drugie danie - 14640 przepisów (strona:190/976)

Chleb orkiszowy na zakwasie II 113

prostu myślałem, że do szkła nie przywrze. Źle myślałem :( Chleb wyrósł cudownie, był tak fajnie okrągły jak te ze sklepu, naprawdę byłem zachwycony. Ale w żaden sposób nie dało się go z naczynia wyjąć. Przykleił się jakby go ktoś klejem nasmarował. Musiałem po kawałku nożem wycinać. I tak kawałek po kawałku do śmietnika :( I tutaj mała uwaga do samego naczynia(...)pewno wyjdą takie jak trzeba. Aaaa, no i napisać muszę, żeby każdy wiedział kto w takim naczyniu będzie chciał robić chleb: za drugim podejściem obficie całe naczynie nasmarowałem olejem i dokładnie wysypałem mąką. Chleb dał się po upieczeniu wyjąć bez najmniejszych problemów. Dodam, że mąka orkiszowa prosto z ekologicznego sklepu natusfera.pl . Używałem jej już wcześniej, w porządku jest

Marder&Marder Manufacture
Papryka faszerowana z kurczakiem 111

którą mamy obecnie sezon, jest bardzo bogata w witaminę C, która przydaje się w diecie, gdy szaleją przeziębienia i grypa. Danie dietetyczne i śmiało można jeść je na diecie. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy papryka przejdzie wszystkimi smakami i zmięknie - palce lizać! :) Faszerowana papryka: 5-6 różnokolorowych papryk (u mnie żółta i czerwona(...)każdą paprykę z ziaren i błonek. By stabilniej stały w naczyniu żaroodpornym można także podciąć spód, by papryki nie chybotały. Dodatkowo zapewni to także kontakt z bulionem, dzięki czemu danie zyska na aromacie. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki kroimy w plasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy

Cooking Monster
Gulasz z dzika z borowikami 121

zastanówcie się czy nie preferujecie czasem świeżo przemielonego pieprzu :) W gazetach jak się domyślacie możecie spotkać to pierwsze zdjęcie. Drugie jest robione przy sztucznym świetle, więc też odrobinę przekłamuje kolory. Jedno jest pewne danie jest ciekawe i smaczne, oryginalne, bardzo aromatyczne. Mięso delikatne, rozpływa się w ustach. Charakterystyczny smak dziczyzny przełamany słodką nutą. Zdecydowanie

Karola gotuje
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 215

również picie zielonej kawy), - produktu z których przygotowywać będziemy posiłki powinny mieć małą zawartość tłuszczów oraz cukrów. Śniadanie i drugie śniadanie Opcji jest tu wiele, więc zaleca się kreatywność, ale dla zobrazowania metody warto podać przykładowe dania, które powinny odtąd znaleźć się w diecie osoby ćwiczącej: ŚNIADANIE owsianka z bananem i żurawiną, omlet z owocami, kanapki żytnie(...)twarożkiem i warzywami, jajka na twardo, suszone pomidory, zielone warzywa DRUGIE ŚNIADANIE twarożek z ziołami i ogórkiem, kanapka z warzywami, jogurt naturalny z miodem i owocami, koktajl owocowy, musli, owoce). Posiłki te powinny być zróżnicowane by zapewnić nie tylko dobrą koncentrację i energię na cały dzień, ale również by dostarczyć organizmowi większość substancji odżywczych i witamin odpowiedzialnych

upichcona
Chorwackie smaki - czyli podróż do Dalmacji cz. 2 250

więc przechodzimy do drugiej i ostatniej części Chorwackich smaków :) W tej części pokażę wam co jedliśmy na co dzień w ramach obiadokolacji. Sznycel z ryżem w słodkim sosie owocowym z ananasem, winogronem i morelą. Mi osobiście to danie nie smakowało, ale inni się zajadali :) Tradycyjna lazania. Grillowana rybka z surówka z gotowanej marchewki, groszku

Kolejny blog o gotowaniu
Rafaello z białą czekoladą + film 230

biszkoptu dokładnie rozprowadzamy masę a na niej drugą połowę ubitej śmietany, wierzch ciasta posypujemy drugą połową wiórków kokosowych. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej smakuje drugiego dnia.   Artykuł Rafaello z białą czekoladą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Proste danie wegetariańskie: kasza quiona, soczewica i warzywa. 110

Tweet Ostatnio na moim drugim blogu zastanawiałam się jak jeść zdrowo i nie rujnować się . W komentarzach wiele osób zgodziło się ze mną, że można. Można odżywiać się smacznie i zdrowo, korzystając z podstawowych produktów, gotując samemu i regularnie polując na smaczne i ekonomiczne przepisy. Dlatego chciałabym w ramach tego polowania na przepisy polecić coś bardzo prostego(...)jednocześnie smacznego, pożywnego i zdrowego (bez glutenu i bez mięsa). Sałatka – danie wegetariańskie z kaszy quinoa, soczewicy plus warzywa (seler, marchewka, cebulka). Potrzebne nam będzie: 300 g soczewicy, 5 marchewek pokrojonych w plasterki, 200 g kaszy quinoa, 2 łodyżki selera, pokrojone w plasterki, 2 poszatkowane cebulki, zioła prowansalskie, 2 łyżki oliwy z oliwek, 10 czarnych

MODA NA BIO
Degustacja w BelEtage 222

przystawkę. Rolada dobrze doprawiona, sałatka lekka i orzeźwiająca. Ale to tylko bardziej rozbudziło mój apetyt.  Druga przystawka – szparagi z zasmażką z orzechów laskowych i nerkowca na oleju kokosowym. Dobrze skomponowane danie – szparagi ugotowane idealnie, a zasmażka z orzechów była chrupiąca, lekko słona, świetnie dopełniła smak szparagów. Przyszła pora na zupę. A tu zaskoczenie – podano

Obiad gotowy
Kartacze czyli inaczej cepliny 244

się je cepeliny, nie wiem czy jest jakaś różnica - ja przynajmniej o niej nic nie wiem). Jedno z moich ulubionych dań. Takie pyzy ale większe, o innym kształcie.. i ogólnie inne :) Jedno i drugie pyszne, ale kartacze dużo bardziej. Co potrzebujemy : około 20 ziemniaków (raczej średnich lub większych, niż mniejszych) pół kilo mięsa mielonego wieprzowego(...)pieprz majeranek boczek i cebulka podsmażona do okrasy (wg uznania) Jak robimy : 5 ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i maksymalnie rozdrabniamy (praska lub maszynką. choć ręcznie też się da) surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce - na najmniejszych oczekach. dokładnie - każde niedociągnięcie będzie widoczne na kartaczach :) starte ziemniaki odciskamy aby pozbyć się wody. ale wody nie wylewamy. zbieramy

Snejkusiowe Przepisy
Birmańskie tofu z ciecierzycy – na dwa sposoby 173

Wodę po moczeniu mąki gotujemy z przyprawami na średnim ogniu do czasu, aż odparuje przynajmniej 1/3 płynu a to co mamy w garnku zacznie gęstnieć i bulgotać. Mieszamy w drugim garnku dokładnie mąkę po moczeniu i stale mieszając gotujący się płyn, wlewamy zawiesinę mąki do garnka. Mieszamy i uważamy żeby nie przypalić, bo szybko zaczyna gęstnieć – gotujemy wszystko(...)masa będzie bardzo gęsta. Przelewamy do formy wyłożonej bawełnianą ściereczką i postępujemy jak powyżej.   Taki sposób przygotowania da Wam lekko bardziej gorzkawe tofu niż pierwszy. To tofu powinno też być bardziej zwarte i zbite. - I jedno i drugie tofu nadaje się do panierowania, głębokiego smażenia, jedzenia na surowo w zupach, sałatkach czy spring rollsach.   – Ściereczka

Karo in the Kitchen
Karkówka duszona w sosie grzybowym 197

Już chyba zapomniałam smak grzybów bo już drugi sezon u nas bez grzybów. Ale podkradłam cztery suszone grzybki ze skromnego zapasiku, który trzymam na święta do uszek i pierogów. Cztery małe grzybki nadały sosikowi wspaniały aromat. składniki: 700 g karkówki 2,5 szklanki gorącej wody 1 cebula 4-5 suszonych grzybków (ja dałam 4 duże kapelusze podgrzybka) 3 listki laurowe

Monia miesza i gotuje
Batony z płatków kukurydzianych i orzechów + film 181

Batony z płatków kukurydzianych i orzechów to znakomita propozycja w sam raz na drugie śniadanie lub małe co nieco do kawy. Proste w wykonaniu

Smakowite Dania
Kopytka ze szpinakiem 181

Dzisiejsze danie jest autorstwa naszej mamy. Są to wspaniałe zielone kopytka. Ten cudowny kolor daje im dodatek szpinaku, który oprócz wspaniałej barwy nadaje kopytkom również unikalny smak. Jest to doskonała propozycja na wigilijny stół, choć równie dobrze nadają się na obiad w każdy inny dzień. Polecamy!Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 6Składniki(...)kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Czekamy, aż wypłyną. Wówczas odliczamy 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Po chwili przekładamy na drugi suchy talerz. Podajemy z dodatkiem podsmażonej cebulki lub jako dodatek do dań rybnych i mięsnych.Smacznego

Kolizje Smaków
PROSTE WARZYWNE CURRY - finezja smaku! ACH! 349

Kochani! Dziś proste warzywne curry - ulubione danie (o dziwo!) mojego mięsożernego M. Danie jest pikantne, sycące, i meeega zdrowe;-) Jednego dnia serwuję je samo, drugiego dnia z ryżem, trzeciego z kaszą, a czwartego...a czwartego jestem wdzięczna, że już się skończyło;-) Pomimo, że bardzo je lubię, pomimo iż jest pyszne - czas(...)Zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy kostkę BIO oraz soczewicę i gotujemy 20 min. na małym ogniu sporadycznie mieszając. 3. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy mrożony groszek i cieciorkę. Danie powinno być gęste, ale jeżeli jest takowe nazbyt to dodajmy więcej wody i będzie GITES;-) 4. Na koniec kosztujemy i doprawiamy solą i pieprzem i VOILA

Restauracyjka Literacka
nagusy 153

Kiedyś tam pokazywałam Wam danie o śmiesznej nazwie "Golas" . Kiedy w jednej z gazetek "Przyślij przepis" trafiłam na "nagusy" nie mogłam nie skojarzyć:D Zrobiłam je jeszcze tego samego dnia! Nagusy to owalne kluseczki, na które ciasto przygotowuje się z ziemniaków surowych(...)gotowanych. Podaje się je z omastą w postaci skwarków i cebuli, można także polać śmietaną i/lub na wierzch pokruszyć twarogu. Ponieważ ta druga opcja niekoniecznie trafia w mój gust, do kluseczek usmażyłam nieco boczku z cebulką. Danie treściwe, bardzo pożywne, sycące. Polecam podać z dodatkiem ulubionej sałatki. składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 kg surowych

6niebo