dania rozpocząłem od wyfiletowania piersi gęsi, które kupiłem razem z mostkiem, choć prościej byłoby kupić gotowe filety niestety nie udało mi się ich dostać. W tym celu przeciąłem mięso na środku mostka, odgiąłem jedną pierś od kości i za pomocą ostrego noża oddzielałem mięso od kości, starając się pozostawić na kościach jak najmniej mięsa. Tak samo wyfiletowałem drugą
Wyprawy kulinarnedać ciut więcej] maliny 1 galaretka Galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do ostudzenia.Wafel wyłożyc do tortownicy.W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę podzielić na połowę , jedną część wylać na wafel, wyrównać. Do drugiej części
Moje domowe kucharzeniedrugiego naczynia wkładamy pokrojone w ćwiartki młode ziemniaki, polewamy oliwą z oliwek, i posypujemy świeżym rozmarynem. Wstawiamy ziemniaki do piekarnika (temp.200-220 stop. C.) po około 20 minutach, dokładamy do piekarnika flądry i już razem pieczemy kolejne 20-30minut aż ziemniaczki się zrumienią a flądra upiecze. upieczone ziemniaczki ;-))) Wykładamy na talerze, rybę polewamy sokiem z limonki. Przepyszne danie na obiad nie zajmujące dużo czasu, baaardzo zdrowe i baaardzo smaczne ;-))) pozdrawiam Was cieplutko i zachęcam do wpisywania komentarzy na blogu pod postami, będzie mi bardzo miło jak dacie znać ;-)))(każdy może nie trzeba się rejestrować ani nic takiego) z góry dziękuję ;* Smacznego
SMYKWKUCHNIdałam syrop ryżowy) -2 łyżki miodu Sezam uprażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieje. Melasę i miód ( w moim przypadku miód i syrop ryżowy) doprowadzić w małym rondelku do wrzenia ( to moment , w którym mieszanka zacznie się intensywnie pienić) i zdjąć z palnika. Od razu wsypać sezam i amarantus i dokładnie wymieszać. Mieszankę wykładamy na pergamin, przykrywamy drugim
Smaczne Zdroweprzepis na pysznego karpia po Toruńsku, czyli nic innego jak staropolski przepis na karpia w wersji light. Jednak zamiast gotować karpia z jarzynami, ja go upiekłam w piekarniku. Danie smaczne i lekkie, polecam dla osób dbających o lnie(...)PRZYGOTOWANIE : Wypatroszonego i pozbawionego łusek karpia myjemy, osuszamy i dzielimy na dzwonka, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, podpiekamy kawałki karpia z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni, przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C. Warzywa obieramy i kroimy w słupki
Kulinarne Fantazje Mariolijeszcze bardziej wiosenną, można zamienić korniszony na świeżego ogórka, a cebulę większą ilością szczypiorku. Sałatka z kuskusem należy do tych bardziej pożywnych. Wzbogacona szynką i kaszką może być przekąską, daniem do pracy, a także samodzielną potrawą. Sałatkę z kuskusem i nowalijkami można także nazwać świąteczną lub sałatką wielkanocną. Sałatki z kuskusem Sałatki z kuskusem i kuskusem(...)Smacznego 😊 Kuskus co to jest i co można z nim zrobić Kuskus co to takiego? Jedni mówią, że kasza inni, że kuskus to makaron. Tak naprawdę i jedni i drudzy mają rację. Kuskus ( z arab. kaskasa - tłuc , rozbijać) ma cechy i makaronu i kaszy. Kiedyś to był odpad gdy w żarnach mielono pszenicę. Odsiewano mąkę, a drobną kaszkę
Dieta moja pasjamnie od środka. Czy Ty też lubisz dania gdzie jest pyszny aromatyczny sos, pełen warzyw a do tego kurczak. Ja szczerze uwielbiam :) I takie właśnie jest to danie Kurczak duszony w sosie pomidorowym z warzywami ( porcja dla 5 osób na obiad ) 1 kurczak ( podzielony na części ) 2 cebule 4 ząbki(...)kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wkładamy kurczaka skórą do dołu i tak go smażymy przez parę minut a potem przewracamy na drugą stronę, aż się delikatnie zarumieni, wyjmujemy go z garnka i przekładamy do miski. Do oleju dodajemy masło i rozpuszczamy, gdy masło się rozpuści dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę i całość
Kuchnia na wzgórzufiliżanki mąki 2 filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 filiżanki kakao 1/4 filiżanki czekolady na gorąco w proszku 1/4 łyżeczki chilli (dałam więcej) 1/ 2 łyżeczki cynamonu (dałam więcej) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 filiżanka maślanki 2 jajka 1 1/4 łyżki ekstraktu waniliowego 1/2 filiżanki oleju 1 filiżanka mocnego espresso(...)niej łyżeczkę cynamonu - pycha) ajerkoniak Piekarnik rozgrzać do temperatury 145 stopni. W misce połączyć mąką, cukier, kakao, czekoladę w proszku, przyprawy, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić jajka z maślanką, dodać ekstrakt waniliowy, olej i kawę. Gdy się połączą stopniowo dosypywać suche składniki. Przygotować słoiki i ułożyć je na blasze lub w naczyniu żaroodpornym
KUCHARNIAchwasty tylko dlatego, że szukał robaków na przynętę dla ryb. Nie będę nawet pisać jaka wściekła na niego byłam ;) Odmiana zielona jest dużo lepsza od żółtej a musiałam za drugim razem kupić tą żółtą bo już zielonej nie było. Zielona cukinia może rosnąć do sporych rozmiarów a pomimo tego skóra pozostaje stosunkowa miękka i dająca się łatwo obrać(...)ulepszona wersja lecza z cukinią, bogatsza o kilka składników - jednak nie do końca smakuje tak samo. Tutaj dzięki dodatkowi ziemniaków otrzymałam bardziej korzenny smak. Gdybym robiła to danie o miesiąc wcześniej z pewnością dorzuciłabym trochę fasolki szparagowej. Nie ma tu reguły co się daje do środka, ważne jest to by było różnorodnie i warzywnie. Romowie dodawali
Poezja Smaków - blog kulinarnynich układam kurczaka na jednym boku (chodzi o to, by kurczak nie leżał w tłuszczu). Kurczaka piekę z jednej strony przez 25 minut, następnie obracam go na drugi bok i piekę kolejne 25 minut. Po tym czasie wyciągam kurczaka z piekarnika, wylewam wytopiony tłuszcz i ponownie umieszczam kurczaka na marchewkach, tym razem piersiami do góry. Kurczaka piekę przez kolejne(...)składnikami marynaty. Wyciągam kurczaka z piekarnika, wylewam wytopiony tłuszcz z naczynia i układam w nim warzywa z marynatą. Całość piekę przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wyciągam danie z piekarnika, studzę przez kilka minut i dzielę na porcje. Składniki cytrynowego dressingu ucieram w moździerzu do uzyskania jednolitej konsystencji. Tuż po upieczeniu kurczaka polewam nim porwaną
Mango Papajaminut w 180 st. C. Truskawkowe babeczki równie proste, choć przy nich jest więcej zabawy. Truskawki kroimy drobno, układamy w foremkach i zalewamy truskawkową galaretką. Gdy galaretka stężeje przygotowujemy drugą, ale w o połowę mniejszej ilości wody, a następnie mieszamy ją z naturalnym serkiem homogenizowanym. Im bardziej napowietrzymy masę, tym delikatniejsza będzie. Ja użyłam blendera z końcówką do ubijania(...)chwilę zanurzyć we wrzątku przełożyć na talerzyk. Na koniec szybki jogurt pitny – naturalny jogurt zmiksowany z bananem i jagodami. Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Danie Przekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione 250 ml maślanka
Kucharzycapodstawa to dobry, gęsty ser, z rzadkiego nic nam nie wyjdzie. Składniki, proporcje mniej więcej te same, choć czasem trzeba dodać więcej mąki i zredukować ilość białka jaj , dałyśmy więc 2 żółtka i 2 całe jajka. My zrobiłyśmy tym razem z mąką schar uniwersalną (dodałyśmy więcej mąki, ale wyszły pyszne). Wersja bezglutenowa najlepsza jest na świeżo. Bardzo szybko czerstwieją(...)mięsiste. Oczywiście wersja tradycyjna leciutko różni się od tej bezglutenowej, szczególnie na drugi dzień. Oponki gluten free łatwiej wysychają i stają się po czasie lekko twarde i chrupiące. Nie oznacza to, że robią się niedobre. Zwyczajnie nabierają innego charakteru :) ale... rzadko się zdarza, że doczekają drugiego dnia. Co jest ważne? Odpowiedni ser i mąka oraz cukier trzcinowy. Teoretycznie wychodzą
Wypisz Wymalujdelikatnie przełożyć do góry nogami i zdjąć papier, na którym się piekł, ułożyć z powrotem tak, jak był w formie (chyba że wyrósł nam nierówno, wtedy górę biszkoptu można dać na spód) - wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty - 0,5 opakowania galaretki rozpuścić w 200ml gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia - połowę zimnej śmietanki ubić na sztywno, wlać do niej wystudzoną(...)kilkoma łyżkami ponczu powstałego z połączenia wody z sokiem z cytryny - masę śmietankową (będzie dość rzadka) wylać na blat, wyrównać i włożyć na 10-15 minut do lodówki - drugi blat ułożyć na twardym podłożu i wykroić w nim małą foremką serduszka, energicznie wciskając ją w biszkopt (można wyciąć inne wzorki lub zrobić to większą foremką, jeżeli nie mamy małej) - powstały
Smakołyki Berenikicukrem odstawiamy z ognia i dokładnie studzimy. Umyty i osuszony rabarbar kroimy na 2- 3 cmentymetrowe kawałki. Pokrojony rabarbar wrzucamy do miski i dokładnie łaczymy z galaretką. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, wlewamy przestudzone masło z cukrem, wbijamy jajka i wszystko starannie miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto przekładamy(...)folię aluminiową żeby kokosowa posypka za bardzo się nie zrumieniła. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Artykuł Proste ciasto z rabarbarem i kokosem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniabardziej kaloryczne niż młode przez większą zawartość skrobi, ale mają jednocześnie zdecydowanie mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. Jedne i drugie mają właściwości zasadotwórcze – odkwaszają organizm, który w procesach trawienia mięsa wytwarza większą ilość kwasów. Są lekkostrawne. Ziemniaki obieramy cienko ze skórki, płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry(...)żeby pozbyć się ze środka pary wodnej (zostało sporo wody w ziemniakach!) a następnie włączamy termoobieg i frytki pieczemy kolejne 10 minut. Znowu otwieramy piekarnik, przekładamy frytki łopatką na drugą stronę, pieczemy dalej tak samo – 15 minut bez termoobiegu, otwieramy piekarnik żeby uwolnić parę, i kolejne 10 minut z włączonym termoobiegiem. Smak frytek zależy od wielu czynników – przede wszystkim
Karo in the Kitchen