sprzęty kuchenne, ale z drugiej strony nie lubię wydawać pieniędzy na coś czego nie będę używała i co będzie tylko dobrze wyglądało. A jak to jest z rzeczoną prasą? Chcę ją mieć :) Jest świetna! Nie tylko dobrze wygląda, ale robi to co powinna, cicho, sprawnie i bez problemów. Urządzenie jest proste w obsłudze, da sobie z nim radę każdy
Co na wege obiad?skarmelizowało i przyrumieniło. Polewamy drugą stronę i przewracamy na nią na chwilę. Mięso wykładamy na deskę, posypujemy poszatkowanymi tymiankiem, rozmarynem i pietruszką lekko je przyklepując do miesa i dajemy mu odpocząć 3-4 minuty (pamiętajcie, że w tym czasie mięso dalej dochodzi, więc nie można go przesmażyć, bo się wysuszy, a cały sekret dania tkwi w tym, żeby
Pociąg Do Kuchnizaskoczyłam kiedy w końcu dałam jej a może sobie szansę na zapoznanie się.Zrobiłam ją na krótko z patelni,podsmażyłam lekko na oliwie z odrobina soli.W gotowaniu chodzi o to by nie przedobrzyć bo miała być dodatkiem do królowej tego dnia czyli ośmiornicy z grilla.I jakież było moje zaskoczenie przy pierwszym kęsie.Prz drugim już byłam pewna
Sztuka gotowania w/g Samiryproszek oraz sól. W drugiej mieszamy serek z jajkami. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy cukinię i przenosimy do foremki (najlepiej keksówki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 70 minut, a po 10 minutach chleb nacinamy. Studzimy i kroimy w cienkie plastry. Ja upiekłam go w okrągłej formie, ale Wy użyjcie keksówki. Dajcie znać jak sprawdza się
Szybko Tanio Smaczniejuż druga edycja konkursu, w którym uczniowie śląskich szkół gastronomicznych prezentowali swoje umiejętności i kreatywność. Tematem przewodnim konkursu była kuchnia śląska w nowoczesnym wydaniu. Nad przebiegiem konkursu czuwało Jury, tj. komisja techniczna, profesjonalna komisja degustacyjna oraz blogerska, w której miałam przyjemność zasiadać:) Każda z drużyn konkursowych miała do przygotowania przystawkę, danie główne i deser
Smakowity Blog Kulinarnyjakoś zagospodarować na drugi dzień. Zazwyczaj jest to uwielbiana przez młodszego syna zapiekanka, która szczerze mówiąc już mi się trochę znudziła. Trzeba więc było wymyślić coś nowego. W ten sposób powstał omlet makaronowy z tym co akurat udało mi się znaleźć w lodówce, a więc szynką parmeńską, pomidorami, papryką, oliwkami i cebulą. Danie wyszło smaczne
Wiem co jemkawałki). Czekoladę dodajemy do drugiej miski z mąką. 4. Mieszamy obydwie miski. 5. Formujemy ciasteczka do każdego ciastka wciskając po 2/3 mrożone maliny. W tym celu najpierw formujemy grubsze ciastka (grubość na dwa palce : )), wbijamy maliny i spłaszczamy ciastka obiema rękami (do jednego palca). Ciasto może się trochę kruszyć, ale przy zgniataniu powinno dać się uformować. Jeżeli
Fill The Bowlkażdym wypadku danie składa się ze sznycli cielęcych (lub z indyka), plastrów prosciutto oraz liści szałwii. Istnieje przy tym zarówno wersja zawijana w roladkę, jak w przepisie poniżej, jak również taka, gdzie wszystkie 3 składniki zostają spięte płasko przy pomocy wykałaczki. Jak widać nie jest to więc potrawa szczególnie skomplikowana. Z drugiej strony możliwe bogactwo
Kulinarna Pokusatakie miałam w domu. Można dać dwa małe lub dwa duże tylko zawsze trzeba zmniejszyć nieco ilość mleka aby budyń był gęściejszy. składniki: herbatniki, u mnie wyszło dokładnie 48 szt masa kajmakowa 1 duża puszka masy kajmakowej (510 g) 5 łyżek mleka masa budyniowa 2 budynie waniliowe, jeden na 0,5 l mleka i drugi na 0,75 l mleka(...)Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka aby lepiej było ją rozsmarować. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą herbatników i odstawić. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, przykryć aby nie zrobił sie kożuch i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Masę
Monia miesza i gotujestopni. Po wyjęciu dać jej "odpocząć" przez 10 minut, aby soki się dobrze rozeszły po całym mięsie. Ciabatę przekroić na pół. Skopić porządnie sosem z pieczenia polędwiczki- to bardzo ważne, bo wtedy pieczywo zrobi się pysznie wilgotne. Na jednej połówce ułożyć sałatę, rukolę, żurawinę, suszone pomidory i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Przykryć drugą częścią ciabaty. Całą kanapkę pokroić
Kulinarne Inspiracjemetabolizm. (JOGURT NATURALNY) Po drugie błonnik. Daje uczucie sytości. (OTRĘBY OWSIANE) Po trzecie węglowodany, witaminy i składniki mineralne. To wszystko zagwarantuje odpowiedni owoc. (MANGO) Do szklanki na przemian wsypujesz płatki owsiane, jogurt, zblendowane mango. I gotowe. Można przygotować wieczorem i wstawić do lodówki. Tym sposobem rano nie musimy tracić czasu, by przygotować jedzenie. Daj znać jaki jest Twój
Mój Smak na Życiebardzo aromatyczne danie. Składniki: 2 jajka 20 dag tłustego twarogu 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 pomarańcza olej do smażenia 3 łyżki rodzynek 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, miksuj. W drugiej misce wymieszać żółtka
Z Majeczką w kuchnidrugie :) Składniki: mortadela słodka papryka 2 jajka bułka tarta Wykonanie jest tak oczywiste, że nie potrzeba pisać, ale żeby stało się za dość:)) Mortadekę kroimy w plastry, maczamy z obu stron z jajku rozkłóconym ze słodką papryką i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy do zrumienienia na oleju. Podajemy jako danie obiadowe z mizerią zasmażaną
Walijskie Pichceniecukru trzcinowego (dałam 210g) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki sody - 2 szczypty soli Składniki mokre: - 210ml mleka ryżowego - 250ml soku (jabłkowego lub pomarańczowego - 150g oleju kokosowego (letniego) - 80g wody - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: - 4 jabłka - puder trzcinowy do posypania W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej składniki suche. Do produktów suchych dodajemy mokre
Smaczne Zdrowepuch. Ciągle miksując, dodajemy połowę cukru pudru, a następnie 2 łyżki mleka. Później resztę cukru pudru i znów mleko. Krem powinien być dość gęsty, ale jednocześnie musi się dać łatwo smarować. Jeśli jest zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru pudru i znów miksujemy. Masa musi być idealnie gładka i bez grudek. Krem odstawiamy na bok, ale nie wkładamy do lodówki. Kiedy(...)razu na paterze lub podkładce pod tort. Zabezpieczam ją jednak czystymi kartkami papieru, które usuwam po udekorowaniu tortu. Z reszty biszkoptu wycinamy okręgi, które układamy jeden na drugim. Teraz musimy im nadać kształt balowej spódnicy dla lalki. Kiedy używamy biszkoptu, nie jest to takie łatwe, ponieważ łatwo się kruszy. Można upiec biszkopty dzień wcześniej lub użyć ciasta ucieranego
Ratunku obiad