papierem do pieczenia, zawiń w folię aluminiową, obciąż deską do chleba i odstaw na 2-3 dni. Każdy z blatów wyrównaj ostrożnie nożem z góry, ułóż blaty jeden na drugim i wyrównaj wszystkie cztery boki odcinając nożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik powidłami, lekko dociśnij warstwy. Znów zawiń w folię aluminiową i odstaw na 1 dzień. Czas na polewę(...)kiedy jeszcze nie zgęstniała za bardzo, rozprowadź ją szerokim nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi. Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej będzie, jeśli dasz piernikowi 1 dzień więcej, aby powidła trochę wsiąkły w ciasto. Ciasto gotowe do dojrzewania. Pkt 3. Miesiąc później. Część ciasta w formie
Grahamka, weka i kajzerkaKażdy zna barszcz ukraiński i mieszankę jaką tworzą warzywa z wieprzowiną, jednak jak się zdążyłam przekonać w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ile gospodyń
Apetyczna babeczkawielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej .Sposób przygotowania:Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka. Dodajemy przesiana mąkę(...)budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch. Banany obieramy i przecinamy wzdłuż i układamy na biszkopcie.Masa bananowa: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Śmietanę lekko ubijamy , dodajemy jogurty bananowe i ok. 3-4 łyżek
Słodkości i nie tylkododać pomidory z puszki ( rozdrobnione na niewielkie cząstki), a po chwili pokrojoną w paski paprykę, całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 8-10 minut. Na drugiej patelni również wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy łyżkę masła, a następnie kładziemy kawałki polędwiczek, smażąc je z obu stron na dużym ogniu przez 4-5 minut. Następnie obsmażone(...)ogórki. Całość doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, solą oraz pieprzem. Ponownie zagotowujemy i dusimy przez 10 minut, a następnie wyłączamy palnik i podajemy nasze danie posypując je posiekaną natką pietruszki
Miód i pieprzblaty. Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkami: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g masła lub margaryny (u mnie masło) 300 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej) 40 g drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki bułki tartej szczypta soli 1. Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Masło/margaryn(...)tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, to przed wyłożeniem na ciasto musimy je troszkę odcisnąć. Następnie rozkładamy na wyłożonym cieście, posypujemy cynamonem i bułką tartą. Przykrywamy drugą częścią ciasta, które też rozwałkowałam i delikatnie nałożyłam na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut do zarumienienia się. Studzimy. Masa: 1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe
kruche babeczkiDzisiaj mieliśmy ochotę na lekki obiad i przede wszystkim szybki. Nikomu nie chciało się szykować wymyślnych dań. Rzut okiem do lodówki i pomysł na pancakes z twarogiem. A że obok twarogu stały owoce, na które chwilowo nie było pomysłu, to obiad praktycznie już był gotowy.Składniki pancakes:około 250 gram twarogu,1 szklanka mleka,3 łyżki(...)dziś z kisielem przygotowanym z owoców z dodatkiem czerwonego wina.Kupiłam kiedyś 2 paczki mieszanki mrożonych owoców. Okazały się jednak tak strasznie kwaśne, że po wykorzystaniu pierwszej paczki, druga czekała smętnie w zamrażarce. No i doczekała się.Owoce przełożyłam do słoika i zasypałam połową szklanki cukru. Przemieszałam i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Pod wpływem cukru
Codzienna kuchnia niecodziennatortownicy o średnicy 28 cm [o blaszkach napiszę trochę później] i ciasto wyszło za cienkie, żeby przekroić na połowę..i nawet nie próbowałam tego robić tylko upiekłam jeszcze drugie takie same ciasto... Kto jeszcze nie robił ..musi zrobić...polecam...bo jest pyyszne.. Siostra ..Ty też zrób...albo niech Iwonka zrobi.. Składniki na biszkopt: 3 jaja(...)Przekroić na 2 blaty. Składniki na masę śmietanową: 250 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Składniki na polewę czekoladową: 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną ) 50 g masła/ margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżeczka oleju Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
Moje domowe kucharzenieszpinak, feta i zioła), oraz mięsne. Börek może przybierać przeróżne formy, od ciast przypominających tartę lub ślimaka, po małe wypieki w kształcie trójkątów, pieroga (półksiężyca), czy właśnie cygar. Danie podobno zostało wymyślone wieki temu w Imperium Osmańskim (dzisiejsza Turcja) i popularne jest w krajach, które dawniej należały do jego terytorium - w krajach północnej Afryki i półwyspu(...)naprawdę cieniutkie i mogłoby rozmięknąć. Następnie wyjmijcie ciasto z opakowania, rozwińcie arkusze i rozłóżcie je na arkuszu papieru do pieczenia lub papieru ochronnego, w który były zawinięte. Przykryjcie je drugim arkuszem papieru do pieczenia oraz wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu wasze ciasto nie wyschnie i będziecie mogli spokojnie pracować. Wyciągajcie tylko jeden arkusz na raz i dbajcie
Chilli Czosnek i Oliwamięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy schabu . Farsz wychodzi aromatyczny , delikatny , doskonale smakują podane z każdą zupą krem lub sosem jogurtowym . Mogą stanowić danie główne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity Składniki 6 cieniutkich naleśników ( no na nie to chyba nie muszę przepisu podawać(...)dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu mięsnego , składamy brzegi do środka , przytrzymujemy jedną ręką , a drugą rolujemy koniec , tak jakbyśmy zwijali chodniczek w przedpokoju " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> , koniec smarujemy jajkiem
Ogrodnik w podróżyakcjach kulinarnych. Z kilku powodów. Kiedyś takie akcje miały na celu wspólną zabawę, pichcenie w jakimś ustalonym systemie. Miało być zabawnie, twórczo; miały jednoczyć. Później coś się popsuło. Jeden drugiemu akcje zabierał, ta z tamtą kłóciła się, w sumie nikt już nie wiedział, o co. I tak jakoś... Zbrzydło mi. Nie chciałam się w to angażować. Jednak ostatnio doszłam(...)dobrą, wspólną zabawę, zebranie ciekawych przepisów w jednym miejscu. Taką akcją jest Festiwal dyni , który prowadzi Bea . Jego organizatorkę szanuję i podziwiam, bardzo lubię jej przepisy, bo pokazują, że da się żyć z alergiami i do tego smacznie jeść. Poza tym, jak na pewno zauważyliście, szaleję wręcz za dynią... Więc mam zamiar wziąć udział w Festiwalu , i to z większą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie! mam do zaprezentowania Wam pyszną pastę która zarazem jest bombą zdrowotną. Ugotowane żółtka białek, orkisz, olej ryżowy, kolendra, estragon i kurkuma. Otwórzcie się na nowe
Kuchnia PROzdrowotnazapiekanki , szczególnie starszy syn, jest ich wielkim fanem i dobrze , bo są proste ,pieką się same , a dodatkowo co zostanie z obiadu , świetnie nada się na kolację – jednym daniem , załatwiamy sprawę dwóch posiłków Ten konkretny przepis powstał , z tego co akurat miałam pod ręką , a takie przepisy są zawsze najlepsze , jak to wielokrotnie powtarzam Polecam , zdrowy , smaczny(...)minut , po tym czasie odkrywamy , polewamy beszamelem i ponownie wkładamy do piekarnika , na 30 minut , już bez przykrycia . Gotowe , najlepiej kroi się jak trochę przestygnie , smakuje zawsze , po odgrzaniu , drugiego dnia , jeszcze lepsza Ciekawym i smacznym dodatkiem , do zapiekanki mogą być , marynowane pomidorki koktajlowe ( przepis tutaj ) Smacznego ! Artykuł „Zapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta pochodzi
Ogrodnik w podróżyDyniowo – cynamonowe brioszki, bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree, oprószone cynamonową maślaną kruszonką. Słynne słodkie bułeczki w jesiennej, dyniowej odsłonie. Znakomite na drugie śniadanie, popijane gorącym kakao lub kawą ze szczyptą cynamonu i innych korzennych przypraw. Brioszki zawierają mleko i rozpuszczone masło, drożdże sprawiają że podczas pieczenia mocno wyrastają. Są puszyste, wręcz pluszowe i pulchne. Delikatnie słodkie(...)szczególnie za sprawą cynamonowej, cukrowej kruszonki, która przyjemnie osładza wypiek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem 5 od 15 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Trudność: Łatwe Ilość 14 bułeczek Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 170 kcal Cynamonowo dyniowe broszki. Słodkie bułeczki drożdżowe z puree dyniowym i cynamonem, okryte cynamonową kruszonką
ProstePesto.plhibiskusowego cukru pudru. Dodatkowo czerwone porzeczki sprawiają, że całość jest idealnie wyważona. Sok z cytryny sprawia, że makaron jest cieniowany czyli czerwony przeplata się z jaśniejszym odcieniem. Do przygotowania dania użyłam makaronu Lubella. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 soku z cytryny makaron spaghetti LUBELLA ser typu białego (np. ricotta) 100 g czekolady deserowej kieliszek wiśniówki(...)łyżka suszonego hibiskusa, 2/3 szklanki cukru pudru - miksujemy do uzyskania efektu piasku) Owoce do dekoracji lody owocowe Makaron gotujemy z czerwoną kapustą. Połowę makaronu odkładamy na bok, a drugą część skrapiamy sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy wiśniówki oraz cukru pudru. Mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Makaron mieszamy z sosem oraz owocami i Rictotta. Wykłądamy
Kuchnia w oparachCzekoladki to sposób na bardzo szybki deser – najważniejsze to posiadać silikonowe foremki, które kupimy już za kilka złotych (mogą to być foremki w każdym możliwym kształcie). Drugą ważną sprawą są odpowiednie proporcje – tak, aby czekoladki nie były zbyt miękkie, ani zbyt twarde. Przedstawiam Wam czekoladki na bazie gorzkiej czekolady, kokosu i bananów. Mimo braku cukru są bardzo(...)pyszne! Zapraszam // Składniki: 100 g czekolady 1 mały banan (zblendowany) 150 ml twardej części mleczka kokosowego 25 g kokosu Dodatkowo: czekolada lub polewa kokos Sposób przygotowania: Do garnka daj wszystkie składniki i podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając. Lekko ostudzoną masę przelej do silikonowych foremek i włóż do zamrażarki na około 2 godziny. Następnie czekoladki wyciągnij z foremek
Via Gusto