drugie danie - 14640 przepisów (strona:373/976)

Światowy dzień tapas II - poznaj smaki Hiszpanii 182

drugi tapas bakłażan del mar nie zachwycił. I niestety kiepska wentylacja.... Liczę, że to była jednorazowa wpadka i mimo to polecam wybrać się do Mojo Picon. Natomiast pozytywnym zaskoczeniem była wizyta w Tapas Bar Złoto Hiszpanii na Francuskiej. W zeszłym roku porażka, a w tym.... bycze policzki z chorizo i kaparami, pieczoną papryką, kwaśną śmietaną i bobem. Zrównoważone smakowo danie, kapitalne. Pozytywnym zaskoczeniem również była wizyta w Sueno Tapas Bar & Restaurant . W zeszłym roku smacznie, ale bez fajerwerków w tym bardzo smaczne bycze kule z boczniakami . Delikatne bycze jądra z bardzo smacznymi boczniakami i sosem z whisky. Warto wspomnieć o restauracji u Rysia , która w tym roku przyłączyła się do obchodów dnia tapas, warto

królestwo garów
Dietetyczne placuszki z kalafiora 225

danie wegetariańskie i bardzo lekkie – w sam raz po świątecznym obżarstwie. Jeden placuszek to tylko około 58 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Są idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie czy ciepłą kolację. Składniki na około 8 placuszków: kalafior średnia marchew 3 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki mąki (dałam pszenną(...)mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Placki układamy łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, następnie je obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 15 minut. Dietetyczne placuszki z kalafiora Artykuł Dietetyczne placuszki z kalafiora pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne

e-PrzepisyKulinarne
Pomysły na prezent dla przyjaciół 214

pierwsze… Własnoręcznie przygotowany prezent – czyli coś od serca. Jak się domyślacie ja przygotowuję małe słodkości Moja koleżanka robi dla nas piękne przedmioty zdobiony techniką decoupage. Po drugie… Spójrz na zainteresowania przyjaciół. Dla naszym panów gry na xboxa – oni, to uwielbiają Dla dziewczyn dobra książka, kosmetyki, zestaw do kąpieli (sole, płyny, mydełka w różnych kształtach(...)moja przyjaciółka je uwielbia). Możliwości jest naprawdę wiele i nie muszą wcale dużo kosztować. Po trzecie… Warto kupić coś oryginalnego i/lub śmiesznego. Moi przyjaciele uwielbiają takie prezenty. Kiedyś dałam koleżance fotoalbum z kolażem naszych śmiesznych zdjęć. Prezent okazał się wspaniałym pomysłem. Ostatnio szukając kolejnego oryginalnego prezentu natrafiłam na sklep, w którym można nabyć koszulki z nadrukiem . Myślę, że każdy

Słodkie okruszki
MINI SERNICZKI NA ZIMNO 138

sprawdziła się w przygotowaniu serniczków :) Składniki: * 2 galaretki różnych kolorów * 400 g białego sera w wiaderku * ewentualne owoce do dekoracji Wykonanie: Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, drugą rozpuścić w szklance wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka z większą ilością wody zaczyna tężeć wylać ją do foremek. Tężejącą galaretkę z mniejszą ilości wody wymieszać z białym serem(...)twardej galaretki w foremkach wylać masę serową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjąć z foremek na talerzyk.  Jeśli robicie serniczek w tradycyjnej formie to można na spód dać herbatniki bądź biszkopty namoczone w leku, kolejno masę z białego sera, wstawić do lodówki. Jak stwardnieje polać galaretką, ewentualnie udekorować owocami

Zrób to smacznie
Tort orzechowo-karmelowy 158

drugi krem. Do nasączenia ciasta zrobimy coś prostego, wszystkie składniki łączymy na ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało

Kuba Gotuje
Cytrynowiec 398

niezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam! Ps. Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać. Miksując., dodawać żółtka, jedno pod drugim. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie połączyć. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około

Domowa cukiernia Ewy
Tarta ze śliwkami (bez pieczenia) 156

ubiegłym tygodniu zrobiłam z nich pierwsze ciasto, a dosłownie przed chwilą skończyłam wekować powidła, a w piekarniku właśnie siedzi ciasto drożdżowe ze śliwkami, rzecz jasna :) Przy okazji dzieci dały popis znajomości klimatów wiejskich ;)    Mąż chciał zabłysnąć dowcipem i mówi do Hani: - Znasz dowcip o powidłach? - Nie..... - Po widłach są dziury w plecach! - yyyy (pełna konsternacja) - Nie rozumiesz(...)robaki są w śliwkach i robią dziury w plecach???? Tu ja nie wytrzymałam i zaniosłam się śmiechem :) Nastąpiło tłumaczenie, że gra słów, że chodzi o widły w drugim zdaniu, na co Hania, dalej nie wiedząc o co chodzi, zapytała: - Tato! Ale co to są widły???   Po czym odezwał się Franio: - Mamo, mamo, a kiedy posmarujesz mi chleb

bistro mama
Słodkie przekąski na spacer 182

jajka 1-2 łyżki syropu klonowego / miodu / cukru trzcinowego 90 ml oleju Do nadziania dżem (polecam Łowicz 100 % bez dodatku cukru). W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Łączymy wszystko razem, mieszamy. Połowę ciasta nakładamy do foremek, dajemy ulubiony dżem i przykrywamy ciastem. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. To zestawienie kilku przekąsek, które zabieramy(...)sobą na spacery, wyjazdy lub dłuższe zakupy. Zbliża się lato, będzie coraz cieplej, więc musisz pomyśleć o specjalnej torbie chłodzącej, w której można przewieźć np. słoik z jogurtem. Daj znać czy spodobały Ci się moje propozycje i z ogromną chęcią poczytam o Twoich. Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Cepeliny z mięsem i lubczykiem 413

pyszne danie pachnące lubczykiem , nadziane soczystym mięskiem i okraszone cebulką .. mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 8- 9 dużych cepelinów ( spoko ,pocięte w plastry i odsmażone są jeszcze lepsze , drugiego dnia(...)pieprz do smaku , pół szklanki wywaru po gotowaniu golonki i mieszamy – odstawiamy do lodówki . Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i po wystudzeniu ,przeciskamy przez praskę do ziemniaków . Drugą połowę , ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( można dodać do nich łyżeczkę soku z cytryny , nie ściemnieją ) , odciskamy przez gazę , aż do momentu kiedy staną się suche . Łączymy

Ogrodnik w podróży
Pleciony makowiec 213

masła   3  łyżki   cukru   brązowego   drobnego   1 jajko i łyżka mleka   Przygotowanie: Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zrobią się płynne,  do daj  letnie mleko, sól, jajko, mąkę, stopione i przestudzone masło,  olej, wyrób ciasto.   Przełóż do miski,  nak ryj  folią, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Rozpuść masło, jajko rozmąć z łyżką mleka.   Ciasto   podziel   na   dwie   porcje, jedną zostaw w misce p rzykrytej  folią żeby nie wysychało, drugą rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 4 mm, posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej.   Ciasto  zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj

SzczyptaSmaQ
Schab w sosie grzybowym! :) 266

łyżki majeranku -olej -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. a następnie obsmażamy go na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej przegotowanej wody i wlewamy to na patelnie. Następnie dodajemy cebule pokrojoną w małą kosteczkę i suszone grzyby. Posypujemy majerankiem i dusimy(...)przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec wyciągamy mięso na talerz a sos zaciągamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Gotujemy jeszcze przez chwilę i możemy rozkoszować się smakiem naszego dania.  Smacznego

Magia jedzenia.
Maślane ciasto z jagodami 150

Dzisiaj podam Wam przepis z magicznego zeszytu na Ciasto Jagodowe:) Tutaj wersja bez kruszonki:) Ciasto: - 1 szklanka maślanki (dałam akurat o smaku pieczone jabłko) - 4 jaja - 0,5 szklanki oleju  - 0,5 szklanki cukru pudru - 0,5 szklanki cukru kryształu - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 3  łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: - 200 g mąki - 100 g cukru(...)pudru - 1 cukier waniliowy - 1 aromat waniliowy - 120 g margaryny PRZYGOTOWANIE: W jednej misce mieszamy składniki mokre a w drugiej misce suche. Potem przelewamy mokre do suchych i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Kruszonka: Margarynę rozpuszczamy wlewamy do mąki, cukrów i aromatu. Zagniatamy.  Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką

Moje Słodkie Piekiełko
Atelier Amaro - pierwsza gwiazdka Michelin w Polsce 172

świecie. Jest stwierdzeniem, że dany kucharz traktuje kuchnię jak sztukę, którą adoruje i ubóstwia. Gwiazdki Michelin przynoszą kucharzowi i samej restauracji sławę, uznanie i szacunek w branży. Aby wejść do najlepszych restauracji świata czeka się miesiącami na swój stolik , gdzie później trzeba wydać ok. 250 Euro za posiłek składający się z kilkunastu dań. Na stolik(...)odpowiednio 3, 5 i 8 moments menu). Marzeniem wielu kucharzy jest gwiazdka Michelin. Pogoń za tym wyróżnieniem trwa często kilkanaście lat. Zdobycie gwiazdki to jedno, utrzymanie jej to drugie. Niestety życie pokazało, że zbieg wielu okoliczności może doprowadzić do najgorszego.  Bernard Loiseau - były szef kuchni La Côte d'Or w 2003 r. usłyszał, że jego restauracja utraci

Right Behind The Kitchen
Kulinarne pamiątki z podróży 185

sprzedawców są często bardzo zawyżone i wzięte z przysłowiowego sufitu. Targując się należy podać połowę lub nawet 1/3 żądanej ceny. Warto też zastanowicć się ile jesteśmy w stanie za daną rzecz zapłacić i tej ceny się trzymać, sprzedawca najprawdopodobniej prędzej lub później przystanie na tę propozycję, o ile z kolei nie będzie ona śmiesznie niska. Warto także pamiętać(...)już zapytamy o cenę jakiejś rzeczy, to zazwyczaj zostanie ona nam sprzedana ;) Z całego mnóstwa wspaniałych naczyń kupiłam tradycyjne tagine, dwa zestawy miseczek, jeden w kształcie kwiatu, a drugi - w kształcie dłoni ( Hamsa,  dłoń Fatimy) - symbolu bardzo charakterystycznego dla Tunezji, można go spotkać najczęściej na drzwiach domów lub nad nimi, na biżuterii, ozdobach, naczyniach, jednym słowem jest wszechobecny

Codzienne Gotowanie
Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem smietananowym 199

Mój mąż nie lubi obiadów na słodko, więc rzadko takie robię. Ten jest jedynym, na jaki się skusi bez kwaszenia. Dzięki przełamaniu smaku truskawek bazylią oraz słoną fetą danie nie jest zbyt słodkie za to bardzo ciekawe w smaku. Składniki (na 4 porcje) 400g makaronu farfalle 500g truskawek 2 łyżeczki miodu Duża garść liści Bazyli Opakowanie(...)Sposób przygotowania Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. W czasie makaron się gotuje myjemy truskawki i odszypułkowujemy. Połowę miksujemy z listkami Bazyli i miodem na gładki mus. Druga połowę kroimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Makaron wykładamy na talerze. Polewamy musem truskawkowym. Fetę kroimy w plastry i układamy na środku talerza. Dodajemy

Pyry na Gaz