drugie danie - 14640 przepisów (strona:355/976)

Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 224

bardziej kaloryczne niż młode przez większą zawartość skrobi, ale mają jednocześnie zdecydowanie mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. Jedne i drugie mają właściwości zasadotwórcze – odkwaszają organizm, który w procesach trawienia mięsa wytwarza większą ilość kwasów. Są lekkostrawne. Ziemniaki obieramy cienko ze skórki, płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry(...)żeby pozbyć się ze środka pary wodnej (zostało sporo wody w ziemniakach!) a następnie włączamy termoobieg i frytki pieczemy kolejne 10 minut. Znowu otwieramy piekarnik, przekładamy frytki łopatką na drugą stronę, pieczemy dalej tak samo – 15 minut bez termoobiegu, otwieramy piekarnik żeby uwolnić parę, i kolejne 10 minut z włączonym termoobiegiem. Smak frytek zależy od wielu czynników – przede wszystkim

Karo in the Kitchen
Smażony ser camembert + film 199

Wyborna przystawka lub szybka przekąska dla miłośników serów pleśniowych. Aksamitny i miękki w środku, chrupiący na zewnątrz najlepiej smakuje podany na gorąco z sałatą. Dla mnie

Smakowite Dania
Kurczak pieczony w patelni z bobem, suszonym pomidorem , fenkułem i śliwką. Na winie. 186

Kochani przedstawiam kolejne danie, które robi się samo. Jest pyszne i bezstresowe. A to za sprawą patelni  Woll Szafir wysokiej, o średnicy 28 cm Wkładasz składniki na patelnię, dodajesz przyprawy i gotowe! Nie powiem, ale patelnia odgrywa dużą rolę. Na patelni można gotować zdrowo. Składniki kilka partii kurczaka , które lubicie najbardziej przyprawa bez chemii(...)karahi chicken masala. Przyprawa jest idealna do marynowania kurczaka! Dodaj oleju lnianego, dość sporo. Pięknie obtocz kurczaka w marynacie, przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Wrzuć pokrojone śliwki i pomidora suszonego, ja nie podaję ilości, każdy ma inne smaki. Dodałam również dymkę, szczypior i rzodkiewkę. Dusiłam

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka Chili Con Carne 153

daniem Chili Con Carne. Idealna na każdą imprezę. Jest przepyszna i wygląda fenomenalnie! Przepis znalazłam kiedyś przypadkiem na jakimś blogu, przeczytałam składniki i pomyślałam, że może być naprawdę bardzo dobra. No i się nie myliłam!!! Ten przepis jest ostatnio numerem jeden jeśli chodzi o sałatki na jakieś uroczystości rodzinne. Dodatkowo powiem Wam, że chyba jeszcze nigdy nie doczekała drugiego

PatiGotuje
Chleb żytni na zakwasie 158

dałam znajomym, rodzinie i każdy, kto go wykorzystał, był zadowolony. To dodało mi odwagi i zachęciło do dalszych prób. Dziś prezentuję Wam mój pierwszy chleb na zakwasie. Zakwas wyhodowałam sama, a nastepnie upiekłam na nim przepyszny, żytni chleb. Rezultat był wspaniały! Ciasto urosło, że upiekł mi się ogromny bochen domowego chleba, którym nakarmiłam rodzinę, a także w ramach drugiego śniadania

Raj dla Podniebienia
Krucha szarlotka z budyniem 343

dać więcej cukru) 1 l mleka 1 kg jabłek (6 średnich jabłek) Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część schować do zamrażarki a drugą

Monia miesza i gotuje
Przekąska z nutellą z ciasta francuskiego 215

Kolejna propozycja na szybkie i łatwe danie tym razem sprawdzi się jako deser. Może wydawać się trudny do zrobienia, ale wbrew pozorom jest to niezwykle prosta, smaczna i szybka przekąska :). A żeby nie przedłużać zapraszam po przepis :). Składniki: 1 ciasto francuskie nutella Przygotowanie: Ciasto francuskie wyciągamy i rozwijamy z folii, a następnie rozwałkowujemy jeszcze żeby było(...)ciut dłuższe. Jedna połowę ciasta smarujemy nutellą, a drugą stroną przykrywamy. Następnie na środek kładziemy szklankę i przecinamy a trójkąty: I taki każdy kawałek zawijamy 1 lub dwa razy, zależy jak chcecie, aby ciasto się nie urwało :). Zdejmujemy szklankę, smarujemy całość mlekiem. I wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy do momentu zrumienienia się ciasta czyli

Gotuj z Mąką
Moskole 181

znów trzeba było uruchomić ogrzewanie. Tam skąd to danie pochodzi spadło nawet sporo śniegu. Mowa o miejscu gdzie są najdroższe toalety w Polsce :) Właściwie, to danie przywieźli tam Rosjanie, stąd nazwa, ale górale uznali je za swoje. Był sobie kiedyś taki gość, który miał ogromne aspiracje do bycia cesarzem Austrii(...)poza jego zasięgiem był z tego powodu ogromnie sfrustrowany, Nazywał się Franciszek Ferdynand. Zasłynął głównie dwiema rzeczami. Pierwsza, to że guwernerem jego dzieci był czeski geniusz Jára Cimrman, a druga, to że został zastrzelony w Sarajewie, co było ogniskiem zapalnym dla wybuchu Wielkiej Wojny, po której, między innymi, Polska odzyskała niepodległość wypadając z dość słabym wynikiem

Kryzysowa Książka Kucharska
Karpatka z kremem adwokatowym 156

dać na palnik, dodać margarynę i doprowadzić do roztopienia się margaryny. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać cały czas energicznie, do powstania masy. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i upiec drugie

Gotuję Testuję
PLACKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I SZPINAKU 390

daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 150 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej 1 garść drobno pokrojonego świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii (użyłam greckiej) 1/2 cebuli drobno posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 jajka 1 szkl mleka 1 1/2 szkl mąki sól pieprz olej do smażenia A jak to zrobić:  Warzywa wymieszać w misce. Do drugiej

Kuchnia w opałach
SPAGHETTI W 15 MINUT - OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY 205

odpowiednikiem dania włoskiego ale z naszych polskich produktów, które możemy bez problemu dostać w każdym sklepie. Podstawą dania jest dobrej jakości makaron, oliwa z oliwek i oliwa z orzechów włoskich, a co kryje jeszcze to danie? Sprawdźcie sami zerkając na poniższą listę składników, dodam tylko, że obiad będzie na stole za 15 minut

SMYKWKUCHNI
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami - sierpniowa piekarnia 234

taki jaki lubię. Nie odkładałam części ciasta na kolejny wypiek, mój chleb upiekłam z całego ciasta. Idealnie pasowała foremka o wymiarach 12x23x7cm. Pierwsze wyrastanie trwało u mnie dziesięć godzin, drugie ok. dwóch. Bardzo polecam ! Przepis zaproponowała Badylarka, autorka bloga  Weekendy w domu i ogrodzie. Chleb mieszany na miodzie z oliwkami cytuję za Badylarką Składniki (na keksówkę(...)aktywnego zakwasu żytniego 50 g siemienia lnianego 70 g razowej mąki żytniej 130 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej (dałam chlebową) łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu (pominęłam) 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia

Stare Gary
Chleb pszenno-żytni 326

dało się z niego uformować kulę. Gdy ciasto jest zbyt lejące dosypuję mąki pszennej. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia i fermentacji na 12 godzin. Po tym czasie dzielę ciasto na 2 części. Jedną formuję w kształt walca i wkładam do wysmarowanego tłuszczem i podsypanego mąką korytka. Zostawiam na około 40-50 minut w ciepłym miejscu. Drugą

Jacob Tastes
Ciasto marchewkowe z jabłkiem 446

cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów.  Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych(...)większości kafejek i restauracji. W 2005 roku ciasto marchewkowe z kremową glazurą znalazło się na piątym miejscu w rankingu – przygotowanym przez amerykańską organizację Food Network – najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych. Tradycyjnie podawane z białą glazurą, z której zrezygnowałem, bo ciasto jest dość słodkie dla mnie i Haneczki.  Składniki: 250g marchwi 1-2 jabłka 300g mąki 350g

Gotuj z Rumcajsem