zależności jak duże je macie) wrzucamy pokrojoną gruszkę – na wysokość około 3/4 foremki. Do każdej wsypujemy odrobinę czekolady i kakao. Na wierzch sypiemy kruszonkę – ile się da, ja nam nie żałowałam Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Uważając, żeby tak jak ja, nie przypalić wierzchu kruszonki. Chociaż bardzo nam to nie przeszkadzało Jemy na ciepło lub po ostudzeniu(...)Obie wersje są przepyszne. Jedna kokilka to około 480 kcal (przy podanych składnikach rozłożonych do 3 foremek). Gruszki zapiekane pod orzechową kruszonką Troszkę przypalone, ale i tak pyszne Drugie życie niesmacznych gruszek Crumble orzechowe z gruszkami i czekoladą Smacznego
Relaxtimemnie lepszego sposobu na doładowanie "baterii" niż podróże do miejsc, które zachwycają widokami, smakami i zapachami. Wracam więc z zasobami nowej energii po krótkich wakacjach na Sardynii. Było to moje drugie (i mam nadzieję, że nie ostatnie) spotkanie z tą zachwycającą wyspą i jej smaczkami:) Choć Sardynia otoczona jest zewsząd morzem, zaskakujące może okazać się(...)tradycji jedzenia dużej ilości ryb czy owoców morza. Oczywiście znajdziemy je w sardyńskich restauracjach i zachwycają smakiem i świeżością, to jednak nie należą do popisowych dań tamtejszych kucharzy. Kuchnia sardyńska różni się nieco od typowej włoskiej kuchni kontynentalnej, bo pasterze i rolnicy kultywują własne tradycje kulinarne W tradycyjnej kuchni sardyńskiej dominują potrawy lądowe, pasterskie, proste, pożywne, możliwe
Smakowity Blog KulinarnyOwsianka. Albo się ją kocha, albo nienawidzi. Ja zawsze należałam do tej drugiej gupy. Próbowałam wiele razy i na wiele sposobów, ale nie mogłam się do niej przekonać. W końcu wersję "tradycyjną" zastąpiłam owsianymi omletami i plackami i na długi czas zapomniałam o bezsmakowej dziwnej papce. Ponieważ jednak ze wszystkich stron słychać głosy zachwytu jaka to owsianka pożywna, jaka(...)zdrowa, że królewskie śniadanie, że ludzie sukcesu codziennie zaczynają od niej dzień, postanowiłam dać jej jeszcze szansę. Długo szukałam inspiracji, wypróbowałam mnóstwo wariantów: na mleku, na wodzie, na ciepło, na zimno, na słodko, na słono i w końcu opracowałam swój własny sposób na owsiankę idealną. Stało się. Pokochałam owsianą breję i często zajadam ją na śniadanie. Sposób, w który przygotowuję
Zawsze głodna!Nietypowe placki, które można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację :) Pysznie smakują z ziołowym sosem z koperkiem, pietruszką i szczypiorkiem. Nareszcie wiosennej zieleniny jest pod dostatkiem
Posadzone i zjedzoneźródłem witaminy D oraz wapnia, nie należy z niego rezygnować. Mogę jeść owoce bez ograniczeń, są zdrowe O tym, że owoce są dobrym źródłem witamin i minerałów wie każdy, druga stron ą medalu owoców jest ich wysoka zawartość cukrów prostych, które tuczą. Niektóre osoby mówią, że zaczęli jeść zdrowo, mnóstwo owoców i warzyw i wcale nie zauważyli różnicy(...)cukier, który jest zawarty w owocach. Jeśli decydujemy się na owoce spożywajmy te które mają niski indeks glikemiczny, a dla bardziej wtajemniczonych proszę zapoznać się z ładunkiem glikemicznym danych owoców. The post Mity na temat odżywiania appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniadwóch składników, które prawie zawsze mam w spiżarce: czerwona kapusta i marchewka. Dużą zaletą czerwonej kapusty jest to, że można ją przechowywać naprawdę długo. Sama sałatka pasuje do każdego dania. Szybka w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do steku, ryb, mięsa czy cokolwiek innego macie w menu. Delikatny dresing nadaje jej wyrazistości – tutaj jest duże pole do popisu. Myślę(...)też by do niej pasował. Po wstawieniu do lodówki pozostaje świeża przez wiele dni. Sałatka z czerwonej kapusty, nadaje się do zabrania do pracy jako zdrowy lunch lub drugie śniadanie. Składniki: czerwona kapusta marchewka oliwa z oliwek sok z cytryny pietruszka sól i pieprz Przygotowanie sałatki: Kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy w cienkie słupki, wszystko mieszamy w misce, (proporcje
PaleoLifePierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze
Wypisz Wymalujszklanki mąki 1/ 4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/ 2 łyżeczki sody 1/ 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru (jeśli lubicie słodkie desery można dać trochę więcej) Banany zmiksować na puree (ja rozgniotłam widelcem). Dodać jajko i mleko, dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać sypkie składniki i ponownie wymieszać. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste jednolite ciasto, konsystencją(...)przypominające gęste ciasto na racuszki. Olej dobrze rozgrzać. Łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać na rozgrzany tłuszcz (ciasto jest dosyć klejące, dlatego aby ładnie "zjeżdżało" z łyżeczki spycham je drugą łyżeczką. Można też dodatkowo zanurzać łyżeczki co jakiś czas w oleju). Smażyć z obu stron na złoto. Nie przejmujcie się, gdy Wasze pączki nie wyjdą okrągłe. Potrzeba do tego sporej
Czerwień i błękitgrzankach z resztą sosu do polania. Tę wersję na pewno polubią fani pikantnych smaków (ja! ja! ja!), ponieważ do sosu zamiast płatków chilli dodałam całą świeżą papryczkę chilli. Druga wersja to rodzaj sałatki. Pieczarkę posmarowałam tym razem sosem z natki pietruszki i czosnku i podałam na liściach świeżego szpinaku. Jest lekko, pysznie i pięknie! To którą wersję wybieracie(...)oszalałam na punkcie obu :) Jajko zapiekane w pieczarce Sposób I: Składniki (dla 2 osób): 4 duże pieczarki, portobello lub o białych kapeluszach sos z pieczonych pomidorów (zamiast płatków chilli dałam 1 świeżą papryczkę chilli) 4 jajka (lepiej sprawdzą się małe sztuki) sól, pieprz 4 kromki pieczywa, np. tostowego lub 2 bułki przekrojone na pół Przygotowanie: Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki (poza roztopionym masłem) były temperatury pokojowej i żeby mąki przesiać przez sito. Do tego nie otwieraj za często pieca i nie wyciągaj chleba od razu z foremki – daj mu w niej chwilkę przestygnąć. Niestety ten przepis ma dwie wady: po pierwsze bezglutenowy chleb paleo z mąki migdałowej jest drogi . Mąka migdałowa (dwie szklanki) kosztuje co najmniej(...)cena za całość chleba może wynieść nawet 20 zł. Na pewno nie jest to chleb do jedzenia każdego dnia, ale od święta można sobie na niego pozwolić. A druga wada? Choć wszystkie składniki są paleo, to odradzamy jedzenie tego chleba codziennie. Mimo iż żywiąc się paleo nie liczymy kalorii, to ten chleb, tak pełen tłuszczu i węglowodanów jest wręcz
PaleoSMAKtłustoczwartkowych szaleństwach dobrze jest przez jakiś czas jeść lekko, żeby dać biednemu żołądkowi szansę odpocząć i przygotować się na kolejne szaleństwa ostatkowe. W tym roku jednak kalendarz nie ma nad nami litości i nie daje ani chwili wytchnienia, bo dzisiaj kolejna okazja do łasuchowania: Walentynki. I choć sama tego święta nie obchodzę i za nim nie przepadam, to jednak wiem(...)wielu moich znajomych lubi obdarować w tym dniu, swoją drugą połówkę, jakimś pysznym słodyczem. Mam więc dla was propozycję nie tylko wyjątkowo smaczną, ale i bardzo zdrową, jak to ostatnio na Przepyszniku bywa. Idealna na deser po romantycznej kolacji, ale i jako weekendowy drobiazg do kawy, czy nawet przekąska dla młodocianego, nawet takiego malutkiego. Moja propozycja to kuleczki chałwowe
Przepysznik - BLW i nie tylkoTen suchy rok skąpi nam obfitości grzybów w lesie, zrobiłam wprawdzie kilka wypadów, ale niestety wróciłam z pustym koszykiem :(. Tak więc moje dzisiejsze kurki sklepowe - no
Apetyczna babeczkaPszenne bułki z dodatkiem mleka. Miękkie i delikatne. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości bułek. ok. 410 g mąki + kilka łyżek przy drugim wyrabianiu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 120 ml mleka 175 ml wody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać(...)mąkę i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Jeśli ciasto się zbyt klei, dodać trochę mąki, ale tylko tyle żeby dało się wyrobić. Odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę ponownie wyrobić (w razie konieczności dosypując mąki
Bullioząbki czosnku, 3 jabłka, 150 ml cydru, 100 ml soku jabłkowego, ¼ łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżki masła, sól, pieprz, Przepis według Karola Okrasy z drobną zmianą. Zamiast nalewki orzechowej dałam żubrówkę i nie zagęściłam sosu chlebem. Piersi gęsi natrzeć mieszaniną oliwy z żubrówką. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Piersi wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć skórę(...)kratkę, nie nacinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i podgrzewać na wolnym ogniu, wytapiając tłuszcz. Smażyć aż skórka stanie się cienka i chrupiąca. Przełożyć na drugą stronę i przez kilka minut dusić piersi od strony mięsa w wytopionym gęsim tłuszczu. Jabłka pokroić na ósemki – nie obierać. Czosnek rozgnieść, przesmażyć na tłuszczu gęsim, dodać rozmaryn
królestwo garówpoście polecam krewetki smażone na maśle z czosnkiem i grzankami. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 15 krewetek 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku trochę papryczki chili ( dla smakoszy pikantnych dań) 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku łyżka posiekanej natki pietruszki bagietka, WYKONANIE: Krewetki obieramy z pancerza, głowy i jelita Sposób oczyszczania(...)obrane krewetki. Smażymy na małym ogniu z jednej strony przez około 2 minuty. Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chilii. Przekładamy krewetki na drugą stronę, smażymy 1 minutę. Następnie podlewamy krewetki winem i lekko odparowujemy płyn. Dodajemy pozostałą łyżkę masła, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą bagietką
W kuchennym oknie Ewy