typu danie możesz zjeść na ciepło na obiad czy kolację, ale równie dobrze sprawdzi się jako sałatka makaronowa zabrana ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Szybkie dania z brukselką i tuńczykiem Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny; gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół(...)tłuszcz - roztopiony (dowolny, może być smalec, oliwa z oliwek, tłuszcz drobiowy, olej kokosowy bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej); w drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie sobie odlałam) od smażenia mięs wieprzowych, dałam 10 łyżek ( a można jeszcze więcej, wówczas będzie bardziej smarowny). Wszystko razem mieszamy. Na końcu
Smaczne Zdrowemuszę się tylko deserem (co do którego dostałam dość dokładne wytyczne, więc teraz muszę się tylko zastanowić, jak to zrobić, żeby jednak czymś C. zaskoczyć), bowiem daniem głównym zajmie się druga połówka. Nie mam pojęcia, co to będzie, ale jestem pewna, że coś pysznego... Już się doczekać nie mogę.Niektórzy z Was z pewnością zaplanują całą kolację(...)położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć resztę curdu, na to resztę kremu z mascarpone wymieszanego z mandarynkami (kilka najładniejszych kawałków odłożyć do dekoracji). Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Posmarować kremem maślanym brzeg i wierzch tortu, dowolnie udekorować odłożonymi mandarynkami. Schłodzić przez 2-3 godziny.Podawać w temperaturze pokojowej.Smacznego!Zdjęcie jest, jakie jest. Jakoś mi nie wyszło... Nie dajcie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAromatyczny kurczak, pyszny ryż i warzywka. Wszystko przygotowane w jednym naczyniu do zapiekania. Świetna propozycja na rodzinny obiadek. Danie można bez problemu odgrzać na drugi dzień. Przyprawy do kurczaka jak i do zalewy można dać dowolne, można zrobić wersję łagodną jak i na ostro. składniki: składniki do zapiekania 4 duże ćwiartki kurczaka majeranek słodka papryka czosnek
Monia miesza i gotujeSobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów zwanych- Czebureki. No cóż, trzeba przyznać, że pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Wprawdzie danie kaloryczne i ciężkie na żołądek, ale raz na jakiś czas możemy(...)centymetra. Składamy i dobrze zlepiamy brzegi. Możemy zrobić ozdobną falbankę wokół lub odcisnąć widelcem. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej i drugiej strony, do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym. Z gorących Czebureków po przekrojeniu, wypływa smaczny rosołek. Pierożki możemy podawać z sosem czosnkowym lub z dowolnym, który lubimy. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewygodz.5 wyjechał do pracy, a ja w oczekiwaniu na starszą córkę z pracy też zajęłam się biscotti..i dobrze, że zrobiłam je z większej porcji..ja dodatkowo oprócz migdałów dałam jeszcze różne orzechy i morele suszone oraz skórkę z pomarańczy.. polecam..i dziękuję z przepis i wspólne pieczenie. 150 g mąki pszennej 70 g białego cukru 1 jajko(...)migdały, ale często przepis jest modyfikowany. Zdarzają się z dodatkiem np. żurawiny, orzechów, pistacji, moreli, czy suszonych owoców. - skórkę z cytryny możemy zastąpić skórką z pomarańczy, albo dać i jedną i drugą. - opcjonalnie można dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego. - w polskich przepisach przeważnie stosuje się migdały bez skórki, ale oryginalne biscotti di Prato są właśnie z migdałami ze skórką
Moje domowe kucharzeniekaczką, a nawet z indykiem. Sezonowe dania z gęsiny są oczywiście najlepsze. Gęś z jabłkami, czerwoną kapustą czy z grzybami przyciąga smakoszy. Gęsia wątróbka i klasyczna czernina to dania, którymi może się pochwalić niejedna restauracja. A po domowemu najlepiej upiec gęś w całości w piekarniku. Oporządzoną tuszkę należy natrzeć solą, pieprzem i majerankiem i piec w brytfance(...)mięso jest mięciutkie i lekko odchodzi od kości. 11 listopada rozpocznie się ósma edycja Gęsina na Św. Marcina, która będzie trwać do 4 grudnia. Restauracje jedna przez drugą zapraszają na wyborne dania z gęsiny. Zgłaszają swoje najlepsze i najbardziej popularne przepisy. Zeszłoroczny zwycięzca przygotował lody jabłkowe z wątróbką gęsią podane na musie ze skorzonery z wanilią, tarniną
codojedzeniapostaci proszku. Barwniki w płynie czy żelu dodatkowo rozcieńczają lukier. Te w żelu nierzadko mają dodatek gliceryny, która lukier niepotrzebnie zmiękcza – tak naszykowanych ciastek nie da się przechowywać jedno na drugim bez zniszczenia ich. Barwniki w proszku nie zmieniają konsystencji lukru – dodaje się ich bardzo mało, są ekonomiczne. Za słoiczek jednego koloru zapłacicie na Allegro około(...)ilości barwnika. Barwniki w proszku bez problemu można mieszać – niebieski z żółtym dadzą zielony, żółty z czerwonym –pomarańczowy, czerwony z niebieskim – fiolet. Lepiej mieć jednak więcej kolorów do wykorzystanie niż tylko podstawowe niebieski, czerwony i żółty. Barwniki mają różne odcienie, jedna żółcień jest bardziej sztuczna , druga bardziej słoneczna. Są odcienie cieplejsze i zimniejsze. Zdecydujcie, co będzie Wam potrzebne
Karo in the Kitchenniszowa zabawa. Zainteresowałam się tematem. W pierwszej kolejności dowiedziałam się o tym, że dietę dziecka powinno się rozszerzać po pierwszych sześciu miesiącach jego życia. Nie podałam więc drugiej łyżeczki startej marchewki. Dało mi to dwa miesiące czasu na poszerzenie mojej wiedzy. Zakupiłam książkę Bobas Lubi Wybór autorstwa Gill Rapley i Tracey Murkett, o której na pewno tutaj napiszę, przeczytałam(...)tacce! Dlatego zdjęcia na razie na pewno nie będą ani dopracowane, ani tak ładne jak bym tego chciała. Natomiast będę się starała znaleźć sposób na ładne zaprezentowanie wam dań Tosi, bo są tego warte :) Nasza kuchnia stała się zdrowsza, lżejsza i mam wrażenie, że bardziej urozmaicona. Odkryłam nie tylko dania, których nigdy wcześniej nie znałam
Przepysznik - BLW i nie tylkoteż są mewy, a jak każdy wie - ptaki te nie boją się ludzi i potrafią walczyć o jedzenie. Jedzący turyści byli atakowani przez mewy, które najpierw wytrącały pojemniki z daniem po czym następnie rzucały się na zdobyty łup całą chmarą. Dlatego nie było miejsca na spokojne delektowanie się potrawą oraz podziwianie morza, pięknego widoku podczas posiłku. Sticky toffee pudding(...)rodzajów whisky, próbować ziaren o różnym stopniu palenia, a na koniec była degustacja. Wykupiliśmy bilet, w którym skład wchodziła degustacja jednego rodzaju trunku, ale jeden z zwiedzających dał mi spróbować również drugiego. Muszę przyznać, że jest wiele rodzajów. Jedne są łagodne w smaku i zapachu, a inne mają mocny zapach i smak palonego drewna. Przyznam też, że im starsza jest
Projekty ze smakiemsmaku ani aromatu. Szczerze powiedziawszy bardziej smakuje nam wersja gdy do gara wrzucimy ugotowany ryż i wymieszamy. Łatwiej też jest wtedy odgrzać danie. Chińszczyzna najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przeżrą. Trzeba tylko mieszać dokładnie po dnie aby podczas podgrzewania nasze danie się nie przypalało. Bo spalić chińszczyznę
Wypisz Wymalujkażdy z was robi bardzo często, a niewielki dodatek sprawi, że po pierwsze będziecie mieli surówkę z głowy, kapusta nadaje się wyśmienicie, a po drugie zupełnie odmienicie swoje danie. W przepisie podajemy przykładowy przepis na klopsy mielone, ale zachęcamy żeby zrobić je po swojemu, tak jak robicie je na co dzień. Gwarantujemy, że będą
KasiaiKrzysiu.plWami chodzi coś słodkiego, to bardzo polecam ten deserek. Właściwie nazywanie tego kremu deserkiem może nie jest najwłaściwsze. To w pełni wartościowe i sycące danie;) Z powodzeniem zastąpi drugie lub nawet pierwsze śniadanie. W smaku słodkie, ale nie za słodkie. Dużo tutaj zależy od rodzaju banana jak i ilości i świeżości daktyli. W mojej(...)dzieciństwa. Jednak przyznaję, że kilka lat temu odkryłam ją na nowo. To bogate źródło wielu cennych minerałów. Alkalizuje nasz organizm a do tego jest niezwykle wdzięcznym surowcem do wielu dań od dań obiadowych, poprzez pasty do chleba aż po desery. Drukuj Jaglany deser – pyszny krem jaglano-bananowy Składniki 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 szklanka wody
Mieszam w Garnkutego proste. W niektórych rejonach Polski, kapusta z grochem podawana jest w czasie Wigilii. W Wielkopolsce znana jako ciupka z grochem. Danie wpisane na listę dań regionalnych w woj. kujawsko-pomorskim. U mnie w domu, długo nie jadło się kapusty z grochem. Raz kupiliśmy ją w markecie i tak nam smakowała, że kupowaliśmy(...)rozgrzać lub jesteśmy po prostu zbyt zmęczeni, żeby coś konkretnego gotować. Są dwie szkoły robienia kapusty z grochem. W jednej mamy samą kapustę z grochem, w drugim wariancie dodajemy do dania ziemniaki i całość dusimy. Możecie spróbować obie wersje i wybrać tą dla Was smaczniejszą. Ja zawsze dodaję majeranek, chociaż mało osób to robi Drukuj Kapusta
Mieszam w Garnkuzagryzać moczonym w zupie chlebem :) Wariacja na temat - FASOLKA "PO BRETOŃSKU" VEGAN : wszystko tak samo, jak do zupy, tyle że odparowujemy trochę sok, do uzyskania pożądanej gęstości dania. Można zagryzać chlebem ;) Druga zupa to już totalny super speed, kiedy wraca się do domu po dłuższym spacerze i chce się zjeść już teraz natychmiast właśnie to - POMIDOROWO-BAZYLIOWA(...)MAKARONEM. Do jednego garnka wlewamy 1,5 litra soku pomidorowego + 2 szklanki wody przegotowanej lub mineralnej lub z filtra lub innej nie wymagającej gotowania (na najmniejszy ogień), w drugim garnku gotujemy ulubiony makaron (dla dzieci oczywiście literki :)). Do soku wyciskamy 2-3 ząbki czosnku, dodajemy troszkę pieprzu, troszkę soli, dużo bazylii (najlepiej świeżych liści, z braku może być
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE