końców danie okazało się niezwykle interesujące. Może sama receptura nie powala na kolana, ale zapewniam - jej smak jest bardzo ciekawy i pokazuje, że czasami najprostsze połączenia są najlepsze. Samo pochodzenie nazwy potrawy przypisuje się śpiewakowi operowemu - Per Adolfowi "Pelle" Janzonowi, który ponoć kochał jeść i ochrzczenie zapiekanki jego imieniem miało oddać mu cześć. Druga teoria
Food Squareprzygotowania danie, ma rzeszę zwoleników.Ja się plasuję w czołówce wielbicieli,choć muszĘ przyznać, robię fasolkę bardzo rzadko. Ten smakowity mix fasolowo-pomidorowo-kiełbasiany lubię właściwie od zawsze.Danie jest niezwykle sycące i rozgrzwające,a gotowane w wielkim garze zapewni obiad na kilka dni.Idealne na jesienno-zimowe porę.Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi dzien.Skladniki:30 dkg fasolki białej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drugą część farszu mięsnego. Farsz mięsny przykrywamy naleśnikiem i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki sera. Zapiekamy w piekarniku 190 oC 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i pokroić na porcje. Tort naleśnikowy dobrze smakuje z czystym rosołem lub czerwonym barszczem. Oczywiście może być podany jako samodzielne danie
Kulinarny karnet Christopherapłatkami czekoladowymi, a drugą orzechami i advocatem i uraczyłam rodzinę:) Komentarze trzcinowisko 2011/04/27 13:32:57 Wugląda pysznie:) zauberi 2011/04/27 14:07:48 pysznie wygląda :) ren-ya 2011/04/27 18:46:13 Widzę, że nie będę oryginalna, ale muszę to napisać: wygląda pysznie!!! :) Gość: Aurora, 80.50.133.3* 2011/04/28 10:08:33 zgrabniutka wyszła :D Gość: Salvador Dali
Zdrowa Kuchnia SowyRyba po grecku Składniki: danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej 3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 4 łyzki oleju 250 ml wody sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy(...)jeżeli mamy filety ze skórą to ją zdejmujemy (najwygodniej za pomocą cienkiego noża do filetowania), następnie dzielimy rybę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem oraz solą i układamy jeden obok drugiego na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia, ( może to być górna część brytfanki) następnie odstawiamy w chłodna miejsce. W tym czasie obieramy cebulę kroimy ja w cienkie krążki i wrzucamy
Miód i pieprzGotować pod przykryciem, aż większość płynu się wchłonie, a soczewica zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym samym czasie ugotować kiełbaski w wodzie (wypuszczą nadmiar tłuszczu). Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i kiełbaski (wyciągnięte z wody). Smażyć przez 5 minut, przewracając, aby zezłociły się z wszystkich stron. Wlać wino i szybko zagotować(...)patelni) przełożyć na patelnię z soczewicą, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, żeby smaki się przeniknęły. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Danie jest jednocześnie smaczne, pożywne i bardzo sycące, a porcje słuszne. To na prawdę świetna alternatywa dla kiełbasek z grilla z białą bułą. 1 porcja to ok. 620 kcal , węglowodany
DietologBabka ziemniaczana na zamówienie żony :) Robiona pierwszy raz w życiu. Obie te okoliczności mogłyby spowodować lekki stres. Po pierwsze, że nie wyjdzie idealnie. Po drugie, że nie wyjdzie w ogóle ;) Jednak cały mój dzisiejszy zapas stresu poszedł na zakup biletów na koncert DM. To mnie kosztowało parę tygodni życia. Chyba. Kilkanaście emocjonujących minut i właściwie wszystkie dobre miejsca(...)kilkudziesięciotysięcznym stadionie wyprzedane! Ale jakoś się udało :) Po takich przeżyciach tarcie ziemniaków i cebuli miało wartość terapeutyczną. I wszystko wyszło idealnie - tak jak sobie wyobraziłem. Ubicie białek na pianę dało babce lekkości. Nie wiem czy słowo "puszystość" nie jest tu przesadą, ale można zaryzykować i takie określenie. Babka ziemniaczana popularna jest w wielu regionach kraju i znana pod różnymi nazwami
zadanie-gotowanieprzyprawy gyros sprawił, iż moja sałatka była zdecydowana w smaku- pikantna i pyszna. Całości dopełnił też pikantny ketchup. No i moje naczynie było zbyt małe, część musiałam przełożyć do drugiego naczynia. Tak więc misa musi większa niż 2,5l... Składniki: kurczak gyros: - 800g piersi z kurczaka - 2-3 łyżki oleju (u mnie oliwa z wytłoczyn, bez posmaku) - 30g przyprawy gyros(...)ogórka - puszka kukurydzy (400g) - 150g pomidorków koktajlowych - 1 mała czerwona cebula - duża papryka (ok. 300g, u mnie po połowie czerwona i żółta) - 150g kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej (ja dałam prawie 300g i uważam, że mogłoby być jej jeszcze więcej) Kurczaka wykładamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy ok. 10 minut, kilka razy mieszając w trakcie smażenia. Odstawiamy do przestudzenia
Smaczne Zdrowedawna chodziły za mną pierogi ruskie, to zdecydowałam się na naleśniki ziemniaczane z takim farszem. Przyznam, że smak przeszedł moje wszelki oczekiwania i sprawił, że zapragnęłam odtworzyć to danie w domowych warunkach. Tak właśnie powstały te pyszności. Polecam, bo naleśniki można nafaszerować także łososiem i serkiem naturalnym, fetą, kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz wieloma innymi dodatkami(...)wody. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, gdy się rozgrzeje równomiernie rozlewamy na niej chochelkę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu aż brzegi się nie zarumienią, następnie ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia, a następnie naleśnika delikatnie przekładamy na talerz, jest gotowy do faszerowania. Na naleśniku rozsmarowujemy ok. 2-3 łyżki farszu formując z niego prostokąt. Następnie zawijamy
Cooking MonsterŻeberka w marynacie z musztardy, sosu sojowego, z dodatkiem curry i pieprzu czarnego, chwilę poleżały a następnie w rękawie foliowym „wylądowały”. Do nich cebule i marchewki
Moniki SmakołykiWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną sałatkę z brokułem, makaronem i serem feta, która idealnie nadaje się do podania na lekki obiad, kolację lub
Uwaga Babcia GotujeZapiekanka makaronowa ze szpinakiem i białym serem ostatnimi czasy skradła moje serce " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo lubię
KuchniaWeDwoje.plTradycja jednak musi być. Jesteśmy z Miśką przez chwilkę razem (nie pamiętam kiedy ostatni raz tyle byłam w domu :) ) i jak można się spodziewać świętujemy nasze
Gotowanie z pasjąOstatnio zakupiłam kilka dyń, z których próbowałam zrobić coś smacznego. Jedna poszła na wegańskie babeczki, które nie wyszły takie, jak powinny (dodałam za dużo oleju
VegUlkaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Takie kotlety to wspaniała, smaczna przekąska – w ten sposób wykorzystuję niedojedzone resztki z obiadu. Świetnie nadaje się jako drugie
My Blueberry Corner