drugie danie - 14640 przepisów (strona:136/976)

Twisterki z ciasta francuskiego z serem i pietruszką 1791

Cebulkę kroimy najdrobniej jak się da. Łączymy w drugiej misce z posiekaną natką pietruszki, solą oraz startym drobno serem. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na dwa pasy. Jeden z nich za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem z musztardą (część z pewnością nam zostanie). Posypujemy mieszanką z cebuli, pietruszki i sera, lekko dociskamy dłonią i przykrywamy drugim płatem ciasta. Ponownie

Smaki Na Talerzu
Kapusta z żeberkami z szybkowaru 191

jako dodatek do ziemniaków. Jeśli nie macie jeszcze takiego garnka to polecam zakupić, uwielbiam w nim gotować, po pierwsze o wiele szybciej przygotowuje się danie a po drugie jest zdrowsze. Można w nim przyrządzać różnego rodzaju mięsa np: do kanapek bez pieczenia i smażenia. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : trochę ponad kg kapusty kiszonej

Sama słodycz i szczypta chili
Boczek pieczony z zielonym pieprzem 214

peklowania i zetrzeć na  każdą warstwę 1 ząbek czosnku 2.  Na dół położyć kawałek ze skórą posypać połowę żelatyny i 1 /3 zielonego pieprzu położyć drugi kawałek boczku dać resztę żelatyny i pieprz oraz ostatnią warstwę boczku i resztę pieprzu związać sznurkiem włożyć do foli aluminiowej. Dać do lodówki na dwa dni . Na trzeci dzień piec w piekarniku

W królestwie smaków Beaty
Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem 190

Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony słonecznik idealnie komponuje się ze słoną fetą, dlatego go nie pomijajcie. Nie pomijajcie również prażenia, czyli podpiekania słonecznika na suchej, nieprzywierającej patelni. The post Sałatka ze szpinakiem, fetą

Moja Delicja
Sałatka z kurczakiem, serem pleśniowym, jajkami i orzechami ziemnymi 212

chrupkości orzechy ziemne. Dodatkowej świeżości nadają kiełki. Całości dopełnia uniwersalny sos musztardowo-miodowy. Jest tu pełno witamin i mikroelementów. Ta pyszna sałatka to pomysł na drugie śniadanie lub danie na imprezę. Sprawdzi się zawsze, ponieważ jest po prostu pyszna. Składniki 1 opakowanie miksu sałat 200 g piersi z kurczaka 100 g sera pleśniowego

My Chcemy Jeść
Pieczone warzywa w sosie pomidorowym, czyli szybki jednogarnkowy obiad 231

jednej strony jestem uwielbiam bogata w przyprawy kuchnię indyjską, a z drugiej tak skomponowane dania, gdzie przypraw praktycznie nie ma, i własnie takie dania uważam za najwyższa sztukę kulinarną. Dzisiejsze danie jest tak skomponowane, że jedyną przyprawą jest sól, i to dodana tak naprawdę po to, aby warzywa nie były suche, a puściły

greenscarf
Koktajl bananowo-malinowy bez nabiału 237

kupuję mleko kokosowe w litrowym kartoniku (o najlepszym składzie jak dotąd: tylko ekstrakt kokosowy 85%, woda) i w związku z tym mogę go wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj na drugie śniadanie przygotowałyśmy z córeczką pyszny, zdrowy „Koktajl bananowo-malinowy bez nabiału” . O tej porze używam malin mrożonych. Banana dodaje niemrożonego, dzięki temu gotowy koktajl

Moja Delicja
Sajgonki na ostro 130

Moje drugie sajgonki. Te są z surowego farszu. Jeśli dajemy farsz surowy to trzeba dłużej smażyć sajgonki. Według mnie są lepsze. I jak widać

Ewa w kuchni
Kuchnia Polska z Pawłem Małeckim, czyli słodkie warsztaty z Lidl 144

przygotować aż dwie niespodzianki dla swoich klientów i blogerów - dwie książki kucharskie z przepisami kuchni polskiej. Jedna książka to zbiór przepisów Karola Okrasy i jego gości na dania "na słono", druga natomiast to słodka księga wypieków i deserów przygotowana przez Pawła Małeckiego i jego gości. W sobotę 26 listopada miałam okazję wziąć udział w premierze książki "Kuchnia Polska

Kuchnia Bon Appetit
Mus z pieczonych jabłek. 181

był mus! Tani jak... mus! Rodzice wykupili cały zapas i w ekspresowym tempie musieliśmy opróżnić zawartość. Mus musiał być dobry, bo po pierwsze bez problemu daliśmy radę, po drugie - do dzisiaj mam sympatię do tego słodkiego przetworu. A słoiki wypełnione jagodami pojechały nad morze :) Składniki: 1.5 kg niedużych jabłek kilku różnych gatunków (można dodać również gruszki) 4 łyżki

zadanie-gotowanie
Kurczak w sosie śmietanowym z warzywami 180

samym końcu. Całość nakładamy na talerz i… wcinamy! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Smażymy kurczaka, wrzucamy warzywa, zalewamy śmietaną i danie gotowe. Po drugie: jest zdrowy. Mięso kurczaka jest i bogate w białko i ubogie w tłuszcze zwierzęce, a warzywa (również mrożone) dostarczają niezbędnych witamin. Po trzecie: jest dietetyczny

Proste-przepisy.pl
Kuskus z warzywami i wędzonym kurczakiem 144

Nakładamy na talerze i gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Nie potrzebujemy praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych z wyjątkiem trzymania noża i mieszania dania łyżką. Po drugie: jest szybki. Najwięcej czasu potrzebujemy na pokrojenie składników, a w tym może nam pomóc np. robot kuchenny. Reszta w zasadzie robi się sama. Po trzecie: jest (stosunkowo

Proste-przepisy.pl
Cukinie zapiekane z kaszą 182

Cukinie z farszem serowym można zaostrzyć polewając je ulubionym sosem np. keczupem :) A jeśli kaszę jaglaną zastąpimy kaszą kuskus, wtedy uda się nam szybciej przygotować całe danie. Odgrzewane na drugi dzień cukinie jak dla mnie były jeszcze smaczniejsze niż zaraz po przygotowaniu

Proste Potrawy
Gołąbki z dodatkiem jabłka i brązowego ryżu. 189

brązowy ryż. Eksperyment jabłkowy uznaję za udany - gołąbki w takim wydaniu wydają mi się delikatniejsze i bardziej soczyste. Mimo niestandardowego składnika pozostają tradycyjnym, domowym i smacznym daniem, a na drugi dzień na pewno będą jeszcze lepsze :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 100 g brązowego ryżu 2 (1+1) kwaśne jabłka (np. szara reneta) 1 cebula 1 łyżka majeranku

zadanie-gotowanie
TAGLIATELLE Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM 183

połączy się z pozostałymi składnikami. Połowę łososia podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię, wymieszać. Makaron przełożyć do powstałego sosu i znów wymieszać. Gotowe danie podawać z drugą częścią łososia ułożoną w małych kawałkach na wierzchu

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania