drugie danie - 14640 przepisów (strona:380/976)

Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka 99

makowej 1 jajko do smarowania Sposób przygotowania Ciasto rozwijamy i rozwałkowujemy odrobinę. przenosimy jeden płat ciasta na papier do pieczenia. Wycinamy kształt choinki. Nakładamy masę makową na ciasto. Kładziemy drugi płat ciasta na mak. Dociskamy lekko brzegi i odkrawamy nadmiar ciasta nożem. Nożem nadkrawamy symetrycznie boki choinki - gałązki. Wykręcamy nacięte gałązki. Z pozostałej części ciasta wycinamy gwiazdkę, którą umieszczamy(...)smarujemy jajkiem i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/szybki-makowiec-na-ciescie-francuskim-choinka/ MieszamWGarnku     Artykuł Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Co jem w ciągu dnia "2" :) 168

gorzka czekolada oraz oczywiście pomarańcza. Szczegółowe informacje wkrótce, bo na dniach powinna pojawić się dokładna receptura.  II ŚNIADANIE   ⇨ Miks orzechów  Czasami jak nie mam pomysłu na drugie śniadanie, lekką przekąskę przed obiadem to komponuje sobie własnie taki miks orzechowy. Niekiedy dodaje jeszcze suszone owoce, ale tym razem omlet na śniadanie wystarczająco mnie osłodził, więc postawiłam(...)poniżej są to pekany oraz migdały i kilka nerkowców.  OBIAD  ⇨  Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem, papryką i awokado Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako danie nie wymagające podgrzania, ponieważ bardzo dobrze smakuje na zimno i w ogóle jest przygotowana do jedzenia na zimno. Oprócz składników wymienionych w opisie jest tam jeszcze kilka innych

Zdrowie na języku :P
Pierś z kaczki w winie i żurawinie 139

piersi będą bardzo tłuste nie musicie dodawać do duszenia całego tłuszczu, który się wytopi. Resztę przelejcie do słoiczka i przechowujcie w lodówce. Będzie doskonałym dodatkiem do smażenia innych mięsnych dań. Pierś z kaczki w winie i żurawinie Czas przygotowania: 3,5 godziny Składniki: 4 piersi z kaczki ze skórą sól pieprz 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklani czerwonego wytrawnego(...)Opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietany Wykonanie: Skórkę na każdej piersi nacinamy w kratkę. Nacieramy je solą i pieprzem. Smażymy najpierw od strony skóry na rozgrzanej suchej patelni, potem z drugiej strony. Pierś ze skórą jest tłusta, w ten sposób pozyskamy sporo tłuszczu, w którym później będzie się dusiła kaczka. Do żeliwnego garnka wkładamy piersi, wlewamy cały tłuszcz z patelni

Kulinarne przygody Gatity
Tort orzechowo-karmelowy 167

drugi krem. Do nasączenia ciasta zrobimy coś prostego, wszystkie składniki łączymy na ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało

Kuba Gotuje
Domowe masło orzechowe 101

solone. Jeśli tak, może się okazać, że gotowe masło będzie zbyt słone, dlatego wybierz niesolone. Możesz wybrać orzechy prażone lub nie, jedne i drugie warto uprażyć w domu. Wydobędzie to z nich bogaty, orzechowy smak. Możesz także kupić orzechy w łupinach, jednak wtedy dokładasz sobie dodatkowej pracy – musisz je obrać(...)masło orzechowe możesz spożyć na wiele sposobów – na kanapce z bananem, w naleśnikach, z lodami, a także jako dodatek do wytrawnego dania – niedawno przygotowałem makaron soba z brokułem – bazą sosu było małso orzechowe – potrawa smakowała wspaniale! Kliknij tutaj , by zobaczyć przepis. Domowe masło orzechowe Składniki

Vegan Taste
Światowy dzień tapas II - poznaj smaki Hiszpanii 148

drugi tapas bakłażan del mar nie zachwycił. I niestety kiepska wentylacja.... Liczę, że to była jednorazowa wpadka i mimo to polecam wybrać się do Mojo Picon. Natomiast pozytywnym zaskoczeniem była wizyta w Tapas Bar Złoto Hiszpanii na Francuskiej. W zeszłym roku porażka, a w tym.... bycze policzki z chorizo i kaparami, pieczoną papryką, kwaśną śmietaną i bobem. Zrównoważone smakowo danie, kapitalne. Pozytywnym zaskoczeniem również była wizyta w Sueno Tapas Bar & Restaurant . W zeszłym roku smacznie, ale bez fajerwerków w tym bardzo smaczne bycze kule z boczniakami . Delikatne bycze jądra z bardzo smacznymi boczniakami i sosem z whisky. Warto wspomnieć o restauracji u Rysia , która w tym roku przyłączyła się do obchodów dnia tapas, warto

królestwo garów
Dietetyczne placuszki z kalafiora 195

danie wegetariańskie i bardzo lekkie – w sam raz po świątecznym obżarstwie. Jeden placuszek to tylko około 58 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Są idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie czy ciepłą kolację. Składniki na około 8 placuszków: kalafior średnia marchew 3 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki mąki (dałam pszenną(...)mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Placki układamy łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, następnie je obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 15 minut. Dietetyczne placuszki z kalafiora Artykuł Dietetyczne placuszki z kalafiora pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne

e-PrzepisyKulinarne
Pomysły na prezent dla przyjaciół 171

pierwsze… Własnoręcznie przygotowany prezent – czyli coś od serca. Jak się domyślacie ja przygotowuję małe słodkości Moja koleżanka robi dla nas piękne przedmioty zdobiony techniką decoupage. Po drugie… Spójrz na zainteresowania przyjaciół. Dla naszym panów gry na xboxa – oni, to uwielbiają Dla dziewczyn dobra książka, kosmetyki, zestaw do kąpieli (sole, płyny, mydełka w różnych kształtach(...)moja przyjaciółka je uwielbia). Możliwości jest naprawdę wiele i nie muszą wcale dużo kosztować. Po trzecie… Warto kupić coś oryginalnego i/lub śmiesznego. Moi przyjaciele uwielbiają takie prezenty. Kiedyś dałam koleżance fotoalbum z kolażem naszych śmiesznych zdjęć. Prezent okazał się wspaniałym pomysłem. Ostatnio szukając kolejnego oryginalnego prezentu natrafiłam na sklep, w którym można nabyć koszulki z nadrukiem . Myślę, że każdy

Słodkie okruszki
MINI SERNICZKI NA ZIMNO 115

sprawdziła się w przygotowaniu serniczków :) Składniki: * 2 galaretki różnych kolorów * 400 g białego sera w wiaderku * ewentualne owoce do dekoracji Wykonanie: Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, drugą rozpuścić w szklance wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka z większą ilością wody zaczyna tężeć wylać ją do foremek. Tężejącą galaretkę z mniejszą ilości wody wymieszać z białym serem(...)twardej galaretki w foremkach wylać masę serową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjąć z foremek na talerzyk.  Jeśli robicie serniczek w tradycyjnej formie to można na spód dać herbatniki bądź biszkopty namoczone w leku, kolejno masę z białego sera, wstawić do lodówki. Jak stwardnieje polać galaretką, ewentualnie udekorować owocami

Zrób to smacznie
Tort orzechowo-karmelowy 122

drugi krem. Do nasączenia ciasta zrobimy coś prostego, wszystkie składniki łączymy na ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało

Kuba Gotuje
Cytrynowiec 363

niezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam! Ps. Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać. Miksując., dodawać żółtka, jedno pod drugim. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie połączyć. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około

Domowa cukiernia Ewy
Tarta ze śliwkami (bez pieczenia) 127

ubiegłym tygodniu zrobiłam z nich pierwsze ciasto, a dosłownie przed chwilą skończyłam wekować powidła, a w piekarniku właśnie siedzi ciasto drożdżowe ze śliwkami, rzecz jasna :) Przy okazji dzieci dały popis znajomości klimatów wiejskich ;)    Mąż chciał zabłysnąć dowcipem i mówi do Hani: - Znasz dowcip o powidłach? - Nie..... - Po widłach są dziury w plecach! - yyyy (pełna konsternacja) - Nie rozumiesz(...)robaki są w śliwkach i robią dziury w plecach???? Tu ja nie wytrzymałam i zaniosłam się śmiechem :) Nastąpiło tłumaczenie, że gra słów, że chodzi o widły w drugim zdaniu, na co Hania, dalej nie wiedząc o co chodzi, zapytała: - Tato! Ale co to są widły???   Po czym odezwał się Franio: - Mamo, mamo, a kiedy posmarujesz mi chleb

bistro mama
Słodkie przekąski na spacer 167

jajka 1-2 łyżki syropu klonowego / miodu / cukru trzcinowego 90 ml oleju Do nadziania dżem (polecam Łowicz 100 % bez dodatku cukru). W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Łączymy wszystko razem, mieszamy. Połowę ciasta nakładamy do foremek, dajemy ulubiony dżem i przykrywamy ciastem. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. To zestawienie kilku przekąsek, które zabieramy(...)sobą na spacery, wyjazdy lub dłuższe zakupy. Zbliża się lato, będzie coraz cieplej, więc musisz pomyśleć o specjalnej torbie chłodzącej, w której można przewieźć np. słoik z jogurtem. Daj znać czy spodobały Ci się moje propozycje i z ogromną chęcią poczytam o Twoich. Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Cepeliny z mięsem i lubczykiem 369

pyszne danie pachnące lubczykiem , nadziane soczystym mięskiem i okraszone cebulką .. mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 8- 9 dużych cepelinów ( spoko ,pocięte w plastry i odsmażone są jeszcze lepsze , drugiego dnia(...)pieprz do smaku , pół szklanki wywaru po gotowaniu golonki i mieszamy – odstawiamy do lodówki . Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i po wystudzeniu ,przeciskamy przez praskę do ziemniaków . Drugą połowę , ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( można dodać do nich łyżeczkę soku z cytryny , nie ściemnieją ) , odciskamy przez gazę , aż do momentu kiedy staną się suche . Łączymy

Ogrodnik w podróży
Pleciony makowiec 187

masła   3  łyżki   cukru   brązowego   drobnego   1 jajko i łyżka mleka   Przygotowanie: Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zrobią się płynne,  do daj  letnie mleko, sól, jajko, mąkę, stopione i przestudzone masło,  olej, wyrób ciasto.   Przełóż do miski,  nak ryj  folią, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Rozpuść masło, jajko rozmąć z łyżką mleka.   Ciasto   podziel   na   dwie   porcje, jedną zostaw w misce p rzykrytej  folią żeby nie wysychało, drugą rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 4 mm, posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej.   Ciasto  zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj

SzczyptaSmaQ
Schab w sosie grzybowym! :) 236

łyżki majeranku -olej -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. a następnie obsmażamy go na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej przegotowanej wody i wlewamy to na patelnie. Następnie dodajemy cebule pokrojoną w małą kosteczkę i suszone grzyby. Posypujemy majerankiem i dusimy(...)przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec wyciągamy mięso na talerz a sos zaciągamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Gotujemy jeszcze przez chwilę i możemy rozkoszować się smakiem naszego dania.  Smacznego

Magia jedzenia.
Maślane ciasto z jagodami 122

Dzisiaj podam Wam przepis z magicznego zeszytu na Ciasto Jagodowe:) Tutaj wersja bez kruszonki:) Ciasto: - 1 szklanka maślanki (dałam akurat o smaku pieczone jabłko) - 4 jaja - 0,5 szklanki oleju  - 0,5 szklanki cukru pudru - 0,5 szklanki cukru kryształu - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 3  łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: - 200 g mąki - 100 g cukru(...)pudru - 1 cukier waniliowy - 1 aromat waniliowy - 120 g margaryny PRZYGOTOWANIE: W jednej misce mieszamy składniki mokre a w drugiej misce suche. Potem przelewamy mokre do suchych i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Kruszonka: Margarynę rozpuszczamy wlewamy do mąki, cukrów i aromatu. Zagniatamy.  Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką

Moje Słodkie Piekiełko
Atelier Amaro - pierwsza gwiazdka Michelin w Polsce 143

świecie. Jest stwierdzeniem, że dany kucharz traktuje kuchnię jak sztukę, którą adoruje i ubóstwia. Gwiazdki Michelin przynoszą kucharzowi i samej restauracji sławę, uznanie i szacunek w branży. Aby wejść do najlepszych restauracji świata czeka się miesiącami na swój stolik , gdzie później trzeba wydać ok. 250 Euro za posiłek składający się z kilkunastu dań. Na stolik(...)odpowiednio 3, 5 i 8 moments menu). Marzeniem wielu kucharzy jest gwiazdka Michelin. Pogoń za tym wyróżnieniem trwa często kilkanaście lat. Zdobycie gwiazdki to jedno, utrzymanie jej to drugie. Niestety życie pokazało, że zbieg wielu okoliczności może doprowadzić do najgorszego.  Bernard Loiseau - były szef kuchni La Côte d'Or w 2003 r. usłyszał, że jego restauracja utraci

Right Behind The Kitchen
Kulinarne pamiątki z podróży 157

sprzedawców są często bardzo zawyżone i wzięte z przysłowiowego sufitu. Targując się należy podać połowę lub nawet 1/3 żądanej ceny. Warto też zastanowicć się ile jesteśmy w stanie za daną rzecz zapłacić i tej ceny się trzymać, sprzedawca najprawdopodobniej prędzej lub później przystanie na tę propozycję, o ile z kolei nie będzie ona śmiesznie niska. Warto także pamiętać(...)już zapytamy o cenę jakiejś rzeczy, to zazwyczaj zostanie ona nam sprzedana ;) Z całego mnóstwa wspaniałych naczyń kupiłam tradycyjne tagine, dwa zestawy miseczek, jeden w kształcie kwiatu, a drugi - w kształcie dłoni ( Hamsa,  dłoń Fatimy) - symbolu bardzo charakterystycznego dla Tunezji, można go spotkać najczęściej na drzwiach domów lub nad nimi, na biżuterii, ozdobach, naczyniach, jednym słowem jest wszechobecny

Codzienne Gotowanie
Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem smietananowym 162

Mój mąż nie lubi obiadów na słodko, więc rzadko takie robię. Ten jest jedynym, na jaki się skusi bez kwaszenia. Dzięki przełamaniu smaku truskawek bazylią oraz słoną fetą danie nie jest zbyt słodkie za to bardzo ciekawe w smaku. Składniki (na 4 porcje) 400g makaronu farfalle 500g truskawek 2 łyżeczki miodu Duża garść liści Bazyli Opakowanie(...)Sposób przygotowania Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. W czasie makaron się gotuje myjemy truskawki i odszypułkowujemy. Połowę miksujemy z listkami Bazyli i miodem na gładki mus. Druga połowę kroimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Makaron wykładamy na talerze. Polewamy musem truskawkowym. Fetę kroimy w plastry i układamy na środku talerza. Dodajemy

Pyry na Gaz
Filet z kurczaka w sezamie 134

czasu. Jednak warto  spróbować nieco inaczej. Tak też proponuję. Filet z kurczaka w sezamowej panierce. Sezam doskonale smakuje podprażony, a tak się dzieje właśnie w przypadku  tego dania. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 jako 2 łyżki mleka szklanka sezamu sol , pieprz zioła do drobiu olej do smażenia WYKONANIE: filet płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym(...)wtedy filety są cieńsze i mamy ich cztery.  Przyprawiamy sola pieprzem i ziołami.  Rozbijamy wkładając do woreczka foliowego. W jednej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, do  drugiej wsypujemy sezam. Obtaczamy najpierw w jaku potem kilka razy w sezamie. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z ziemniaki i dowolną surówką

W kuchennym oknie Ewy
Strudel z jabłkami i orzechami 209

smarowania ciasta cukier puder do posypania ciasta lody lub bita śmietana do podania Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche składniki na ciasto i mokre składniki na ciasto. Łączymy jedne i drugie wyrabiając kilka minut rękami lub mikserem z mieszadłem hakiem, do uzyskania gładkiej kuli. Odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do nich(...)skórkę z cytryny. Następnie dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wylewamy z jabłek sok. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt najcieniej jak się da. Smarujemy je masłem. Posypujemy połowę orzechami. Resztę orzechów wrzucamy do jabłek i mieszamy z nimi. Wyjmujemy nadzienie z jabłek na połowę ciasta z orzechami. Zawijamy ciasto w roladę od strony

W kuchni wieczorem
A na przekąskę - bazyliaczki, czyli mięciutkie odrywane mini bułeczki bazyliowe 118

Podczas przyjęcia, w oczekiwaniu na główne danie, podajemy naszym gościom różnego rodzaju przekąski, lekkie sałatki itp. Bazyliaczki * są do tego idealne. Te mięciutkie, odrywane mini bułeczki wspaniale komponują się np. z lekką sałatką lub po prostu z masełkiem czosnkowym. Można je również jeść same bez dodatków. Polecam, bo smak i ich zapach jest wspaniały. Dodatek bazylii(...)nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Bułeczki sprawdzą się również na drugie śniadanie czy przekąskę, którą możemy wziąć ze sobą na spacer. Ten mały paluszek już wybrał bułeczkę dla siebie ;) Składniki: 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 1/2 szklanki mąki pszennej + 1-2 łyżki podczas wyrabiania 5 1/2 łyżki margaryny/masła 2/3 szklanki ciepłego mleka (nie gorące!) 2 1/3 łyżeczki suchych

Słodkie okruszki
TU I TAM nr 21. Zupa na stole! Bulion z kamyków i przykucanka Karolki. Z kwaśnego mleka. 187

wymyka się z garnka i roznosi wieści pisane zapachem. Chochla staje na baczność gotowa rozpocząć ceremonię. Na jej znak łyżki ustawiają się w orszaku, a talerze piętrzą jeden na drugim. Panie, panowie na stół wkracza  Jej Wysokość Zupa ! Parująca, ciepła, domowa, rozgrzewa i dodaje otuchy. Czasem zjadana tylko u Mamy, czasem odkryta podczas dalekiej podróży. Zupa - przez(...)traktowana bez należnego szacunku i usuwana z domowego menu. Nie u nas. Dla Amber z Kuchennymi Drzwiami i dla mnie, Anny-Marii z Kucharni,  to ważne danie, pełne niezwykłych wcieleń, smaków i inspiracji. Ugotowałyśmy dla Was zupę - siadajcie i częstujcie się!  Bulion z kamyków - prawda czy fałsz? Otóż, choć trudno w to uwierzyć, istnieje

KUCHARNIA
Tort czekoladowy 133

drugi krążek, nasączyć go ponczem i nasmarować 1/3 kremu czekoladowego. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu i nasączyć ponczem a następnie nałożyć na wierzch i boki pozostała ilość kremu i dokładnie całość rozprowadzić. Rurki czekoladowe przeciąć na pół i ułożyć z boku tortu, docisnąć. Odłożoną część białej śmietany ubić i szprycą dekorować tort. Małą ilość kremu rozrobić z barwnikiem ( dałam

Na słodko lub wytrawnie
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 182

szybkość przygotowania na stole pojawiają się różnego rodzaju curry, które znikają tak szybko jak szybko są przygotowywane. Z jednej strony bardzo się cieszę, że są chętnie zjadane z drugiej strony ręce mi opadają gdy obiad na dwa dni znika w godzinę:) Jakiś czas temu przeglądając amerykańskie blogi kulinarne natrafiłam na ciekawy blog zawierający indyjskie przepisy(...)wpadł mi przepis na ziemniaczane bombay curry. Oczywiście próbując znaleźć bloga i przepis po raz kolejny poległam na odległej stronie wujka googla. Nie mniej jednak pamiętając zarys dania spróbowałam zrobić coś na jego wzór. Curry wyszło przepyszne, a dopełnione chlebkiem naan było cudownym zamknięciem ciężkiego tygodnia.SKŁADNIKI6 średnich ziemniaków4 duże pomidory1/2 papryczki chilli2 szalotki4 ząbki czosnku2 cm korzenia imbiru2

Magiczna kuchnia Darii
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 121

drugim. Każdy pas przeciąć w poprzek na 3-4 kawałki, układać je w wysmarowanej masłem keksówce na sztorc.Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut, zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałą startą mozzarellą.Podawać na ciepło lub zimno.Smacznego!A może znacie jarmuż i gości często w Waszych kuchniach? Jakie dania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z różą, cynamonem i pistacjami 157

niepogodę najlepsze są domowe drożdżówki.  Idealne na drugie śniadanie, czy do szkoły.  A jeżeli do drożdżówek dodamy cynamon, to powstaje już typowa jesienna przekąska.  Kubek mleka czy kakao, ewentualnie kawy i uczta gotowa.  Przepis na drożdżówki pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie".  Zostało mi trochę konfitury z masłem, więc w nawiasie podaję zmniejszoną(...)ilość.     Składniki: 350 g mąki pszennej 60 g cukru 30 g świeżych drożdży (dałam 7g instant) 1/2 łyżeczki soli 60 g masła 100 ml mleka 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Nadzienie: 100 g konfitury z płatków róży (80 g) 50 g masła stopionego (35 g) 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki niesolonych pistacji, posiekanych   mleko

Sto kolorów kuchni
Sernik tradycyjny 356

mąki kostka margaryny pół szklanki cukru pudru 3 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia  3 łyżki oleju Ciasto zagnieść, podzielić na pół. Jedną część wykładamy spód blaszki, a drugą część ciasta przeznaczamy na zdobienie wierzchu sernika. Jeśli chcecie ozdobić swoje ciasta, zajrzyjcie na stronę http://allegro.pl/Shop.php/ Show?id=4183971 Składniki na masę serową: 1,2 kg sera białego(...)najlepiej z targu, a nie sklepowego, a jeśli już kupujemy w sklepie to trzeba szukać twardego - jak najmniej przerobionego sera, ser gotowy z wiadereczka kupiony w markecie nie da tego samego efektu co wiejski ser 8 - 10 jaj - idealnie było by również gdyby to były wiejskie jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe skórka otarta

Apetyczna babeczka
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 193

ziemniakiem i pomidorem. Potrawa bardzo przypomina gigantes plaki , które gotowałam dla Was po powrocie z Grecji.  Jak smakuje pilaki? -" Ta potrawa jest nawet lepsza od gigantes plaki. Takie dania powodują, że mogę o mięsie zapomnieć. " - powiedział mój Mąż po spróbowaniu fasulye pilaki. Chyba nie potrzeba większej rekomendacji?:) P.s. Dzisiejszy post to mój debiut w wirtualnej kuchni. Razem(...)odnosi się od pieczenia w pomidorowym sosie, a nie gotowania (stąd gigantes plaki). Również fasolowego pilaki nie ma jednego, gdyż w Turcji przygotowuje się dwie odmiany tego dania. Pierwsza to fasulye pilaki , do którego wykorzystuje się białą fasolę . Przeglądane przeze mnie na Internecie tureckie przepisy każą użyć odmiany fasoli o nazwie  bombay fasulye (np ten przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak marynować grzyby? 192

niedzielę nazbieraliśmy mnóstwo grzybów. Podgrzybek na podgrzybku, borowików mnóstwo! Wiadra, skrzynki wypełnione po brzegi. Sezon na grzybobranie oficjalnie uznaję za otwarty! Ale co teraz z nimi zrobić? Wszystkich nie da się zjeść. Ja zawsze suszę, zamrażam i marynuję. Oto przepis na super marynatę, oczywiście od cioci Marysi. Jest to przepis na jedną porcję marynaty. Składniki: 3l wody 0,5l octu(...)szklanki cukru 2 duże łyżki soli liść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarnach  Łączymy wszystkie składniki. Dokładnie mieszam, żeby cukier i sól się rozpuściły. 2/3 odlewamy do drugiego garnka. W garnku z 1/3 roztworu gotujemy przez 30 min oczyszczone małe grzyby (możecie wykorzystać wszystkie: małe maślaczki, podgrzybki). Po 30 min przekładamy do czystych słoików. Do każdego słoiczka dokładamy

Brzuszki Łakomczuszki
Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii 118

przypala. Postanowiłam wykorzystać wolnowar, czyli slowcooker, o którym pisałam tutaj. Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii jest idealnie gładkie Takie pomarańczowe puree można wykorzystać jako nadzienie do naleśników. Polecam również danie w tym samym klimacie: pomarańczowe tosty francuskie 12 pomarańczy 4 łyżki cukru waniliowego 1 laska wanilii 250 g karmelizowanego cukru (grube kryształy) sok z 1 cytryny(...)pomarańczy, posiekana drobno Obrane ( bez skórek i błon) i pokrojone w cząstki pomarańcze umieszczamy żaroodpornym naczyniu wolnowaru, dodajemy sok z cytryny i drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Włączamy slowcooker na drugi stopień gotowania, przykrywamy, gdy pomarańcze puszczą sok, dodajemy cukier i wanilię, gotujemy pod przykryciem 10 godzin aż płyn odparuje (wstawiłam o 20.00, a o godz. 6.00 zajrzałam do garnka). Następnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pocałunek drakuli czyli Babeczki Red Velvet 185

dałam jogurt naturalny] 2 ,5 szkl. mąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka barwnika spożywczego czerwonego w proszku 1 łyżka cukru waniliowego 1 laska wanilii Margarynę utrzeć z cukrem, Kiedy uzyskamy gładką masę, dodawać kolejno jajka, cały czas ucierając. Później małymi porcjami dodawać maślankę wymieszaną z barwnikiem. W drugiej

Moje domowe kucharzenie
Pomidorowe chutney 142

warzyw. Ja bardzo często robię dwa jego rodzaje. Pomidorowe chutney Pierwszy rodzaj chutney jakie robię to chutney wykonane z czerwonej cebuli. Używam go głównie jako dodatku do serów żółtych. Drugi typ chutney jakie robię to to wykonane z pomidorów. Jego używam go do kanapek, mięs, głównie mięsa z kurczaka, również podaję je z serami. Tak naprawdę oba rodzaje chutney idealnie(...)składniki powinny być miękkie a ocet powinien prawie całkowicie wyparować. Chutney podawać na zimno. Pomidorowe chutney Smacznego! Pomidorowe chutney Chutney można zmiksować jeśli wolimy gładką konsystencję. Jeśli lubimy pikantne dania dodajmy więcej papryczki chili. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); SGMB_GOOGLE_ACOUNT = ""; jQuery(document).ready(function($){var widget = new SGMBWidget();widget.show({"id":"1","title

mecooks
Sos pomidorowy do pizzy 431

 Zrobić dobrą pizzę nie jest łatwo. Najpierw trzeba trochę popracować podczas zagniatania ciasta (ulgę mają ci, którzy posiadają robota kuchennego), następnie należy zrobić dobry sos

Kuchnia Łukasza
Omlet jaglany z wanilią 222

Hej! Wracamy do zdrowych pyszności, więc dzisiaj będzie doskonała alternatywa dla śniadań na ciepło z udziałem mąki pszennej. Mąka jaglana to mój osobisty hit pod względem

Kuchnia PROzdrowotna
Rolada lasagne z młodą kapustą 240

Mielona wieprzowina zawinięta w liściach młodej kapusty, pieczona w sosie pomidorowym. Uzupełnieniem dania są falujące płaty makaronu lasagne z żółtym serem, co sprawia, że danie jest kompletne. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 jajko 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny mielony 1 główka młodej kapusty 6 płatów makaronu lasagne(...)jajko, musztardę, rozgnieciony czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając dobrze solą i pieprzem. Na płaskiej powierzchni rozłożyć folię spożywczą i układać na niej liście kapusty, tak aby zachodził jeden na drugi. Na ułożony prostokąt wyłożyć mięso, zostawiając wolne brzegi. Rozłożyć na całej powierzchni mięsa ugotowane płaty makaronu, a następnie plasterki żółtego sera. Zwinąć całość w roladę wzdłuż dłuższego brzegu przy pomocy

https:KKuchniaMniam
Rogale Marcina 126

150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli ok. 50g posypki  (opcjonalnie - migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa... Ja dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać i osączyć, przesypać do garnka. 300 ml mleka doprowadzić do wrzenia i wrzącym mlekiem zalać mak. Gotować na bardzo małym ogniu(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale wstawić do piekarnika na dolną część ale nie najniższą, nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20 min. Po upieczeniu pierwszej blachy włożyć drugą. W tym czasie pierwsza partia stygnie. W trakcie można oblać lukrem i posypać przygotowaną wcześniej posypką.  Lukier: 100g cukru pudru i ok. 2 łyżek wody lub mleka. Ja dodałam mleko. Nadaje

Ukojenie Podniebienia
Rogale Marcina 160

150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli ok. 50g posypki  (opcjonalnie - migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa... Ja dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać i osączyć, przesypać do garnka. 300 ml mleka doprowadzić do wrzenia i wrzącym mlekiem zalać mak. Gotować na bardzo małym ogniu(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale wstawić do piekarnika na dolną część ale nie najniższą, nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20 min. Po upieczeniu pierwszej blachy włożyć drugą. W tym czasie pierwsza partia stygnie. W trakcie można oblać lukrem i posypać przygotowaną wcześniej posypką.  Lukier: 100g cukru pudru i ok. 2 łyżek wody lub mleka. Ja dodałam mleko. Nadaje

Ukojenie Podniebienia
Pierś z kurczaka po hawajsku 345

stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju. Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Kurczaka można oczywiście usmażyć normalnie(...)wyrywa, macie dojrzałego ananasa ;) Rozliczenie: kurczak 9,50zł ananas 3zł ser - 1,50zł przyprawy 1zł frytki zwykłe 1kg- 6zł Z podanych proporcji wychodzi około  porcji obiadowych, całe danie wyjdzie nam około 4,20zł za porcję!:) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka