wody na 1-2 minuty, aby liść zmiękł. Zobaczycie jak szybko się blanszuje i mięknie. W sumie najlepiej robić to danie we dwoje tak jak my to robimy, bo jedna osoba blanszuje liście, a druga napełnia je farszem. To taka propozycja do rodzinnej integracji w kuchni :) Kiedy mamy już liść na blacie, bo najlepiej
vegetaniemój blog został nominowany do Liebster Blog Award , padło pytanie: Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła? Odpowiedziałam wówczas, że ciasta francuskiego chyba już po raz drugi sama nie zrobię . A ślimaki z serem są właśnie z takiego ciasta. Tak więc poszłam do sklepu i kupiłam gotowca :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 gramów sera białego (ja kupiłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * S zpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę
bistro mamaowocami i migdałami. Jeszcze tak delikatnego ciasta z owocami nie jadłam. Zresztą i inni domownicy również to zauważyli bo już na drugi dzień po cieście zostały tylko wspomnienia :-) Składniki: 175 g mąki pszennej ½ kg śliwek ( dałam mrożone ) 250 g miękkiego masła lub margaryny 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 250 g cukru 75 zmielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku
Na słodko lub wytrawniePlacuszki, naleśniki, pancakes są bardzo wdzięczne Można je robić na wiele sposobów i smaków. Mogą być konkretnym obiadowym daniem, drobną przekąską czy smacznym deserem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak :)Dzisiaj, na drugie śniadanie, zrobiłam placuszki biszkoptowe z dodatkiem miętowego musu jabłkowego i syropu klonowego. Było pysznie :) słodko i jednocześnie orzeźwiająco
Codzienna kuchnia niecodziennaprzyszła do mnie koleżanka Ania, upiekłyśmy 2 blachy pysznych rogalików. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami Ani. Najlepsze są na drugi i trzeci dzień, w pierwszy dzień dość mocno są wyczuwalne drożdże. Następnym razem dałabym ich o 10 g mniej :) Składniki: 8 łyżek mleka, 60 g drożdży, 500 g mąki, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 margaryna
Aga w kuchnibardzo smaczne. Pyszne, pulchniutkie płaty biszkoptów przełożone idealną masą jabłeczną z dodatkiem galaretki. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha! W danym przepisie można użyć dwie różne masy do przekładania, jedna z surowych jabłek, a druga z duszonych. Ja właśnie robiłem z duszonymi jabłkami, bo moim zdaniem ciasto wtedy smakuje lepiej lecz jeżeli robimy z surowymi, to wtedy masa
Kuchnia Łukaszanajbliższą niedzielę, 24 sierpnia na Moście Kultury w Lublinie odbędzie się druga edycja Pikniku Smakoszy . To istna frajda dla każdego łasucha i smakosza. Podczas Pikniku daniami i wypiekami częstować będą lubelskie blogerki. Będzie to także swoista okazja do poznania nas osobiście ;) Startujemy o godzinie 14-staj. Także, po niedzielnym obiadku spacer na Most Kultury obowiązkowy. Dołączajcie
kolorowotorcikoworazem kasza jaglana z rabarbarem - tego jeszcze nie serwowałam:) 2 wersje: jedna deserowa, a druga śniadaniowa ( cho ć t ę pierwsz ą te ż na ś ni a danie mo ż na zjeść, dlaczego nie). Różni ą się bardziej sposobem podani a niż zawartością:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypieczenia - 1/2 łyżeczki sody -1/4 łyżeczki soli -1 szklanka jogurtu naturalnego - 1 jajko(ja dałam 3 przepiórcze) - 2/3 szklanki oleju( ja dałam olej kokosowy) -2 duże banany(rozgniecione) Wszystkie suche składniki przesiać do miski. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Mieszamy obie miski aż się połącza składniki(mogą zostać grudki). Wykładamy ciasto na papilotki. Pieczemy około
Smaczne ZdroweZapach opisywany jako słodki o aromacie dojrzałych wiśni. Uwielbiam ten wosk za tak intensywny zapach. Black Cherry czyli wisienka. Wiele bym dała by mieć teraz taka garść czarnych i słodkich owoców czereśni. Tak soczystych czereśni. Drugim zapachem jest Sweet Strawberry Sweet Strawberry czyli słodka truskawka. Miąższ idealnie dojrzałych truskawek posypanych cukrem. Dla mnie, wielkiej fanki świeżych truskawek
Magiczne Życie Martyczasie przerwy to pizza, hamburgery, frytki, nuggetsy i inne śmieci smażone w głębokim tłuszczu. Stąd mój dzisiejszy post - pomysł na drugie śniadanie. Postanowiłam wprowadzić na blogu dział lunchbox, w którym będę umieszczać pomysły na dania do pracy czy szkoły. Mam nadzieję, że część z nich Wam się przyda. Dzisiaj wybrałam tortillę pełnoziarnistą, niestety kupną. Obiecuję
Zgrabne GotowanieDzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać! Jak widać, za drugim podejściem udało się już zrobić zdjęcie w ogrodzie - to o nich pisałam Wam na fb ;) MUFFINY Z OREO Ja zamiast serka truskawkowego dałam waniliowy. Wa smaku wyszły podobne do uwielbianych przez moją córcię Placuszki z serka homogenizowanego , takie jakby lekko
Kto ugości moich gości?Królik duszony w sosie z pieczarkami, to przepyszne danie w przepysznym sosie. Sosu jest tak dużo, że wykorzystujemy go do uduszenia w nim piersi z kurczaka na drugi dzień (no chyba, że sos zostanie pochłonięty przez domowników – Mąż, wręcz łyżką go wypijał :) ) . Dzięki temu mamy dwa pyszne obiadki dla 4 osób. Do zrobienia sosu potrzebne
Moja Delicjacennych wskazówek, kilka tych magicznych składników, które robią robotę, których nie da się niczym zastąpić. Pierwszą najważniejszą zasadą przy robieniu risotto jest brak pośpiechu, pośpiech może zabić każde danie, ale to w szczególności. Przygotowując risotto powinniśmy mieć na nie czas, bo choć samo danie zrobimy maxymalnie w 25 do 30 minut(...)będziecie pamiętać, że to Smykowa podpowiedziała. Na patelni, na której przygotowujesz risotto musi znaleźć się gałązka lubczyku, ta roślina nadaje daniu charakteru i to jest "to coś" co powoduje, że risotto ma smak, który powala. Drugim sekretnym składnikiem jest świeżo otarta gałka muszkatołowa, to już wchodzimy na level wyżej i mamy risotto jak z najlepszej restauracji. Sztos
SMYKWKUCHNI