drugie danie - 14640 przepisów (strona:343/976)

Duńskie bułki z parówką 170

Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu. U nas zawsze znikają szybko, bo są takie malutkie i urocze, i nie sposób im się oprzeć. Mój przepis pochodzi z Alletiders kogebog , świetnego serwisu, gdzie można znaleźć mnóstwo inspiracji na duńskie dania. Pølsehorn Karstena Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DROŻDŻOWA STRUCLA Z SEREM 167

masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść z domu, więc ciasto wyrastało ponad półtorej godziny - myślę, że właśnie dlatego w cieście zrobiły się dziury. Odejmuje to wypiekowi punktów za wygląd, ale smaku nie zepsuło...a to jest najważniejsze :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy

Przepisy Aleksandry
CIASTO "TRUSKAWKOWA RYNIENKA" 240

bokach. Za drugim razem wylałam na ciasto zbyt płynną galaretkę...i wsiąknęła mi w biszkopt. Dopiero teraz udało mi się zrobić to ciasto jak należy. Mam nadzieję, że się Wam podoba. Postanowiłam zamieścić zdjęcia z wszystkich trzech prób, bo to pokazuje, jak ustrzec się błędów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy

Przepisy Aleksandry
Ciasteczka owsiane z musem jabłkowym 151

szczypta soli 1 szklanka rodzynek - dałam 100 g ^ dopisek: nie używam już fruktozy, zastąpił ją ksylitol Piekarnik nastawiłam na 180 0 C. Masło utarłam z fruktozą w makutrze, dodałam jajko, dalej ucierałam, a potem dołożyłam resztę składników i  wszystko dobrze wymieszałam. Ubrałam rękawiczki lateksowe i przystąpiłam do lepienia kulek; lekko je rozpłaszczałam (drugą partię bardziej) i kładłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tiramisu bez jajek 392

śmietany kremówki 36% ( ja dałam 30 %) kawa espresso ( użyłam 6 łyżek kawy Jacobs rozposzczanej Kronung na 400 ml wody gotowanej ) 100 g likieru amaretto podłużne biszkopty ( 1 op. 500 g ) 3-4 łyżeczki kakao Zaczynamy od zaparzenia kawy , aby miała czas na wystygnięcie :) W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie w drugim naczyniu , mieszamy serek mascarpone z cukrem

Słodkości i nie tylko
Ziemniaczane ciasto z Chorizo Faceta w Kuchni 78

kiełbasa ✅ Oliwa z oliwek ✅ 2 pory ✅ 2 zielone jabłka ✅ Świeży tymianek ✅ 4-5 łyżek mąki ✅ 600 ml mleka ✅ 3-5 łyżeczek musztardy Dijon ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony 🛠️ Przygotowanie tego dania, zacznij od ugotowania wcześniej ziemniaków 🛠️ Kiedy ziemniaki będą schłodzone, dodaj z trzy łyżki mąki, dopraw je solą, pieprz i dobrze ugnieć, aż powstanie ciasto. 🛠️ Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wrzuć(...)ziemniaki równomiernie po całość, jednocześnie robiąc kant na wysokość naczynia. 🛠️ Drugą część ziemniaków wyłóż na papier do pieczenia, lekko posmarowany oliwą z oliwek, rozprowadź ziemniaki, tak by wielkość była ciut większą niż naczynie żaroodporne. 🛠️ Wlej zawartość patelni do formy z ziemniaków i przy pomocy papieru do pieczenia połóż drugą część ziemniaków na górę, zamykając ciasto. 🛠️ Ugnieć

RafalCook
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 281

tygryski lubią najbardziej… Z kolei zbyt grubo zmielone mięso nie połączy się po wyrobieniu, rozpadnie po formowaniu i nierówno usmaży. Złoty środek? Podwójne mielenie – jedno dla smaku i tekstury, drugie dla połączenia. Całe naszykowane na burgery mięso okrajamy z błon (tłuszcz zostaje!), następnie kroimy je w grubą kostkę, taką jaka zmieści się nam do maszynki i zmrażamy(...)niezupełnie o to nam chodzi, burger ma być miękki i kruchy. Mięso trzeba po zmieleniu wymieszać razem i wyrobić ręką, ale krótko, około minuty – tylko do momentu, aż da się łatwo uformować , nie porozpada się po formowaniu, a utrzyma kształt. To już trzeba poczuć pod ręką. Mięso to nic innego jak mięśnie, a mięśnie to białko. Każde białko kurczy się

Karo in the Kitchen
RÓŻANY BANANOWIEC BEZGLUTENOWY Z JAGODAMI GOI - PIECZONY W SŁOIKU. 167

czym chcemy (my - w wersji bezglutenowej - orzechy mielone, a w zwykłej - otręby owsiane). 8. Wlewamy masy do połowy, góra do 3/4 wysokości słoiczka. 9. Posypujemy jagodami goi (możemy również dać je do środka). PIECZENIE: 1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół, termoobieg), 2. Gdy wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. 3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki(...)smakiem czymś małym). O wiele bardziej smakują nam niewielkie, okrągłe kromeczki, które z każdej strony mają "skórkę".  - upieczone w ten sposób chlebki są delikatne i wilgotne, - tworzą świetne drugie śniadanie - taki chlebek z łatwością można zabrać ze sobą i cieszyć nim i oczy i podniebienie w różnych sytuacjach i miejscach.  - Chlebki pieczone w słoiku można pasteryzować

Wypisz Wymaluj
Pyzy bezglutenowe 179

Dzisiaj przepis na danie znane z babcinego stołu ale jednocześnie mogące stwarzać pewną trudność w zakresie wykonania. Pyzy chodziły za mną już od kilku miesięcy ale z racji diety bezglutenowej nie mogłam ich kupić w żadnej garmażerce. Do ciasta zwyczajowo dodaje się mąkę pszenną więc wersja sklepowa odpadała.... Wersja domowa z kolei stanowiła problem techniczny. Żeby(...)dosypywanie mąki nic nie da... Lepiej wtedy ciasto wykorzystać na babkę ziemniaczaną... Nie należy również gotować nazbyt dużej liczby pyz jednocześnie. Mogą wykipieć lub się rozlecieć.  Gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulką. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia podanego dania... Zanim przypomniałam sobie o aparacie

Ze smakiem bez glutenu
Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry 235

drugą łyżeczkę oleju, włóż fasolkę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, po czym dodaj cukinię. Smaż warzywa, mieszając od czasu ,do czasu aż przestaną być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania). Dodaj do warzyw kurczaka, wmieszaj sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Podawaj danie

karmelowy
Pieczone topinambury 113

czasie trafił do Francji, gdzie przywiózł go podróżnik Samuel de Champlain. W Polsce znany jest od XVIII wieku. Chociaż dawno temu został wyparty przez ziemniaki, od kilku lat przeżywa drugą młodość w polskiej kuchni. Składniki 500 g topinamburów 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól ziołowa świeżo mielony pieprz Cebulę kroimy(...)pieprz oraz jeszcze trochę soli. Całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut, aż topinambury będą miekkie. Pieczone topinambury podajemy jako dodatek do dania głównego lub przekąskę. Topinambur cały czas zyskuje wierne grono fanów ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie. Znajdziemy w nim żelazo i potas oraz witaminy A, z grupy

My Chcemy Jeść
Wafelki z kremem kakaowo-kajmakowym – najlepsze na świecie! 147

Te wafelki to smak mojego dzieciństwa. Moja mama przygotowywała je na każde święta. Postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem i przy okazji spytać, jak Wy

Wiszniówka
Muffinki kokosowe z białą czekoladą + film 139

szklanki śmietanki 30 % 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych 12 kostek białej czekolady przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło, wsypujemy cukier, dodajemy jajka i całkość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy maślano – jajecznej dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)ciasta. Tak przygotowane muffinki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. C i pieczemy około 25 minut.   Artykuł Muffinki kokosowe z białą czekoladą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Grillowany łosoś z mango, gruszką i kozim serem oraz cytrynowo-tymiankowy ryż podane z piwem typu Weissbier 137

smak tych owoców. Całość podałam z czarnym ryżem, który jest wspólnym mianownikiem dla typu piwa oraz dla tłustej ryby, gdyż jego smak wzbogaciłam o tymianek i skórkę z cytryny. Danie i rodzaj piwa dopełniają się idealnie. I choć połączenie nie jest zbyt oczywiste całość pozytywnie zaskakuje smakiem!   Składniki: 350-400 gram filetu z łososia(...)grillową rozgrzewamy dość mocno i grillujemy na niej owoce z każdej strony, tak długo aż uzyskamy charakterystyczne paski. Następnie grillujemy łososia: 4 minuty od strony skóry+ 1 minuta z drugiej strony, ponownie przekładamy go na stronę skóry i pozwalamy mu odpocząć kilka minut. W tym czasie układamy na nim pokrojony w kostkę kozi ser i część pokrojonych w kostkę

Mango Papaja