zimny będą chłonęły tłuszcz. Ja olej rozgrzewam, zmniejszam płomień po włożeniu pączków i obserwuje. Pączki wkładam spodem do góry. Jak się zarumienią obracam na drugą stronę. Pączki będą miały obwódkę jak damy im dobrze wyrosnąć. Nie skracajmy tego procesu. Po usmażeniu nadziewam cienką końcówką szprycy kremem. Posypuję pudrem. #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl
wesoła kuchniaczosnkiem, która otrzymała wyróżnienie na I Festiwalu Pszczyńskich Maszkietów – Chochla 2008. Zupa jest przepyszna, aż chce się jej jeszcze. A na drugie specjał chłopski – tak proste, tak zwykłe danie, że…czuję, że właśnie na taki talerz miałam ochotę. Smażone ziemniaki z boczkiem, cebulką i ziołami, sadzone jajka oraz garnuszek maślanki. Pycha
Raj dla Podniebieniadość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie i podkreślenie pożądanego smaku, wymaga konkretnych zabiegów. Przede wszystkim jest to jedno z tych dań, które, moim zdaniem, najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu. Można łatwo przesadzić z przyprawami i zabić słodycz buraka. Moja wersja jest dość klasyczna jednak wymaga trochę zachodu, na przykład wcześniejszego upieczenia buraków
Pichceniomaniajest makaron ryżowy smażony z jajkiem, tofu i sosem z tamaryndowca. Podaje się go przede wszystkim jako street food lub w lokalnych restauracjach. Danie zrobiło się bardzo popularne dopiero podczas drugiej wojny światowej i jest nieodłączną częścią kultury do dziś. Jako dodatek pojawia się też często szczypiorek, krewetki, kraby, czy kurczak. Obecnie można też spotkać
Milion Smakówktóra nie lubiłaby masła orzechowego. Nie znam również takiej, która nie przepadałaby za piernikiem i wszelkimi korzennymi aromatami. Jako że sama uwielbiam zarówno jedno i drugie, postanowiłam połączyć oba smaki w jednym daniu. I tak powstał intensywnie orzechowy (z ciekawym dodatkiem) piernik z migdałami. Koniecznie spróbujcie! *** INTENSYWNIE OWOCOWY PIERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM /przepis własny/ 150 g obranej(...)dzięki delikatnej konsystencji doskonale połączyło się z pozostałymi składnikami. Osobiście uwielbiam je jeść rozsmarowane na gorącym toście. Świetnie smakuje również bezpośrednio ze słoika, a także... jako dodatek do wytrawnych dań, w szczególności makaronu. A Wy z jakimi produktami najbardziej lubicie łączyć masło orzechowe? * Artykuł sponsorowany
Poranek na słodkoPonieważ w składzie znajdziemy również nasiona słonecznika, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia i wzbogacają pastę w minerały. Bardzo ciekawa alternatywa dla popularnego dodatku do dań mięsnych. * ze szpinakiem i nasionami konopii Druga już wersja z dodatkiem superżywności. Nasiona konopii, które mają lekko orzechowy smak, świetnie komponują się ze szpinakiem, a w dodatku są świetnym źródłem białka, witamin
Poranek na słodkoWrzesień to dla wielu z nas czas pourlopowy. Dlatego po raz drugi zaproponowałam na ten miesiąc akcję wspominkową "Danie inspirowane podróżą 2.", by przypomnieć sobie smaki z podróży i przywołać je w domowych czterech ścianach. Akcję przeprowadziłam w Mikserze Kulinarnym i na Durszlaku. W akcji zaakceptowałam 12 przepisów w Mikserze Kulinarnym i 21 przepisów na Durszlaku
Weekendy w domu i ogrodzieesencjonalny - bardzo aromatyczny. Piwo oczywiście traci po drodze alkohol i większość goryczki, która łączy się harmonijnie z nutami kwaśnymi i słodkimi. Powstaje pyszne obiadowe danie, które jeszcze lepsze staje się na drugi dzień. Jednak, żeby coś na ten drugi dzień zostało, należy podwoić ilość składników! Może się zdarzyć, że ktoś nie jest miłośnikiem brukselki (ja jestem
zadanie-gotowanieduże jednolite kryształki lodu prawie się nie tworzą, a całość mrozi się zdecydowanie wolniej. Wystarczy, że zamieszacie tę granitę podczas mrożenia co godzinę, a całkowicie dacie jej się zmrozić przez noc. Na drugi dzień po prostu rozdrobnijcie ją, zeskrobując od góry widelcem, i podajcie w eleganckich szklanych pucharkach lub kieliszkach do drinków. Deser zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia – temu połączeniu bardzo
Karo in the Kitchendeser, jak i na śniadanie. Jest niezwykle pożywna i pełna zdrowych kalorii. Tartę należy chłodzić minimum 2 godziny, jednak najlepsza jest na drugi dzień. Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 8 porcji Porcje 8 porcji Składniki Spód 200 g orzechy nerkowca lub inne 100 g daktyle
Kucharzycadodajemy znów masło). Układamy nasze nasączone tosty i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż uzyskamy lekko złoty kolor (należy ostrożnie przewracać tosty na drugą stronę). Przygotowanie jagodowego twarożku i całego dania Jagody umieszczamy w rondelku i dodajemy do nich odrobinę wody (1 1/2 - 2 łyżki), gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jagody puszczą sok. Jeśli
Słodkie okruszkiPrzecież nasze życie składa się z okruchów chwil, odrobinek szczęścia, radości i smutku. Nasze życie to nasi bliscy i przyjaciele, dobre słowa skierowane do drugiego człowieka, spokojne chwile we dwoje, smaczne danie okraszone uczuciem, bo przygotowane dla kochanych osób. Nasze życie to nasza codzienna kreacja, tylko czasami nie chcemy tego dostrzec albo nie mamy czasu
W mojej kuchnikapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Można to przygotować w pojedynczych niewielkich foremkach, każdą porcję osobno. Można także w większej formie zapiec kilka porcji. To danie idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień, więc jest dobrą propozycją dla tych, którzy obiad przygotowują dzień wcześniej. Składniki na 1 porcję: 2 średnie plastry karkówki 1 szklanka posiekanej białej
Codzienna kuchnia niecodziennalniany i pestki dyni żeby było zdrowo i pożywnie. Posmakowałam.. raz, drugi i trzeci. Zakochałam się w tym daniu i mocno pożałowałam, że nie wystylizowałam go tak jak lubię najbardziej. Nie ważne, porwałam aparat i mimo beznadziejnego światła sfotografowałam to danie, byście i Wy mogli się w nim zakochać. Składniki (na 2 bardzo
Mango Papaja