chwili. Po pierwsze zostały wnętrza pomidorów użytych do faszerowania, a po drugie robiłam czystki w lodówce. Gulasz może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do kasz czy ryżu. Można podać je też do suchych tart lub zapiekanek. Dodatek grzybów wywołał późniejszy dobór przypraw i wyszło danie na miarę człowieka lasu, więc tak je nazwałam
Weekendy w domu i ogrodziekombinacji tworzy niezapomniany zestaw smaków i aromatów. Nie da się tego przepisu przyspieszyć- trzeba gnudi dać czas na poleżakowanie w mące, inaczej kluski nie będą miały tej pysznej otoczki. Z drugiej strony przepis jest banalnie prosty i zepsuć to danie mogą tylko złej jakości składniki. Jeśli jednak spędzicie ze swoim gnudi opowiednio dużo czasu, potraktujecie
les mirabellesnajwyższym piętrze Warszawskiego Powiśla spotkaliśmy się, aby przygotować kilka dań z królika, którego mięso w Polsce jest ciągle mało znane i tak mało popularne. W tajniki mięsa z królika wprowadził nas Przemek Błaszczyk - chef z Mańana Bistro & Wine Bar , uczestnik polskiej edycji Top Chef. Przemek podzielił nas na cztery grupy, a pracy zapowiadało się całe mnóstwo! Mieliśmy(...)cukier i ocet z czerwonego wina! Niebo! Sam aromat tego czatneja jest niesamowity, ale smak dosłownie powala na kolana! Zresztą wszystkie dania były przepyszne! I z pewnością powinniśmy dać królikowi jeśli nie pierwszą to choć drugą szansę! Mięso jest cudowne - chude i bardzo uniwersalne w smaku! Możemy z niego przygotować całe mnóstwo pyszności! Zresztą kilka przepisów pozwolimy sobie
Plate of Joykrólują u mnie szybkie dania. Co prawda akurat w kuchni już drugi dzień rośnie zaczyn na ciasto, które piec będę dopiero za 5 dni (chlebek watykański - słyszeliście o takim?:), ale to jest absolutny wyjątek, rzekłabym - wypadek przy pracy - standardowo realizuję dania w kwadrans ( + ewentualne pieczenie/duszenie/gotowanie/ ale to już się robi samo;), tym bardziej teraz, gdy wreszcie(...)nadeszła wiosna i zwyczajnie szkoda dnia na siedzenie w domu - nawet jeśli jest to siedzenie w kuchni;) Dziś zaprezenetuję danie z kuchni orientalnej. Dlaczego? Króluje w niej prostota w przygotowaniu i szybkość przyrządzania a dodatkowo kuchnia orientalna jest lekkostrawna i bardzo zdrowa. Kurczak z brązowym makaronem i kiełkami fasoli mung Składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamężowi jak szedł zbierać pomarańcze i cytryny. Robiło się ją dzień wcześniej , kroiło jak pizzę na 4 i wkładało do pudełka śniadaniowego. I do lodówki! Na drugi dzień, w ogrodach, smakowało jak danie w restauracji u Armaniego! Moja frittata na kolację to -jaja -mleko -pomidorki koktajlowe -pomidory suszone -bazylia świeża -ulubiony ser w plastrach u mnie(...)pieprzem. Do masy wkrój pomidory koktajlowe, suszone. Dodaj peperonata-opcjonalnie. Poszarpane listki bazylii. Rozgrzej patelnię,a na niej tłuszcz. Wlej masę. Przykryj pokrywką. Smaż omlet. Przewróć go na druga stronę. Lekko zetnij i znów przewróć. Dodaj ser w plastrach. Posyp natką pietruszki. I polej ketchupem oraz sosem czosnkowym Kolacja gotowa! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniplasterki i wymieszać z cynamonem i cukrem (jak ktoś lubi słodkie ciasto to dać 2-3 łyżki więcej, bo moja wyszła nie za słodka). Dać na spód drożdżowy.1/2 szklankę mleka zagotować. A w drugiej połowie wymieszać budynie z 4 łyżkami cukru.Ugotować budyń.Następnie do budyniu dać masło i zmiksować. chwilę odczekać, aż trochę ostygnie i wbić żółtka
Moje pyszne gotowanierozrywki kulinarnej pomiędzy blogerami, zainicjowaną z Funduszu Promocji Warzyw I owoców. Chętnie przystałam. Sa dwie drużyny – team ziemniak i team kartofel. Należę do tej drugiej Brzmi dużo zabawniej Moje pierwsze danie w „pojedynku” które zaproponowałam i Wam chętnie pokażę. Myślę, że jest warte… grzechu. Mam duże doświadczenie w przygotowywaniu paluszków ziemniaczanych
W Kawiarencesłodkich dań, mój małżonek nie toleruje jej jako głównego posiłku, a w zasadzie to nawet nie chce jej palcem tknąć. Ot, taka antyreklama na początek. Ja za to i jak się ostatnio okazało Tosia także, jesteśmy jej fankami. Żadne inne owocowe zupy jak na razie mi nie podeszły, może w tym roku spróbuję jeszcze z jagodową, dam(...)łyżeczki). Jeszcze raz zagotować, zestawić z ognia. Do szklanki wlać dwie łyżki śmietany, po czym dolać do nich łyżkę gorącej zupy i wymieszać, za drugim razem wlać dwie łyżki zupy, zamieszać, za trzecim razem trzy łyżki, za czwartym cztery łyżki i zawsze na koniec wymieszać. Kiedy śmietana będzie już ogrzana, cienką strużką wlać ją do zupy, jednocześnie mieszając
Przepysznik - BLW i nie tylkoświeżymi ziołami i jadalnymi płatkami bratka. Z zup wybraliśmy krem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy. Jedna część z żółtej, druga z zielonej fasolki, podane na pięknym talerzu. Tak naprawdę już po tym daniu byliśmy najedzeni, co tu dużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki(...)Nowa Łódź w najbliższym czasie, koniecznie spróbujcie tego dania. Po tym daniu poprosiliśmy o jak najmniejsze, degustacyjne porcje, bo nasze żołądki już były zapełnione. Z dań mięsnych wybraliśmy roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, pomidorkami podaną ze szparagami, panierowanym kalafiorem i sosem pomidorowo-beszamelowym. To danie też muszę powtórzyć, pyszne mięso, kalafior panierowany
Corner With Recipesbyli dzicy i prymitywni. Druga teoria ma swoje korzenie (jakże mogło by być inaczej) w kuchni francuskiej. Na początku wieku XX popularnym daniem został ‘steak l’americanne avec sauce tatare’, czyli siekana wołowina po amerykańsku, podawana z sosem tatarskim. Pierwsze wydanie gastronomicznej encyklopedii „Larousse Gastronomique” maksymalnie skróciło nazwę dla tego dania i pozostało dobrze(...)jest już drobno zmielone, zapakowane próżniowo i nawet odpowiednio uformowane – jeśli ktoś jest leniwy wystarczy wbić żółtko i podać obok dodatki. Po pierwsze – to pewny sposób na tatara, po drugie – szybszy niż samodzielne siekanie wołowiny, po trzecie – tańszy. Gdybym musiała zapłacić za 400g polędwicy wołowej, rachunek za samo mięso opiewałby na kwotę około 40zł, a z innego mięsa
Karo in the Kitchensosie gorgonzola. Ciasto, z którego zrobiono sakiewki miały bardzo gładką strukturę, nadzienie bardzo sprytnie zestawiono z sosem. Prezentacja - bardzo ładnie, no cacy cacy. Druga propozycja - penne z łososiem w sosie śmietanowym. To danie łatwo przesolić. Jednak tutaj traiłem na dobrze doprawione danie, gdzie pieprz nadał ciekawej ostrości sosu. Niestety nie dostałem(...)makaronu za rozsądną cenę. Ponieważ obsypywanie czymkolwiek rantów talerza uchodzić może za niedbalstwo, wszystkim pierwszym daniom, które mogłem spróbować, stawiam spory minus (moja prywata). Desery. Pierwszy - lody waniliowe i czekoladowe z plastrami banana. No lody jak lody. Banan jak banan. Ale OK. Drugi - tiramisu. Ten rekomendowany przez internautów faktycznie był całkiem inny niż te dostępne w pozostałych lokalach - zdecydowanie
Right Behind The Kitchentaka przesyłka-niespodziewanka. Niecierpliwie przybiegłem z poczty targając pięciokilogramowy dość duży karton, chwyciłem nóż i bez ceregieli zacząłem się krwawo rozprawiać z kartonem. Stawiał opór, ale dałem radę. Rozprułem karton, a tam... drugi karton. No kurcze, żartownisie się znaleźli! :) No nic, dalej chwyciłem za nóż, jedno-dwa cięcia i już prezenty były moje. No właściwie to jeszcze nie. Bo zacząłem(...)takim nie słyszałem. To się jak zwykłą sól używa? Marmolada z mandarynek Genialna! Jeden z najlepszych dżemików jakie jadłem. Z jednej strony okrutnie słodka (wolę mniej słodkie), ale z drugiej strony ta słodycz jest przełamana goryczką kawałków skórek mandarynki. Świetne połączenie. Mam już pomysł na wykorzystanie tej marmolady. Mianowicie ciasteczka z ciasta francuskiego. Czekajcie, a doczekacie się przepisu :) Japoński
Marder&Marder Manufacturerocznie się marnuje. Dane Eurostatu szacują Polskę na 5 miejscu państw marnujących jedzenie. Czego najwięcej wyrzucamy – pieczywa. Dlaczego? Dlatego że szybko czerstwieje, że na drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet(...)brakuje i wpisz je na listę. Zakupy z listą nie tylko zapobiegają kupowaniu niepotrzebnych produktów ale także oszczędzają Twój czas i oczywiście pieniądze Kupuj tyle ile potrzebujesz – nie daj ponieść się zakupowemu szaleństwu i obfitości kuszących produktów, które i tak nie są Ci potrzebne. Specjaliści od marketingu nieźle się napracowali żebyś wrzucił(a) do koszyka kilka produktów więcej – świadomość tego
moj przepis naNazwa angielska „ spring rolls ” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu(...)surowo” lub pieczone. U mnie wersja jedna i druga. Zaletą tej potrawy jest możliwość różnorodnych kombinacji. Przyznam, że nigdy nie udaje mi się trafić z ilością farszu. Zawsze wychodzi mi więcej, ale to żaden problem. Farsz przechowany w lodówce zostaje wykorzystany na drugi dzień do potrawy „na winie”. Danie jednogarnkowe, a właściwie „jednopatelniowe”. Makaron ryżowy
mojewypiekiinietylko