drugie danie - 14640 przepisów (strona:357/976)

Jesienny sernik z figami 175

poddałam się, ale dałam im jeszcze jedną szansę. Skarmelizowane na patelni z lodami waniliowymi podbiły moje serce. Dzisiaj nie wyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto na pierogi – najlepsze, moje ulubione 385

drugą stronę, żeby ” wyschły ” z wody. Podsumowanie: Z pewnością na przyjemność lepienia pierogów wpływ ma farsz. Im bardziej zwarty tym łatwiej go ” ułożyć” w cieście i je skleić. Z doświadczenia jednak wiem, że jeśli ciasto zbyt cienko rozwałkujemy, a dodamy zbyt dużo farszu może ono się rozrywać. Farsz z owoców – czasem lepiej dać mniej

Niebieski kubek z kawa
PIERŚ Z KURCZAKA GRILLOWANA NA ŁAGODNIE 169

najmłodszych smakoszy dań z grilla   Składniki: 1 pierś z kurczaka 3 łyżki miodu 6 łyżki keczupu po pół łyżeczki: papryki słodkiej mielonej, pieprzu, czosnku granulowanego łyżeczka suszonego lubczyku Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na plastry. Miód łączymy razem z keczupem , dodajemy przyprawy. Gotową marynatą smarujemy mięso, odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Na drugi dzień grillujemy

Z Majeczką w kuchni
Tiramisu 268

spirytus ale można dać jakiś smakowy jak ktoś woli - 400 g biszkoptów ,ja kupuję w Lidlu 2 opakowania po 200 g kakao do posypania Sposób wykonania : Serek wyjąć z lodówki. Do kawy dodać alkohol ( jak ktoś woli słodszy smak można delikatnie posłodzić) , maczać biszkopty  i układać na blaszce wymiar 35 x 25 cm jeden obok drugiego jak poniżej(...)cukrem , ucierać do połączenia składników . Ubić śmietanę i połączyć obie masy ,można łyżką albo robotem na wolnych obrotach . połowę masy wyłożyć na pierwszą warstwę biszkoptów na masę układamy drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów wykładamy drugą warstwę masy na biszkopty wkładamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem posypujemy kakao :) Smacznego

Wypieki Rene
Gdzie zmierza mięso? 108

punktu widzenia, drugie – zdrowotnego. Coraz więcej osób publicznych nie tylko bierze czynny udział w promowaniu zdrowszego trybu życia i nie jedzenia fast foodów, ale zachęca do poważniejszych zmian w całym naszym stylu życia. Polska, która wciąż zmienia się dość powoli, wierna starym nawykomi niechętnie wychodząca naprzeciw innościom wciąż serwuje w większości knajp prawie same dania mięsne. Niektórzy

Moja smaczna kuchnia
Nadziany kurczak z grilla 151

odpoczywajcie i nie dajcie się choróbsku, które mnie nadal nie opuszcza... Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki zielonego pesto 10 malutkich marynowanych pieczarek ok 5 dkg startego sera mozzarella 2 garści świeżej rukoli kilka pomidorków koktajlowych przyprawa do grilla Bella-Bis   pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka nacieramy z jednej strony przyprawą, z drugiej posypujemy odrobiną pieprzu

Kuchnia w czekoladzie
Francuski chlebek wiejski 147

zdjęciach jest drugi. Udany, smakowity i ogólnie rewelacyjny. Nad jego efektem końcowym trzeba się nieco natrudzić, ale - jak to z zakwasowymi chlebkami bywa - po stokroć warto! Gosiu, dziękuję za mobilizację oraz fantastyczny przepis. ;) A Wam gorąco polecam ten francuski wiejski chlebek. I. Składniki na rozczyn: 5 g drożdży świeżych 300 g mąki chlebowej pszennej (dałam typ 850) 300 g ciepłej

Kuchnia Prezydentowej
Pierś z kaczki z puree z kalafiora, chrustem z palonego pora oraz kurkami 202

drugą stronę i wtedy dodajemy sok z pomarańczy (polewamy sokiem obok mięsa). W międzyczasie na maśle smażymy kurki pod koniec dodając sól, pieprz i syrop różany. Dodatkowo na rozgrzany głęboki olej wrzucamy pora pokrojonego w cienkie paseczki, jak mocno zbrązowieje to wyciągamy i w ten sposób otrzymujemy chrust z palonego pora. Gotowe danie układamy

Kuchenne Wariacje
Torcik śmietankowy „Margarita” 76

każdym razem dało się zjeść i nic się nie zmarnowało. Ale trochę się tych galaretek wyjedliśmy. Nie żebym się skarżyła, bo galaretki pycha. W końcu gdy miałam się już poddać, doznałam olśnienia i to wreszcie był sensowny pomysł. Może nie wyszło tak idealnie jak tego oczekiwałam, ale trening czyni mistrza i na pewno za drugim razem będzie zdecydowanie

Wiem co jem
Męskie żarcie: kopytka z kiełbasą, cebulą i kiszonym ogórem 199

prezentowanie danie jest 100% wegańskie! Przepis na kopytka pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/kopytka-ze-skwarkami-weganskie-wiadomo/ tym razem użyłam mąki pszennej razowej i dodałam gałki muszkatołowej. Kopytka dodatkowo poprzecinałam na pół. Do tego opakowanie białych kiełbasek wegańskich. Na patelnię najpierw wrzuciłam kopytka, smażyłam 3 minuty po czym dodałam kiełbasę- ta bardzo szybko się przyrumienia. Na drugiej patelni

greenscarf
Bliny gryczane z masłem i bitą śmietaną 53

danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Mąka gryczana jest uboga w gluten, więc bliny szybko stają się suche. Stąd też podawane są często polane śmietaną, konfiturami, czy roztopionym masłem z dodatkiem bitej śmietany - jak w tym przepisie. Istnieje kilka wersji przepisu na bliny gryczane, mniej lub bardziej czasochłonnych. Ten należy do tych drugich

Milion Smaków
Piernik z marcepanem i powidłami 415

ułożyć na drugiej warstwie, przycisnąć trzecią.  Posmarować resztą powideł. Przycisnąć ostatnim kawałkiem piernika. Lukier. Masło rozetrzeć z kakao. Białka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na gęstą lśniącą masę, ucierając dodać kakao a następnie wanilię. Piernik posmarować lukrem, odstawić do zastygnięcia. na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia

królestwo garów
Kurczak ze śliwkami 91

danie  KURCZAK ZE ŚLIWKAMI   . SKŁADNIKI: podudzie z kurczaka cebula biała i czerwona 10 śliwek suszonych 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki masła 4 łyżki octu winnego przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano WYKONANIE: podudzie przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i smażyć na maśle z cebulą aż do zrumienienia w drugim

Kuchnia Beaty
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 137

spodobała, w drugiej robimy wielki powrót do najlepszych knajp.  I próbujemy coś poza rybką! :) A na samym końcu mój przepis na pyszne Płotki z folii. Miłego czytania! "Posiłek VINawet najtrwardszym graczom, należy się dzień odpoczynku. Dziś zamiast tradycyjnej rybki mieliśmy ochotę na coś bardziej przyziemnego. Powróciliśmy ochoczo do Dell'Opera i zamówiliśmy dwa dania - Naleśniki z serem

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka śmietankowe z miodem i żurawiną 203

śmietankowe. Najlepsze na drugi, trzeci dzień jak swoje odleżą, choć może być z tym kłopot :D. Składniki: 3 szklanki tortowej 150 g masła  9 łyżek kremówki (36%) 4 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy garść (duża) żurawiny Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Masło pokroić w drobniejsze kawałki i dać do mąki, posiekać

Moje pyszne gotowanie