nich włączony jest dźwięk. Od siebie dodam, że tą przeglądarką zapewne musi być Internet Explorer, w którym połowa procesów się zawiesiła, a druga połowa działa nie tak jak powinna. Tego zrozumieć i ogarnąć umysłem się nie da. Ważne, że działa i nie trzeba rozumieć dlaczego. Zawsze do celu dotrzeć się uda. Czasami idzie to jak po grudzie, czasami naokoło(...)czasie dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rozwałkowaną połowę ciasta. Posypujemy bułka tartą i wykładamy masą jabłkową. Kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Na 15 minut przed końcem wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie pianę ubitą z dwóch pozostałych białek
Marder&Marder Manufacturepyzy to kolejne danie, o którym spokojnie można powiedzieć, że nie tylko w niczym nie ustępują pyzom z mięsem, ale są od nich lepsze. Nie jesteśmy wegetarianami, choć jemy coraz więcej dań typu wege, ale gdyby ktoś dał nam wybór: pyzy tradycyjne, czy pyzy wegetariańskie, bez dwóch zdań wybralibyśmy te drugie. Dlaczego
Niedzielny kucharzZbędne ulepszacze i chemia nie są wskazane dla naszego zdrowia, choć oczywiście, wszyscy dobrze wiemy, że w 100% ich nie unikniemy. Po drugie, domowa kostka bulionowa to esencja smaku sama w sobie . Dodaje aromatu wielu daniom. >> Zobacz też: pomysły na obiad To dodatek do zup , sosów pomidorowych, śmietanowych czy grzybowych, a także gulaszów i pieczonego mięsa
Rozdomowionajest, ale już w listopadzie przyrzekłam sobie, że nie ma bata i na święta grzyby wyrosną w mojej kuchni. Jak widać dało się! Prace podzieliłam tak naprawdę na trzy etapy... Pierwszym było upieczenie elementów, drugim nadzianie kremem i poskładanie, a trzecim, w sumie chyba najprostszym i najprzyjemniejszym, to oblanie polewą. Rozkładając to wszystko na trzy dni, mogę
Kuchnia w czekoladzieweekendowego pobytu w Gdyni miałyśmy okazję spróbować śniadaniowych propozycji oferowanych przez tamtejsze lokale. Wybrałyśmy dwa z nich; o pierwszym czyli Głównej Osobowej pisałam tutaj . Niestety nasza wizyta w drugim miejscu, czyli w Chwili moment też nie należała do zbyt udanych. I zdecydowanie trwała o wiele za długo niż na tytułową chwilę moment przystało. Śniadanie(...)zaczynają się schody. Lokal jest prawie pełny, a na sali tylko jedna kelnerka. Za barem druga osoba, i to cała obsługa. Kartę dostajemy szybko, gorzej już jest z daniami. Na napoje czekamy długo, a jeszcze dłużej na nasze śniadania. Generalnie dania i napoje, które są wydawane stoją na barze i czekają na wydanie, oczywiście w międzyczasie stygnąc
Kulinarne przygody GatityWegetariańskie rollsy Wi-Taj przy Placu Konstytucji odwiedziliśmy po raz drugi, tym razem w większym gronie, co pozwoliło nam wypróbować całkiem sporą ilość dań. Za pierwszym razem byliśmy tutaj niedługo po otwarciu lokalu. Przyznam, że za pierwszym jedzenie nam smakowało, jednak zabrakło efektu wow, liczyliśmy na coś więcej i dlatego postanowiliśmy po dłuższym czasie wrócić i sprawdzić(...)jakie prosiliśmy, w zacisznym rogu ogródka, który zresztą jak na centrum Warszawy jest całkiem spory. Menu jest bardzo obszerne, a wiele nazw dań rzadko spotykanych, dlatego poprosiliśmy o radę przy wyborze przystawek, zup i dań głównych. Kelner okazał się bardzo miły i pomocny, to co nam doradził smakowało każdemu, więc idealnie trafił w nasze gusta Smażone
Taste and Cookkratce. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Z jednej porcji ciasta wyjdzie co najmniej 14 sztuk. Robiłam z dwóch arkuszy. Drugi podzieliłam wzdłuż na 6 pasków, następnie każdy – na ukos na 3. Co dało jeszcze 18 faworków. F rancuskie faworki, to ciasteczka nie wymagające żadnych zdolności - ani manualnych, ani kulinarnych. Wykorzystując gotowe ciasto można je przygotować błyskawicznie. Robiłam
mojewypiekiinietylkodzieci – ciasto jest banalnie łatwe do przygotowania, więc maluchy mogą uczestniczyć w każdym etapie. Ze sposobu drugiego korzystamy wtedy, gdy po całym dniu sprzątania klocków i ciumkania “gu gu, da da”, mamy dość dziecięcych klimatów. Wystarczy wtedy dać maluchom nową książeczkę i zanim zorientują się, że tak naprawdę jest
Słodki Pomysłzmiękła na grillu, należy ją posolić minimum 1 godzinę wcześniej (można to zrobić nawet kilka godzin przed grillowaniem). To danie zabieram na grilla w dwóch pojemnikach. W jednym mam osoloną cukinię, w drugim przyprawioną mozzarellę. Cukinię myjemy i kroimy na krążki o grubości około 0,8 cm - 1 cm. Cukinię wkładamy
Smak mojego domuDanie to jest doskonałe i na ciepło i na zimno. Jeśli będziemy jeść je na ciepło, będzie wspaniałym daniem obiadowym, a jeśli na zimno stanowić będzie znakomitą przekąskę. Jednak najlepsze jest drugiego dnia, gdy składniki przejdą smakiem. Przygotujcie więc : Czytaj więcej
Tylko pysznieCiasto murzynek Po upieczeniu i odtudzeniu ciasta przekrawamy go na dwie części. Na dolną część kładziemy plasterki bananów, na to galaretkę (ja dałam truskawkową). Gdy galaretka stężeje rozprowadzamy na całą powierzchnię bitą śmietanę. Wszystko przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto udekorować można lukrem bądź resztką bitej śmietany posypanej kawą. Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw
My World by Dagmara Rekbiurze. Nasz żołądek się nie buntuje, mówi nam: "no dobra, daj, co masz". Godzi się na takie szybkie kęsy pierwszego dania w ciągu dnia, z dwóch powodów. Po pierwsze, bo musi, a po drugie, bo bardzo często rano nie mamy ochoty jeść. Po ciężkim tygodniu pracy przychodzi jednak weekend, a wtedy możemy zaszaleć z porannym stołem . Śniadanie
Moja Mama GotujeNawiązując do drugiej grupy produktów spożywczych. Mleko jako baza sosu beszamelowego :) Klasyczny jak tylko się dało. Idealny do lasagne, zapiekanki, bądź cannelloni, który już w kolejnym poście :) Składniki: 1,5 łyżki masła 2,5 łyżki mąki pszennej 500 ml ciepłego mleka 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie: 1. W garnuszku roztopić masło. 2. Dodać mąkę
FITBUuKdziecko robi się coraz większe i podparcie dla głowy staje się wręcz konieczne, szczególnie przy leżeniu na boku. Sami też właśnie przed drugimi urodzinami kładliśmy już Zuzię na poduszce tak jak trzeba, ale dopiero teraz daliśmy jej nieco grubszą poduszkę, bardziej odpowiednią niż poprzednia. Pamiętajmy więc, by ta poduszka dla dziecka nie była od razu wielka i bardzo
Anioszek w kuchni