Dzień dobry, Kochani! Sezon grillowo – piknikowy rozpoczęty, zatem czas pomyśleć o tym, co przygotować na słoneczne, popołudniowe, leniwe godziny pod chmurką 🙂 Oto moja ulubiona, przepyszna
Wiszniówka"Cały dzień spędzony na sprzątaniu, baaaardzo dużo rzeczy oddałam potrzebującym (przynajmniej mam taką nadzieję, że trafi to w ich ręce), a przede mną i eM. jeszcze
Słodkie Przyjemności2 pomidory mały kawałek sałaty lodowej 1/2 ogórka zielonego 2 łyżki tuńczyka w oleju mały ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka octu winnego 2 jajka
NaKońcuJęzykawspaniałą całość wraz z pozostałymi składnikami, że napisanie wyłącznie "pieczony orzech" jakoś mi tu nie pasuje :D Bardziej ten produkt obrazuje nazwa "pasztet orzechowy" lub "orzechowy bochenek" i tą drugą postanowiłam zamieścić w tytule. A Wy jakbyście je nazwali? :) Poniżej znajdziecie recenzję dwóch orzechowych bochenków marki Artisan Grains . Są mega pyszne i z chęcią zajadałbym się nimi częściej(...)jest zwarta i nie kruszy się. Gotowa orzechowa tarta prezentuj się genialnie! Dokładnie widać duże kawałki składników - orzechów i warzyw. Podczas gryzienia wszystko jest miękkie, ale da się wyczuć, że na przykład w danej chwili natrafiło się na orzecha. Konsystencja przyjemna w smaku, lekko wilgotna, subtelnie kleista, wszystko trzyma się w jednym kawałku. Smak cudowny! Połączenie warzyw i orzechów
Zdrowie na języku :Pprzy drzwiach wisi płaszcz wojskowy z tamtego okresu, a może Marszałek właśnie wpadł coś zjeść... Jeżeli dla kogoś wystrój sali jest trochę zbyt patriotyczno- narodowy, może przejść do drugiej części restauracji, tam króluje wystrój klubowy z prawdziwą szafą grającą oraz pamiątkami, już nie związanymi z Marszałkiem. W menu restauracji znajdziemy polędwicę a'la Piłsudski – smaczna, tak samo(...)się nad wprowadzeniem do menu polędwicy wędzonej, przysmaku Piłsudskiego. Jako że nie zachowały się przekazy pisane dotyczące tego co jadał i co lubił Marszałek może warto do karty wprowadzić dania związane z okresem dwudziestolecia międzywojennego. Za chwilę będzie tu wspaniałe muzeum, warto to wykorzystać. Wielki plus za wspaniałe zestawy surówek. Restauracja ma idealne położenie przy budowanym muzeum. Jeśli moglibyśmy
królestwo garówuczy się... Btw. Jestem katolikiem i nie zamierzam przechodzić na islam... haha ;) Polecam książkę Cockburn Patrick "Państwo Islamskie", aby niektóre osoby mogły się najpierw zorientować w danym temacie. We Florencji nie mam żadnych znajomych z Polski. Mam tu za to mix narodowości z całego świata, co jest według mnie bardzo ciekawe i inspirujące. Mogłam zostać w kraju(...)sobą w zgodzie, abym była szczęśliwa. :) A chore uznanie wyższości Polski i gardzenie w pewnym stopniu innymi rasami, narodami nazwałabym raczej rasizmem. Tyle w temacie. :) _____________________________________________________________________ PIZZA COOKING CLASS - moje drugie szkolenie w Mama Florence (serdecznie polecam!). Nauczycielem ponownie był Michele Berlendis - niesamowicie utalentowana, pomocna i miła osoba! Pierwsze wrażenie z kursu? To co mamy w Polsce
DominikaDolciprzyznał, że się mylił, a obiad baaaardzo mu smakował. Przyznam, że krokiety były nawet smaczniejsze następnego dnia, gdy wszystkie składniki się "przegryzły". Możecie pominąć ostre dodatki i podać to danie także dzieciom, będą zachwycone. :) Podstawowe ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 i pół szklanki wody 1 i pół szklanki mleka sól do smaku(...)rozprowadzamy ją delikatnie obracając patelnię w dłoni. Do odmierzenia idealnej porcji ciasta przyda się niewielka chochelka. Smażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Układajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 11-13 naleśników. Farsz pieczarkowy: 2 większe cebule 500 g pieczarek 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Cebule
Cooking MonsterUwielbiam te placki. Jeśli je zrobicie i spróbujecie zrozumiecie, że nie da się ich nie kochać. Ich szykowanie to całe trzy minuty – odrobina dłużej schodzi nad patelnią. Skład? Samo zdrowie. Owsiane płatki, banan, jajka i jogurt. To lekkie i puszyste placuszki. Bardzo sycące. Zdrowe, szybkie i pyszne! Zapisz Zrobienie tych pancakes to chyba najprostsza rzecz na świecie – wystarczy odważyć(...)zmielone płatki zdążyły nasiąknąć mieszanką i jednocześnie widocznie ją zagęścić. Smażymy pancakes na nieprzywierającej patelni o grubym dnie, nakładając porcje ciasta łyżką stołową. Placki po usmażeniu układamy jeden na drugim, posypujemy z wierzchu chrupiącym musli (to świetny kontrast dla miękkich i puszystych placków, naprawdę – posypcie je odrobiną owocowego musli, nie pomijajcie tego!), podlewamy melasą lub syropem klonowym, dodajemy
Karo in the KitchenNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 MOJA SAŁATKA Z SELEREM Dzisiaj postanowiłam zaprezentować Moją wersję sałatki z selerem. Lubię proste i łatwe dania, do przygotowania, których wystarczy parę chwil. A sałatki należą do jednej z Moich ulubionych grup potraw. Sałatka selerowa(...)białej części korzenia 2 jajka Ser żółty (ja dałam 4 plasterki) można kupić w kostce i zetrzeć na tarce. SOS CZOSNKOWY Jogurt grecki ½ dużego opakowania, może być też jogurt naturalny, lub majonez - według uznania
Zdrowo i kolorowobiszkoptowe z owocami, oprószone cukrem pudrem, bo zwłaszcza jeszcze nawet lekko ciepłe, jest prawdziwym rarytasem :-) U mnie wersja z truskawkami, jednak z tym wypiekiem nie ma ograniczeń - czy dacie truskawki, czy jabłka, czy całkowicie zamrożone inne owoce - to nie ma znaczenia, ciasto powinno się udać :-) Jeżeli zastanawiacie się, czy ciasto jest wilgotne, to moje odpowiedź brzmi: TAK. Jest(...)ciasta. Musimy porządnie ubić białka tak jak na bezę. Następnie nie przerywając miksowania, łyżka po łyżce wkręcamy cukier. Masa powinna być lśniąca, gęsta, ciągnąca. Następnie dodajemy żółtka jedno po drugim, i kolejno olej wlewając go cieniutkim strumieniem do masy. Na końcu dodajemy także stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, jednak tym razem łączymy go z masą
Poezja Smaków - blog kulinarnyzupa zajmuje szczególne miejsce w moim sercu. Pod koniec drugiego roku studiów odkryłam język fiński – do dziś jest to moja wielka miłość. Razem z tą miłością poznałam masę fajnych ludzi, fantastycznych brzmień. Wszystko było super i do pełni szczęścia brakowało tylko jednego – wycieczki do Finlandii. Nie musiałam długo czekać aż trafiła się taka sposobność i „wylądowałam(...)kołem podbiegunowym w małej miejscowości Saariselka. Tam podczas kilkudniowego pobytu jadłam owe Lohikeitto (Lohi – łosoś; keitto – zupa). Zupa rybna – jak zostało mi przedstawione owe danie, w pierwszej chwili napełniła moją głowę obrzydzeniem. Nie lubię zupy rybnej, takiej wigilijnej; po prostu mi nie smakuje. Koniec, kropka. A tutaj z pierwszym kęsem – smak przepysznej
Szybko Tanio Smaczniecukru - dałam mniej, około 150g, a chętnie zmniejszyłabym tę ilość o jeszcze 30-40g... 1 łyżka cukru wanilinowego, 2 duże jajka (L) 170 ml mleka Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Do jednej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i kawę zbożową. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj. W drugiej misce
Lejdi of the housemięsne dania znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. 6 średnich ziemniaków 100 g żółtego sera sól pieprz 2 łyżki oleju Ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć starty ser. Na serze układać plastry ziemniaków tak, aby jeden plaster zachodził na drugi. Układać
O kuchni z uczuciemdrugi omlet z pozostałej części ciasta. Można też usmażyć 1 gruby omlet...ale ja w tym przypadku, zdecydowanie wolę cienkie. 4. Usmażone omlety posmarować masłem orzechowym. Na każdym omlecie ułożyć obranego banana i zrolować - jak naleśnik. Zrolowane omlety pokroić na kawałki. 5. Rollsy z bananem ułożyć na talerzykach i polać odrobiną miodu lub syropu klonowego. Można danie
kolorowotorcikowodałam tak z 4 łyżki posiekanej) biała fasola (użyłam fasoli z puszki) 4 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu mały kawałek pora 1,5 łyżki majeranku śmietana 30% sól pieprz Przygotowanie: Można zrobić dzień wcześniej: Na początek myjemy buraki, zalewamy wodą w garnku i gotujemy ok. 1,5h pod przykryciem, aż buraki będą miękkie. Następnie odcedzamy. W drugim
Gotuj z Mąką