przepyszną, dietetyczną kolację. My szparagi uwielbiamy pod każdą postacią. Te zielone choć smakiem od białych znacznie odbiegają, to rozgościły się u nas już jakiś czas temu. Polecam to danie również osobom, które za jasnymi szparagami nie przepadają. Moje najmłodsze Dziecię, które do jasnych przekonać się za bardzo nie może, zielone zajada z wielkim apetytem. Mówi(...)dolewamy stopniowo oliwę. Całość mieszamy dokładnie do połączenia składników. Sos powinien być jednolity. Szparag zielonych nie obieramy. Chwytamy każdą szparagę w dwie dłonie (jedną dłonią tak mniej więcej w połowie, drugą od dołu) i odłamujemy końcówkę. Części dolne odrzucamy, górne moczymy w wodzie z niewielkim dodatkiem soli (usuwa piasek z łebków). W garnku zagotowujemy wodę (najlepiej wąskim i wysokim), tyle
Smaczne Zdrowepaski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki masy). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta, a następnie ułożyć na nim paski z ciasta (jeśli są na tyle długie to można spróbować zawinąć(...)Piec ok. 12-15minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można polać lukrem, ale nie jest to konieczne. Wykonanie w Thermomixie: Wykonanie ciasta: Drożdże, cukier i mleko dać do naczynia miksującego na 2 min. 37 stopni, obr. 2,5. Dodać resztę składników i wyrabiać 3 min. - interwał. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wykonanie
Mania Wypiekaniawodach. Ugotować kaszę w 220 ml wody. Odstawić kaszę pod przykryciem do lekkiego schłodzenia. Odciąć górę (z ogonkiem) każdej papryki (to będzie jej czapeczka) i jalapeno oraz odrobinę na drugim końcu, aby papryka się nie przewracała. Te końcówki wrzucić do malaksera. Usunąć łyżeczką gniazda nasienne papryk.W przypadku jalapeno lepiej to zrobić wąskim nożem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia(...)masą i ustawiać je na blasze. Przykryć papryki czapeczkami. Skropić papryki oliwą. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać jako przystawkę lub danie połączone z sałatką. ----------- Podobne: Papryka z kaszą gryczaną i kalafiorem Papryki faszerowane warzywami Papryki z pęczakiem
Weekendy w domu i ogrodziestrzelałam klisze za kliszą - konie, psy, ludzie. Fotografią kulinarną zajmuję się do momentu powstania bloga czyli od 2011 roku. Gotowanie i blog pociągnął za sobą chęć fotografowania powstających dań. Początkowo nie miałam pojęcia o stylizacji, kompozycji, kadrowaniu. Uczyłam się na błędach, czytałam książki, szukałam porad w sieci, oglądałam i robiłam zdjęcia, dużo zdjęć. Popełniałam dużo błędów, odkrywałam nowe(...)sztywno trzymać przepisów. Jeżeli przygotowuję zdjęcia na zamówienie, planuję czy stylistyka ma być jasna, czy ciemna, które tło wybiorę i w jakich kolorach będą dodatki, żeby pasowały do kolorystyki dania. Wstępny plan układam zanim potrawa się na nim pojawi, często zanim w ogóle zacznę gotować. Sprawdzam, jak układ naczyń, kolorów wygląda w obiektywie. Na koniec dodaję głównego bohatera
Chilli Czosnek i Oliwadomu, zdecydowanie zwycięża ciasto marchewkowe. Piekę je na każde święta, ale także świetnie sprawdzi się na co dzień. Jest idealne na spotkania z przyjaciółmi, do porannej kawki czy jako drugie śniadanie. Ten przepis to efekt wielu prób i błędów, modyfikacji przepisu, który zawierał szklankę białego cukru i sporo oleju. Udało mi się osiągnąć odpowiednią recepturę, minimalizując ilość cukru(...)Świąt. Dodam, że to ostatni filmik, kiedy widzicie mnie w ciąży. Teraz biorę kilka tygodni wolnego – chyba zasłużenie, prawda? Pewnie wrócę do kręcenia po Nowym Roku. Z pewnością dam Wam znać. Jeśli nie chcecie przegapić kolejnej serii gotowania ze mną, kliknijcie w czerwony prostokąt SUBSKRYBUJ na moim kanale Youtube O TUTAJ . To dla mnie też znak, że podoba się
DietologBędąc na wakacjach gotowałam w sumie normalne obiady. Jednym z nich były pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym. Przepis jednak trochę usprawniłam, bo miałam dostęp do niewielkiej
KardamonovyPulpeciki pełne ziół i przypraw, z ciągnącym się serowym wnętrzem, polane sosem pomidorowym to ciekawy pomysł na odświeżenie i uatrakcyjnienie tradycyjnego przepisu. Zasmakują zarówno najmłodszym jak
Czekoladowa muffinkaSałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym, to moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Jarmuż ma
Moja DelicjaHot dogi z cebulką prażoną, sałatką z ogórków, keczupem, musztardą i majonezem, w rozciętej bułce przywędrowały do Polski na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, tuż po
królestwo garówPulpety z kapustą to kolejna w miarę szybka propozycja na obiad, który można przygotować na dwa dni. U nas te mięsne kulki w sosie jednego
Simply FoodWitam serdecznie Propozycja na smaczne kotlety z cukinią i twarogiem, przepis jest bardzo prosty a tak przygotowane kotlety możemy podać same jako przekąskę między posiłkami, podać
Uwaga Babcia GotujeDzień dobry, Kochani! Sezon grillowo – piknikowy rozpoczęty, zatem czas pomyśleć o tym, co przygotować na słoneczne, popołudniowe, leniwe godziny pod chmurką 🙂 Oto moja ulubiona, przepyszna
Wiszniówka"Cały dzień spędzony na sprzątaniu, baaaardzo dużo rzeczy oddałam potrzebującym (przynajmniej mam taką nadzieję, że trafi to w ich ręce), a przede mną i eM. jeszcze
Słodkie Przyjemności2 pomidory mały kawałek sałaty lodowej 1/2 ogórka zielonego 2 łyżki tuńczyka w oleju mały ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka octu winnego 2 jajka
NaKońcuJęzykawspaniałą całość wraz z pozostałymi składnikami, że napisanie wyłącznie "pieczony orzech" jakoś mi tu nie pasuje :D Bardziej ten produkt obrazuje nazwa "pasztet orzechowy" lub "orzechowy bochenek" i tą drugą postanowiłam zamieścić w tytule. A Wy jakbyście je nazwali? :) Poniżej znajdziecie recenzję dwóch orzechowych bochenków marki Artisan Grains . Są mega pyszne i z chęcią zajadałbym się nimi częściej(...)jest zwarta i nie kruszy się. Gotowa orzechowa tarta prezentuj się genialnie! Dokładnie widać duże kawałki składników - orzechów i warzyw. Podczas gryzienia wszystko jest miękkie, ale da się wyczuć, że na przykład w danej chwili natrafiło się na orzecha. Konsystencja przyjemna w smaku, lekko wilgotna, subtelnie kleista, wszystko trzyma się w jednym kawałku. Smak cudowny! Połączenie warzyw i orzechów
Zdrowie na języku :P