drugie danie - 14640 przepisów (strona:344/976)

Fettucionne z łososiem i brokułem w sosie pomidorowo - śmietanowym 238

paczkę makaronu, z zamrażarki wyciągnęłam brokuły Iglotex , z lodówki kremówkę. Moje plany troszkę zaburzały dwie różne puszki łososia. Cóż, raz kozie śmierć, coś z tego wyjdzie. Wyszło! Naprawdę smaczne danie obiadowe. Dziecko tylko pilnował mnie przy nakładaniu na talerze, nie przepada za brokułem i dokładnie liczył, aby na jego talerzu znalazły się nie więcej niż(...)śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek 1 łyżeczka koperku posiekanego sól pieprz Wykonanie: Na początku na kuchenkę postawiłam dwa garnki z wodą. Jeden na brokuła, drugi na makaron. Na trzecim palniku postawiłam wok. W czasie kiedy makaron dogotowywał się, a brokuł odcedzony czekał w durszlaku, pokrojony w cienkie plasterki czosnek podsmażyłam lekko na odrobinie oliwy. Potem

Blondynka Gotuje
Kraków - wegański przewodnik kulinarny 138

menemen z mąki z ciecierzycy (turecka jajecznica) czy malabi (inaczej muhallebi - mleczny budyń). Przechodząc wreszcie do sedna - znajdziemy tu również macobraj, czyli żydowski omlet z macą. Jest to już danie nawiązujące do tradycji kulinarnych Żydów w Europie Środkowej. Tutaj robiony jest w wersji wegetariańskiej (tradycyjnej, z jajka z macą) lub wegańskiej z macy i mąki(...)restauracja z kuchnią polską na Kazimierzu. Menu jest sporządzone w taki sposób, że wszystkie wegetariańskie i wegańskie opcje są odpowiednio oznaczone, więc oszczędza to przepytywania kelnera ze składu wszystkich dań. Wegańska opcja jest tylko jedna, ale godna polecenia - pierogi z soczewicą i boczniakami (w sezonie z rydzami). Wegański może być również barszcz czerwony na zakwasie z suską sechlońską

Roślinożerni urlopowicze
Pulpety w sosie pomidorowym z lubczykiem i kapusta gotowana w mleku z bułką tartą 181

smażenia tłuszcz Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką  i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła(...)kapusty i gotować ok 10-15 min. Wyjąć ostrożnie z wywaru. osączyć. Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu dodać 3 łyżki bułki tartej i przyrumienić. Polać kapustę. Danie podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem

Gotowanie jest łatwe
"Szybki detoks" Magdalena Makarowska 203

takiej zimie pasowałoby go rozkręcić.  Autorka podpowiada, że jeśli chcemy pozbyć się tego bogactwa, musimy skupić się na dwóch sprawach: po pierwsze musimy odciążyć wątrobę po drugie wspomóc trawienie i przemianę materii Żelazna zasady detoksu to: zero alkoholu, nabiału, w tym mleka, twarogów i serów białych (oprócz mozzarelli, fety i jogurtu probiotycznego), glutenu, cukru, soli i konserwantów(...)żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone.  Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie intuicyjne to według niej

kruche babeczki
Ratatouille 217

pomidory, cebula i czosnek (o ile dodamy ten ostatni) powinny przyjąć raczej postać gęstego sosu, czy też może zachować swoją strukturę pociętych na większe kawałki warzyw. Ja stosuję tę drugą technikę. Ratatouille to obecnie już dosyć znana w Polsce potrawa. I bardzo dobrze – jest lekka, zdrowa i ze względu na użyte składniki przypadnie do gustu większości populacji. Jest też(...)sprawdzi się w roli lekkiej kolacji. Polecam spożywanie jej na ciepło, choć wiele osób gustuje również w zimnym ratatouille. Ratatouille 2015-02-28 11:29:07 Tradycyjne aromatyczne danie kuchni francuskiej z bakłażana, cukinii, pomidorów, papryki i cebuli, uzupełnionych mieszanką ziół prowansalskich. Można podawać zarówno na ciepło jak i przestudzone, samodzielnie lub jako dodatek do innych

Kulinarna Pokusa
Strączkowe kulki z zielonymi warzywami - bezglutenowo, wegańsko, zdrowo :) 208

Danie jest pozbawione glutenu, wegańskie, bardzo odżywcze i oparte na zasadach alfa-odżywiania. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i sami spróbujecie przygotować podobne danie w swoich domach. Składniki na strączkowe kulki: 100 g ciecierzycy  (Alfa-koszyk) 100 g zielonej soczewicy  (Alfa-koszyk) 100 g fasolki mung  (Alfa(...)wypłukaj nasiona. Każde z nich przełóż na duży talerz i zalej odrobiną wody, tak aby każde nasiono miało do niej dostęp, ale w niej nie pływało :)  Przykryj talerze drugim talerzem i odstaw. Wieczorem każde nasiona opłucz i ponownie zalej wodą i odstaw przykryte talerzem. Czynność powtarzaj przez 3 dni. Po tym czasie każde z roślin powinno być

Zdrowie na języku :P
Sałatka gyros z kurczakiem 399

Warstwowa, wyrazista w smaku sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, z kukurydzą, ogórkami, ostrą czerwoną cebulą w smakowitym sosie na bazie majonezu i keczupu to ciekawy

Szalona Kuchnia Eweliny
Knedelki Bułczano - Szpinakowe 155

Knedle które bardzo miło zaskoczyły mnie swoim smakiem, a jeśli chcecie się dowiedzieć jak smakują, przygotujcie je, na pewno staną się jednymi z waszych ulubionych klusek

Gotowanie...to proste !
Podsumowanie II roku działalności bloga 173

już drugi rok za nami postanowiłam go podsumować. W ciągu ostatniego roku na blogu pojawiło się aż 111 wpisów! Sama jestem w szoku, że było ich tak dużo ;D Ten rok obfitował w wiele ciekawych przepisów, zatem jako podsumowanie tego roku postanowiłam przypomnieć Wam jeszcze raz przepisy, które najchętniej odwiedzaliście Podzieliłam je na trzy kategorie: dania główne, dodatki

PatiGotuje
BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE ( bez laktozy ) 190

Gofry z marchewki? Czemu nie! Dziś mam dla Was kolejny bezglutenowy przepis. Tym razem na stole goszczą pyszne, chrupiące gofry marchewkowe ze śmietaną i orzechami. Idealne

Ostra na Słodko
Zupa pomidorowa na piersi kurczaka 170

danie, bo czasem makaron wolę ugotować osobno i gdy się skończy resztę podać inaczej, np. z ziemniakami. Często też gotuję jej wielki gar (bez makaronu), a następnie zamrażam porcje w litrowych wiaderkach po mielonym serze - gdy mam mało czasu, gdzieś się spieszę lub późno wrócę taka odgrzana zupa jest wybawieniem! Całość do gara, do drugiego woda

Kolorowy Przepisownik
Tortowa kostka owocowa 441

drugim blatem, nasączyć wyłożyć resztę kremu lekko docisnąć. Galaretki z owoców leśnych rozpuścić w 700 ml wody, do wystudzonych ale płynnych, wsypać mrożone owoce, zamieszać.  Pilnować go od tej chwili galaretka szybko tężeje, ścinającą się wylać na wierzch ciasta.  Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Słodkich wypieków. Uwaga: Zamiast żelatyny w listkach można dać zwykłą

Wanilia i Kardamon
Placki ziemniaczane 158

obiadek proponuje placki ziemniaczane, proste i szybkie w wykonaniu a przecież tak dobre.  Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeszcze bardziej takie chrupiące i dobrze odsączone z tłuszczu. Tak proste danie a tak smaczne. :)  Przepis: Składniki: około 1 kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ja użyłam tarczy do ścierania warzyw w mikserze.  Możemy zetrzeć pół na pół, jedną część na małych oczkach drugą na masę. Ja tym razem tylko starłam i dzięki temu placki były na prawdę  chrupiące.  2. Starte ziemniaki odsączamy dokładnie z wody 3. Do odsączonych ziemniaków dodajemy

Mój pomysł na
Kasza jaglana z pieczonymi warzywami 187

Danie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Do pieczonych warzyw używam różnych przypraw, ale można użyć tylko soli i pieprzu i też będzie smacznie. Jednak zachęcam do posypania marchewki cynamonem, pietruszki kolendrom, bardzo przyjemnie jest odkrywać podczas jedzenia, każdy z tych smaków. Jeśli po obiedzie zostanie trochę kaszy i warzyw, z przyjemnością zabieram je na drugie

Codziennik Kuchenny
Rogaliki drożdżowe z powidłami i lukrem-mięciuteńkie 645

mniam.... Nawet na drugi dzień są identyczne w smaku i równie mięciutkie..... Do tego wszystkiego są nie drogie i szybkie i proste w wykonaniu-czego chcieć więcej? Spróbujcie zrobić koniecznie Składniki (na 32 szt.): 4 szkl. mąki 1/4 szkl.cukru cukier waniliowy kostka margaryny powidła śliwkowe(lub ser,lub nutellę) 50 g drożdży duża śmietana 18 % (ja dałam 330g z firmy

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania