drugie danie - 14640 przepisów (strona:357/976)

Kurczak pod pomidorową pierzynką 153

przepisy na dania mięsne. Polecam! Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 250 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka kremu balsamicznego sól pieprz Pierś z kurczaka umyć i pokroić na cieńsze plastry. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Na patelni grillowej obsmażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Na drugiej patelni roztopić

O kuchni z uczuciem
Pączki hiszpańskie 434

rzadkie ale dało się wycisnąć z worka cukierniczego. Mnie wystarczyły 4 jajka.Papier do pieczenia pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm. Szprycą z końcówką duża gwiazdka wyciskamy na nie kółka. W garnku rozgrzewamy olej. Gniazdka kładziemy papierem do góry, po ok 1 minucie łatwo go zdjąć. Gdy paczek będzie mocno zezłocony, obracamy go na drugą stronę. Odsączamy

Smakołyki Asi
Quinotto z boczniakami królewskimi (eryngii) i białymi szparagami 136

drugie nie zmarnowało się.  Z takich szlachetnych składników musi wyjść coś pysznego ;) i wyszło. Nawet domownik, który jest już przeze mnie i tego bloga rozpieszczony i nie zwraca uwagi na te wszystkie nowości, które mu serwuję i zazwyczaj kwituje moje popisy tekstem "no, bo przecież wszystko co ugotujesz jest smaczne", po wchłonięciu owego dania stwierdził

Quinoa Raz!
Oliwki w zalewie z oliwy z oliwek w rozmarynie i czosnku 196

różnych dań, sałatek, czy smakujcie same. Składniki: około po 400 g oliwek zielonych i czarnych kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 plastry cytryny ze skórką 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Wykonanie: Oliwki odsączcie z zalewy i ułóżcie w odpowiedniej wielkości słoiczkach, tak by go napełniły. Możecie układać je kolorami: w jednym słoiczku czarne, w drugim zielone

Zasmakuj Kuchni
Torcik waflowy cappuccino 148

kwaśnej śmietany (dałam 18%) 1 szklanka mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki kawy cappuccino Polewa 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać śmietanę, mleko i utrzeć. Wsypać do masy mleko w proszku i cappuccino. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Masą posmarować kolejno wafle układając jeden na drugim. Na koniec

O kuchni z uczuciem
Pstrąg pieczony wg Aleex 148

drugim, spotkania, rady pedagogiczne, pierwsze wywiadówki. Dużo tego, bardzo dużo. Nie ma sensu nad tym się rozwodzić, bo tak po prostu musi być. I już. W domu bywam mało, w kuchni też spędzam niewiele czasu. Bywam tutaj jednak, chociaż czasami czuję się jak gość. Jeśli już mam trochę czasu na gotowanie, to wybieram dania, które

W mojej kuchni
Ogórki na ostro 230

chili (im więcej damy, tym ostrzejsze będą nasze ogórki – 1 łyżka średnio ostre) i 2,5 szklanki cukru. Ja oprócz zwykłego octu dodaję również ocet jabłkowy lub winny. Wtedy ogórki mają lepszy aromat. Gdy zależy mi, by były bardziej słodkie, dodaję nieco octu balsamicznego. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przygotowujemy słoiki

MarcinChef
Steki wołowe zawijane w bekonie, na sosie pieczarkowym 195

łatwo dały się uformować w równe i okrągłe imitacje steków z polędwicy. Krawędzie każdego ze steków zawijamy w cieniutkie plastry surowego wędzonego boczku – użyłam po dwa plastry na jeden stek. Obwiązujemy steki ciasno bawełnianą grubą nicią, żeby boczek podczas smażenia nie odpadł, a steki zachowały swój kształt . Mięso leciutko smarujemy oliwą i pieprzymy. Na drugiej patelni rozpuszczamy pozostałe

Karo in the Kitchen
Pieczone udka z kurczaka w curry 219

preferuje dania wegańskie czy wegetariańskie. Wokół mięsa toczy się ostatnio gorąca dyskusja w Internecie i pewnie ja również ten temat niedługo poruszę, ale w osobnym wpisie. Dzisiaj skupię się tylko na przepisie.  Składniki (8 porcji): 8 udek z kurczaka (razem ok. 1,1 kg), najlepiej ekologicznych 1 cebula sok z połówki cytryny + plastry z drugiej połówki

Powiedz dietom nie
Niskokaloryczne risotto kurkowe (wegańskie) 213

mankament tego dania. Zapraszam do wypróbowania! Z przepisu wychodzą 3 porcje. Składniki: - 500ml bulionu warzywnego (u mnie woda z łyżką domowej bulionetki warzywnej) - 200g kurek - 150g ryżu Arborio (ryżu do risotto) - 125ml wytrawnego białego wina - 2 cebule - 2 łyżki oleju kokosowego - ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan do posypania Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy

Be Fit Be Strong
Sok z czarnej porzeczki 209

przesypać cukrem, ja dałam 1,5 kg. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 7 dni aż puszczą sok a cukier się rozpuści. W między czasie można przemieszać lub potrząsnąć słoje aby cuker róznowmiernie sie rozpuszczał. Potem porzeczki odcedzić od soku na sicie. Sok przefiltrować przez gęste sito lub gazę i wlać do garnka. Porzeczki przełożyć do drugiego garnka wlać wodę

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową 198

słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać białka z cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach) Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników Strużką wlewamy olej i nadal miksujemy Na podpieczony spód wykładamy pianę, układamy maliny ( otworami do góry ), ułożyłam dość ciasno jedna obok drugiej, jedną warstwą

Proste Potrawy
Kołacz 242

wysypaną mąką. Drugą podzielić jeszcze na połowę i każdą z nich równomiernie rozwałkować. Rozwałkowane placki zwinąć w 2 równe rulony. Zwinąć je w "sznurek" i rozciągnąć tak, by pasował do objętości utworzonej wcześniej kuli. Kulę opleść sznurkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto ponownie powinno podwoić objętość. Należy dać mu czas

Kuchenna Kontrrewolucya
Grzyby suszone w panierce 155

odeszli. Jednocześnie dania z grzybami miały przynosić szczęście, pomyślność, jednocześnie zapewniając dostatek. Składniki: 10 szt. grzybków suszonych 1 jajo 1 dag mąki 250 ml mleka 2 dag bułki tartej Olej lub masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby umyć, moczyć kilka godzin w mleku, następnie w nim je ugotować . Potem rozłożyć grzyby na deseczce i przełożyć drugą deseczką

Tradycyjna Kuchnia
Karp po królewsku na szaro 176

lekką nutą pierników i aromatu piwa. Jeżeli nigdy nie próbowaliście tego dania - to zachęcam Was z całego serca, aby spróbować przygotować karpia po królewsku w szarym sosie. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 .  Składniki: 1 duży karp (może być bez głowy) 1 l piwa (do tego dania najlepiej pasuje piwo Karmi Classis) 100 g rodzynek(...)plasterków cytryny olej do smażenia sól, pieprz Dzień wcześniej karpia umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w grube dzwonki oraz przyprawić sola i pieprzem. Wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Do brytfanki wlać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojone warzywa.  Gdy warzywa będą lekko szkliste

Ugotować
Smażony tempeh 182

drugie, jest bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, kwasów omega 3 i witamin z grupy B. I po trzecie, pozytywnie wpływa na zdrowie (obniża poziom złego cholesterolu, jest naturalnym probiotykiem i dobrym białkowym składnikiem diety odchudzającej). Co warto jeszcze dodać? Jest bezglutenowy, całkowicie roślinny, pełnowartościowy i nieprzetworzony. Można z niego przyrządzić wiele dań (np. kotlety

Qlinarnie i Qlinarnie
Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami 204

danie bardzo różne od tych, które kojarzę z kuchnią włoską. Przepis pochodzi z Apulii, a znalazłam go w książce Smaki południowej Italii . Makaron z ciecierzycą mógłby zostać flagowym przepisem mojego bloga, gdyż oliwa, czosnek i chilli pełnią w nim kluczową rolę. Połowę świeżego makaronu smażymy w aromatycznej oliwie z czosnkiem i chilli, a drugą tylko

Chilli Czosnek i Oliwa
Roti z warzywami 202

się da, byle się nie podziurawiły. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (najlepiej nieprzywierającą, ponieważ nie smażymy na oleju). Aby sprawdzić, czy patelnia odpowiednio się nagrzała, można skropić ją wodą. Jeśli od razu wyparuje - można już podgrzewać roti. Układamy jeden placek na patelni i czekamy, aż zmieni swój kolor na ciemniejszy. Wtedy odwracamy go na drugą stronę. Drewnianą łopatką

Weganizm infantylny
Roladki z szynki parmeńskiej 395

Błyskawiczne roladki z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego z sosem miodowo-balsamicznym są idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Składniki: szynka parmeńska ser z niebieską pleśnią suszone pomidory roszponka lub rukola na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek            1 łyżka octu balsamicznego            1 łyżeczka(...)sól, pieprz Ser pleśniowy pokroić w grubsze słupki, a suszone pomidory w paski. Na deseczce rozłożyć po dwa plasterki szynki tak, aby jeden zachodził na drugi. Na środku ułożyć garstkę roszponki, kawałek sera i paski pomidorów. Zwinąć całość tworząc roladki, a następnie każdą z nich przekroić na pół. Przygotować sos: wymieszać ocet z miodem i oliwą, przyprawiając go do smaku

wyzwania kuchenne
Batoniki muesli 230

drugie śniadanie. By jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność batoników można zastąpić całkowicie dodany cukier np. stewią lub ksylitolem. Polecam.  Batoniki muesli PRZEPIS {blacha: 25x25, źródło: link } Temperatura pieczenia: 160°C | Czas pieczenia: ~20 min. Składniki 200 gramów płatków owsianych górskich 40 gramów otrębów pszennych 90 gramów migdałów 100 gramów słonecznika 130 gramów suszonej żurawiny (dałam 90 g żurawiny

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kolorowe bitki z indyka Siostry Ewy, czyli super smaczny obiad na dłużej 189

się rozdzielić. Z pewnością nikt na tym nie ucierpi, a tylko zyska. Moja faza na gotowanie ostatnio zabiera mi za dużo czasu. Czasu, który mogłabym poświęcić Maksiowi. Choć z drugiej strony tak sobie myślę, że i tak nie mało czasu z nim spędzam ;) A moja pasja do gotowania choć przyprawia mnie o wyrzuty sumienia daje też wiele satysfakcji(...)daniem także Maksia . Bitki wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano obsmażyłam kotlety obtoczone w mące. Przerzuciłam do garnka. Podlałam wodą i dusiłam na małym gazie ok. 40 minut. Do ostatniej partii smażenia dodałam pokrojone warzywa i pieczarki. Krótko obsmażyłam, a potem dorzuciłam do duszącego się mięsa. Im więcej różnokolorowych warzyw, tym danie

Kuchnia po mojemu
Burek sa sirom (Burek z serem) 220

dokładnie przylegało do jej dna i boków (rogi ciasta powinny zwisać luźno poza formę). Tak samo postąpić z pozostałymi pięcioma płatami, układając je w formie jeden na drugim. Na ciasto wyłożyć farsz, przykryć zwisającymi kawałkami i dokładnie docisnąć. Cały placek posmarować pozostałym masłem. Piec przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, aż do zrumienienia wierzchu(...)wystudzeniu. Smacznego! Wyliczenia: twaróg 5 zł feta 2 zł jajka 2,10 zł mięta 2 zł pietruszka 1 zł ciasto philo 10 zł masło 1 zł Koszt całego dania: 23,10 zł Porcja

Obiad za dychę
Dzisiaj, jak uprzedzaliśmy coś trudniejszego :) 136

łatwo można przez nie przebrnąć bez większych problemów. Jest to kolejna wycieczka po świecie, ale naszego pomysłu. Zabieramy was do Azji, trudno określić do jakiego kraju pasowałoby to danie najbardziej. My myślimy, że Chiny będą odpowiednie :) A zatem zaczynamy !           Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i soczewicą ( 4 osoby) Składniki: średnia(...)Gołąbki ułożyć w wysmarowanej oliwą brytfance, podlać niewielką ilością wody i wstawić do nagrzanego do 180⁰C piekarnika. Zapiekać 15 minut. Ryż ugotować na sypko. Jedną torebkę wyjąć, drugą zostawić w garnku. Do wody dosypać łyżeczkę kurkumy i zostawić ok. 3 minut bez gotowania. Zmieszać oba ryże, aby uzyskać biało-żółtą kompozycję.   Podawać z surówką:   Pokroić pozostałe

vegetanie
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 216

Aromatyczny, lekko słodki, odrobinę pikantny... pasuje do ciast, ciasteczek, herbaty, kawy, a nawet mięsa... przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek... CYNAMON, bo oczywiście

peanutbuttermonster
dietetyczna ryba po grecku 191

grecku Mam nadzieję, że to lekkie, bogate w wiele cennych składników odżywczych i smaczne danie, znajdzie wielu amatorów.  Bowiem jest tego naprawdę warte. Składniki: danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera(...)jeżeli mamy filety ze skórą to ją zdejmujemy (najwygodniej za pomocą cienkiego noża do filetowania), następnie dzielimy rybę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem oraz solą i układamy jeden obok drugiego na dnie  płytkiego żaroodpornego naczynia, ( może to być górna część brytfanki) następnie odstawiamy w chłodna miejsce. W tym czasie  obieramy cebulę kroimy ja w cienkie krążki i wrzucamy

Miód i pieprz
Co mnie inspiruje – ciekawe linki #6 153

przy szukaniu inspiracji w kuchni często zaglądam do Gosi z bloga Rabarbarowo . Sama uwielbiam pancakes i owsiankę na śniadanie. U Gosi znajdziecie mnóstwo przepisów na urozmaicenie tych podstawowych dań. Ale to nie wszystko, zaglądnijcie na blog, a na pewno znajdziecie coś smacznego dla siebie. Powoli zaczęłam zastanawiać się nad jogą. Poważnie! Miałam kiedyś krótki epizod, gdzie kupiłam książkę(...)swoją przygodę z jogą bardzo mnie zmotywowała. Może w końcu sama się przełamię i spróbuję ponownie. KSIĄŻKI Już od dwóch lat razem z lubym robimy listę przeczytanych książek w danym roku. Chodź daleko nam do wymarzonych 50 tytułów, to nie wyobrażam sobie wieczoru bez kubka gorącej herbaty i przeczytania kilku kartek. Lubuję się w kryminałach i thrillerach, choć też był

Pink Envelope
Zdrowe deserki z zielonego groszku i mięty z ekspandowaną quinoą i miętowo - cytrynowym "kawiorem" 168

Wami przepisem na ten deser właśnie na 25 - lecie obecności Bonduelle w Polsce.  Nie wiem czy wiecie, ale warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.  Deser jest idealny dla wszystkich, którzy chorują na celiakię, nie tolerują laktozy, albo są diabetykami. Zapraszam po przepis(...)Groszek gotujemy chwilę (około 3 minuty), studzimy i blendujemy z mlekiem kokosowym, jedną łyżką soku z cytryny i  4 łyżeczkami erytrolu na gładką masę. W drugiej części naparu miętowego rozpuszczamy pozostałą żelatynę (3 i pół łyżeczki), gdy się rozpuści łączymy z masą z groszku i mleka kokosowego. Odstawiamy na chwilę do schłodzenia, ale gdy tylko zacznie gęstnieć wylewamy

Quinoa Raz!