drugie danie - 14640 przepisów (strona:370/976)

Karpatka z kremem adwokatowym 139

dać na palnik, dodać margarynę i doprowadzić do roztopienia się margaryny. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać cały czas energicznie, do powstania masy. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i upiec drugie

Gotuję Testuję
PLACKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I SZPINAKU 374

daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 150 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej 1 garść drobno pokrojonego świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii (użyłam greckiej) 1/2 cebuli drobno posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 jajka 1 szkl mleka 1 1/2 szkl mąki sól pieprz olej do smażenia A jak to zrobić:  Warzywa wymieszać w misce. Do drugiej

Kuchnia w opałach
SPAGHETTI W 15 MINUT - OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY 183

odpowiednikiem dania włoskiego ale z naszych polskich produktów, które możemy bez problemu dostać w każdym sklepie. Podstawą dania jest dobrej jakości makaron, oliwa z oliwek i oliwa z orzechów włoskich, a co kryje jeszcze to danie? Sprawdźcie sami zerkając na poniższą listę składników, dodam tylko, że obiad będzie na stole za 15 minut

SMYKWKUCHNI
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami - sierpniowa piekarnia 212

taki jaki lubię. Nie odkładałam części ciasta na kolejny wypiek, mój chleb upiekłam z całego ciasta. Idealnie pasowała foremka o wymiarach 12x23x7cm. Pierwsze wyrastanie trwało u mnie dziesięć godzin, drugie ok. dwóch. Bardzo polecam ! Przepis zaproponowała Badylarka, autorka bloga  Weekendy w domu i ogrodzie. Chleb mieszany na miodzie z oliwkami cytuję za Badylarką Składniki (na keksówkę(...)aktywnego zakwasu żytniego 50 g siemienia lnianego 70 g razowej mąki żytniej 130 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej (dałam chlebową) łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu (pominęłam) 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia

Stare Gary
Chleb pszenno-żytni 303

dało się z niego uformować kulę. Gdy ciasto jest zbyt lejące dosypuję mąki pszennej. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia i fermentacji na 12 godzin. Po tym czasie dzielę ciasto na 2 części. Jedną formuję w kształt walca i wkładam do wysmarowanego tłuszczem i podsypanego mąką korytka. Zostawiam na około 40-50 minut w ciepłym miejscu. Drugą

Jacob Tastes
Ciasto marchewkowe z jabłkiem 431

cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów.  Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych(...)większości kafejek i restauracji. W 2005 roku ciasto marchewkowe z kremową glazurą znalazło się na piątym miejscu w rankingu – przygotowanym przez amerykańską organizację Food Network – najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych. Tradycyjnie podawane z białą glazurą, z której zrezygnowałem, bo ciasto jest dość słodkie dla mnie i Haneczki.  Składniki: 250g marchwi 1-2 jabłka 300g mąki 350g

Gotuj z Rumcajsem
Spinacz Cafe - oryginalnie i kanapkowo 157

Drugiego Głodołamacza (z ostrym sosem z papryczek piri piri ). Błędem było wybranie tej opcji gdyż jak się okazało wielkim fanem ostrych rzeczy nie jestem... Mnie prawie ryjka urwało. No ale jak ktoś preferuje takie przyjemności, to zdecydowanie polecam... piri piri... aj ja jaj! Co nie znaczy, że kanapka była niedobra - wręcz przeciwnie! Zastanawiam się tylko jak klienci odbiorą dania

Right Behind The Kitchen
Polenta con peperonata e pecorino 197

VALPOLICELLA SUPERIORE lub RIPASSO , jeśli podajecie z dziczyzną to idealnym winem będzie Bolgheri rosso superiore. Ja dziś trochę namieszam, gdyż podam polentę jako przystawkę, tzw. antipasto ,w oczekiwaniu na danie główne. Polentę zazwyczaj tylko się grilluje, ale ja chciałam zrobić dzieciaczkom coś innego niż grill. Składniki - POLENTA -oliwa z oliwek lub dobry olej do smażenia -jajo(...)parmezan -pieprz -peperonata, na którą przepis znajdziecie  W TYM MIEJSCU -pecorino fresco czyli ser owczy -niesamowicie smakuje i idealnie pasuje do peperonata! Rozbełtaj jajo z odrobiną soli .W drugiej miseczce przygotuj bułkę tartą ,wymieszaną z parmezanem i pieprzem. Jak już polentę zrobisz, to przygotuj prostokątne naczynie , opłucz je zimną wodą i wyłóż całą polentę na dno i ładnie

Z Kuchni Do Kuchni
Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym 230

olejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z  łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek(...)zabieranych do pracy na drugie śniadanie lub lunch. Składniki: Sałatka 100 g Ryż Dziki Kupiec (1 torebka), 3 młode marchewki, 500 g bobu, 1/2 czerwonej cebuli, garść listków mięty, sok i skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki hot madras curry, sól, cukier. Sos  2 garści agrestu, 1 łyżka masła, 1 żółtko, gałązka świeżego estragonu

SzczyptaSmaQ
Kąski z kurczaka 124

dania, które również jest już na blogu (przepis) . Moje dzieciaki je uwielbiają , zresztą nie tylko oni.... Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz słodka papryka ostra papryka 2 jajka olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Do jednej miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, a do drugiej

O kuchni z uczuciem
Świąteczne muffinki – w rolach głównych olej rzepakowy, płatki owsiane i śliwki 166

dałam po dwie na sztukę) 250 g mąki 60 g płatków owsianych 6 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody sól 2 jajka 150 g cukru opakowanie cukru wanilinowego 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany cukier puder Przygotowanie: Mąkę mieszamy z płatkami, przyprawą piernikową, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. W drugim

Kulinarna Patilogia
Szarlotka z sadu pod lasem 177

upodobania i tartą bułkę. Ciasto przekroić na pół i cienko rozwałkować - wykroić prostokąty wielkości formy do piecznia. Pierwszy placek ciasta wyłożyć na blachę, następnie wyłożyć na niego jabłka. Przykryć drugim prostokątem ciasta i ponakłuwać gęsto widelcem, aby para wodna mogła uciec podczas pieczenia. Piec ciasto 45-55 minut w temp. 170 stopni. Ciasto powinno się lekko zezłocić(...)jabłka po brzegach przypiec. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, wstawić do lodówki, albo jakiegoś chłodnego miejsca i pokroić dopiero następnego dnia. Wtedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą, a ciasto ładnie da się pokroić

Kulinarne Inspiracje
Groszek konserwowy 155

Dania Mięsne" Czy posmakuje mojej rodzince ? Nie wiem, ale warto spróbować inaczej nigdy się nie dowiem Składniki: groszek zielony ( dowolna ilość) Zalewa: 1 litr wody 1 płaska łyżka soli kwasek cytrynowy do smaku Wykonanie: Oczyszczony groszek podgotowuję, przelewam zimną wodą nakładam w słoiki. Składniki zalewy gotuję, gorącą zalewam groszek, słoiki zakręcam i pasteryzuję pierwszego dnia ok 1 godziny, drugiego

Bea(u)ty kitchen
Snikers pischinger 186

dać niepełną szklankę) , cukier waniliowy, 2 szklank i mleka w proszku. Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy i margarynę. Całość dokładnie mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy do roztopienia margaryny. Do ostudzonej margaryny dodajemy mleko w proszku i 1 pokruszony wafel. Całość dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej części dodajemy rodzynki, do drugiej

paapilotkaa
Szwedzkie ciasto z jabłkami 222

dać 5 mielony imbir, gałka muszkatołowa, cynamon Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone (dość miękkie) w drobną kostkę masło i całość ugniatamy widelcem do momentu, aż zacznie przypominać kruszonkę W tym momencie dodajemy jedno jajko i energicznie wyrabiamy na jednolite, nie lepiące się do rąk ciasto ( razie potrzeby dosypując mąki lub dodając drugie

Proste Potrawy