jesień... W sobotę przekonałam się o tym najlepiej jak się da - po niebie przesuwały się klucze dzikich kaczek jeden za drugim... widywałam to nie raz, ale takiej ilości odlatującego ptactwa jednorazowo to jeszcze nie... no i ta pogoda - coraz zimniejsza, bardziej mokra... aż się prosi żeby w domu pachniało śliwkami, cynamonem i w ogóle... Dlatego przygotowałam
Czary - gary w kuchnipyszną i zdrową sałatkę z cieciorką i awokado. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, możemy ją podać jako samodzielne danie na przykład na kolację lub zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 1 puszka 400 g kukurydzy 1 puszka 400 g cieciorki
Uwaga Babcia Gotujeczasem mam ochotę na typowo polski zestaw obiadowy : ziemniaki z koperkiem, surówką i kotletami :) Wczoraj zjadłam właśnie taki obiad. Na pierwsze danie zupa z kalarepy (z tego przepisu - klik ) a na drugie kotlety. Czytaj więcej
Kasia Sarnaoraz cukinii. Postanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka. SKŁADNIKI ulubiony makaron, np. kokardki, 5 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1 pierś z kurczaka, jogurt typu
słodki bratekwielu paniom wydaje? :) No a do piwa świetne są te kapuściane muffiny! Myślę, że tak samo jak batatowe Marzeny. Jedne i drugie sprawdzą się też jako piknikowa przekąska, a także jako danie lunchboxowe (słownik twierdzi, że nie ma takiego słowa - really?). Albo, zamiast lunch box, powiedzmy bento - będzie jeszcze bardziej światowo
zadanie-gotowanieSmak i zapach jest o wiele subtelniejszy od jej prażonego odpowiednika. Trochę improwizowałam przy wyborze składników do tej zapiekanki. Chciałam, aby danie było wegańskie i miało zdecydowany, pikantny smak. Jedno i drugie udało mi się osiągnąć. Mój mąż nawet nadał mu nazwę "wejście smoka", ale ja nie uważam abym przesadziła z ilością chili
zadanie-gotowaniesię nie chce zrobić zdjęcia ;-). Obiecuję poprawę i już mam dla Was kilka nowych przepisów. Oczywiście raczej nie będę robić zdjęć jajka sadzonego, jajecznicy czy zwykłej kanapki, ale tych dań bardziej nazwijmy to "skomplikowanych" ;-). Dzisiaj na dobre rozpoczęcie nowego roku prezentuję owsiankę. Nie wiem czy Wam kiedyś wspominałam, ale owsianek szczerze mówiąc nie lubię, jakoś nigdy(...)Oprócz płatków owsianych wzbogacona o bulgur, nasiona chia czy kaszę gryczaną. Bardzo sycąca co potwierdzam i ja i Mateusz - oboje nie daliśmy rady wciągnąć całej porcji, ale to nie szkodzi, bo drugą część zawsze można wykorzystać na drugie śniadanie. Przepis zaczerpnęłam z bloga The healthy foodie i nieco zmodyfikowałam. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćwrzuciłam je do garnka z wodą i tak sobie leżały przez dobę, a na następny dzień ugotowałam. Wyszło tego dużo i zrobiłam dwa dania: potrawkę z soi prezentowaną w tym poście a z drugiej części pasztet sojowy. Wszystko wyszło pysznie :) Potrawka z soi (wegetariańska) Składniki: 100 gram soi (ugotowanej wg przepisu na opakowaniu) 3 marchewki kawałek selera korzeniowego
Pyza i Surówkawielkanocy, dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie podawania zup, a już w ogóle zupy typu krem. Moje „miski” testowałam z dwukrotną dokładką i dały radę, czyli nie przesiąkły, ale za po po tej drugiej porcji zupy wyśmienicie rozpływały się w ustach będąc nasączone aromatem zupy. Składniki na 3-4 miseczki: 500 g mąki ( wymieszałam 300 g mąki pszennej
greenscarfRukolę 5. Dodaję Szpinak 6. Dodaję sałatę lodową. 7. Dodaję Kurczaka. 8. Całość polewam sosem. Ja dałam słodko kwaśny. ZAWIJANIE TORTILLI 1. 2. 3 . 4. Z drugiej strony również składamy tak samo
Gotowanie PatkiPołączenie słodkich marchewek, cukinii i szpinaku - całość zapieczona w masie twarogowo-jajecznej. Raj dla podniebienia :) Warzywne babeczki przypadną do gustu fanom szybkich dań śniadaniowych jak i wegetarianom. Babeczki sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie do pracy. Łatwo je spakować i świetnie smakują podane na zimno. Przepis dodaje do akcji kulinarnej "Twój zdrowy lunchbox z Marwit". Składniki
Ugotowaćodcinamy tuż poniżej otworu gębowego. 5. Myjemy macki, płetwy oraz tubę. W przypadku ostatniej części, jeżeli posiadamy mały okaz kalmara, może przewrócić ją na drugą stronę, aby mieć pewność, że dokładnie ją wyczyściliśmy. Nie da się tego zrobić z dużymi sztukami, w ich przypadku jednak znacznie łatwiej dostrzega się ewentualną konieczność poprawek. Można też kalmara po prostu rozciąć, niemniej(...)przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Smażymy całość przez około 3 minuty. Po tym czasie wlewamy passatę, czerwone wino oraz wodę. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie wstawiamy danie do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 1,5 godziny. Doprawiamy przed podaniem - solą oraz pieprzem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupodniosę, bo lubię i jedno i drugie. Kiedy więc podpatrzyłam ten przepis w Poradniku Domowym, natychmiast postanowiłam go wykorzystać, tylko pieczarki zastąpiłam leśnymi grzybami. Może i nie wyglądało, ale było pysznie! Na drugi raz dodam do zapiekanki makaron i będę mieć wspaniałe danie obiadowe :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyMiękkie kawałki mięsa otulone w warzywach i sosie pomidorowym to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Poniższe danie nie jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa. Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule
Ugotowaćmogłam sobie przypomnieć jak gęsta była cataplana którą jadłam w Portugalii, zdecydowałam się na wersję z większą ich ilością. Jeżeli wolicie danie mniej przypominające zupę - zmniejszcie ilość bulionu do dwóch szklanek. Drugiego dnia zupa była jeszcze lepsza - smaki się przegryzły - było pysznie! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 1 ośmiornica (moja mrożona
Stare Gary