Zakupy w czasie pandemii. Jak zmieniły się nasze zwyczaje zakupowe Badanie ,,Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii” zostało zrealizowane na zlecenie firmy McCormick i Federacji Polskich Banków Żywności. Z danych wynika, iż 27% badanych zmieniło zwyczaje odnoście zakupów spożywczych, a dodatkowo blisko co piąty ankietowany zmienił zwyczaje związane z gotowaniem i dietą . Co czwarta osoba zaczęła gotować nowe potrawy(...)tydzień. Jeśli chodzi o nawyki zakupowe to Tutaj odnotowano kilka pozytywów: przede wszystkim wzrósł odsetek osób, które zaczęły planować zakupy i tworzyć listy zakupów . Marnowanie jedzenia Dane z raportu Nie marnuj jedzenia 2020 Druga część raportu została poświęcona marnowaniu jedzenia. Niestety aż 53,75% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. Co marnujemy? Tutaj nadal prym wiodą produkty
365 dni dookoła kuchniKsiężniczka Elza na drugie śniadanie miała domowe monte. Przepis znajdziesz tutaj>>> . Jak zwykle jeden bieluch to za mało! Zupa 13:00 Tutaj też wrzuciłam kilka pomidorków. Pyszna zupa z warzywami i makaronem. Całość posypałam natką pietruszki i dodałam masło oraz odrobinę jogurtu naturalnego. II Danie 16:00 Ziemniaki, karkówka duszona
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwarzyw: jest cukinia, papryka i kukurydza, dużo suszonych ziół i moja ukochana czarnuszka. Obiad gotowy w niecały kwadrans. Do tego podam kuskus i gotowe. Danie to można spokojnie zamrozić, a na drugi dzień jest jeszcze lepsze! Kukurydzę można dodać świeżą lub z puszki. Jest słodka, chrupiąca i dobrze smakuje w duecie z czarnuszką. Koniecznie wypróbujcie(...)ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, ostrą paprykę w proszku, suszone oregano oraz czarnuszkę. Doprawiamy do smaku. Warto posypać warzywa posiekana natką z pietruszki. Danie smakuje jeszcze lepiej na kolejny dzień. Można zamrozić
Moja smaczna kuchniadanie zjadłam w dobrym towarzystwie, bo było co świętować. Łosoś to moja ulubiona ryba. Od czasu do czasu warto sobie pogilgotać smakowe kubki. Danie jest szybkie i wykwintne. Niezwykle rozgrzewające i aromatyczne. Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam przepis i chcę przekazać go Wam, bo warto! Składniki(...)więcej niż 4 minuty. Dosmacz solą, spróbuj. W razie czego dodaj trochę syropu z agawy. Wrzuć łososia i po 2 minutach obróć go na drugą stronę aby równomiernie się ugotował. Skrop danie sokiem z cytryny. Na talerze wyłóż ryż czarny i dodaj łososia. Podawaj z listkami bazylii i prażonym sezamem. Danie
Z Kuchni Do Kuchnichrupiące kromki z trzema różnymi dodatkami: pomidorami, pastą z oliwek i pastą z grzybów. Takie danie w lokalu kosztuje 9 zł. Mi najbardziej smakowała ta ostatnia, grzyby fajnie komponowały się z pieczywem i były odpowiednio doprawione. Jako druga przystawka na stole pojawiły się cykorie zawinięte w szynkę parmeńską, zapiekane pod beszamelem . Tej propozycji(...)fajny, świeży makaron z sosem, w którym mocno wyczuwało się czerwone wino. Ciekawe i z pewnością do powtórzenia. Druga propozycja to penne al salmone (21 zł) - makaron z łososiem w sosie śmietanowo-pomidorowym. Proste danie, ale jako, że jestem wielką fanką sosów śmietanowych to chętnie zamówiłabym ten makaron jeszcze raz. Jako ostatnie danie
Pasja Smakudobrze zrównoważona. Dzięki temu wino powinno smakować również amatorom „ nieco mniej wytrawnych smaków”. (Wino do nabycia w sieci sklepów M&P Alkohole i Wina Świata, cena 66 zł) Drugie to łagodny półwytrawny Gewurztraminer Andlau 2012. Producentem tego wina jest Guy Wach - Domaine de Marronniers. Winnica znajduje się w okolicach średniowiecznego miasteczka Andlau w północnej Alzacji, istnieje(...)jest Zibra ( cena około 60 zł) z jednej z najbardziej szanowanych polskich winnic – Winnicy Płochockich. Świetne, pełne aromatów owocowych tak intensywnych, ze mogą się nie dać zagłuszyć nawet kompotowi z suszonych owoców. Drugim jest odkrycie roku, czyli 44 Winnice Dziedzic i hi Bnoza ( cena około 60 zł). Wino z odmiany Hibernal, która musi przypaść do gustu
królestwo garówrównież każdemu. U mnie w domu przygotowywana zawsze na przyjazd rodziny, ponieważ robi się ją szybko, wystarcza na kilka osób, i zawsze zostaje na drugi dzień. Składniki: * Makaron jajeczny - jedno opakowanie (do dań chińskich) * 2 duże piersi z kurczaka * jedna średnia marchew * jeden brokuł * jedno opakowanie 'mini' kukurydzy * 3 garście fasolki zielonej * jedna czerwona papryka * gotowy(...)ugotowanymi w dużym garnku. Dodajemy sos Chow Mein Blue Dragon, oraz resztę składników czyli makaron i kurczaka. Całość mieszamy. Podajemy na ciepło. Chińszczyzna nadaje się jako lunch na drugi dzień :) Smacznego
Klasyka GotowaniaWitam Kochani tego gorącego, sierpniowego popołudnia :-) Dziś przychodzę do Was po raz drugi, chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo smaczne i szybkie danie z makaronem w roli głównej :-) Kilka lat temu, byłam na wakacjach we Włoszech, i strasznie mi smakowały tamtejsze pasty, od tej pory szukałam dobrego przepisu, który chociaż w małym stopniu smakowałby podobnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukońca dać upust swym kulinarnym marzeniom wspominam dalej ... Drugim z sosów do mięs jakie, zaserwowałam gościom Maksymiliana był sos jabłkowo - borówkowy. Ponieważ były to gorące dni, a sos borowikowy z poprzedniego wpisu jest dość ciężki postanowiłam, że drugi sos będzie leciutki. Bez mąki, śmietany i wszelkich ulepszaczy. Przegląd lodówki okazał się pomocny. Znalazłam zachomikowaną wytrawną konfiturę z leśnych(...)gotowe by obyczaje mięsa łagodzić Sos wyszedł słodko - kwaśny i delikatny. Przetarte jabłko z całymi owocami borówki i majerankiem idealnie pasuje do pieczonych mięs.Gdyby nie to, że większość dań na przyjęciu zawierała czosnek bądź cebulę, do sosu dodałabym odrobinę podsmażonej na lekko-złoto cebulki. Myślę, że smak byłby pełniejszy. Z troski o żołądki gości - powstrzymałam się
Kuchnia po mojemuświetnym daniem na imprezy, a także do zabrania ze sobą w drogę, gdy posiłek spożywamy w biegu. Po trzecie: to dobry sposób na wykorzystanie resztek. Ciężko jest zawsze dobrze wymierzyć ilości na obiad. Jeśli więc zostały Ci jakieś składniki z wczoraj, zastanów się, czy nie dałoby się ich wykorzystać w bardziej kreatywny sposób, niż podając drugi dzień z rzędu
Proste-przepisy.plmięso Obecnie dużo mówi się o ograniczeniu spożywania mięsa. Jednym z powodów jest oczywiście nasze zdrowie - częste spożywanie mięsa, zwłaszcza tłustego, smażonego czy grillowanego nie jest dla nas korzystne. Drugim powodem jest środowisko - niestety hodowla zwierząt to jedna z najbardziej degradujących środowisko dziedzin działalności człowieka. Przemysł mięsny i mleczarski odpowiadają za 1/3 światowej emisji azotu, generują więcej dwutlenku(...)Zaczyna się od biopsji, czyli pobrania komórek od zwierzęcia. Mogą to być komórki mięśniowe lub komórki macierzyste, czyli takie mające zdolność przekształcania się w dowolne komórki danego organizmu. Obecnie najczęściej wykorzystuje się ten drugi typ komórek - pobrane komórki umieszcza się w specjalnej pożywce naśladującej organizm zwierzęcia (zawierającej m.in. czynniki wzrostu i substancje odżywcze), w której namnażają się tak długo, dopóki
Z notatnika dietetykadrugi raz w życiu, jak robiłam pierogi J . Pracy trochę było, ale warto, a to nadzienie: rewelacyjne (można też je wykorzystać jako pastę do chleba ). Udały się, dzięki poradom mojej teściowej oraz Lilii i Ali . Składniki na nadzienie: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 cebule kilka łyżek oleju majeranek, mielony kminek, kumin sól, czarny pieprz Ugotuj soczewicę. Drobno pokrój cebulę(...)podsmaż na oleju. Dodaj do soczewicy razem z pozostałymi składnikami i zblenduj. Składniki na ciasto: ok. 500 g mąki orkiszowej (dałam jasną, ciemną podsypywałam stolnicę) 250 ml bardzo ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli Do dużej miski wsyp mąkę, sól i wymieszaj. Dodaj oliwę, wodę i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na 15 minut
Qlinarnie i Qlinarnierobię tyle dań za jednym razem dwa razy do roku, po drugie lubię to robić, po trzecie chcę by moja rodzina chociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań.1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone.2. Pierogi z kapustą(...)działania. Gdy w Wigilię przed kolacją wychodzę z kuchni później już tylko mrożę, odgrzewam itp. Dania zjadamy w ciągu kilku dni, nie wyrzucam jedzenia, nie objadamy się do nieprzytomności chociaż ilość dań może na to wskazywać, każde danie jest w ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię
NA MOIM TALERZUspróbuje. Koleżanka z pracy bardzo lubi polską kuchnię, więc ją zaprosiłam na polski tradycyjny obiad . Obiad okazał się sukcesem, a na drugi dzień znajoma już poszukiwała kiszonej kapusty i polskiej kiełbasy. Danie przyrządzam w mig, iście szybki obiad . Kiszona kapusta smaży się na patelni, na grillowej biała delikatesowa, a ziemniaki perkoczą w głebokim
codojedzeniaStrogonow był jednym z pierwszych zweganizowanych przeze mnie dań imprezowych i nie mam pojęcia, czemu do dziś nie pojawił się jeszcze na blogu. Jako że pokazałam dzisiaj zdjęcia ostatniego "Strogonowa" na fb i kilka osób poprosiło mnie o przepis, jest okazja, żeby przekazać Wam wreszcie moją vegan-wersję tego dania. Po pierwsze - zamiast mięsa używam kotletów sojowych(...)gotuję je chwilkę w osolonej wodzie i kiedy zmiękną na tyle, że można je kroić, odsączam je dobrze i kroję w paski właśnie. Po drugie - wiele osób uważa, że kotletów sojowych nie da się zrobić tak, żeby wyglądały i smakowały prawie jak mięso. Otóż da się :) Pokazywałam w tym przepisie , jak zrobić sojowe "tekturki", żeby imitowały mięso
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE