drugie danie - 14640 przepisów (strona:192/976)

Kluski z mięsem 185

Kiedy zostaje mięsko z rosołu na drugi dzień zawsze pojawiają się pytania: upiec i zjeść, przerobić na krokiety lub pierożki z mięsem, albo zrobić kluski nadziane

Gotowanie...to proste !
Zakwaszenie organizmu – jak z nim walczyć? 150

Zycie jest zbyt krótkie by marnować je na diety, ale zbyt cenne by marnować je złym jedzeniem. Jakiś czas temu na moim drugim blogu Vademecum Blogera rozpisałam się na temat zakwaszenia organizmu i tego, że to jedna z największych (choć nieuświadomionych) bolączek naszych czasów. Bo mało kto zdjaje sobie sprawę, że może być przyczyną wielu przewlekłych chorób(...)owoców cytrusowych, niedojrzałych owoców, szczawiu, rabarbaru, baklażanów, rzerzuchy, szpinaku, kapusty kiszonej, kiszonek, pomidorów (zwłaszcza gotowanych), jogurtu, sfermentowanego mleka, octu, ogorków kiszonych. A z drugiej strony wskazane było by spożywanie codziennie dużej ilosci różnorodnych warzyw ( z danego sezonu) i innych produktów alkalizujacych:  takich jak banan, ziemniaki, marchewka, koper, seler, adwokat, kasztan, orzech brazylijski, migdały, algi, kiełki. Korzystne  byłoby

MODA NA BIO
Placek do barszczu 16057

pieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić.  4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec ok 15 minut. Wyciągnąć,rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec w temp 180St C przez ok 1h.  Ps. Placek najlepiej smakuje na drugi dzień, lekko odgrzany

Kuchnia w czekoladzie
Biały chłodnik z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem 195

ziemniaki, zagotujcie wodę z solą i ugotujcie je do miękkości. Odcedźcie i zostawcie pod przykryciem, dłużej zachowają ciepło. Jeśli szykujecie to danie na dwa dni, dla dwóch osób, wystarczy Wam 10-12 ziemniaków. Drugiego dnia ugotujcie świeże, będzie smaczniej. W tym czasie misce lub garnku wciśnijcie mały obrany ząbek czosnku, dodajcie łyżeczkę chrzanu. Pokrójcie szczypior

Karo in the Kitchen
Drożdżówka z truskawkami i jagodami. 138

Pewnie znacie moją miłość do wypieków drożdżowych? W sobotę znów dałam upust swojej miłości i przygotowałam cudownie mięciutką i puszystą drożdżówkę. Tym razem z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i jagodami ukrytymi pod chrupiącą kruszonką. Podałam je na drugie śniadanie urządzone w sobotnie przedpołudnie w ogrodzie, idealnie komponowało się z kubkiem zimnego mleka i zniknęło błyskawicznie. Na podwieczorek

Rozpustne gotowanie
Mini tary migdałowo-pomarańczowe z gruszkami 130

pomarańczową nutą owoców i tym sposobem wyszły fantastyczne tarty, które co tu mówić zniknęły w mgnieniu oka. Zrobiłam dwie wersje. W pierwszej dałam całe połówki gruszek i polałam po upieczeniu roztopioną deserową czekoladą, w drugiej gruszki pokroiłam w dużą kostkę i posypałam płatkami migdałowymi. Dodatkowo delikatnie oprószyłam cukrem pudrem. „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 161

pomidorowy. Razem dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze kilka minut pod przykryciem. Kardamon w tym daniu jest wyczuwalny dość dobrze. Degustator stwierdził, że posiada ono swojego rodzaju "drugie dno smakowe", a ja jestem podobnego zdania. Najlepiej smakuje oczywiście z ryżem, jednak dla fanów tradycyjnego jedzenia również powinien posmakować podany

Kuchenna Kontrrewolucya
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 154

Zdjęcie ze strony Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły przerywnik między jednym a drugim rodzajem gulaszu z ryżem, na widok którego zaczynam już ryczeć niczym wściekły Wielbłąd.  Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z tuńczykiem 266

dbających o linię, wspaniała do pracy, na drugie śniadanie, na kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej i zabierać w pojemniczku do pracy! Składniki: Pół kapusty pekińskiej,  4 pomidory,  4 ogórki kiszone,  1 papryka czerwona,  4 jajka gotowane na twardo,  1 puszka tuńczyka

kgwjanczewo
Babka mateczki 159

może być z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej a druga z dodatkiem kakao. Ja ponieważ jestem teraz na przymusowej diecie wybrałam tą drugą wersję bez bakalii. Składniki : 5 małych jajek lub 4 duże ( ja dałam 5) 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 286

też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało,  a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu, poszłam na łatwiznę i posypałam

Słodko-Słony Świat Ilony
Por duszony w mleku kokosowym 179

zimowych warzyw.Nie tylko smaczny,zdrowy (jak zdrowy przeczytaj:tutaj) to bez specjalnego nakladu pracy mozesz przygotowac z niego pyszny i szybki dodatek do drugiego dania.Swietny do mies, ryb ,jak rowniez do wszystkich kaszowo-kotlecikowych dan wegeterianskich.Tym razem naprawde light,bo w towarzystwie mleka kokosowego.Jesli drazni Cie intensywny smak i aromat pora (siarka !) musisz wiedziec ,ze po obrobce termicznej bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi 162

polworonami, od razu włóż ją do piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta. Najwyżej upieczesz je w drugiej turze albo na drugiej blasze. Polworony piecz około 15-17 minut. Wyjmij z pieca i daj im całkowicie ostygnąć, ale pozostaw na blasze, gdyż ciepłe są bardzo delikatne i mogą się rozpaść. Po całkowitym ostygnięciu posyp je cukrem pudrem

Grahamka, weka i kajzerka
Makaron z tuńczykiem i warzywami 358

Miałam mały problem - do jakiej kategorii zaliczyć to danie?? Jest dość sycące więc śmiało można je podać na obiad. Z drugiej strony wyglądem przypomina nieco sałatkę, którą można zaserwować jako przystawkę czy kolację. Tak czy inaczej jest to pyszne połączenie makaronu, tuńczyka i sporej ilości kolorowych warzyw... Składniki: 250g makaronu świderki, 2 jajka, puszka tuńczyka

Z miłości do słodkości
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i groszkiem. 203

wytrzymają :) ), kiedy następnego dnia nie mam czasu albo nie mogę niczego ugotować. Jutro sobota, więc matka wybywa z domu. Zapiekanka na drugi dzień jest jeszcze lepsza, dobrze sie kroi i przejdzie wszystkimi składnikami. Danie to jest oczywiście bardzo proste ! :) Wykonujcie wszystkie czynności razem ze mną; Zaczynamy od pokrojenia bakłażana i podsmażenia go na suchej patelni

Olikowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania