drugie danie - 14640 przepisów (strona:352/976)

Kurczak z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym 217

minut, drugą ok 4 minuty). Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ser gorgonzolę w kawałkach. Mieszamy do rozpuszczenia sera, na końcu dodając kremówkę. A zanim zabierzemy się za szpinak, mięso i sos - wstawiamy wodę na ryż i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, w między czasie bierzemy się za powyższe punkty:) Danie przybieramy ziołami

Blondynka Gotuje
Jaglany tort omletowy z serkiem i dżemem 284

drugiej dżem z czarnego bzu. Ilość zależy od tego jak słodki chcemy mieć serek. Przekładać omlety naprzemiennie smarując kremy. Wierzch udekorować białym serkiem i dżemami, które włożyłam do rękawa cukierniczego. Po usmażeniu i złożeniu omletów w tort robią się chłodne, dlatego można wykrojone porcje włożyć na chwilę do mikrofalówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania

https:KKuchniaMniam
CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I SEREM 151

Cannelloni nadziewane szpinakiem i serem to pyszne danie makaronowe. Zapieczone z sosem beszamelowym i posypane parmezanem zasmakuje nie jednej osobie która nie przepada za szpinakiem(...)doprawiamy do smaku. Nadzienie jest troszkę rzadkie więc zagęszczamy je rozmieszaną mąką (opcjonalnie ) i ponownie zagotowujemy, studzimy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, rurki nadziewamy szpinakiem i układamy jedną obok drugiej. Masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek sól i pieprz. Kiedy sos ( po 3-4 minutach ) zacznie

Kulinarne Fantazje Marioli
Dżem truskawkowo-rabarbarowy 139

taki lubię najbardziej, więc postanowiłam dodać truskawki na końcu. Jedyną wadą tego było to, że szumowina, którą usuwałam z owoców przy pierwszym gotowaniu, wmieszała się w dżem i nie dało się jej oddzielić. Tak więc dżem jest mniej klarowny. Jednak nie jest to wada. Wagi owoców podaję po umyciu i obraniu. Smacznego! Składniki: 1400 g truskawek  1100 g rabarbaru(...)więc zrobiłam osobno. Zasyp cukrem, przemieszaj i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin lub na całą noc. U mnie była to prawie doba. Co jakiś czas przemieszaj. Na drugi dzień przełóż owoce z cukrem i sokiem do wysokiego garnka. Zagotuj na średnim ogniu i dodaj sok z cytryny. Często mieszaj. Po zagotowaniu, zmniejsz gaz na mały

Anioszek w kuchni
Królik w sosie musztardowym 184

piekarniku do temperatury 250 stopni. Co sprawia, że 1/3 moich garnków, form do zapiekania i patelni może wylądować w koszu, bo nie są już potrzebne:) No i łatwo potem danie wstawić do lodówki bez potrzeby przesuwania słoików i słoiczków a także umyć w zmywarce. Ja mam patelnię o średnicy 28 cm, z wysokim rantem, więc(...)wiadomo jak to bywa w ferworze gotowania, czasem akurat drewniana łyżka jest bardzo daleko a widelec tuż pod ręką… Jest przez to niestety dosyć ciężka, ale z drugiej strony trzymając ją w ręku czuje się ten ciężar gatunku i porządną robotę. Jak tylko pierwszy raz wzięłam ją do ręki to wiedziałam, że zostanie u mnie na długo. Patelnia

Cooking for Emily
Ciasto Tiramisu z Kremem Kawowym 147

lodówce zobaczył swój ulubiony deser i to w wersji XXL. Wierzch posypałam kakao i posypką wanilia i rum De Luxe z Lidla. Przygotowanie zajęło niecałą godzinę, potem musiałam dać czas na leżakowanie w lodówce, aby krem się ściął, a potem nie wiem kiedy i jak szybko zniknęło, w sumie się nie dziwię, bo było przepyszne. Składniki: biszkopt z 2 jajek(...)miksowałam żółtko z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty miksera i po łyżce dodawałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia się składników. Następnie dodałam likier Amaretto. W drugiej misce ubiłam białko na sztywną pianę, którą wyłożyłam do miski z żółtkami i serkiem i wszystko wymieszałam łyżką do połączenia się składników. Tą masą tiramisu zalałam nasączone biszkopty poukładane

Blondynka Gotuje
.561. ginger-lemon 131

również w środku) i masłem orzechowym~ Wczorajszy dzień...Nie wiem, czy zaliczyć go do udanych, czy wręcz przeciwnie. Hmm, no powiedzmy - pół na pół. Jego pierwsza połowa była udana, druga niestety nie. Ale zamiast skupiać się na problemach to się pochwalę, a co :) W sobotę byłam w Lublinie. Przy okazji poszłam z mamą do centrum handlowego. Idziemy, a nagle(...)zaczęłam się śmiać, mówić że nie, coś tam coś tam, ale no namówiły mnie razem z mamą, dostałam tabliczkę z numerkiem castingowym i pani zrobiła mi kilka zdjęć. Potem dała ulotkę z tym właśnie numerkiem, numerem telefonu i informacją, żeby w poniedziałek między 11 a 12 do nich zadzwonić i zapytać o wyniki castingu. Okazało się, że zostałam zakwalifikowana dalej

breakfast of dreams
Kurczak na porowym puree 127

Umyj piersi, odetnij tłuste części i każdą pierś przekrój wzdłuż na cieńsze filety. Oprósz solą i pieprzem, dopraw pozostałą częścią ziół prowansalskich. Tak przygotowane filety obtocz w mące. Weź drugą patelnię i wrzuć na nią 2 łyżki masła. Kiedy się rozpuści, dodaj piersi kurczaka i smaż na średnim ogniu około 3 minuty z każdej strony.  Do zeszklonych porów(...)pora możesz wyjąć i zmiksować na puree.  Na patelnię z porami dodaj podsmażone filety z kurczaka i duś razem, aż kurczak nie będzie już surowy w środku. Danie skrop sokiem z cytryny i posyp zmielonym czarnym pieprzem. Możesz podawać prosto z patelni, na talerze z przygotowanym puree ziemniaczanym.  Smacznego

Gotowanie to kochanie
szczupak pieczony z ziemniakami i zielonym groszkiem 211

rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, całość lekko solimy i pieprzymy i smażymy jeszcze minutę. Żaroodporne naczynie smarujemy drugą łyżką masła,  układamy na jego dnie  pokrojone ziemniaki, pomiędzy nie wkładamy cebulę z papryką.  Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Szczupaka wyjmujemy(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę z warzywami  zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na wierzch dania dodajemy zielony groszek. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorem i podajemy

Miód i pieprz
Wątróbka drobiowa z pieczarkami. 75

kolejny zdrowy i pożywny posiłek dla całej rodziny. Podajemy ją z chrupiącym chlebkiem albo ziemniakami . Wątróbka jest bogata w składniki odżywcze i warto ją wprowadzić do diety. To danie jest absolutnie pyszne! Wątróbka drobiowa jest jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie. Chociaż mięso narządów nie jest popularne jak kiedyś, wątróbka drobiowa jest pełna niezbędnych składników odżywczych(...)pieprz – 1 ½ szklanki wody – 2 łyżki mąki do zagęszczenia Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Wątróbkę myjemy i smażymy bardzo krótko. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na drugiej patelni smażymy pieczarki oraz cebulę. Następnie do usmażonych warzyw dodajemy wątróbkę. Mieszamy. Wodę rozrabiamy z mąką i zalewamy zawartość patelni. Możemy jeszcze przyprawić solą oraz pieprzem. Chwilę razem dusimy

Zdrowy Styl Joanny
Trzydniowa dieta sokowa – detox nie tylko na wiosnę 1914

Dieta w 3 dni? A co to da? Nie, cudów nie ma – nie schudniecie w oczach i nie zmieścicie się w jeansy z liceum które leżą na dnie szafy i czekają na lepsze czasy. Nie spali się c ały tłuszczyk skrzętnie odkładany w boczkach przez lata. Poczujecie się lżej, zdrowiej i mocniej. Świeżo. A całe to dobro – z warzyw(...)czas jej trwania rezygnujemy z picia i jedzenia jakichkolwiek produktów przetworzonych – nie używamy soli i cukru, rezygnujemy z nabiału i porannej kawy. Posiłki składające się na dzienne menu – śniadanie, drugie śniadanie, lunch, deser/przekąskę i ‘zupę’ – z astępujemy świeżo wyciśniętymi sokami w odpowiedniej ilości i kombinacji składników. Ostatnim posiłkiem dnia jest lekka, ciepła lub zimna kolacja – składająca się

Karo in the Kitchen
Kubańska wieprzowina w marynacie Mojo 236

grubość – związane mięso łatwiej się też kroi. Wkładamy je do marynaty, dokładnie w niej otaczamy, zamykamy worek i wkładamy do lodówki. Marynujemy wieprzowinę przez co najmniej 12 godzin. Na drugi dzień wyciągamy mięso z marynaty na blat, dajemy mu dojść do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C. Mięso wyjmujemy z marynaty (marynatę zostawiamy!) i wykładamy na ruszt/kratk(...)minut na rozejście się soków po mięsie. Jeśli jecie ją na obiad – kroimy ją i podajemy na ciepło. Do kanapek Cubanos należy ją wystudzić i schłodzić – wtedy da się kroić na cienkie plastry. SOS MOJO Marynatę pozostałą z mięsa, sok z limonki i pomarańczy, a do tego dwie- trzy łyżki soków z blaszki spod pieczeni podgrzewamy na patelni na średnim

Karo in the Kitchen
Paella 143

ryż zrobi się przeźroczysty paellę zalewamy bulionem warzywnym oraz przyprawiamy solą, pieprzem, i papryczką chilli (pokrojoną w drobną kosteczkę). Paellę dusimy przez ok.20 minut.  Na drugiej patelni przygotowujemy krewetki: o brane i rozmrożone krewetki myjemy i zalewamy sokiem z limonki, solimy, dodajemy papryczkę chili całość mieszamy i odkładamy na 2 godziny.  Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem(...)smażymy aż krewetki będą miękkie.  Przygotowane krewetki dodajemy do paelli wraz z przecierem  pomidorowym i czerwoną fasolą, dusimy przez ok. 5 minut.  Danie  podajemy w naczyniu w którym go przygotowaliśmy, przez podaniem posypujemy jeszcze posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki oraz wykładamy cytrynę pokrojoną na ósemki

Łycha smaków
Filety z mozzarellą, szpinakiem i białym serkiem 96

Filety zapiekane z mozzarellą i szpinakiem to niesłychanie proste daniem i niezwykle smacznym. Na wierzchu tworzy się chrupiąca skorupka z mozzarelli a pod spodem jest kremowy biały serek. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Jedna z najprostszych zapiekanek i przy tym jedna z najsmaczniejszych. Filety zapiekane z mozzarellą wcześniej są krótko marynowane, dzięki czemu nabierają aromatu(...)mozzarellą są daniem bardzo prostym, za to ładnie prezentującym się na talerzu i spokojnie można je podać na proszony obiad. Goście będą zachwyceni – to gwarantowane. Kilka uwag do przepisu: filety zapiekane z mozzarellą najlepsze są z pojedynczych, cienkich płatów piersi z kurczaka, bez polędwiczki. Szybciej się pieką i lepiej wyglądają na talerzu. Po drugie, możesz próbować zastąpić

Niedzielny kucharz
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 143

wiadomo: kanapka, ale na drugi dzień? Znów bułka tarta albo grzanki? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Nawet jak mamy zapał i chcemy wykorzystywać nadmiar pieczywa to kiedyś nam się te grzanki i bułka tarta znudzą. I wtedy przeważnie kończy się motywacja i pomysły na niemarnowanie. Bardzo nad tym ubolewam, bo chleb jest świetną bazą wielu wspaniałych dań. Można

365 dni dookoła kuchni