razy, bowiem za pierwszym za mało bobu pozostało mi po obiedzie, musiałam na drugi dzień gotować go ponownie. :-) Znalezione tutaj (klik) . Składniki: - 2 szklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu (gotowałam 1kg świeżego) - 1/2 szklanki jasnej, płynnej pasty tahini - 1/4 szklanki soku z cytryny - 2-4 łyżki zimnej wody (dałam więcej) - 2-3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - sól do smaku - skórka(...)blendera. Do zmiksowanej gęstej masy dodajemy stopniowo wodę i cały czas blendujemy. Ja dałam kilka łyżek wody więcej niż było w przepisie. Dodałam także częściowo wodę gazowaną. Gotowa masa ma mieć konsystencję lekkiej pianki. Doprawiamy solą i przekładamy do miseczki (lub miseczek). Ja przygotowałam także drugą wersję, bardziej pikantną. Do połowy masy dodałam świeżo mielone chili i mieloną, wędzoną
Smaczne Zdrowekrów: Abondance, Montbéliard i Tarine. Dojrzewa 5 do 6 tygodni. Pochodzenie Nazwa sera oznacza „drugi udój”. Wzięła się stąd, że rolnicy doili potajemnie drugi raz krowy, by nie płacić podatku od całości mleka. Reblochon wytwarzany jest z tłustszego, bogatszego mleka pochodzącego z drugiego udoju krów ras Abondance i Tarine. Dodatkowo, tradycyjnie sery zaczynano wytwarzać, gdy mleko było jeszcze naturalnie(...)drugiej fazie dojenia charakteryzowało się zwiększoną zawartością tłuszczu i bogatszym smakiem. Z tego właśnie mleka produkowano pierwsze sery Reblochon. Zastosowanie w kuchni Ser Reblochon wspaniale sprawdza się jako dodatek do typowego dania sabaudzkiego, np. tartiflette – to rodzaj zapiekanki z pokrojonych w plastry ziemniaków i kawałków boczku, pokrytych pokaźną warstwą sera i śmietanowego sosu. Danie
gutfutklucz do poznania naszych słabości i przyprawiających o nadwagę schematów żywieniowych. Od teraz będziesz przez rok prowadzić ten dziennik. Po drugie : W ostatnim dniu pierwszego miesiąca zlicz średnią wartość kaloryczną zjedzonych produktów danego dnia. Skorzystać możesz z darmowych tabeli w których każdy produkt ma odpowiednią ilość kalorii. Gdy podliczysz każdy dzień wyciągnij średnią dnia spożywanych kalorii w odniesieniu(...)dały nam dużą porcję energii. Musisz rozgraniczyć posiłki które spożywasz kierując się głodem od tych które są dla przyjemności. Pomyśl jak wygląda twoja aktywność fizyczna w pracy, czy jest szansa ją zwiększyć?. Poświęć ten dzień na głęboką analizę tego całego miesiąca i ustal co najłatwiej Ci będzie ograniczyć a także to jak możesz zwiększyć aktywność fizyczną. Po trzecie : W drugim
Kuchnia PROzdrowotnadrugą marchew by się podgrzała. W tym czasie zrobić sos. Rozpuścić w garnuszku masło. Zasypać mąką . Dodać chrzan. Wymieszać. Rozprowadzić wodą. Dodać śmietanę. Doprawić do smaku. Wyjęte ,, cukiereczki" po wyjęciu zostawić na parę minut by lekko przestygły bo inaczej będą się kruszyć przy krojeniu. Odwinąć z folii i pokroić w ukośne plastry. Podawać oblane sosem , posypane pokrojoną drugą(...)położyć na folii porcje mięsa- marchew i przykryć mięsem bo inaczej marchew układa sie na brzegach i przy krojeniu powoduje kruszenie plastrów na brzegach. ** Druga rada to jeśli jest to możliwe to przygotować danie wcześniej - wyjąć ,, cukiereczki" i położyć by zastygły. Potem zawinięte podgrzać na parze ( starczy kilka minut) i dopiero kroić - plastry będą bardziej
Buniabaje w kuchniebula to trochę zaniedbywane warzywo. Z jednej strony to podstawa większości zup oraz sosów, ale z drugiej traktowana jest trochę po macoszemu, niczym aktorka trzeciego planu, stanowiąca bazę dania, lecz nigdy niebędąca jego królową. A to poważny błąd, bo z cebuli wyczarować można całkiem sporo! Na przykład fenomenalną zapiekankę! Gratyna (z francuskiego gratin ) to jeden z moich ulubionych(...)zapiekanie warzyw pod chrupiącą kołderką z aromatycznego sera. Słodka cebula z dodatkiem beszamelu z gałką muszkatołową smakuje wprost obłędnie i może być zaserwowana spokojnie jako samodzielne danie lub dodatek do sztuki mięsa. Kto się pisze na porcję gratin de l'oignons ? ;) * SKŁADNIKI na 4-6 porcji jako dodatek lub 2-3 jako danie
Food Squaredanie na pierwszy rzut oka bardzo przypomina klasyczne leczo . Na drugi zresztą też ;) Jednak proporcje składników są znacząco różne, a sposób przyrządzenia również. Właściwie można by powiedzieć, że jest to gulasz z kiełbasy, albo kiełbasa duszona z warzywami na piwie, ale spodobała mi się nazwa leczo piwne, a że kiełbasy jest dużo, to przecież widać(...)piwo? Co daje zastosowanie piwa w tym przepisie? Myślę, że po przygotowaniu kilku piwnych dań możemy już wysnuć coś w rodzaju teorii, że piwo w pewien sposób łączy inne smaki i przede wszystkim nadaje im głębi. Wydobywa coś ekstra (choć subtelnie). Nie próbowałem piwnych dań Marzenki, ale rozmawiałem przed chwilą z jej mężem i jego opis
zadanie-gotowaniemoim domu zagości gęsina. Tak naprawdę nazwa gęsie pipki dotyczy dwóch różnych potraw. Pierwsza to nadziewane gęsie szyjki, a drugi, którą poniżej przedstawiam to gęsie żołądki w cebuli. Uważam, że danie dobrze przygotowane potrafi być obłędnie pyszne. Wiem, że nie łatwo jest kupić gęsie żołądki, dlatego bez uszczerbku na smaku potrawy można je zastąpić indyczymi. Wyrażam
Jadło i czytadłoKiedyś walijscy górnicy zabierali je do pracy na drugie śniadanie. Później Australijczycy wynieśli je niemal do rangi narodowego dania, mnożąc rodzaje farszów. Na początku lat dziewięćdziesiątych jakiś australijski Polak próbował rozpropagować je w naszym kraju i przez kilka lat pojawiały się tu i ówdzie w fastfoodowej wersji. Ja proponuję dziś paje na sposób, który wydaje mi się(...)podstawowy i najbardziej tradycyjny - z mieloną wołowiną. Takie wytrawne ciastka są świetną gorącą przekąską - codzienną lub imprezową. Świetnie sprawdzą się też na zimno, jako drugie śniadanie do pracy (nie tylko dla górników!). Ten mój przepis kojarzy się z niedawnym hasłem tygodnia , tak samo jak klopsiki Marzeny łączą dwa nasze ostatnie zadania :) Składniki: Farsz: 100 g mielonej wołowiny
zadanie-gotowaniednia – nic nie traci na smaku. Z jednego dania kilka pomysłów? No pewnie! Kurczaka możecie zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:) Życzę smacznego! Składniki
Zasmakuj Kuchninastępnego dnia - nic nie traci na smaku. Z jednego dania kilka pomysłów? No pewnie! Kurczaka możecie zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:) Życzę smacznego! Składniki
Zasmakuj Kuchnispodziewać, skoro w skład marynaty wchodzi miód) i jak dla mnie trochę mało słona (może przez to, że pominęłam moczenie w solance, z drugiej strony wiem, że jestem przyzwyczajona do mocniej posolonych dań w przeciwieństwie do mojej rodzinki). Pieczony filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym Przygotuj miski, garnek, blachę do pieczenia z rusztem, łyżkę
blog.moje-pasje.infoutłuczony w moździerzu jałowiec. Smaż wszystko na małym ogniu z jednej strony, Zsuń na talerz i przełóż na patelnię. Smaż z drugiej strony do chwili aż jaja się zetną. Wyłóż danie na talerz , udekoruj rukolą. Posyp odrobiną pieprzu i jałowca
Gotuj Sam!Śniadanie to podstawa , wie o tym chyba każdy. Nie możemy jednak zapominać o drugim śniadaniu, zwłaszcza wtedy, kiedy idziemy do pracy. Nie da się przecież sprawnie funkcjonować bez posiłku. Odstęp między śniadaniem, a obiadem jest dość długi. I tak samo, jak samochód bez paliwa nie pojedzie, tak i my nie będziemy zbyt wydajni, kiedy w brzuchu burczy. Przygotowałam(...)apetyczne. Pieczywo owinąć szczelnie folią spożywczą. Bezpośrednio przed jedzeniem twarożek otworzyć i dodać do warzyw znajdujących się w pudełku. Całość przyprawić i wymieszać. Tym przepisem rozpoczynam cykl propozycji drugich śniadań, które można zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Wszystkie będą oznaczone etykietą (tagiem) lunch
Codzienna kuchnia niecodziennadajemy na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewamy patelnię, dajemy olej kokosowy i podsmażamy zamarynowane w musztardzie mięso. Dodajemy pory pokrojone jak chcemy, oraz suszone śliwki w kawałeczkach. Podsmażamy i dusimy pod przykryciem. Dosmaczamy czerwonym pieprzem, świeżym lubczykiem i dusimy powoli. Kiedy por będzie mięciutki wszystko sobą przejdzie, danie jest gotowe. Podałam z surówką(...)czosnek na te porę roku jak najbardziej wskazany! Szklaneczka czerwonego wina i będziemy jak nowi. Jeśli przygotujemy mięso wieczorem, to przygotowanie samego dania będzie błyskawiczne i nie zabierze nam dużo czasu. Można z powodzeniem odgrzać na drugi dzień ,pod warunkiem, że ono nam zostanie na drugi dzień. Smacznego i na zdrowie! Jeśli jednak nie możemy wina to zaparzmy
Z Kuchni Do Kuchni, rodzaj omletu z nadzieniem. Można ją smażyć na patelni (wtedy w połowie smażenia odwraca się na drugą stronę) lub w piekarniku. Można także podpiec na patelni, a potem dopiec ją w piekarniku. Jest to danie bardzo sycące, pełne wartościowych składników odżywczych. Nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na ciepłą kolację
Codzienna kuchnia niecodzienna