drugie danie - 14640 przepisów (strona:177/976)

pysznie zakręcone drożdżowe ciasto z powidłami, morelami, jabłkami, cynamonem... 144

poukładać kawałki moreli, ciasno zwinąć pasek i ułożyć wokól tego pierwszego w formie trzeci pasek posmarować resztą powideł, ciasno zawinąć i ułożyć wokół tego drugiego, powkładać plasterki jabbłek, moreli między paskami, na środku dać więcej jabłek, posmarować mlekiem ciasto ciasto posypać cynamonem i zostawić na 20 minut do podrośnięcia ciasto piec w 180C około 50 minut, wystudzone ciasto przełożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Bath (cześć 2) 101

pierwszej części pokazałam Wam miejsca, które najbardziej wpadły mi w oko. Jednak architekturę musiałam zostawić na drugą, bo jest tego naprawdę dużo. Po samych zdjęciach da się poznać, że ciekawe budynki znajdują się na tu na każdym kroku. Do najbardziej ikonicznych zaliczają się Royal Crescent oraz Royal Circus. Pierwszy układający się w półkrąg

Pink Envelope
Krewetki, szparagi, kurczak i makaron shirataki w 30min! 231

makaron układamy po porcji krewetek ze szparagami / kurczaka w pomidorach, do tego dodajemy świeżego pomidora i cukinię, a na koniec wszystko oprószamy sezamem! Ta da! Gotowe. Jedną porcję zjadłam od razu, jako mój drugi główny posiłek - pozostałe trafiły do lodówki i czekają na swoją kolej, a ja nie muszę zastanawiać się co zjem  przez najbliższe 3 dni, i kiedy

Spektrum Smaku
Skrzydełka marynowane w śmietanie z korytkiem ziemniaczanym z bekonem na pierzynce pietruszkowej 147

Marynowane skrzydełka to druga z potraw jaką robiliśmy z Łukaszem Pyszne, z korytkami z ziemniaków i pietruszkową pierzynką Składniki: - 4 skrzydełka - 3 ziemniaki - 100 g

Kuchenne Wariacje
WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork ) 194

wegetariańskie … Dziś przyszła pora na wieprzowinę w 5 smakach. Danie niesamowicie aromatycznie, niezwykle łatwe i sycące. Tanie danie jest świetnym pomysłem np. na randkę ;) Gwarantuję, że druga połówka będzie oblizywać się ze smakiem! A może i poprosi o dokładkę ;) SKŁADNIKI: * cebula – 1 szt *czosnek – 2 ząbki * pieczarki

Ostra na Słodko
Dlaczego nie ma sensu jechać na wakacje do Włoch z biurem podróży? 230

kulturą i sposobem bycia. Nie ma pomiędzy nami pośrednika w postaci rezydenta, nie ma ograniczeń stawianych przez biura. Nawet jeżeli nie znamy języków obcych, damy sobie radę. Nie powinniśmy bać się kontaktu z drugim człowiekiem. Bezpośrednią rozmową choćby migową możemy wiele załatwić, a korzystając z włoskiej gościnności jeszcze więcej wynegocjować. Cena. Samodzielny wyjazd to wydatek kilkanaście – kilkadziesiąt

Bon Ton Italia
Na pocieszenie 137

prawej krwawnica, która długo nie dawała znaków życia, ale w końcu zabrała się do roboty..  A to już groszki i boby. Nie da się ukryć, że jeden groszek wyszedł lepiej niż drugi.  A na koniec epicka Sonia, która wpadła do ogrodu, walnęła kupę w różach, podeptała zasiewy, po czy położyła się wśród różowych płatków brzoskwini i udawała

les mirabelles
Oczyszczający i odchudzający koktajl z kiwi, selera naciowego i miodu 251

Zdrowa propozycja na drugie śniadanie? Proszę bardzo: Oczyszczający i odchudzający koktajl z kiwi , selera naciowego i miodu . Wspomoże również naszą odporność. Seler naciowy oczyszcza

Moja Delicja
Tost z jajem 107

Tosty to jedno z moich ulubionych dań, nie tyle śniadaniowych, co całodobowych. Jeszcze nie tak dawno (no, w sumie prawie 10 lat temu) najchętniej wcinałam taką ciepłą kanapkę z żółtym serem, bez mięsa (przechodziłam wówczas fazę wegetarianizmu), z dodatkiem dużej ilości majonezu, keczupu, a czasem - kiedy nie było pod ręką niczego innego do polania - śmietany lub, z najdziwniejszym(...)żółty cukinia papryka szczypiorek sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Usmażyć jajko na masełku, na jego tłuszczu podsmażyć plasterki cukinii. Następnie poukładać kromki chleba, dać plaster sera żółtego, szynkę, jajko i cukinię. Przykryć drugą kromką i smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu zarumienienia się chleba i roztopienia sera, po czym obrócić tost na drugą stronę

pink envelope
Kulki twarogowe 160

Dwie wersje twarogowych dań: na słodko - z bakaliami i makaronem "sznurki" i druga - pikantna, z rzodkiewką, szczypiorkiem, kuskusem i sosem czosnkowym. Składniki obu wersji: Bazą jest oczywiście ser biały.                                                 Kulki pikantne

Maminek kulinarny
Kruche dwukolorowe markizy z marmoladą - maleństwa idealne dla dzieci 116

znowu kruche ciasteczka. Ostatnio miałam ciasteczkowy okres :D. A takie ciasteczka można zapakować na drugie śniadanie dzieciaką i będą zachwycone. Fajnie jest też, dać je w pudełku zamiast cukierków na poczęstunek dla dzieciaków w przedszkolu, czy w szkole jak wasze pociechy mają imieniny,czy urodziny. Składniki: (na ponad 20 ciasteczek) 1,5 szklanki mąki 125 g margaryny jajko

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka owsiano-czekoladowe na niedzielę 109

koniecznie włączyć piekarnik i ważyć, mieszać i ubijać. O tak, to lubię bardzo. Szczególnie, gdy za oknami huczy wiatr, i nijak nie da się ruszyć dalej, niż pod ulubione drzewko po drugiej stronie ulicy. Ostatnio w jedno z takich popołudni zabrałam się za pieczenie ciasteczek. Byłam sama w domu, padało (a może tylko mi się wydawało); na następny dzień

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gęsie pipki czyli szyjki gęsie faszerowane 164

zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie jest bardziej znane na południu, w Galicji, a drugie to raczej Kongresówka i Kresy Wschodnie. Oba mają swoje korzenie w kuchni żydowskiej. Taki gęsi pipek jest czymś pysznym

Smaczna Pyza
Babka z otrębami i orzechami 124

żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać na przemian mąkę z proszkiem, otręby, orzechy oraz olej, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie  części, jedną dać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, do drugiej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Piec ok. 35-40 min w temperaturze 200 stopni ( tak podaje oryginalny przepis ale następnym razem zmniejszę temperaturę

Praktyczna pl
Wieprzowina z rozmarynem w towarzystwie szparagów ;) 166

drugie spotkanie ze szparagami, gdyż zniechęciłam się po zeszłorocznym daniu z białych szparagów. Źle trafiłam, były twarde i łykowate. Poczytałam, że zielone są dużo lepsze i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że to prawda ;) Swoje miejsce powinien mieć też drobny komentarz odnośnie mięska- pyszności, soczyste i pachnące rozmarynem- to lubię!:)   Danie

Czerwona Porzeczka