dosyp odrobinę maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić na druga stronę jeśli robisz mąkę z cieciorki w domu, zadbaj o jej właściwe zmielenie. Zbyt gruba spowoduje powstawanie grudek i rozpadanie się placków. jeśli placki trudno rozprowadzić
Powiedz dietom niepomalutku gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Kawałki wołowiny, zanurzone w aromatycznym, ciemnym sosie, wyszły miękkie, soczyste i wprost rozpływały się w ustach. Danie smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień. Dobrze się mrozi. Pamiętajcie, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał. Jeśli więc planujecie go odgrzewać, nie redukujcie płynów zbyt mocno. SKŁADNIKI / 4 porcje
cool and mintyuśmiecha się do mnie i mówi "cześć, co u ciebie". Takie komentarze bolą bardziej niż te, które dotyczą potraw na blogu. Ale z drugiej strony dobrze, że ktoś dał mi ten sygnał, wymieniając mnie z imienia i nazwiska, a sam ukrywając się pod nickiem. To trochę jak zimny prysznic... Było mi przykro tak po ludzku
bistro mamachyba zwariowałam? Totalna improwizacja. Spokojnie, u mnie tak zazwyczaj. Jeną ręką i jednym okiem czytam książkę o mojej słonecznej Italii, a drugim okiem szukam pomysłu co dać dziecku , które w kółko to samo :"Mamo, makaron,mamo makaron!". Patrzę mam Malma! To już sukces! No jasne pół paczki rurek i pół muszelek. Jest nas więcej, więc postanawiam ugotować ...obydwa
Z Kuchni Do KuchniDanie to, jest pomysłem na drugie życie, dla schabu, czy innego mięsa upieczonego na święta, które często stoi w lodówce, a my już nie mamy co z nim zrobić. Przygotowane w ten sposób, zyskuj nowy, wyjątkowy smak. Składniki: schab upieczony pokrojony w plasterki (zrobiłam z 5 plasterków) 1 mała cebula 1 marchewka
Idę coś wszamaćtory/ulice. Fazy te poprzedzają dociąganie kart i ich zagrywanie. Pierwsza faza to sprzątanie/usuwanie z torów/ulic kart, których działanie ograniczone jest w czasie (np. „Zasieki”). Druga faza to ruch kart danego gracza po torach/ulicach (zombie w stronę barykady a pojazdy w stronę cmentarza) o jedno pole, za wyjątkiem zombie „Siergieja” biegnącego o dwa pola czy psa „Szarika” poruszającego(...)pudełku Małe wymiary pudełka umożliwiają podróże Na Minus Nie przypadnie do gustu większości Paniom i seniorom Nie każdy będzie dobrze odbierał specyficzny humor Nie jest to gra na danie główne spotkania planszówkowego Ps. Mała gra karciana typu tower defence z dobrą mechaniką w klimacie walki o przetrwanie do świtu. Dla fanów zombie pozycja obowiązkowa! Jednym słowem
O kuchni z uczuciemwersja każdego fast-foodu musi pojawić się u mnie na blogu. Po pierwsze jest to wersja mniej kaloryczna, bo daję najlepsze składniki i nie zalewam dania litrami sosu. A po drugie w domu zawsze smakuje najlepiej! Tym razem połączenie mięsa z frytkami i serem. To jest pyszne! Składniki : * frytki * garść tartej mozzarelli * 2 filety z kurczaka
Magiczne Życie Martymiękka ) Wymieszać wszystko dodać pieprz, gałkę muszkatołową, w razie potrzeby dosolić. Masę dobrze wyrobić i od razu wkładać do suchych słoików jeszcze ciepłą. Słoiczki przykryć papierem dać w chłodne miejsce. Na drugi dzień zakręcić słoiki gotować na wolnym ogniu ok 2,5 godziny latem nawet 3 godziny
W królestwie smaków Beatyrzeczy. Po pierwsze – jem więcej, bo lubię jak ciepło rozchodzi się z żołądka po wyziębionym, jeszcze nieprzyzwyczajonym do ochłodzenia (chociaż nie w tym roku), ciele. Po drugie – częściej gotuję zupy i dania jednogarnkowe, za którymi w innym okresie nieszczególnie przepadam. Kiedy sięgałam po jesienne przepisy z kuchni Beaty Pawlikowskiej liczyłam więc na ciekawe, zdrowe i warzywne propozycje(...)pewno rzuci się Wam w oczy w księgarni. Same przepisy opierają się w dużej mierze na kaszach i warzywach. Jakby autorka czytała mi w myślach, znaczna ich część to dania jednogarnkowe, gęste i sycące. Kuszą kolorowymi fotografiami i w ogóle różnobarwnością składników. Jest pierwsza w nocy, kiedy to piszę. Nie jadłam ani obiadu, ani kolacji, a teraz jest już
Życie zamknięte w smakuroku przepisy zgrupowane są więc w czterech rozdziałach, z których każdy zawiera po kilka przystawek, dań głównych i deserów. Miłośników kuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy Rok ”, w którym Autorka serwuje nam dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny. Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można bez problemu przygotować w polskich realiach, chociaż(...)czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych kuleczek z czosnkiem i ziołami, które okazały się prawdziwym kulinarnym hitem. Znajdziecie go na naszym drugim blogu „ Kulinaria - potrawy z różnych stron świata ” Podawane przez Autorkę przepisy nie wymagają najwyższego poziomu wtajemniczenia – bez problemu przygotują je także początkujący miłośnicy kuchni francuskiej. Książka zapewne będzie też
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapokrojoną w piórka. Z podanych produktów zrobić sos polać po sałatce dokładnie połączyć ze sobą. Podajemy jako przystawkę do wędlin lub samodzielne danie np. do pracy na drugie śniadanie Sałatkę przygotowała Basia Smacznego
kgwjanczewojest sponsorem konkursu. 2. Czas trwania konkursu: 29.10 - 12.11.2015 r 3. Zadanie konkursowe polega na przesłanie przepisu na makaronowe danie z patelni, którego jednym ze składników będzie rukola. 4. Pod opisem potrawy, należy podać swoje dane kontaktowe. 5. Jeden uczestnik może nadesłać maksymalnie 1 zadanie konkursowe. 6. Spośród nadesłanych prac zostanie wybrany przez organizatora zwycięzca, który(...)trzecich. 11. Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez zwycięzce na adres kasiaczapran@gmail.com danych do wysyłki (imię i nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 3 dni od daty ogłoszenia wyników. 12. Jeśli zwycięzca nie poda danych do wysyłki zostanie wybrana druga osoba
Kuchnia w opałachprzypalić, a zostaną w środku surowe. Żeby tego uniknąć należy je smażyć na ogniu małym do średniego – tak żeby ich nie spalić, tylko pięknie zezłocić i dać wyrosnąć. Przekładamy je na drugą stronę wtedy, gdy na wierzchu smażonego ciasta zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza a spód będzie już upieczony. Dosmażamy racuchy na drugiej stronie i smażymy
Karo in the Kitchen