drugie danie - 14640 przepisów (strona:343/976)

Bardzo czekoladowe ciasto z fasoli 116

ciasto, powiedziałam dopiero po tym jak drugi dzień się nim zajadały. Efekt taki, że teraz chodzą i mówią mamo zrób nam ciasto fasolowe. I zrobię, ale tym razem z podwójnej porcji. Ciacho jest mocno czekoladowe, wilgotne i pyszne. korzystałam z przepisu znalezionego na stronie http://www.pozielonemu.pl/2015/05/bardzo-czekoladowe-ciasto-z-fasoli.html . Przepis trochę zmieniłam, do środka nie dałam kokosa, a góry nie polewałam polewą

Państwo Wojtczuk gotują
Pieczony kalafior 122

drugie, zważywszy w jakich cenach są świeże warzywa, najzwyczajniej nie wypada :) Korzystając z różnorodności i dostępności jaką daje mi okoliczny warzywniak zaopatrzyłem się w kalafiora po bardzo przystępnej cenie :) Kalafior to bardzo ciekawa roślina. Abstrahując od faktu, że to mój ulubiony kwiat, to jeszcze z jego części da się przyrządzić danie na wiele sposobów

Kryzysowa Książka Kucharska
Najprostszy sposób wykonania soku wiśniowego 110

szybki sok do picia Nic nie dała zmarnować, kiedyś nic nie było i trzeba było wykorzystać wszystko. Ilość cukru to znowu indywidualnie musicie dobrać. Każde wiśnie są inne, mniej lub bardziej słodkie. Chodzi mi tutaj bardziej o to żeby Wam pokazać ten sposób. W składnikach podane ilości to takie jakie ja dodałam. Na drugi dzień zlać sok z wiśni

Kuchnia Pokoleń
Prosta i szybka tarta wytrawna 156

uznamy, że danie jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozwalamy chwilkę odstać – gorące nadzienie może trochę „pływać”. I gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Nic trudnego – układamy gotowe ciasto w formie, wrzucamy składniki, zalewamy jajkiem ze śmietaną i pieczemy. Voilà, takie przepisy lubię! Po drugie: robi wrażenie. To takie

Proste-przepisy.pl
Tu i teraz 111

tryskać optymizmem i radością. Nie da się być cały czas na 100 % dla trójki dzieci, męża, rodziny i znajomych oraz ...siebie. Rozdzielam swój czas między wiele osób. Rozdzielam go przede wszystkim między dzieci. Nie zostaje mi go wiele. Właściwie to bardzo niewiele. Pomimo braku czasu, w głowie przewijam taśmę, wspominam, tęsknię... Z drugiej strony wiem ,że mam szczęście. Jestem

WYSPA SZCZĘSLIWA
Shakshouka. Szakszuka na bogato - jajka w pomidorach z kalerosse i serem kozim 307

jakieś danie przyczepi się do mnie i nie odpuszcza zanim go nie zrobię. Tak właśnie było w tym przypadku. Zima to nie najlepszy na nią czas bo pomidory są tylko szklarniowe i niezbyt smaczne. Ale po pierwsze można wziąć małe, koktajlowe, bo teraz są chyba najlepsze a po drugie można użyć pomidorów z puszki

Smaczna Pyza
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 152

zaczynu, chyba że ktoś nam da. Zaczyn można przechowywać w lodówce w szczelnym słoiku max 10 dni. Chleb przechowywać zawinięty w ściereczkę. Jest świeży nawet 5 dnia. Nie wyobrażam sobie robienia tego chleba ręcznie. Jeżeli robimy mikserem ręcznym to trzeba włożyć podzielić składniki na pół, i wyrabiać najpierw jedną część a później drugą Aha zapomniałam dodać że chleb można

moj przepis na
Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym 168

jednym z typowych dań na polskich stołach. Ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane ani bardzo czasochłonnea a można się nimi cieczyć nawet kilka dni. Gołąbki to idealne danie na jesienne dni – rozgrzewa i daje energię. A w dodatku jesienią mamy łatwy dostęp do fantastycznej polskiej kapusty. Ja najbardziej lubię gołąbki z pikantnym sosem(...)trzeba obgotować żeby zmiękły i dały się łatwo formować. Są dwie opcje: Jeżeli wasza kapusta umożliwia oderwanie od niej poszczególnych liści bez ich uszkodzenia, możecie obgotowywać poszczególne liście wkładając po 2-4 na wrzącą wodę na około 2-3 minuty. Gotujcie aż do zmięknięcia, ale uwaga – liście nie mogą być całkiem ugotowane. Druga opcja stosowana w przypadku bardzo

Kulinarna Patilogia
Bezglutenowe knedle z czereśniami w cynamonowo-cukrowej posypce 140

roku to już drugi raz kiedy je robię. Knedle robię w wersji bezglutenowej, taka smakuje mi najbardziej. Knedle wtedy nie są ciężkie, ciasto jest delikatniejsze i bardziej ziemniaczane. Doszłam już do takiej wprawy w robieniu knedli, że sama bym się tego po sobie nie spodziewała. Zazwyczaj bardzo lubiłam wszelkie kluskowate dania... jeść. Z robieniem było nieco gorzej. Jednak

Mango Papaja
serowe knedle z truskawkami - razowe i bez jajek! 143

się do knedli po raz drugi. I chyba je polubię! Oczywiście te serowe :)   Ziemniaczanych może też niedługo spróbuję...Ale chyba tym razem poproszę jakiegoś silnego faceta, żeby dokładnie ugniótł mi te ziemniaki... ;) Knedle, które proponuję Wam dzisiaj powstały spontanicznie. Jak już wcześniej pisałam, są delikatnie i lekko słodkie (jeśli wolicie bardzo słodkie dajcie ok. 2 łyżki cukru więcej

chili & sugar
Drożdżówka z Rabarbarem i Truskawkami 113

gdyż tak jak mój mąż dałby się pokroić za kawałek sernika tak ja zrobiłabym wiele dla kawałka drożdżowego. Uwielbiam pod każdą postacią, z każdym jednym farszem, byleby było drożdżowe Moje dzieci też chętnie łapią kawałek drożdżówki w rękę i z przyjemnością pałaszują. Tym razem z rabarbarem i truskawkami. Mięciutka, sprężysta, puszysta, na drugi dzień równie świeża a przed końcem pieczenia

Made By Mom And Son
Raffaello z adwokatem 152

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka (ja dałam więcej-jakieś 4 łyżki). Śmietanę kremówkę ubić ze śnieżką, dodać szklankę adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, a na końcu rozpuszczoną i schłodzoną lekko czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie placka: Połowa biszkoptu-połowa masy budyniowej-ciasto kokosowe-druga połowa masy budyniowej-druga połowa biszkoptu-masa

In my kitchen
NAJLEPSZE KLUSKI LENIWE- Z KASZY JAGLANEJ Z TWAROGIEM 292

tylko, być może to danie sprawi, że do kaszy przekonają się ci, którzy za nią nie przepadają... Lub jeszcze nigdy jej nie próbowali :-) Z podanych składników wychodzi dość duża porcja. U mnie na obiad dla 6-cio osobowej rodziny. Można zrobić z 1/2 porcji, lub to co zostanie odgrzać sobie na drugi dzień w mikrofali. Składniki

Smaczne Zdrowe
Duńskie bułki z parówką 170

Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu. U nas zawsze znikają szybko, bo są takie malutkie i urocze, i nie sposób im się oprzeć. Mój przepis pochodzi z Alletiders kogebog , świetnego serwisu, gdzie można znaleźć mnóstwo inspiracji na duńskie dania. Pølsehorn Karstena Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze