drugie danie - 14640 przepisów (strona:360/976)

Ciasto bez miksowania 165

cukru ( ja dałam 180 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mokre: 2 jajka roztrzepane 1 szklanka mleka 90 g oleju 250 g dżemu truskawkowego  Sposób przygotowania: Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dosyp kakao. Dodaj cukier i wymieszaj. Ja wymieszałam łopatką drewnianą :) W drugiej misce roztrzep

Różne smaki w kuchni
Szybki patent na resztki z kurczaka – zapiekana z penne i sosem pomidorowym 224

gotowanego i pieczonego. Mamy mnóstwo przepisów i pomysłów, jak ponownie je przetworzyć w smakowite, aromatyczne i ładnie przy tym prezentujące się dania, bo nasza niedzielna kuchnia opiera się w przede wszystkim na wykorzystywaniu pozostałości z jednego dania, jako ważnego składnika innej potrawy. Kilka tygodni temu wrzuciliśmy na bloga kilka przepisów na twórcze wykorzystanie resztek z kurczaka(...)był to dobry pomysł, bo jest to jeden z najczęściej klikając tekstów na naszej stronie. Dostajemy też od Was sporo mejli, że przepisy Wam się podobają. Dziękujemy! Dzisiaj zaczynamy drugą serię przepisów „co można zrobić z resztek kurczaka”. Będą zapiekanki, pizza, zawiesista zupa, chińskie pierożki i nowoorleańską jambalaya. Zachęcamy Was spróbowania naszych przepisów i do dzielenia się swoimi pomysłami

Niedzielny kucharz
WEGAŃSKIE OPONKI – bez sera, bez jajek 148

miski daj tofu, mąki, cukier, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i mleko. Teraz zarób ciasto – tak, aby rozdrobnić tofu. Gotowe ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 1 centymetra. Teraz wykrój okręgi (najlepiej dużą szklanką), a w środku każdego wykrój dziurkę (kieliszkiem). Wykrojone oponki smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, obracając w międzyczasie na drugą stronę. Ja użyłam

Via Gusto
Surówka z czerwonej kapusty pekińskiej 166

środku. Druga odmiana ma czerwone liście i z zewnątrz i wewnątrz. Nowa odmiana jest pyszna, słodka, bez odrobiny goryczki, nie farbuje innych warzyw i nie traci na objętości. Z czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Polecam! Koloru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Oliwki w zalewie z oliwy w rozmarynie i czosnku 121

różnych dań, sałatek, czy smakujcie same. Składniki: około po 400 g oliwek zielonych i czarnych kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 plastry cytryny ze skórką 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Przygotowanie: Oliwki odsączcie z zalewy i ułóżcie w odpowiedniej wielkości słoiczkach, tak by go napełniły. Możecie układać je kolorami: w jednym słoiczku czarne, w drugim zielone

Zasmakuj Kuchni
3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) 151

sukcesu. Drugim elementem jest czas marynowania. Przeważnie trwa on od 12 do 24 godzin, jednak istnieje sposób na znaczne skrócenie tego czasu dzięki czemu nasze ulubione skrzydełka przygotujemy bardzo szybko. Jaki? Polecam Wam użyć do tego celu pojemnika do marynowania próżniowego FSFSMA0050 Dzięki jego zastosowaniu skrócicie czas marynowania dosłownie do kilku minut. Tym samym dania, które dotychczas

Słodkie okruszki
Kurczak pod pomidorową pierzynką 127

przepisy na dania mięsne. Polecam! Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 250 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka kremu balsamicznego sól pieprz Pierś z kurczaka umyć i pokroić na cieńsze plastry. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Na patelni grillowej obsmażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Na drugiej patelni roztopić

O kuchni z uczuciem
Pączki hiszpańskie 419

rzadkie ale dało się wycisnąć z worka cukierniczego. Mnie wystarczyły 4 jajka.Papier do pieczenia pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm. Szprycą z końcówką duża gwiazdka wyciskamy na nie kółka. W garnku rozgrzewamy olej. Gniazdka kładziemy papierem do góry, po ok 1 minucie łatwo go zdjąć. Gdy paczek będzie mocno zezłocony, obracamy go na drugą stronę. Odsączamy

Smakołyki Asi
Quinotto z boczniakami królewskimi (eryngii) i białymi szparagami 119

drugie nie zmarnowało się.  Z takich szlachetnych składników musi wyjść coś pysznego ;) i wyszło. Nawet domownik, który jest już przeze mnie i tego bloga rozpieszczony i nie zwraca uwagi na te wszystkie nowości, które mu serwuję i zazwyczaj kwituje moje popisy tekstem "no, bo przecież wszystko co ugotujesz jest smaczne", po wchłonięciu owego dania stwierdził

Quinoa Raz!
Oliwki w zalewie z oliwy z oliwek w rozmarynie i czosnku 161

różnych dań, sałatek, czy smakujcie same. Składniki: około po 400 g oliwek zielonych i czarnych kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 plastry cytryny ze skórką 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Wykonanie: Oliwki odsączcie z zalewy i ułóżcie w odpowiedniej wielkości słoiczkach, tak by go napełniły. Możecie układać je kolorami: w jednym słoiczku czarne, w drugim zielone

Zasmakuj Kuchni
Torcik waflowy cappuccino 116

kwaśnej śmietany (dałam 18%) 1 szklanka mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki kawy cappuccino Polewa 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać śmietanę, mleko i utrzeć. Wsypać do masy mleko w proszku i cappuccino. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Masą posmarować kolejno wafle układając jeden na drugim. Na koniec

O kuchni z uczuciem
Pstrąg pieczony wg Aleex 127

drugim, spotkania, rady pedagogiczne, pierwsze wywiadówki. Dużo tego, bardzo dużo. Nie ma sensu nad tym się rozwodzić, bo tak po prostu musi być. I już. W domu bywam mało, w kuchni też spędzam niewiele czasu. Bywam tutaj jednak, chociaż czasami czuję się jak gość. Jeśli już mam trochę czasu na gotowanie, to wybieram dania, które

W mojej kuchni
Ogórki na ostro 200

chili (im więcej damy, tym ostrzejsze będą nasze ogórki – 1 łyżka średnio ostre) i 2,5 szklanki cukru. Ja oprócz zwykłego octu dodaję również ocet jabłkowy lub winny. Wtedy ogórki mają lepszy aromat. Gdy zależy mi, by były bardziej słodkie, dodaję nieco octu balsamicznego. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przygotowujemy słoiki

MarcinChef
Steki wołowe zawijane w bekonie, na sosie pieczarkowym 157

łatwo dały się uformować w równe i okrągłe imitacje steków z polędwicy. Krawędzie każdego ze steków zawijamy w cieniutkie plastry surowego wędzonego boczku – użyłam po dwa plastry na jeden stek. Obwiązujemy steki ciasno bawełnianą grubą nicią, żeby boczek podczas smażenia nie odpadł, a steki zachowały swój kształt . Mięso leciutko smarujemy oliwą i pieprzymy. Na drugiej patelni rozpuszczamy pozostałe

Karo in the Kitchen
Pieczone udka z kurczaka w curry 201

preferuje dania wegańskie czy wegetariańskie. Wokół mięsa toczy się ostatnio gorąca dyskusja w Internecie i pewnie ja również ten temat niedługo poruszę, ale w osobnym wpisie. Dzisiaj skupię się tylko na przepisie.  Składniki (8 porcji): 8 udek z kurczaka (razem ok. 1,1 kg), najlepiej ekologicznych 1 cebula sok z połówki cytryny + plastry z drugiej połówki

Powiedz dietom nie