pierwszą warstwę: serki homogenizowane 300 g waniliowe śmietana 30% 600 ml jagody 3 szklanki ksylitol 4 łyżki żelatyna ( dałam jedno opakowanie na 2.5 litra wody miało 50 gr) Herbatniki Regionalne owsiane z żurawiną 62 g 3 opakowania Składniki na drugą warstwę: śmietana 30% 400 ml czekolada białą 100 g żelatyna 3 łyżeczki Krok 1 Żelatynę wsypałam do szklanki(...)zalałam wodą,tyle by zakryło żelatynę i dało się wymieszać.Rozpuściłam ją w mikrofali. Krok 2 Formę okrągłą dużą wyłożyłam folią spożywczą dno i boki.Na dno wyłożyłam herbatniki z żurawiną. Krok 3 Jagody wsypałam do blendera kielichowego, dodałam do nich serek waniliowy i zmiksowałam.Wlałam 200 ml śmietanki i znowu zmiksowałam.Do michy wlałam 400 ml śmietanki i zmiksowałam
Różowa kuchniaSałatka ziemniaczana z bobem. Kolorowa i sycąca. Sałatka jest doskonała jako samodzielne danie lub dodatek do mięsnego obiadu. Nadaje się też do zabrania do pracy na drugie śniadanie, gdyż ta sałatka może być przechowywana w hermetycznych pojemnikach, bez strat jakościowych i smakowych, wytrzymuje kilkugodzinne przechowywanie. Sałatki z ziemniakami: Tradycyjna jarzynowa Sałatka jarzynowa z szynką(...)łyżka siekanego koperku. Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uważamy aby nie był za miękki), do tej sałatki wyłuskałam go z łupinek, ale często w innych daniach tego nie robię. Ugotowane młode ziemniaki kroimy w dość grubą kostkę i mieszamy z 1 łyżeczką oliwy i koperku. Dodajemy zielony bób. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a ser mozzarella
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępączków ledwo dała radę… Ciasto wyszło ponad wyznaczone granice i zamiast pączków wyszły jakieś statki ufo… Ale na szczęście udało się je uratować. Keto pączki drożdżowe Keto pączki drożdżowe – pieczone czy smażone? Oto jest pytanie! Jeśli zdecydujecie się więc na wersję pieczoną, to radziłabym nie ładować ciasta po brzegi, tylko tak do 3/4 wysokości foremki. Druga sprawa(...)wsypywać dalej mieszając. Energicznie mieszać ciasto na ogniu aż zbije się w kulę. Zestawić z ognia, przełożyć do miski i dać mu odpocząć 5 -7 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zmiksować, dodać jajko oraz żółtka jedno po drugim oraz ekstrakt z wanilii i cream of tartar. Dodać zaczyn drożdżowy i delikatnie wmieszać go w ciasto. Ciasto przełożyć do formy
Modern Cave GirlPyszna i szybka sałatka na lekką kolację lub drugie śniadanie do pracy. Zamiast gotowych sosów możemy przygotować własny - minimalnie wydłuży to czas przygotowania. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 garści rukoli 1 duża papryka czerwona 8 pomidorków koktajlowych 2 torebki sosu francuskiego lub włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody Sposób przygotowania: Sałatę lodową płuczemy(...)Rukolę płuczemy pod bieżącą zimną wodą i dodajemy do warzyw. Do szklanki wsypujemy zawartość torebek, dolewamy oliwę i wodę, dokładnie mieszamy (przepis na opakowaniu podaje, aby na każdą torebkę dać po 3 łyżki, ja daję te proporcje na 2 torebki). Sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy
Kolorowy Przepisownikdotrwać do drugiego śniadania. A tam juz czeka pyszna drożdóweczka czy pączuś. Ile razy przeskoczyłeś, przeoczyłeś czy po prostu przespałeś śniadanie. Niejeden dałby się poćwiartować na kawałeczki, byle pospać 5 minut dłużej. Albo taką sprytną dietę odchudzającą sobie wykombinowałeś (bez śniadania). A szkoda. Bo dobre śniadanie to podstawa. Na dobry początek dnia. Nie na drugą nogę(...)wersji bezglutenowej: prosa lub komosy ryżowej 4. Rośliny oleiste. 2 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren: lnu, slonecznika, sezamu, dyni, migdałów, orzechów. 5. Owoce 150 -200 g owoców z danej pory roku, najlepiej z uprawy ekologicznej. I sok z połówki cytryny. Przygotowanie Biały serek i olej (najlepiej z pierwszego tłoczenia na zimno) dobrze wymieszać widelcem. Do uzyskania jednolitej emulsji. Dorzucić
MODA NA BIOkarpia w korzennym sosie (danie wytrawne) przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny " (link do strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ), którego głównym zadaniem jest stworzenie dania z wykorzystaniem Pierników z Kopernika i jego sfotografowanie. Pod tym hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków. Składniki na 6 porcji: 1 duży karp(...)oczkach) pierniki i dodać kilka plasterków sparzonej cytryny. Ewentualnie do sosu wlać 1/2 szklanki przegotowanej wody. Sos delikatnie wymieszać. Danie ponownie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem około 10 minut. Podawać na ciepło. Na drugi dzień, sos mocniej się zagęści. Podsmażanie warzyw
Ugotowaćmłodej cukinii (dałam koło 1 kg żółtej i zielonej) 3 łyżki brązowego cukru (ok. 50 g) 1 szklanka tłoczonego soku jabłkowego 0,5 szklanki wody 1 laska wanilii (dałam 2 łyżki domowego cukru waniliowego) 1 czubata łyżeczka cynamonu 2-3 goździki 1 cytryna 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ciasto 230 g mąki ( u mnie wyszło ok 320 g) ¼ szklanki brązowego cukru(...)ciasta do blaszki ok 20x20 cm Na to wykładamy masę cukiniową. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta. Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/szarlotka-cukinia-pysznym-kruchym-ciescie/ MieszamWGarnku Artykuł Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubardzo gorąco. Ja gotuję osobno rosół, najczęściej na porcji rosołowej, ale może być również na kurze, kurczaku, itp. W drugim garnku obgotowuję żołądki z warzywami, następnie prawie miękkie żołądki przekładam do rosołu, gotuję je jeszcze ok.20-30 minut i danie gotowe. Składniki: - 1-1,5kg żołądków z kurczaka - większa porcja rosołowa (lub kawałek kurczaka, kury(...)łodygę selera naciowego, mały kawałek pora, oraz z 2-3 łodygi natki pietruszki i gotuję jeszcze ok.30-60 minut, lub do miękkości. W trakcie gotowania żołądków nastawiam w drugim garnku porcję rosołową (można także wykorzystać rosół z poprzedniego dnia). Wymytą porcję rosołową, kurę lub kurczaka, zalewam zimną wodą i doprowadzam do wrzenia. Usuwam sitkiem szumowiny, następnie dodaję pokrojone
Smaczne Zdrowekubki dla taty. Oczywiście dwa Jeden od córeczki a drugi od synka. Ciekawe jak mój mąż będzie pił z nich na raz hihi Ale na pewno coś wymyśli – jeden kubek pewnie zostanie w domu, a drugi zabierze do pracy. W końcu warto się pochwalić tak wyjątkowym kubeczkiem danym od dzieci. Zresztą spójrzcie sami, jakie te kubki są fantastyczne. Kubki
Słodkie okruszkibakalii (ja użyłam żurawinę, rodzynki i orzechy laskowe firmy Helio) polewa czekoladowa Helio Wykonanie: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy w drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy płynny miód, gorącą kawę ( dałam ciepłą choć autorka piesze żeby dodać gorącą , nie chciałam ryzykować ) oraz olej, miksujemy do połączenia się składników do płynnej masy dodajemy przesianą
Słodkie zapomnieniedodajemy cukier, potem olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy 14 żółtek, do drugiej kakao, do trzeciej kokos, a do czwartej kisiel czerwony (na kolor dałam odrobinkę barwnika czerwonego ). Brytwankę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód rozsmarowujemy ciasto z żółtkami, na ciasto żółte kupkami dajemy
Kuchnia u Bietkipół (wówczas część ziaren wyleci ze środka). Następnie wyginamy skórkę granatu tak, aby ziarenka samoczynnie się odklejały i powoli od jednej strony do drugiej oddzielamy ziarna od skóry. Pukanie w skórę w moim przypadku nie dało rezultatu i ziarna nie odchodziły same od skóry, być może Wam się uda. :) Ziarna granatu doskonale smakują same (np. w postaci soku
MintTastekuchni nigdy nie ma nudy, poszukuję i próbuję różnych smaków. Łącze też różne kuchnie. Te ulubione to tajska, chińska i kompletnie drugi biegun kuchnia francuska czy śródziemnomorska. I takie też jest moje dzisiejsze danie. Idealnie gładki, jedwabisty, co możecie zobaczyć na fotografii, krem kokosowy z kalafiora. Krem ma niesamowity smak, który ciężko mi opisać, ale spróbuje
SMYKWKUCHNICześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na drugi przepis, który bierze udział w konkursie Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex . Jeśli jeszcze nie widzieliście poprzedniego, w którym
Bez Cebulikawałek żółtego sera, cebula też się zawsze w naszym domu znajdzie i jeszcze tylko przyprawa curry, którą bardzo lubimy. Wszystko razem dało siedem zgrabnych cebulaczków, które częściowo zjedliśmy na kolację, a pozostałe na drugie śniadanie następnego dnia. Czasem pod wpływem chwili i z resztek, które są w lodówce może nam wyjść coś naprawdę smacznego ;) Składniki
Simply Food