Tiramisu-szczypta Włoch w waszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba! Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem
Kuchnia ŁukaszaJednym z najbardziej znanych jest oczywiście cypryjskie z pochodzenia halloumi. Ostatnio zdaje się zyskiwać na popularności również w Polsce i można je łatwo znaleźć m.in. w menu różnych restauracji. Drugim kluczowym składnikiem dzisiejszej sałatki jest młoda sałata rzymska – to również jej debiut u nas. Oba te składniki będziemy w zasadzie podsmażać na niewielkiej ilości oliwy, ale technicznie można(...)samodzielne bezmięsne danie. Jakkolwiek zalecam podawanie jej krótko po przygotowaniu, to jednak z doświadczenia wiem, że nawet “porzucona” na kilka godzin w temperaturze pokojowej nadal pozostaje wyborna Śródziemnomorska sałatka z holloumi 2020-12-25 23:05:11 Wyborna śródziemnomorska sałatka z grillowanym holloumi i sałatą rzymską. Doskonała zarówno jako przystawka jak i samodzielne zdrowe danie
Kulinarna Pokusau0119\u015bci.","Do jednej cz\u0119\u015bci masy serowej dodajemy ca\u0142e maliny, do drugiej - bor\u00f3wki. Delikatnie mieszamy.","1,5 listka \u017celatyny, odpowiednio przygotowanej miksujemy z malinami, drugie 1,5 - z bor\u00f3wkami. ","Na sp\u00f3d z herbatnik\u00f3w wyk\u0142adamy mas\u0119 serow\u0105 z bor\u00f3wkami, a na ni\u0105 delikatnie bor\u00f3wki(...)wodzie, odsączonych i podgrzanych) dodajemy do masy serowej. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej części masy serowej dodajemy całe maliny, do drugiej - borówki. Delikatnie mieszamy. 1,5 listka żelatyny, odpowiednio przygotowanej miksujemy z malinami, drugie 1,5 - z borówkami. Na spód z herbatników wykładamy masę serową z borówkami, a na nią delikatnie borówki z żelatyną. Wstawiamy
KucharzycaWYKONANIE: /CIASTO: Ciasto wyrobić w misie, wyłożyć na blachę i upiec 45 minut/180 st /góra-dół z termoobiegiem Gdy ciasto się piecze, zaparzamy szklankę bardzo mocnej kawy - my dałyśmy 3 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej Marcepanowej . /MASA: masło z cukrem ucieramy na gładką masę, po łyżce dodajemy wystudzony budyń (budyń musi być zupełnie zimny), dokładnie, długo ubijamy mikserem, dodajemy kawę(...)nadal ubijamy. W zasadzie masę najlepiej przygotować dzień wcześniej. /ŁĄCZENIE W CAŁOŚĆ: Placek przekroić na pół, dolny dokładnie nasączyć połową kawy, posmarować kwaśnym dżemem, wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, polać resztą kawy, wyłożyć resztę masy i mocno posypać kawą rozpuszczalną Marcepanową . Kawa Marcepanowa: Do tego ciasta nadaje się idealnie, ponieważ zostawia w ustach minimalny posmak marcepanu
Wypisz Wymalujbakłażana - w sposób widoczny na zdjęciu - tak aby całe mięso przykryte było równomiernie plastrami bakłażana. Ostatnim etapem było przygotowanie sosu beszamelowego. W jednym garnku podgrzałem 150 ml mleka. W drugim garnku rozpuściłem 100 gram masła. Do rozpuszczonego masła dodałem stopniowo 6 łyżek mąki, cały czas intensywnie mieszając masło. Kiedy mąka zaczynała nabierać koloru dodałem podgrzane wcześniej mleko oraz(...)mieszając aż do uzyskania konsystencji przypominającej gęsty budyń. Gorący sos beszamelowy wylałem na wierzch przygotowanego dania i równomiernie rozprowadziłem go po warstwie bakłażanów. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piekłem przez 40 minut. Po tym czasie danie odstawiłem na 5 minut, a następnie pokroiłem w kwadratowe porcje, które nałożyłem na talerze
Wyprawy kulinarnejednym z pierwszych wpisów na blogu, więc robiłem je w połowie listopada. Zastanawiałem się, czy zrobić jeszcze raz makaron i zmienić nadzienie czy spróbować z porem. Postawiłem na to drugie rozwiązanie, a z makaronu zrobię za jakiś czas :) Na pewno będzie ładniej wyglądał niż ten z początków bloga :D Do nadzienia wykorzystałem to, co akurat miałem w lodówce(...)talerz, posypujemy łyżką parmezanu i na wierzch kładziemy kiełki brokułu. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd. Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą
Parowar Facetabardzo łatwy i wbrew pozorom szybki w wykonaniu. Składniki na ciasto: - 75 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 żółtko - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych(...)średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim zaczniemy robić pierogi, kruszymy grzyby i zalewamy je wodą. Na drugi dzień – robimy ciasto. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy żółtko i szczyptę soli – dokładnie mieszamy widelcem. Mąkę wsypujemy na stolnicę
mojewypiekiinietylkoŻaden przepis nie jest zbyt prosty i oczywisty, by go tu przedstawić. Dlatego jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś/robiłeś naleśników – spróbuj koniecznie, na przykład z jakimś dżemorem. Po drugie: jest bardzo prosty, a sycący. Naleśniki robi się raz-dwa, a są sycącym obiadem. Po trzecie: jest uniwersalny. Naleśniory można jeść praktycznie ze wszystkim – bananami, truskawkami, dżemem, bitą(...)pieczarkowym, sosem pomidorowym, mięsem mielonym, warzywami… Z ciekawych wersji: ostatnio jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha! Po czwarte: może być składnikiem innych dań. Możemy z nich zrobić krokiety, naleśnikowe cannelloni, pseudo-lasagne, torcik czekoladowy czy wytrawne przystawki. Chcecie zobaczyć któryś z tych przepisów na blogu? Piszcie w komentarzach
Proste-przepisy.plsekund z drugiej strony i ponownie odwracamy i smażymy jeszcze 30 sekund *** *** Na tortilli będą pojawiać się bąble, ale to normalne i nie należy się tym przejmować. Placki powinny miejscami się zrumienić ale trzeba uważać by się nie przypaliły *** *** Nie możemy też piec tortilli zbyt długo ponieważ wówczas obeschnie, zrobi się krucha i nie damy rady jej zwinąć *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemprowadzi drużynę...Karimaty dały dużo radości maluchom... Oprócz wygibasów i gimnastyki były też inne wymyślanki :) domki, daszki Maluszki trochę dają czadu, więc potrzeba kolejnej osoby :) Przyjechał Maciek, no i się zaczęło...piłki, namioty, książki ... :) ... A jak już wszyscy byli wykończeni, to przeniosłem ekipę do kuchni :) No i to była najspokojniejsza zabawa :) Zabawa zabawą, ale jeden drugiemu nie odpuszczał(...)Gisia jedno, to Nikola drugie :) ... Tymczasem Versia pojechała, a Ania zdążyła już wrócić,,, Angelika właśnie się pakuje... Nie jest łatwo :)...stroje, okulary, kremy, walizki ...:))) Jednym słowem :) Wakacje
chleba naszegocytryny [ nie dałam] 1 łyżka rumu olej do smażenia Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Całość dobrze wymieszać , ciasto będzie dosyć gęste.R ozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki wkładać do gorącego tłuszczu
Moje domowe kucharzenieskomponować danie, które początkowo miało być w formie witariańskiej, ale ostatecznie stanęło na tym. Składniki: - cukinia - marchewka - orzechy włoskie KONKURS Zanim przejdziemy dalej chciałbym Ogłosić konkurs z nagrodami!!! Więcej szczegółów otrzymacie jeśli klikniecie na baner poniżej: Wykonanie Orzechy pozbawiamy łupinek i kroimy drobno. Marchew i cukinię trzemy na tarce, z tym, ze tą drugą przesuwamy
Kryzysowa Książka Kucharskachyba mój drugi pasztet roślinny przygotowany w podobny sposób. I muszę przyznać, że jest jeszcze smaczniejszy od poprzedniego, który możecie znaleźć TUTAJ . Tym razem dodałam kaszę, dokładnie jaglaną, która pysznie "podkręciła" smak i sprawiła, że pasztet miał świetną konsystencję. Mimo sporej ilości natki pietruszki, była ona niestety mało wyczuwalna :( Dodatek masła orzechowego od Ekohurtowni dał o sobie znać, i dzięki
Zdrowie na języku :Ppyszne danie gotowe. Nie zapomnijcie dodać soku z cytryny, ponieważ to co najlepsze z jarmużu, najlepiej wchłania się w warunkach zakwaszenia;) Pierwsza wersję potrawy przygotowałam dodając do lekko podgotowanych ziemniaków, garść jarmużu. Gotowałam do miękkości składników, odcedziłam i dokładnie wymieszałam. Biało-zielona masa nie prezentowała się nazbyt atrakcyjnie, aby dziecko chciało spróbować. Druga wersja, przygotowana
Codziennik Kuchennyzrobić nie da. Z głodu nie umrę, a może niechcący trochę schudnę...? Nie byłoby źle. Zajęcia są przyjemne; wszystko toczy się w leniwym tempie, jest czas na wszystko i dla wszystkich. Z chlebami uwinęliśmy się w trzy dni; od dzisiaj więc zaczynamy przygodę z rzeźbami z czekolady i karmelu. Szczególnie na myśl o tym drugim niecierpliwie przebieram łapkami
Pożeraczka, czyli raz adobrze