da się uratować. No ale idźmy dalej. Doprowadzić ryż do zagotowania się, a wtedy zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i tak gotować do miękkości na najmniejszym ogniu. Łososia bez skóry pokroić w kawałki ok. 2x2 cm. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem i podzielić na pół. Jeden z boków jednej część przycisnąć do sezamu a drugiej części
Sztuka gotowania w/g Samirydaniem sporego rabatu. Z tego też powodu mój M. nie wypatrzył niczego ciekawego tylko dla siebie. Zaopatrzył natomiast nas oboje w dwie książki kucharskie, obie jak dla mnie perełki. Pierwszą jest Smakowita kolekcja przysmaków Hanny Gryłkowskiej, bardzo przyjemna i ładnie wydana pozycja, już wypatrzyłam w niej kilka sałatek i deserów, które chciałabym przyrządzić dla mojego Misia. Drugą natomiast
Przepysznik - BLW i nie tylkoogromnym wrażeniem patelni. Zachwycał się faktyczną gładkością jej powierzchni oraz dobrym przewodnictwem ciepła. Jajecznica zrobiła się idealnie - Mąż stwierdził, że można by ją zrobić bez użycia szpatułki. Jajka pięknie "dały się prowadzić" po idealnie gładkiej patelni(...)dań - nie wydziela w procesie smażenia szkodliwych substancji (jak to jest w przypadku patelni teflonowych wg najnowszych badań). Jako, że nie prowadzę w domu laboratorium - nie wiem ile z tego jest prawdą, a ile marketingiem - wiem natomiast, że jajecznica miała fajną, "nierozmemłaną" strukturę - lepszą niż uzyskiwaliśmy na dotychczasowej patelni. Synowi tak smakowała, że trzeba było dorobić drugą
Kuchnia po mojemudaniem mojej znajomej. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła przepisu. Wyszła bardzo smaczna i lekka przekąska. 1 młoda cukinia garść mieszanych sałat 2 łyżki wędzonego twarogu (może też być parmezan) prażony sezam olej arachidowy sos balsamiczny sól morska pieprz Cukinię pokroić w bardzo cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw. Ułożyć jeden obok drugiego
Jemy Pijemydano. Wróciłam do normy, do treningów i do mojej ukochej diety! A apropo diety.. w weekend CHEAT! Co to będzie co to będzie! :) Dieta, a raczej mój styl odżywiania ani troszkę mnie nie męczy.. choć czasem widząc słodycze w rękach koleżanek nóż otwiera mi się w kieszeni z dwóch powodów - pierwszy: co za syf! drugi: też
Czarnawisienkaobok drugiego lub kładziemy upieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Po zastygnięciu galaretki kroimy ciasto na nieduże trójkąciki. Podajemy na małych talerzykach. Ciasto smakuje wyśmienicie ! Polecam ! :-) Zamiast truskawek możemy oczywiście dać inne
Przepisy i porady kulinarnedać się oplątać myślami o wszystkim i o niczym. Myśli, jak jeżynowe pnącza, pełzają we wszystkich kierunkach. Wbijają się wstecz, do początku latu. Pną się ku górze, by dojrzeć choć rąbek tego, co dopiero ma przyjść. Obejmują tu i teraz - dojrzały smak lata zapisany jeżynowym atramentem. Pierwsze zbiory wprost ze splątanych krzaków trafiają wprost do buzi. Druga porcja
KUCHARNIApozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej(...)Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko w piękne ilustracje, ale i w naprawdę ciekawe przepisy. 82 przepisy. Na razie wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi ogień pójdzie „Wątróbka wieprzowa ala Radziwiłł”. Uwielbiam wątróbkę, ale zwykle przygotowuję ją w ten sam sposób – z cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego
OstryKęssztuki. Jest to ciasto dosyć pracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche: - 600g mąki tortowej - 250g schłodzonej margaryny - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 100g drobnego cukru - 2 łyżki cukru z wanilią - szczypta(...)drugą porcją ciasta i masy. Gotowe rolady wkładamy w papierze do dużych keksówek. Papier lekko zawijamy, aby ciasto za bardzo się nie przyrumieniło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu – studzimy i polewamy lukrem. Jeżeli chcemy zamrozić, mrozimy bez lukru. Ciasta z orzechami mają swój niepowtarzalny smak, którego niczym nie da się
mojewypiekiinietylkoCiasto najprostsze z najprostszych. Klasyk mojej mamy, bardzo często pojawiało się to ciasto w niedzielę i nadal się pojawia. Ostatnio nawet zrobiłyśmy razem to samo ciasto
Kuchnia domowa Aniweekend…. A tak bardzo chciałam…. No cóż … kiedy niechcący natknęłam się w szafce na samotną puszkę z masą makową to wiedziałam, że nie będzie łatwo dotrzymać danego sobie słowa… Przez moment przemknęło mi przez myśl wiele przepisów, które powinnam przygotować w związku z nadchodzącymi Świętami…. Jednak tylko przez chwilę… Tak naprawdę jednak miałam ochotę(...)coś prostego… na drożdżówkę! Nie było więc dla mnie innej opcji jak przygotować drożdżówki z makiem a właściwie z masą makową. Wyszły obłędnie lekkie i wilgotne. Również drugiego i trzeciego dnia wspaniale smakowały… Zapraszam na pyszne drożdżówki z makiem..:)Drożdżówki z makiemSkładniki:500 g mąki pszennej100 ml mleka60 g serka mascarpone80 g masła60 g drobnego cukru7 g suchych
UgotujmyTo.plmigdałów dałam żurawinę. I dobrze zrobiłam, bo ciasto wyszło mega słodkie! Ja zmniejszyłabym ilość cukru następnym razem, C. stwierdził, że jest idealne (faceci jednak mają wyższy próg odporności na słodkość...). Co do migdałów, nie mogę się zdecydować - z jednej strony z pewnością wzbogaciłyby strukturę ciasta - chrupiący kawałeczek od czasu do czasu ciekawie wpłynąłby na smak - jednak z drugiej strony
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrzeba... Damy radę (grunt to optymizm).Dzisiaj mam dla Was chleb nietypowy, który upiekłam jeszcze przed Wielkanocą.Przepis znalazłam w Brød: 100 lækre opskrifter, i zaintrygował mnie od samego początku: po pierwsze fantazyjnym kształtem (który tak dobrze mi nie wyszedł, ale ponieważ chleb ten powtórzę z pewnością, będę miała okazję poćwiczyć), a po drugie dodatkiem soku jabłkowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzewlać drugą łyżkę oleju, podgrzać i wrzucić pokorojone pory, paseczki papryki i całą papryczkę chili. Podsmażać przez około 5 minut. Następnie dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut. Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka i wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści. Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim do smaku. Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych - np. olejem rzepakowym czy słonecznikowym. Można użyć zarówno sosu sojowego ciemnego czy jasnego, przy czy w przypadku
Gospodyni Miejska