drugie danie - 14640 przepisów (strona:204/976)

Pieczone skrzydełka. 190

ćwiartki.  Na blaszkę daj papier do pieczenia. Skrzydełka ułóż na blaszkę oraz ziemniaki.  Posyp ziemniaki majerankiem.  Czosnek obierz i daj na blaszkę. Nagrzej piekarnik na 200 stopni. Po pół godziny obróć skrzydełka na drugą stronę. Piecz jeszcze przez 30 minut.   Zmniejsz temperaturę na 110 stopni i włącz termoobieg  na 3 minuty.  Smacznego

Misz-masz by Domi
Mizeria light w dwóch wersjach. 212

czasie dodać posiekany koperek, wymieszać i rozdzielić mizerię na 2 salaterki. Do jednej dodać jogurt naturalny lub grecki, a do drugiej oliwę z oliwek lub olej i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Podawać do dań obiadowych. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Morbradgryde - polędwiczki w sosie z pieczarkami i porem. 173

uważacie, że to co widać na zdjęciu wygląda jak tradycyjny polski obiad, to ja się z taką opinią zgadzam. Z drugiej strony wierzę pani Nielsen, która twierdzi na swoim blogu , że to klasyczne duńskie danie. Takie gotowała jej mama i babcia (i sąsiadki pewnie też). No cóż, Duńczycy mają widocznie podobny gust kulinarny do Polaków

zadanie-gotowanie
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 328

przygotowany kurczak jest idealnym daniem na imprezy, święta i nie tylko. Nie jest to zbyt łatwe, ale za drugim razem będzie łatwiej. Nie będę opisywać jak usuwać kości z kurczaka, ponieważ na youTube jest tego masa. Można obejrzeć filmiki, wtedy będzie prościej. Po usunięciu kości z kurczaka doprawić go solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem

Kuchnia Pokoleń
Wyróżnienie w konkursie. Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową. 160

pyszne i proste zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową. Pyszna propozycja, która nadaje się zarówno na drugie śniadanie, obiad czy kolację. Jeśli po Waszym domu biegają małe skarby, to takie danie im również powinno przypaść do gustu :) Wystarczy tylko kilka składników: 80 g makaronu kokardki + woda do gotowania + szczypta soli

Słodkie okruszki
KASZA Z AROMATYCZNYM ŁOSOSIEM, GROSZKIEM, GRANATEM I KOLENDRĄ 189

daniu :) Jeśli tylko możecie, nie pomijajcie ich w przepisie, bo naprawdę rewelacyjnie komponują się z całością.  Moje danie nadaje się zarówno na obiad jak i kolację, świetnie smakuje też odgrzane na drugi dzień, także możecie je zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy:)  Jest ono naprawdę zdrowe, pyszne, błyskawiczne do zrobienia

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak duszony w pomidorach 188

Obiadu czwartkowego część druga. Kurczak duszony w pomidorach ok 1h dla 2 osób Składniki 1 kurczak - ja dałam pierś z kurczaka  1 kg pomidorów lub mały przecier lub puszka pomidorów w zalewie 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 papryka  jak ktoś lubi to kolka oliwek sól, pieprz, słodka papryka Do dzieła!!! Jeśli używamy świeżych pomidorów to obieramy

sierotka maRysia w kuchni
Chrupiące jajko 161

Niby nic a tak cieszy małe dwa buziaki .Chrupiące jajeczko to jeden ze sposobów na moje wnuczki niejadki., po drugie jest to bardzo szybkie w wykonaniu . A ponieważ jestem trochę wygodnicka to szukam dań łatwych ,szybkich i smacznych . Owszem - nieraz mam wenę na gotowanie i wtenczas zasypuje rodzinkę różnymi przekąskami  ,wynalezionych w jakiś książkach

Eli Gotowanie
Szybkie ciasto z jagodami i lukrem 173

lukru. Jak tylko się upiekło zaraz zeszli się chętni na degustację, udało się zrobić zdjęcia, bo zrobiłam dwie blaszki, podczas robienia zdjęć druga blaszka miała się już ku końcowi. Ciasto szybkie i łatwe w wykonaniu, może dacie się skusić i sami je zrobicie?. Składniki na dwie średniej wielkości blaszki: 85 dag  mąki pszennej 7 dag świeżych drożdży

Apetyczna babeczka
Rubinowe smoothie - Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 116

był jedyny sposób aby wcisnąć M buraczka, za którym on nie przepada :P Jestem bardzo zadowolona z kombinacji smakowej tego smoothie. Da się wyczuć w nim wszystkie smaki. Burak, choć wyczuwalny, nie zdominował całości. Na drugim planie są soczyste truskawki i cząstki pomarańczy a jabłko doskonale wieńczy całość. Wiosna to idealny czas na takie koktajle. Ja ostatnio raczę

My simple kitchen
KIEŁBASA BIAŁA SMAŻONA 125

przyrumieniamy z drugiej strony PODAWAĆ : - na ciepło lub zimno, - tradycyjnie z pieczywem, musztardą, chrzanem, keczupem, - jako danie na wielkanocne śniadanie, - na okazjonalne stoły. UWAGA: - jeśli kiełbasa chuda to ilość oliwy zwiększamy o kolejną łyżeczkę, - jeśli jest dość tłusta to wysmażony tłuszcz zlać na miseczkę, schłodzić i będzie pyszny smalec, - niezjedzoną kiełbasę można dodać do żurku

Tradycyjna kuchnia inaczej
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 158

wody na 1-2 minuty, aby liść zmiękł. Zobaczycie jak szybko się blanszuje i mięknie. W sumie najlepiej robić to danie we dwoje tak jak my to robimy, bo jedna osoba blanszuje liście, a druga napełnia je farszem. To taka propozycja do rodzinnej integracji w kuchni :) Kiedy mamy już liść na blacie, bo najlepiej

vegetanie
Mini ślimaki z serem z ciasta francuskiego 94

mój blog został nominowany do Liebster Blog Award , padło pytanie:  Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła? Odpowiedziałam wówczas, że ciasta francuskiego chyba już po raz drugi sama nie zrobię . A ślimaki z serem są właśnie z takiego ciasta. Tak więc poszłam do sklepu i kupiłam gotowca :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 gramów sera białego (ja kupiłam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem 324

mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * S zpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę

bistro mama
Ciasto ze śliwkami i migdałami 127

owocami i migdałami. Jeszcze tak delikatnego ciasta z owocami nie jadłam. Zresztą i inni domownicy również to zauważyli bo już na drugi dzień po cieście zostały tylko wspomnienia :-) Składniki: 175 g mąki pszennej ½ kg śliwek ( dałam mrożone ) 250 g miękkiego masła lub margaryny 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 250 g cukru 75 zmielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku

Na słodko lub wytrawnie