drugie danie - 14640 przepisów (strona:373/976)

Zapiekane naleśniki z karmelizowanymi jabłkami w sosie waniliowym 189

były, między innymi naleśniki z jabłkami, zapiekane w sosie waniliowym. Niestety naleśniki podawane były z kupnym farszem z jabłek :( Ale wtedy wpadłam na pomysł, że mogę sama wykonać to danie, w 100% ze swojskimi składnikami :) Zaczynamy od przygotowania nadzienia z karmelizowanymi jabłkami. Jabłka pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny. W dużym garnku skarmelizować miód(...)cukrem (do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru), cały czas mieszać. Następnie dodać pierwszą połowę przygotowanych jabłek, mieszać do momentu, aż jabłka się rozpadną. Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodać drugą część, wymieszać. Do uprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i ziarna z laski wanilii. Całość wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Teraz czas na smażenie naleśników

Świat Domowej Kuchni
domowy chleb gryczany na zakwasie 95

następnie dać owoc w postaci pysznego chlebka gryczanego. SKŁADNIKI: 270g mąki gryczanej 215g pełnoziarnistej mąki żytniej 45g mąki owsianej 100g zakwasu chlebowego 360g wody odrobina soli himalajskiej/morskiej WYKONANIE: Mąki mieszamy razem z solą. Zakwas mieszamy z wodą. Całość razem mieszamy- najlepiej mikserem ok 5 min. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ciepłego miejsca na 2h, po czym ponownie mieszamy. Drugi

healthy dreams
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 219

galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień

mojewypiekiinietylko
TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 125

można dać kawałek, tylko do smaku) - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe, - 5 łyżek dobrego, aromatycznego majeranku - 1/2-3/4 główki czosnku - kolorowy pieprz do smaku - sól, gdyby była taka potrzeba ( u mnie nie było, ale miałam dużo wędzonek) Fasole i groch przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na conajmniej 12h. Na drugi dzień

Smaczne Zdrowe
Pierogi z boczkiem i twarogiem 148

Jeśli znudziły wam się standardowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskie, to polecam ten przepis na pierogi z farszem z boczku wędzonego, twarogu i

e-PrzepisyKulinarne
BURACZKI TARTE, DO SŁOIKÓW, NA ZIMĘ 199

tych, którzy preferują buraczki na ciepło (przy podgrzaniu bardziej wyczuwalne są przyprawy), drugie minimalnie bardziej przyprawione, do zjedzenia na zimno. mimo iż są delikatne w smaku, to jest w nich bardziej wyczuwalny smak słodko kwaśny. Dla mnie smaczniejsze są te w wersji drugiej, ale ja nie przepadam za burakami na ciepło... Ilość cukru (ksylitolu) najlepiej dopasować(...)bardziej słodkie)                                   + Wersja I: - 1/2 szklanki octu 10% - 1/2 szklanki cukru (dałam ksylitol) - 1-1,5 płaskiej łyżki soli himalajskiej Wersja II: - 3/4 szklanki octu 10% - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1,5 płaskiej łyżki soli (u mnie himalajska) Buraki dokładnie wymyć

Smaczne Zdrowe
Naleśnikowy makaron z chorizo 135

Zdarzyło się Wam kiedyś że napiekliście za dużo naleśników i żadnemu z domowników już się nie zmieści? No to jesteście w dobrym miejscu, bo teraz można

Moje Małe Czarowanie
Budyń jęczmienny ze śliwkami 126

razem dam mniej, gdyż wyszedł dość słodki) szczypta soli 150 g śliwek (mogą być mrożone) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu Do rondelka wlać mleko ryżowe, kaszę jęczmienną, olej, cukier i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Mrożone śliwki rozmrozić. Świeże przekroić na pół i pozbyć się pestek. Wrzucić do drugiego rondla

Moja Galeria Smaku
DRUGIE URODZINY BLOGA! ciasto marchewkowe i zbieg okoliczności? 123

drugie urodziny! Nie wierzę jak ten czas szybko mija...Nie mam pomysłu na piękne podsumowanie... Chciałabym z całego serca podziękować Wam - czytelnikom za to, że jesteście! Dajecie powera do pisania i publikowania przepisów, do eksperymentowania w kuchni. Dziękuję za każdy komentarz, za każdą wiadomość, każde "lubię to" na FACEBOOK'U . W tym roku poznałam wiele kolejnych smaków, dań, wypieków - wydaje mi się że wypróbowałam ich już taaak dużo - a przede mną jeszcze więcej! Dlatego nie przestaję pisać i dzielę się z Wami moimi kulinarnymi przygodami. Muszę także wspomnieć o fotografii. Sądzę, że przez ten rok zrobiłam duże postępy jeśli chodzi o fotografowanie jedzenia. Najszybszym porównaniem będzie obejrzenie posta urodzinowego dokładnie sprzed roku (klik) i porównanie

chili & sugar
Udka pieczone w sosie paprykowo - czosnkowym - Test 138

drobiu i czy też dań z ryżem. Może być spożywany na zimno i na gorąco. W mojej kuchni zastosowałam go w wersji na gorąco do pieczonych udek. Danie smakowało wybornie. składniki na 4 porcje 4 udka z kurczaka 1 łyżka oleju sól sos paprykowo - czosnkowy Reypol przepis Na patelni podsmażamy udka z niewielką ilością(...)sosu paprykowo-czosnkowego . Następnie udka wkładamy do żaroodpornego naczynia ,polewamy sosem ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy około 30 minut ,w trakcie pieczenia udka obracamy na drugą stronę i podlewamy sosem paprykowo- czosnkowym. Upieczone udka podajemy z surówkąi z ziemniakami

Smakowite Dania
KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE 2240

drugi dzień z butelki odlewamy pól szkl piwa, nadziewamy na nią naszego kurczaka. Ustawiamy w piekarniku na najnioższej półce. Pieczemy godzinę. Kurczak dzięki takiej metodzie pieczenia jest niezwykle soczysty, podajemy z miksem warzyw na patelnię. NIE OBAWIAJMY SIĘ SMAKU, KURCZAK NIE PRZECHODZI JEGO SMAKIEM. JEŚLI NIE LUBIMY PIWA WOGLE, MOŻEMY DO BUTELKI WLAĆ NP BULION WARZYWNY. Do dania użyłam

Z Majeczką w kuchni
LIZAKI CZEKOLADOWE I WIZYTA W FABRYCE PRZYJEMNOŚCI 100

Adrenalina dała znać o sobie całej naszej czwórce. Co to było ? Może to Anioł Gabriel, a może ostrzeżenie ? Podróż trwa nadal, przeplatana rozmowami i opowieściami o Księżniczce Lodu. Stolica przywitała nas kilometrowym korkiem, ale punktualnie o godzinie 10, dotarliśmy do celu. Nie spodziewałam się, że fabryka przyjemności znajduje się w centrum miasta. Podczas przechodzenia z jednego budynku do drugiego, nasze(...)łyżka posiekanej skórki pomarańczowej (kandyzowanej) A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Silikonowe formy od środka wysmarować przy pomocy pędzelka, warstwą czekolady (schłodzić), a następnie rozprowadzić drugą warstwę. Po zastygnięciu wnętrze wypełnić pokrojony w kosteczkę ptasim mleczkiem i skórką pomarańczową. Włożyć patyczki i zalać całość czekoladą. Pozostałą czekoladę zmieszać ze skórką i zalać do pełna foremki

Kuchnia w opałach
Kuchenne ABC - jak zrobić ser indyjski paneer 179

przykrywamy drugą deską obciążoną czymś ciężkim, na przykład garnkiem z wodą. Zostawiamy na noc. Ta czynność ma sprawić, że nasz ser będzie ścisły i twardy. Ser możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Możemy go zalać w miseczce wodą lub serwatką. Nie wychodzi go jednak z dwóch litrów bardzo dużo (niecałe 250g), więc polecam od razu przygotować jakieś pyszne danie z jego dodatkiem

W kuchni wieczorem
SURÓWKA Z SELERA Z BRZOSKWINIĄ I ANANASEM 234

drugi dzień była jeszcze smaczniejsza..., choć trudno to sobie wyobrazić :-)Wszyscy aż mlaskali z zachwytu.Mój seler był olbrzymi, miał 1100g, podaję składniki jakich ja użyłam, można proporcjonalnie dostosować je do własnych potrzeb.Składniki:- korzeń selera, mój miał 1,1kg- 4 plastry ananasa z zalewy- mała puszka brzoskwiń (lub dowolnie)- ok.100ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%, można dać

Smaczne Zdrowe
Chleb bez drożdży i zakwasu 209

Dałam też nieco więcej mąki ogólnie, i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu. Oczywiście od razu wiadomo, że nie jest to chleb na drożdżach, jednak smakuje naprawdę dobrze. Lekko się kruszy, wyraźnie czuć w nim dymkę i parmezan. Chrupiąca skórka i mięciutki środek, do tego masło i plasterek pomidora - dla mnie było to naprawdę pyszne drugie

Pożeraczka, czyli raz adobrze