strachu, biedy i samotności. Może to trudne dzieciństwo spowodowało, że całe życie kryła w sobie smutek, który wspomina jej syn, Sean Hepburn Ferrer w najpiękniejszej biografii jaką czytałam. Ono dało jej także niesamowitą wrażliwość na ludzką krzywdę i umiejętność spojrzenia na siebie z dystansem. Wychowana w przekonaniu, że nie warto zwracać na siebie zbytniej uwagi, pomimo licznych propozycji nigdy(...)Podlej oliwą i duś na wolnym ogniu przez 45 minut. Pozostaw na 15 minut, po czym podawaj z ugotowanym al dente makaronem i świeżo startym Parmezanem (Parmiggiano Reggiano) oraz drugą połową pęczka posiekanej bazylii. Audrey Hepburn miała unikatową zdolność odnoszenia sukcesów i prowadzenia przy tym normalnego, spełnionego życia. Pracowita, wrażliwa, spełniła się w pomaganiu innym. Trudne dzieciństwo zaszczepiło
PatchworkCeny zapakowanych produktów (wędliny, owoce, warzywa, bakalie) prawie zawsze są wyższe. Wygoda nie idzie tutaj w parze z oszczędnością, dlatego czasem warto poświęcić chwilę na samodzielne zważenie i zapakowanie danej rzeczy. 7. WIĘCEJ WARZYW, MNIEJ MIĘSA Mięso nie należy do najtańszych. Staraj się, żeby było obecne na stole 2, góra 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni stawiaj raczej(...)celowo zaniżają gramaturę. Załóżmy że widzimy dwa soki, na pierwszy rzut oka zawierające identyczną ilość płynu. Kiedy jednak się przyjrzymy, może okazać się że jeden ma 1 l, natomiast drugi 0,9 l. Dlatego właśnie porównujemy ceny nie za opakowanie, a za litr, kilogram czy w niektórych przypadkach sztukę (oczywiście jakość też ma tu znaczenie). Przydatne tutaj będą też takie
Powiedz dietom niemargaryny lub masła posiekanego w kostkę 6 żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 100-180 gr cukru (u nas 100 gr, ale następnym razem dam 50 gr, ponieważ pianka orzechowa jest dość słodka) Składniki na warstwę orzechowo-owocową: 6 białek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 200 gr cukru 2 budynie waniliowe (bez cukru(...)lekko napowietrzyć, (uwaga nie miksować za długo, bo może się zwarzyć). Ubitą śmietankę delikatnie wmieszać do ubitych białek. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, wysypać owoce. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce, posypać owoce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. (bez termoobiegu). Piec w rozgrzanym piekarniku 40 -45 min. Wyjąć ostudzić. Pokroić w kwadraty. Ciasto można posypać
moj przepis nażółtek. Białka oddzielamy do mniejszej miski a żółtka do większej. Oddzielone białka ubijamy na sztywno dodając na koniec połowę cukru przeznaczonego na masę serową. 6/ Żółtka ucieramy z drugą połową cukru aż złapie jasno żółty kolor. Następnie dodajemy stopniowo masę serową, budyń, mąkę i rozpuszczone masło. Ubijamy krótko a następnie dodajemy do masy ubite białko i przetartą skórkę limonki(...)serową wygładzając powierzchnię łyżką. 8/ Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni na termoobiegu i pieczemy ponad 60 minut. Upieczone ciasto zostawiamy przy uchylonym piekarniku. Kroimy ostudzone (można dać do lodówki na noc). SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapieczonymi pomidorami w sosie z pesto i ricotty to bardzo aromatyczne danie, proste a zarazem szybkie w przygotowaniu. Smacznego :) **** La quiche di pasta sfoglia con pomodori al forno e sugo di pesto e ricotta e' un piatto molto aromatico e gustoso, semplice e veloce da realizzare. Buon appetito :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 gr ricotty(...)połówki. Pomidory układamy na sicie na 15 minut do puszczenia soków. W misce mieszamy ricottę z pesto z bazylii i starkowanym parmezanem. W drugiej misce ubijamy jajko z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Miks jaja z mlekiem dodajemy do ricotty, całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie wykładamy do formy
La grande e la piccola cuocaWIŚNIE KANDYZOWANE : Wspaniałe! Dość słodkie kuleczki, które zaczarowują smakiem wypieki. Te wisienki czuć bardzo mocno w naszym keksie. Dodają mocno wiśniowej nuty i prezentują się świetnie! Można ich dać malutko, bo smak jest tak intensywny! :) Można je kupić tutaj: KLIK . MANGO : UWIELBIAMY!!! Mango to chyba nasz ukochany owoc (no, przynajmniej w pierwszej piątce jest na 100%). Zdrowa słodycz o kolorze(...)okresem. Mianowicie kardamon i korzeń lukrecji (czyli korzenne klimaty). I o ile kardamon większość zna (a nie każdy docenia) o tyle lukrecja jest pewnie powiewem nowości. Warto spróbować jedno i drugie bo...: KARDAMON: " Kardamon używany jest do napojów oraz potraw w bardzo ekskluzywnej gastronomii. Jego użytkowaniem szczycą się wybitne restauracje i kawiarnie. Wykorzystywany w hinduskiej medycynie (ajurveda). Posiada aromatyczny
Wypisz WymalujCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na niezwykle chrupiące ziemniaki Hasselback, czyli tzw. ziemniaki harmonijkowe. Do przygotowania będziemy potrzebować: - kilka młodych ziemniaków - sól, pieprz - olej 1. Ziemniaki dokładnie
Bez CebuliLeczo, czy ratatuj to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć
Gosia gotujeCiasto Kinder Country to ciasto inspirowane pysznym batonem o takiej właśnie nazwie. Niestety bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu każdy może sobie pozwolić na coś
KuchniaWeDwoje.plNie ma co się oszukiwać - smakują inaczej niż kotlety smażone w tłuszczu i daleko im do tradycyjnej wersji, ale na pewno nie są gorsze, jedynie inne
Szefowa kuchniCalzone, czyli pizza w kształcie pieroga. Pyszne, chrupiące, aromatyczne… Jestem w głębokim szoku, że w restauracjach calzone są tak rzadko spotykane. To idealna propozycja na wynos
Proste-przepisy.plCzasami mam ochotę na szybką, fajną, smaczną, a przede wszystkim zdrową przekąskę. Wszystkie te kryteria spełniają naleśniki przygotowane na mące pełnoziarnistej z kremowym serkiem z łososiem
Kolizje SmakówOzory do tej pory próbowałam tylko w restauracjach - w sosie chrzanowym smakowały mi zawsze wyśmienicie. Delikatne a jednak zwarte mięsko, pycha. Postanowiłam przygotować ozory
Jadło i czytadłoHej ho! tak mnie naszło że niebawem jedna z najbardziej ulubionych nocy w całym roku :). Sylwester w sumie to też czas w którym organizujemy prywatki a
Kuchnia PROzdrowotnaRacuchy to smak mojego dzieciństwa i obok naleśników jedyny obiad na słodko, który toleruję. Pamiętam, że gdy wracałem wygłodniały ze szkoły, moja babcia brała
Food Square