drugie danie - 14640 przepisów (strona:201/976)

Gratin-ziemniaki po francusku 178

obce,niż wiedza o np. zasadach dynamiki Newtona. Byłam zachwycona kremowym smakiem i bez wyrzutów sumienia sięgnęłam po drugą porcję. Następnie ten przepis przeleżał w szufladzie lata świetlne -ponownie odkryłam go niedawno. Dobrze smakuje,jako samodzielne danie ale osobiście polecam jako dodatek, np. do mięsa. SKŁADNIKI: 600-700 g. ziemniaków (waga po obraniu) 2 małe

Kopystką po garach
Smaki Islandii - Hákarl 133

jest jadalna, ale również jest to danie o najbardziej odpychającym i trudnym do wytrzymaniu zapachu. Gdy jadłam ten regionalny smakołyk po raz pierwszy, cały smak przesłonił mi jego zapach. Nie byłam w stanie określić jaki to smak, jedynie mogłam stwierdzić, że smakuje o wiele lepiej niż pachnie.Za drugim razem postanowiłam najpierw zatkać(...)już od dawna szefowie kuchni i podróżnicy odwiedzają Islandię by spróbować hákarl. Angielski szef kuchni Anthony Bourdain , który podróżował po całym świecie próbując lokalnej kuchni opisał to regionalne danie jako najbardziej obrzydliwą i okropną rzecz jaką kiedykolwiek jadł. Szef Kuchni Gordon Ramsay wyzwał James`a May do spróbowania trzech dziwnych dań: whisky z wężem

Mama Gotuje
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 173

jest owocem) mogą mi zasmakować.  Myślę, że najlepiej do tej sałatki nadają się brzoskwinie lekko twarde i jędrne , nie bardzo słodkie. Aby pełniej skomponowały się z pozostałymi składnikami dania, najlepiej obrać je ze skórki i pokroić w nieduże kawałki. Brzoskwinie zaskakująco dobrze komponują się z aromatem bazylii i pieprzu, które przełamują ich owocowy smak. Spróbujcie koniecznie, to jest(...)tego używam szczypiec, które są bardzo wygodnym narzędziem przy smażeniu. Gdy kurczak się ładnie zrumieni, przewróć go na drugą stronę, znów dociśnij do patelni i smaż jeszcze ok. 3 min. Następnie zdejmij mięso z patelni i przełóż na talerz. Daj mu odpocząć przez 5 min., a następnie pokrój na paski.  Propozycja podania 1: Rozłóż sałatkę pomiędzy 4 talerze

Chilli Czosnek i Oliwa
ILE POTRZEBUJESZ KCAL? 162

średnio 1300-1350 kcal jako PPM :) Całkowita przemiana materii (CPM) - całkowita ilość energii jaką potrzebujemy do wykonywania wszelkich czynności danego dnia Może się różnić każdego dnia w zależności od naszej aktywności. Jeśli jednego dnia siedzimy w pracy, a drugiego jedziemy na wycieczkę rowerową to CPM może się różnić nawet o kilkaset kalorii :) CPM będziemy obliczać w oparciu

Vroblewska-fitlife
Recenzja patelni Woll Szafir 123

czasu służy mi do przyrządzania pysznych dań serwowanych na blogu. Jeśli jest ktoś z pośród was kto planuje zamienić swoją dotychczasową patelnie albo dokupić drugą do swojego kuchennego asortymentu to zapraszam do recenzji patelni firmy Woll Patelnia to podstawowy sprzęt, który zapewne jest w każdej kuchni, nie wyobrażam(...)Patelnia ma bardzo grube dno dzięki temu bardzo długo utrzymuje temperaturę idealna do przetrzymywania dań na niej przygotowanych. Dodatkowo pokrywka z hartowanego szkła idealnie przylega do patelni nie puszczając pary po bokach :), idealna do duszenia dań w nie dużej temperaturze. Smażone na niej potrawy są idealnie dosmażone

Marta Gotuje
Spaghetti z klopsikami wołowymi 194

Różne odmiany „spaghetti z klopsikami” to skądinąd popularne tu czy ówdzie na świecie danie. Dosyć proste do przygotowania nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i przypada do gustu większości tych miłośników makaronów, którzy nie są wegetarianami. Poniżej nasza propozycja tej potrawy. Z racji sposobu przyrządzenia i składników niektórych zapewne znowu najdą skojarzenia z sosem bolońskim, choć(...)pozór stanowią tylko końcowe przybranie. Jeden i drugi składnik ma bowiem zasadniczy wpływ zarówno nie tylko na wygląd, ale i na smak dania. Spaghetti z klopsikami wołowymi 2016-01-14 14:19:19 Popularne spaghetti z klopsikami wołowymi – delikatnymi i ziołowymi, duszonymi w sosie pomidorowym. Efektowne i proste danie smakujące niemal każdemu. Zapisz przepis Drukuj

Kulinarna Pokusa
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 253

trzy ruchome stawy, prawda? Naturalna żelatyna sprawi, że bulion będzie zawiesisty. Nie da Wam tego smaku żaden kurzęcy korpus, tłuste udka czy chude piersi. Tylko i wyłącznie skrzydełka.   Drugi komponent może wydać się dość dziwny – używamy bowiem mleka w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą(...)zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’ Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowymi ręcznikami i zasypujemy mlekiem w proszku, najwygodniej przez sitko – zasypiemy je równomiernie. Wkładamy je do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym

Karo in the Kitchen
Ptysie + film 177

ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem. Upieczone i wystudzone ptysie przekrawamy na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną przykrywamy drugą częścią ciastka i oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Ptysie + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Piernik staropolski z marmoladą z owoców leśnych 129

Ciasto rozwałkowałam na grubość około 0,5 cm i wycięłam z niego 4 blaty o wymiarach. Blaty należy ułożyć jeden obok drugiego na blaszce i piec w piekarniku w temp. 170 st. przez 20 minut. Następnie koniecznie dajmy im trochę odpocząć i przestygnąć.  Schłodzone blaty piernikowe  przekładamy dość grubą warstwą marmolady. Dobrze jest dociążyć piernik z wierzchu(...)zrobić przepyszne minipierniczki! Ciasto wałkujemy również do grubości około 0,5 cm i wykrawamy małe kwadraty. Na środku każdego z nich umieszczamy odrobinę marmolady z owoców leśnych i nakładamy drugi kwadracik, dociskając brzegi, tak, aby marmolada nie wypływała na zewnątrz. Następnie wyciskamy za pomocą foremki kształt - ja zrobiłam kółeczka. W ten sposób powstają przepyszne, miękkie i wilgotne pierniczki z niespodzianką

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Puszyste pączki z marmoladą 89

sposób wykonania. Co dla mnie ważne, nie ma tutaj 10 żółtek, bo to trochę przegięcie. W cieście jest olej, dzięki czemu pączki nie czerstwieją i są smaczne nawet drugiego dnia. No i w tym roku mimo, że zarzekałam się, chciałam smażyć pączki z termometrem. Niestety okazało się, że ten w moim posiadaniu ma skalę do 120 stopni, a tutaj temperatura(...)okresie karnawału. Prawdę mówiąc, to tylko z powodu ich kaloryczności. Nie są one zbyt skomplikowane w przygotowaniu. Jeśli wahacie się, czy dacie sobie radę w ich przygotowaniu, to zupełnie niepotrzebnie. Te pączki naprawdę dobrze smakują, nawet drugiego dnia. Zdecydowanie inna liga, niż pączki marketowe. U mnie w domu nie robiło się pączków. Pamiętam jak odwiedziłam kiedyś z siostrą w czasie

Mieszam w Garnku
Ciasto "Milka" 211

polewę: 140 g mlecznej czekolady; 3 łyżki mleka; 2,5 łyżki cukru; 100 g margaryny (dałam masło); Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Jeden biszkopt posmarować połową kremu, kilka minut schłodzić w lodówce, polać połową polewy, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą kremu, lekko schłodzić i polać resztą polewy

In my kitchen
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 142

W biegu pomiędzy jednym urzędem, a drugim i przy kawie po powrocie do domu zastanawiałem się cały czas, co ja mam dziś na obiad

BaRepas
Klopsiki z makaronem porem i pomidorami 249

 Z okazji Światowego Dnia Makaronu zapraszam na drugą wersję klopsików z makaronem z dodatkiem warzyw i w śmietanowym sosie. Pierwszą wersję znajdziecie tutaj klik

Ala piecze i gotuje
Foccacia z rozmarynem i solą himalajską 120

końcu odwiedzić moją wymarzoną Bolonię i Mediolan. Niestety, na razie na to się nie zapowiada, ale może w drugiej połowie roku Na razie włoski klimat przywołuję sobie jedzeniem. Foccacia z rozmarynem i solą himalajską to danie wyjątkowo szybkie i smaczne. Doskonale sprawdza się jako szybka przekąska, czy też dodatek do kolacji lub śniadania. Jeśli

365 dni dookoła kuchni
BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska 219

Arriero –> stary , albo też od czynności wykonywanej przez arrieros, którzy przewozili jedzenie z jednego regionu do drugiego na mułach i prawdopodobnie stworzyli taką potrawę, dodając do niej warzywa, które znajdowali po drodze. Bacalao al ajo arriero jest daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad. Polecam! Ciekawostka! Możemy podawać je albo w miseczkach , albo też

Ostra na Słodko