszy pikantnych dań) 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku  łyżka posiekanej natki pietruszki  bagietka, WYKONANIE:  Krewetki obieramy z pancerza, głowy i jelita Sposób oczyszczania(...)obrane krewetki.  Smażymy na małym ogniu  z jednej strony przez około 2 minuty. Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chilii. Przekładamy krewetki na drugą stronę, smażymy 1 minutę. Następnie podlewamy krewetki winem i lekko odparowujemy płyn. Dodajemy pozostałą łyżkę masła, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą bagietką

W kuchennym oknie Ewy
Pudding kokosowy z chia. 302

Witamina E – 0.50 mg Minerały Wapń – 631 mg Żelazo - 7.72 mg Magnez - 335 mg Fosfor - 860 mg Potas - 407 mg Sód – 16 mg Cynk - 4.58 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database Kwasy tłuszczowe (w porcji - 28 g) omega-3- 4915 mg omega-6- 1620 mg Źródło: nutritiondata.self.com Nasiona chia pomagają zapobiegać chorobom serca i nadciśnieniu,  mogą pomóc cukrzykom(...)poziom nie tylko ciśnienia tętniczego, lecz także białka C reaktywnego -  markera stanu zapalnego, którego wysokie stężenie koreluje z ryzykiem wystąpienia zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Są drugim zaraz po otrębach pszennych  źródłem błonnika. Zaleca się je spożywać regularnie, pamiętając, aby ich dzienne spożycie nie przekraczało 15 g (ok. 3 łyżeczek

Malinowe Pocałunki
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 481

być lekko kwaskowa. Dodatek śmietan-fixa daje nam pewność, że śmietana nie podejdzie wodą i wytrzyma do dnia następnego. Dodatkowo: pół puszki kajmaku, spora garść płatków migdałowych. Pierwszy i drugi spód bezowy posmarować niezbyt grubą warstwą kajmaku. Na kajmak wyłożyć ubitą śmietanę. Ostatni spód i boki posmarować tylko śmietaną.  Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty(...)górę tortu. Torcik jest bardzo słodki, ale bardzo pyszny :) każdy łasuch na pewno będzie nim zachwycony. Powinien postać przynajmniej kilka godzin w lodówce, jednak my nie daliśmy rady tyle czekać, dlatego nie udało się go ładnie ukroić ;) Jeśli jednak zaczekacie z pokrojeniem około 12 godzin, wtedy bez kłopotu wyjdą Wam piękne niepokruszone kawałki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Stefanka 334

czasie powinien też zgęstnieć.Następnie podzielić go na 2 części.Jeden z blatów ciasta włożyć na dno blachy, w której był pieczony. Na ciasto wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć ostatnim blatem. Lekko docisnąć.Polewa:Skałdniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.Gotowe ciasto polać polewą i pozostawić, aż czekolada stężeje. Następnie ciasto włożyć(...)minimum kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 32x22 cm. Może się wydawać, że ciasta nie da się rozciągnąć na tak dużą blachę, ale jest to mylne wrażenie.Do kremu można dodać sok z wyciśniętej cytryny lub dodatkowo każdy z blatów posmarować dżemem czy powidłami.Blaty ciasta należy piec

Gospodyni Miejska
Domowa lemoniada z pomarańczy i truskawek 253

lemoniady, no i oranżada :) w szklanych butelkach po której mieliśmy czerwone kółka od butelki na ustach. Jaka ona była dobra, pamiętam skrzynki stojące w garażu piliśmy wtedy ile się dało .... to były czasy. Dziś wszytko dostępne na wyciągnięcie ręki a w tym tyle syfu........ SKŁADNIKI :    z tej porcji otrzymałam 1 dzbanek ok 1,5 l woda lekko gazowana(...)truskawki 2 garście  listki mięty wedle uznania  2 łyżki miodu  kostki lodu   - pomarańcze parzymy gorącą wodą z jednej wyciskamy sok a drugą tniemy na kawałki - do dzbanka wlewamy wodę dodajemy miód i dobrze do wymieszamy - dodajemy do tego sok z wyciśniętej pomarańczy, plastry pomarańczy, umyte truskawki oraz listki mięty - jeżeli lubimy mocno schłodzone podajemy

Basia w kuchni
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 259

papierem do pieczenia, zawiń w folię aluminiową, obciąż deską do chleba i odstaw na 2-3 dni. Każdy z blatów wyrównaj ostrożnie nożem z góry, ułóż blaty jeden na drugim i wyrównaj wszystkie cztery boki odcinając nożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik powidłami, lekko dociśnij warstwy. Znów zawiń w folię aluminiową i odstaw na 1 dzień. Czas na polewę(...)kiedy jeszcze nie zgęstniała za bardzo, rozprowadź ją szerokim nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi. Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej będzie, jeśli dasz piernikowi 1 dzień więcej, aby powidła trochę wsiąkły w ciasto. Ciasto gotowe do dojrzewania. Pkt 3. Miesiąc później. Część ciasta w formie

Grahamka, weka i kajzerka
Barszcz ukraiński 241

Każdy zna barszcz ukraiński i mieszankę jaką tworzą warzywa z wieprzowiną, jednak jak się zdążyłam przekonać w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ile gospodyń

Apetyczna babeczka
Ciasto a'la Kopiec kreta 614

wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej .Sposób przygotowania:Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka. Dodajemy przesiana mąkę(...)budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch. Banany obieramy i przecinamy wzdłuż i układamy na biszkopcie.Masa bananowa: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Śmietanę lekko ubijamy , dodajemy jogurty bananowe i ok. 3-4 łyżek

Słodkości i nie tylko
strogonow z wieprzowej polędwiczki 151

dodać  pomidory  z puszki ( rozdrobnione na niewielkie cząstki), a po chwili pokrojoną w paski paprykę, całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 8-10 minut.  Na drugiej patelni również wlewamy  łyżkę oliwy i dodajemy łyżkę masła, a następnie kładziemy kawałki polędwiczek, smażąc je z obu stron na dużym ogniu przez  4-5 minut. Następnie obsmażone(...)ogórki. Całość doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, solą oraz pieprzem. Ponownie zagotowujemy i dusimy przez 10 minut, a następnie wyłączamy palnik i podajemy  nasze danie posypując je  posiekaną natką pietruszki

Miód i pieprz
Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji 405

blaty. Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkami: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g masła lub margaryny (u mnie masło) 300 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej) 40 g drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki bułki tartej szczypta soli 1. Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Masło/margaryn(...)tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, to przed wyłożeniem na ciasto musimy je troszkę odcisnąć. Następnie rozkładamy na wyłożonym cieście, posypujemy cynamonem i bułką tartą. Przykrywamy drugą częścią ciasta, które też rozwałkowałam i delikatnie nałożyłam na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut do zarumienienia się. Studzimy. Masa: 1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe

kruche babeczki
Pancakes twarożkowe z kisielem owocowym na winie 124

Dzisiaj mieliśmy ochotę na lekki obiad i przede wszystkim szybki. Nikomu nie chciało się szykować wymyślnych dań. Rzut okiem do lodówki i pomysł na pancakes z twarogiem. A że obok twarogu stały owoce, na które chwilowo nie było pomysłu, to obiad praktycznie już był gotowy.Składniki pancakes:około 250 gram twarogu,1 szklanka mleka,3 łyżki(...)dziś z kisielem przygotowanym z owoców z dodatkiem czerwonego wina.Kupiłam kiedyś 2 paczki mieszanki mrożonych owoców. Okazały się jednak tak strasznie kwaśne, że po wykorzystaniu pierwszej paczki, druga czekała smętnie w zamrażarce. No i doczekała się.Owoce przełożyłam do słoika i zasypałam połową szklanki cukru. Przemieszałam i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Pod wpływem cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna
1500 .Kinder pingui 1104

tortownicy o średnicy 28 cm [o blaszkach napiszę trochę później] i ciasto wyszło za cienkie, żeby przekroić na połowę..i nawet nie próbowałam tego robić tylko upiekłam jeszcze drugie takie same ciasto... Kto jeszcze nie robił ..musi zrobić...polecam...bo jest pyyszne.. Siostra ..Ty też zrób...albo niech Iwonka zrobi.. Składniki na biszkopt: 3 jaja(...)Przekroić na 2 blaty. Składniki na masę śmietanową: 250 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Składniki na polewę czekoladową: 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną ) 50 g masła/ margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżeczka oleju Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej

Moje domowe kucharzenie
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 345

szpinak, feta i zioła), oraz mięsne. Börek może przybierać przeróżne formy, od ciast przypominających tartę lub ślimaka, po małe wypieki w kształcie trójkątów, pieroga (półksiężyca), czy właśnie cygar. Danie podobno zostało wymyślone wieki temu w Imperium Osmańskim (dzisiejsza Turcja) i popularne jest w krajach, które dawniej należały do jego terytorium - w krajach północnej Afryki i półwyspu(...)naprawdę cieniutkie i mogłoby rozmięknąć. Następnie wyjmijcie ciasto z opakowania, rozwińcie arkusze i rozłóżcie je na arkuszu papieru do pieczenia lub papieru ochronnego, w który były zawinięte. Przykryjcie je drugim arkuszem papieru do pieczenia oraz wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu wasze ciasto nie wyschnie i będziecie mogli spokojnie pracować. Wyciągajcie tylko jeden arkusz na raz i dbajcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Krokiety z farszem mięsnym 120

mięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy schabu . Farsz wychodzi aromatyczny , delikatny , doskonale smakują podane z każdą zupą krem lub sosem jogurtowym . Mogą stanowić danie główne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity   Składniki 6 cieniutkich naleśników ( no na nie to chyba nie muszę przepisu podawać(...)dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu mięsnego , składamy brzegi do środka , przytrzymujemy jedną ręką , a drugą rolujemy koniec , tak jakbyśmy zwijali chodniczek w przedpokoju " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> , koniec smarujemy jajkiem

Ogrodnik w podróży
Korzenna tarta z dynią 139

akcjach kulinarnych. Z kilku powodów. Kiedyś takie akcje miały na celu wspólną zabawę, pichcenie w jakimś ustalonym systemie. Miało być zabawnie, twórczo; miały jednoczyć. Później coś się popsuło. Jeden drugiemu akcje zabierał, ta z tamtą kłóciła się, w sumie nikt już nie wiedział, o co. I tak jakoś... Zbrzydło mi. Nie chciałam się w to angażować. Jednak ostatnio doszłam(...)dobrą, wspólną zabawę, zebranie ciekawych przepisów w jednym miejscu. Taką akcją jest Festiwal dyni , który prowadzi Bea . Jego organizatorkę szanuję i podziwiam, bardzo lubię jej przepisy, bo pokazują, że da się żyć z alergiami i do tego smacznie jeść. Poza tym, jak na pewno zauważyliście, szaleję wręcz za dynią... Więc mam zamiar wziąć udział w Festiwalu , i to z większą

Pożeraczka, czyli raz adobrze