drugie danie - 14640 przepisów (strona:344/976)

Strucla z rabarbarem i amarantusem 132

pigwowców ;) Struclę przygotowywałam dla moich Koleżanek i Kolegów z pracy. Miała być jedna z rabarbarem, ale przypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z  brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle) 500 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży(...)ciepłej wody z mlekiem (pół na pół) 2 łyżki dobrej oliwy Masa (na jedną struclę) 5-6 ogonków liściowych rabarbaru ok. 100 ml wody kilka łyżeczek cukru (dałam 4) 7 łyżek amarantusa ekspandowanego Wymieszać suche składniki ciasta. Dodać jajko. Wymieszać. Powoli dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto ręką w dużym garnku lub misce. Pod koniec wyrabiania (składniki powinny się

Weekendy w domu i ogrodzie
Śląski obiad czyli rolada, kluski i modro kapusta 921

modrą kapustą, jada się zawsze w dni świąteczne. Mój tata był górnikiem (aktualnie na emeryturze), więc danie to było obowiązkowe w barbórkę. Wczoraj zaś danie to zagościło na moim stole z okazji odpustu :-) Jak można poczytać w zapiskach historycznych, taki obiad podawany był już w dawnych czasach na weselach. Z czasem wszedł(...)laurowe. Włożyć rolady, chwilę smażyć, po czym wlać szklankę wody i nałożyć pokrywkę. Jeżeli wody będzie za mało, to od czasu do czasu jej dolać, a rolady obrócić na drugą stronę. Czas smażenia rolad uzależniony jest od garnka jaki posiadamy. Mniej więcej jest to godzina. Przed podaniem rolad odwinąć nici. Kluski śląskie: Ziemniaki obrać i gotować do miękkości. Odcedzone

Passions hobbies life
Elegancki obiad...zobaczcie sami! 177

Witam Was w ten ciemny, deszczowy dzień. Na niedzielny obiad polecam dziś coś wyjątkowego. Mięsko można przygotować wieczorem, odgrzać na drugi dzień lub zjeść na zimno- z dodatkiem...no właśnie...ale o tym pózniej. Dziś podaję wykwintną propozycje obiadową, myślę, że takim obiadem nikt nie pogardzi. Składniki -ziemniaki, u mnie nie wiem dokładnie jaki rodzaj. Pochodzą od babci z pola(...)sobie nie mieć w domu butelki tego „specyfiku”. Idealna do wszystkiego. Mięso kruszeje , ziemniak nabiera śródziemnomorskiego charakteru. -przyprawa suszone pomidory, z solą morską i  SKWORCU . Niezbędne do dań pieczonych, duszonych. Wykonanie jest proste, aczkolwiek ,trzeba zarezerwować troszkę czasu. Mięso mielone wymieszaj rękami z pieprzem, suszonymi pomidorami, solą morską i szczypiorkiem-przyprawą.dodaj jajo, wymeiszaj. Cebulkę podsmaż

Z Kuchni Do Kuchni
PIERŚ Z KACZKI w sosie pomarańczowo-śliwkowym 134

ogień na maksimum.  Dzięki stopniowemu wzrostowi temperatury tłuszcz lepiej się wytopi piersi smażymy przez 7 minut od strony skóry (czas od momentu rozgrzania się patelni) następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 4 minuty usmażone piersi ściągamy z patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły następnie kroimy piersi na plastry i układamy(...)pomarańczowy ciagle mieszając zmniejszamy ogień i  kładziemy naszą kaczkę dusząc ją około 20 minut pod przykryciem przewracając od czasu do czasu. WYKŁADAJAC NA TALERZ DAJCIE PONIEŚĆ SIE FANTAZJI Dodatkiem do tego dania były pieczone ziemniaki ,karmelizowana kukurydza,i roladki z fasolki szparagowej z boczkiem

Viola cooks with passion
Schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym 190

przygotowywania go w parowarze.  Pojemnik układamy na pierwszym poziomie i ryż zalewamy wrzątkiem, włączamy urządzenie na 35 minut.  Mięso układamy na folii aluminiowej i dokładamy na drugi poziom parowaru po 15 minutach, czyli na 20 minut.  Papryki myjemy i kroimy w kawałki, układamy je na folii i wkładamy na trzecim poziomie na 10 minut przed końcem parowania(...)wyłączeniu się urządzenia do gotowania na parze ryż mieszamy z kawałkami kolorowych papryk, a na schab kładziemy pestki granatu.     Czekam na Wasze komentarze, pytania czy uwagi :) Dajcie znać jak wypróbujecie przepis :)  Pozdrawiam i smacznego  Adam

Parowar Faceta
Restaurant Week w Novocaina: emocje na talerzach 140

użycie tych owoców w wytrawnych daniach — ich słodko-cierpki smak zdecydowanie pobudza zmysły. Przyjemnym dodatkiem na talerzu była również sałatka z botwiny z arbuzem —lekka i orzeźwiająca. Całe danie, mimo że składające się z wielu elementów było idealnie skomponowane. Smaki dobrze ze sobą współgrały i wzbudzały mnóstwo emocji: począwszy od ciekawości po radość z próbowania(...)szczególnie odnoszę się tutaj do dania głównego, które moim zdaniem jest świetnie skomponowane zarówno smakowo, jak i wizualnie i uważam, że jest ono wystarczającym powodem, aby wybrać się do Novocainy na Restaurant Week. Dlatego nie zastanawiajcie się dłużej i zarezerwujcie stolik już dziś! ;) Przystawka: Consomme/pomidor/kiełki/jajo przepiórcze/szpinak baby/marchew/pietruszka/mikrozioła /szczypiorek/bazylia. Danie główne: perliczka/komosa/botwinka/buraki/groszek/mini

Food Square
Tarta z fetą i boćwiną 124

kwestii rozróżnienia botwiny i boćwiny? To ukręćmy tartę, a kiedy będzie się rumienić, zgłębimy buraczany temat. To jest potrawa, która idealnie wpisała się w nasze potrzeby. Takie danie na "dziś wieczór" i "jutro do pracy". Mały kawałek umilił mi kolejny odcinek filmu "Kingsmen", który oglądamy od soboty. Większy kawałek uratuje mi jutro życie, kiedy w porze(...)normalnie. Pomimo twierdzeń różnych mniej lub bardziej kulinarnych źródeł, że każda nazwa dotyczy innego rodzaju buraka, PWN rozwiewa wszelkie wątpliwości- "twi" i "ćwi" to tylko warianty i jedno, i drugie słowo znaczą to samo. End of story. Dlatego dziś- boćwina, a jutro, kto wie, może botwina? :-) *dotarły do mnie komentarze, że ciasto według tego przepisu niektórym sprawia kłopoty

les mirabelles
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 218

szałwią. Może opis brzmi skomplikowanie, jednak zapewniam, że danie jest łatwe w przygotowaniu i każdy da sobie z nim radę. Mój ukochany stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest to jedno z moich najlepszych dań, zapraszam! Scroll down for recipe in English Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami (4 porcje(...)patelni na średnim ogniu, rozgrzej 2 łyżki masła z 3 łyżkami oliwy z oliwek, włóż 2 kotlety i smaż przez 3 minuty. Gdy już się ładnie zarumienią odwróć na drugą stronę, smaż przez kolejne 3 minuty i przełóż na talerz. Dodaj trochę masła i powtórz czynności z pozostałymi kotletami. Do tej samej patelni dodaj resztę masła i szałwię

karmelowy
Thermomix: cena, zastosowanie, opinie 49

oznacza, że niektóre dania dla większej liczby osób trzeba byłoby przygotowywać na dwie tury. Dosyć wysoki poziom hałasu podczas niektórych prac. Kwestia czyszczenia mniejszych zakamarków – bywa to kłopotliwe. Wygląd – jest on oczywiście kwestią subiektywną, niemniej na tle takich designerskich urządzeń jak na przykład mikser KitchenAid , Thermomix raczej nie rozpieszcza oczu. Z drugiej strony przy tylu funkcjach może już

Żyję by jeść
Babka z makiem 93

mnie trzcinowy, ale można dać zwykły) 250 g masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka ulubiony aromat – u mnie pomarańczowy 2 łyżki skórki pomarańczowej cukier puder lub lukier do ozdoby Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło miksujemy dokładnie z cukrem i jajkami (jajka dodajemy jedno po drugim miksując). Następnie dodajemy stopniowo obie

Słodkie okruszki
Waniliowe babeczki z bananami 184

masła 3/4 szklanki cukru (można dać ciut mniej) 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 banan cukier puder do oprószenia babeczek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. W jednej misce mieszamy łyżką suche składniki: mąkę, oba cukry, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce mieszamy rozpuszczone i przestudzone

Słodkie okruszki
Sałatka z brokułem ryżem i salami – pyszna i prosta 198

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z brokułem, ryżem i salami. Sałatka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do wzięcia do pracy na

Uwaga Babcia Gotuje
Podwójnie musowy deser z solonym karmelem i czekoladą 520

się cieszyłam, gdy co drugi, trzeci dzień Micael wołał mnie, że robimy desery. Oczywiście mówię o pracy w Marradas w Portugalii . Poniżej przepis na jeden z deserów, który można tam spróbować. Normalnie w Montijo robiłam go w ilościach "hurtowych". W domu przerobiłam przepis, pozmieniałam nieco proporcje i zamiast zwykłego kajmaku w musie dałam solonym karmelem. Deser wygląda ciekawie, składa się

Nastoletnie Wypiekanie
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y część 2. 328

To już druga część moich pomysłów na szybkie posiłki do pracy. Pierwsza część nadal chętnie jest odwiedzana na blogu i

KuchniaWeDwoje.pl
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 180

temperaturach jest idealna jako danie główne lub wędlina. Ps. Dokładny (mam nadzieję) opis wolnowarów zamieściłam na blogu jakiś czas temu w poście pod tytułem Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać Aktualnie korzystamy z dwóch modeli Crock-Pot sterowanych elektronicznie - jeden z misą kamionkową o pojemności 5,7 litra, drugi z misą DuraCeramic

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata