ogień na maksimum. Dzięki stopniowemu wzrostowi temperatury tłuszcz lepiej się wytopi piersi smażymy przez 7 minut od strony skóry (czas od momentu rozgrzania się patelni) następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 4 minuty usmażone piersi ściągamy z patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły następnie kroimy piersi na plastry i układamy(...)pomarańczowy ciagle mieszając zmniejszamy ogień i kładziemy naszą kaczkę dusząc ją około 20 minut pod przykryciem przewracając od czasu do czasu. WYKŁADAJAC NA TALERZ DAJCIE PONIEŚĆ SIE FANTAZJI Dodatkiem do tego dania były pieczone ziemniaki ,karmelizowana kukurydza,i roladki z fasolki szparagowej z boczkiem
Viola cooks with passionprzygotowywania go w parowarze. Pojemnik układamy na pierwszym poziomie i ryż zalewamy wrzątkiem, włączamy urządzenie na 35 minut. Mięso układamy na folii aluminiowej i dokładamy na drugi poziom parowaru po 15 minutach, czyli na 20 minut. Papryki myjemy i kroimy w kawałki, układamy je na folii i wkładamy na trzecim poziomie na 10 minut przed końcem parowania(...)wyłączeniu się urządzenia do gotowania na parze ryż mieszamy z kawałkami kolorowych papryk, a na schab kładziemy pestki granatu. Czekam na Wasze komentarze, pytania czy uwagi :) Dajcie znać jak wypróbujecie przepis :) Pozdrawiam i smacznego Adam
Parowar Facetaużycie tych owoców w wytrawnych daniach — ich słodko-cierpki smak zdecydowanie pobudza zmysły. Przyjemnym dodatkiem na talerzu była również sałatka z botwiny z arbuzem —lekka i orzeźwiająca. Całe danie, mimo że składające się z wielu elementów było idealnie skomponowane. Smaki dobrze ze sobą współgrały i wzbudzały mnóstwo emocji: począwszy od ciekawości po radość z próbowania(...)szczególnie odnoszę się tutaj do dania głównego, które moim zdaniem jest świetnie skomponowane zarówno smakowo, jak i wizualnie i uważam, że jest ono wystarczającym powodem, aby wybrać się do Novocainy na Restaurant Week. Dlatego nie zastanawiajcie się dłużej i zarezerwujcie stolik już dziś! ;) Przystawka: Consomme/pomidor/kiełki/jajo przepiórcze/szpinak baby/marchew/pietruszka/mikrozioła /szczypiorek/bazylia. Danie główne: perliczka/komosa/botwinka/buraki/groszek/mini
Food Squarekwestii rozróżnienia botwiny i boćwiny? To ukręćmy tartę, a kiedy będzie się rumienić, zgłębimy buraczany temat. To jest potrawa, która idealnie wpisała się w nasze potrzeby. Takie danie na "dziś wieczór" i "jutro do pracy". Mały kawałek umilił mi kolejny odcinek filmu "Kingsmen", który oglądamy od soboty. Większy kawałek uratuje mi jutro życie, kiedy w porze(...)normalnie. Pomimo twierdzeń różnych mniej lub bardziej kulinarnych źródeł, że każda nazwa dotyczy innego rodzaju buraka, PWN rozwiewa wszelkie wątpliwości- "twi" i "ćwi" to tylko warianty i jedno, i drugie słowo znaczą to samo. End of story. Dlatego dziś- boćwina, a jutro, kto wie, może botwina? :-) *dotarły do mnie komentarze, że ciasto według tego przepisu niektórym sprawia kłopoty
les mirabellesszałwią. Może opis brzmi skomplikowanie, jednak zapewniam, że danie jest łatwe w przygotowaniu i każdy da sobie z nim radę. Mój ukochany stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest to jedno z moich najlepszych dań, zapraszam! Scroll down for recipe in English Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami (4 porcje(...)patelni na średnim ogniu, rozgrzej 2 łyżki masła z 3 łyżkami oliwy z oliwek, włóż 2 kotlety i smaż przez 3 minuty. Gdy już się ładnie zarumienią odwróć na drugą stronę, smaż przez kolejne 3 minuty i przełóż na talerz. Dodaj trochę masła i powtórz czynności z pozostałymi kotletami. Do tej samej patelni dodaj resztę masła i szałwię
karmelowyoznacza, że niektóre dania dla większej liczby osób trzeba byłoby przygotowywać na dwie tury. Dosyć wysoki poziom hałasu podczas niektórych prac. Kwestia czyszczenia mniejszych zakamarków – bywa to kłopotliwe. Wygląd – jest on oczywiście kwestią subiektywną, niemniej na tle takich designerskich urządzeń jak na przykład mikser KitchenAid , Thermomix raczej nie rozpieszcza oczu. Z drugiej strony przy tylu funkcjach może już
Żyję by jeśćmnie trzcinowy, ale można dać zwykły) 250 g masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka ulubiony aromat – u mnie pomarańczowy 2 łyżki skórki pomarańczowej cukier puder lub lukier do ozdoby Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło miksujemy dokładnie z cukrem i jajkami (jajka dodajemy jedno po drugim miksując). Następnie dodajemy stopniowo obie
Słodkie okruszkimasła 3/4 szklanki cukru (można dać ciut mniej) 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 banan cukier puder do oprószenia babeczek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. W jednej misce mieszamy łyżką suche składniki: mąkę, oba cukry, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce mieszamy rozpuszczone i przestudzone
Słodkie okruszkiWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z brokułem, ryżem i salami. Sałatka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do wzięcia do pracy na
Uwaga Babcia Gotujesię cieszyłam, gdy co drugi, trzeci dzień Micael wołał mnie, że robimy desery. Oczywiście mówię o pracy w Marradas w Portugalii . Poniżej przepis na jeden z deserów, który można tam spróbować. Normalnie w Montijo robiłam go w ilościach "hurtowych". W domu przerobiłam przepis, pozmieniałam nieco proporcje i zamiast zwykłego kajmaku w musie dałam solonym karmelem. Deser wygląda ciekawie, składa się
Nastoletnie WypiekanieTo już druga część moich pomysłów na szybkie posiłki do pracy. Pierwsza część nadal chętnie jest odwiedzana na blogu i
KuchniaWeDwoje.pltemperaturach jest idealna jako danie główne lub wędlina. Ps. Dokładny (mam nadzieję) opis wolnowarów zamieściłam na blogu jakiś czas temu w poście pod tytułem Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać Aktualnie korzystamy z dwóch modeli Crock-Pot sterowanych elektronicznie - jeden z misą kamionkową o pojemności 5,7 litra, drugi z misą DuraCeramic
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamną do pracy na drugie śniadanie. Inspiracja: Healthy food explorer Składniki na formę 20x20cm: 1 szklanka płatków owsianych górskich (lub mąki owsianej) 4 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 średnie lub 3 duże dojrzałe banany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50-60g posiekanej gorzkiej czekolady (minimum 70%, ja dałam 85%) Opcjonalnie 1-2 łyżki
Fabryka pomysłówBardzo szybkie danie, pożywne i ładujące baterie na długo. Nieskomplikowane. Doda energii i siły. Fasola mung nie jest ciężkostrawna. Składniki fasola mung jaja pomidory krojone z puszki bazylia czosnek sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek olej kokosowy extra virgin Fasolę mung zalej zimna wodą, zostaw na noc. Na drugi dzień odlej wodę i wypłucz
Z Kuchni Do KuchniJak wcześniej zapowiadałam, wróciłam do królika. Już nie krążę pomiędzy lodówkami sklepowymi z zamysłem czy kupić królika czy też nie. Pewnie od czasu do czasu zwyczajnie
Smaki Ewy