drugie danie - 14640 przepisów (strona:353/976)

Kolorowa sałatka z tuńczyka, kaszy pęczak i kolorowych warzyw 137

Letnia, kolorowa sałatka na bazie tuńczyka, świeżego bobu, czerwonej i żółtej papryki, chrupiącej kaszy i pachnącej natki z pietruszki. Całość polana sosem majonezowo - musztardowym smakuje rewelacyjnie

Szalona Kuchnia Eweliny
ZAPIEKANY SCHAB Z SEREM 134

Wielką zaletą tego dania jest prostota.W czasie jak mięsko nam się piecze, nastawiamy ziemniaczki i robimy surówkę. I mamy gotowy obiadek. Smacznego :) SKŁADNIKI: 10 plastrów schabu ok. 4 łyżki majonezu 20 dag sera sól pieprz przyprawa do mięs zioła prowansalskie WYKONANIE: Schab delikatnie rozbijamy, odkrawamy żyły itd. Jedną stronę mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, drugą posypujemy przyprawą

Pani na deser
Piersi z kurczak po grecku. 181

Przejadły Wam się tradycyjne kotlety z kurczaka ? mam dzisiaj propozycję na nietypowe może połączenie z marchewką, cebulą w zalewie octowej. Kotlety są pyszne ale trzeba je

Sama słodycz i szczypta chili
"Chałwa" lniana orzechowa i słonecznikowa - GJ 113

tutaj słonecznik nie dał rady wygrać z żurawiną, która tym razem towarzyszyła nam od początku do końca całej degustacji. Całość dobra, jednak czegoś nam tutaj zabrakło. Podsumowanie: Jesteśmy już po recenzji trzech smaków chałw lnianych i na pewno nie ostatnich. Każda wersja jest przyjemna na swój sposób tylko jedne posiadają ten efekt WOW a drugie nie. Polecamy każdemu

Candy Pandas
Warzywne kotleciki w sezamie 128

drugiej strony, aż do delikatnego zarumienieni się sezamu. Smażenie na margarynie dodatkowo nada maślanego smaku i kotlety staną się po prostu smaczniejsze. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i zostawiamy do wystygnięcia.  W osobnym pojemniczku umieszczamy sos. Kotleciki można jeść nożem i widelcem lub bez sztućców, maczając w sosie. Dzięki temu danie to stanowi

Kuchnia od dwojga
Wielkanocny barszcz czerwony 370

Tradycyjne danie z Lubelszczyzny serwowane w wielu domach na Śniadanie Wielkanocne. Niezwykle bogaty smakowo, treściwy i sycący barszcz z czerwonych buraków. W mojej wersji wykonywany ekspresowo - pewnie mama by mnie zabiła wzrokiem ale trudno, mało casu... 😉 Doskonale sprawdza się również jako zwykły obiad, nie musi czekać do Świąt. A najlepiej smakuje na drugi dzień, po przegryzieniu

Ze smakiem bez glutenu
Pączki z ziemniakami 171

nawet na drugi dzień są mięciutkie, delikatne i przepyszne :) Są bardzo lekkie, do ich przygotowania najlepiej użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Moje z konfiturą różaną (ulubione!), ale możecie nadziać je dowolnie :) Polecam! Ps. Zainteresowane osoby zachęcam do poznania tematu system crm  :) To system informatyczny i postawa marketingowo-sprzedażowa. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego

Domowa cukiernia Ewy
Zupa z białych warzyw z płatkami migdałów według Katarzyny Bosackiej 145

śmietanki 18% (ja dałam mniej) 1/2 szklanki  płatków migdałów sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą, by zakryć warzywa i gotujemy. Umyty kalafior oraz oczyszczone, obrane cebule i kalarepę kroimy w grubą kostkę. Na patelni na łyżce masła podsmażamy cebulę, która zdejmujemy, gdy się zezłoci. Dokładamy drugą łyżkę masła

kruche babeczki
Ryżowe krokiety z kaszą jęczmienną i jarmużem 126

drugiego naczynia , najlepiej płaskiej patelni-rondla wlej wrzątek i zanurzaj papier ryżowy, pojedynczo. Szybko wyciągaj na deskę i nakładaj nadzienie. Zawijaj krokiety. Układaj na papierze do pieczenia w naczyniu do gotowania na parze i pod przykryciem gotuj tak około 2-4 minuty. Podawaj z podprażonym na suchej patelni białym sezamem. Danie jest niezwykle pyszne i powiem

Z Kuchni Do Kuchni
Ślimaki smażone panierowane 138

równy, gruby „kołnierz”, drugi gatunek ma nieco popękany, nierówny, delikatny kołnierz. Dalszy ciąg o ślimakach niedługo, a teraz wypada napisać gdzie odbyła się degustacja i gdzie gotowaliśmy. Nocowaliśmy w jednym z domów na polu golfowym Sand Valley Golf Resort , gdzie znajduje się restauracja Finka, w której gotowaliśmy i w której odbywała się degustacja ślimakowych dań c.d.n

królestwo garów
Krem z dyni 222

papryczką o nadgarstek drugiej ręki albo o deskę. Większość nasion powinna wypaść. Rozgrzej garnek (taki, w którym zmieści się zupa) i rozpuść w nim masło. Następnie wrzuć tam chilli i imbir, posmaż chwilę aż się zarumienią. Raczej nie polecam, żebyś się nachylał nad garnkiem na tym etapie. Jeśli chilli i imbir są wysokiej jakości, dadzą Ci po płucach lepiej(...)trochę pieprzu cayenne. Generalnie zupa powinna być słodko-słona z nutą imbirowo-kokosową. Jak wpomniałem we wstępie, w robocie ciężkie czasy nastały i tym razem słabo było z prezencją dania. Ale smak jest, a to chyba najważniejsze

manslogblog
KOKTAJL Z OWOCÓW II 131

pomysł na drugie śniadanie...koktajl z ananasa, kiwi, truskawek i borówki amerykańskiej. Pycha :) Składniki: * 1 ananas * 1 kiwi * pół szklanki borówek amerykańskich * 250 g truskawek  Wykonanie: Ananasa obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do wysokiego naczynia. Truskawki oczyścić, umyć, dodać do ananasa. Kiwi obrać ze skórki i razem z borówkami amerykańskimi dać do pozostałych owoców

Zrób to smacznie
Muffinki podwójnie czekoladowe. 154

muszę chyba nikomu tłumaczyć, jakie uczucia temu towarzyszą. Po pierwsze zadowolenie, bo innym smakuje to, co się dla nich przyrządziło. Po drugie ogromna duma z faktu, że własne dziecko potrafi i chce pochwalić drugiego człowieka :) A wracając do muffinek, rzeczywiście są dobre. Spód jest wykonany z gorzkiej czekolady, natomiast góra to mus z białej czekolady. Te dwa światy(...)świetnie się uzupełniają i zdobywają nasze podniebienia. Bardzo lubię takie kontrasty. A Wy? Składniki:  Spód: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 jajka  3 łyżki cukru (dałam brązowy) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Przestudzić, dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Masę czekoladową i ubitą pianę połączyć mikserem (na wolnych

zadanie-gotowanie
Walentynkoy eliksir miłosny - "Valentine love poison" 151

tylko rozmrozić (tak by dały się zmiksować) i zmiksować dokładnie w malakserze razem z drobno posiekanym kawałkiem papryczki chili (bez pestek) i sokiem cytrynowym. Posolić szczyptą soli. Połączyć zmiksowane truskawki z wódką. Przygotować 2 podstawki lub małe talerzyki: na jeden wlać 1 łyżkę czerwonego syropu i kawałek drobno posiekanej papryczki chili lub likieru, a na drugi rozsypać łyżkę cukru pudru

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ciasteczka owsiane – owies nie tylko dla konia 205

użyjecie – same orzechy dadzą ciastka bardziej gorzkawe i wytrawne w smaku, a skórka pomarańczowa, morele lub daktyle podniosą odczuwalny poziom słodkości.   Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem. Szykujemy sobie dwie miski. W mniejszej z nich mieszamy płatki owsiane razem z mąką i solą. W rondelku rozpuszczamy masło razem z masłem orzechowym i studzimy. Do drugiej, większej miski wbijamy

Karo in the Kitchen