jednej strony jestem uwielbiam bogata w przyprawy kuchnię indyjską, a z drugiej tak skomponowane dania, gdzie przypraw praktycznie nie ma, i własnie takie dania uważam za najwyższa sztukę kulinarną. Dzisiejsze danie jest tak skomponowane, że jedyną przyprawą jest sól, i to dodana tak naprawdę po to, aby warzywa nie były suche, a puściły
greenscarfSmażyć po minucie na każdej ze stron, kontrolując stopień usmażenia. Można tez upiec w 200 stopniach przez około 15 – 20 minut. Przewracając pod koniec na drugą stronę. Mamo daj już jednego! Placuszki BLW w wersji warzywnej. Sezon pomidorowy trwa. Korzystajmy razem z naszymi niemowlakami! Bazylia, oregano i pomidory to styl iście włoski! Te placki są łatwe
Krupeczkikupuję mleko kokosowe w litrowym kartoniku (o najlepszym składzie jak dotąd: tylko ekstrakt kokosowy 85%, woda) i w związku z tym mogę go wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj na drugie śniadanie przygotowałyśmy z córeczką pyszny, zdrowy „Koktajl bananowo-malinowy bez nabiału” . O tej porze używam malin mrożonych. Banana dodaje niemrożonego, dzięki temu gotowy koktajl
Moja DelicjaMoje drugie sajgonki. Te są z surowego farszu. Jeśli dajemy farsz surowy to trzeba dłużej smażyć sajgonki. Według mnie są lepsze. I jak widać
Ewa w kuchniprzygotować aż dwie niespodzianki dla swoich klientów i blogerów - dwie książki kucharskie z przepisami kuchni polskiej. Jedna książka to zbiór przepisów Karola Okrasy i jego gości na dania "na słono", druga natomiast to słodka księga wypieków i deserów przygotowana przez Pawła Małeckiego i jego gości. W sobotę 26 listopada miałam okazję wziąć udział w premierze książki "Kuchnia Polska
Kuchnia Bon Appetitbył mus! Tani jak... mus! Rodzice wykupili cały zapas i w ekspresowym tempie musieliśmy opróżnić zawartość. Mus musiał być dobry, bo po pierwsze bez problemu daliśmy radę, po drugie - do dzisiaj mam sympatię do tego słodkiego przetworu. A słoiki wypełnione jagodami pojechały nad morze :) Składniki: 1.5 kg niedużych jabłek kilku różnych gatunków (można dodać również gruszki) 4 łyżki
zadanie-gotowaniesamym końcu. Całość nakładamy na talerz i… wcinamy! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Smażymy kurczaka, wrzucamy warzywa, zalewamy śmietaną i danie gotowe. Po drugie: jest zdrowy. Mięso kurczaka jest i bogate w białko i ubogie w tłuszcze zwierzęce, a warzywa (również mrożone) dostarczają niezbędnych witamin. Po trzecie: jest dietetyczny
Proste-przepisy.plNakładamy na talerze i gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Nie potrzebujemy praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych z wyjątkiem trzymania noża i mieszania dania łyżką. Po drugie: jest szybki. Najwięcej czasu potrzebujemy na pokrojenie składników, a w tym może nam pomóc np. robot kuchenny. Reszta w zasadzie robi się sama. Po trzecie: jest (stosunkowo
Proste-przepisy.plCukinie z farszem serowym można zaostrzyć polewając je ulubionym sosem np. keczupem :) A jeśli kaszę jaglaną zastąpimy kaszą kuskus, wtedy uda się nam szybciej przygotować całe danie. Odgrzewane na drugi dzień cukinie jak dla mnie były jeszcze smaczniejsze niż zaraz po przygotowaniu
Proste Potrawybrązowy ryż. Eksperyment jabłkowy uznaję za udany - gołąbki w takim wydaniu wydają mi się delikatniejsze i bardziej soczyste. Mimo niestandardowego składnika pozostają tradycyjnym, domowym i smacznym daniem, a na drugi dzień na pewno będą jeszcze lepsze :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 100 g brązowego ryżu 2 (1+1) kwaśne jabłka (np. szara reneta) 1 cebula 1 łyżka majeranku
zadanie-gotowaniepołączy się z pozostałymi składnikami. Połowę łososia podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię, wymieszać. Makaron przełożyć do powstałego sosu i znów wymieszać. Gotowe danie podawać z drugą częścią łososia ułożoną w małych kawałkach na wierzchu
Kuchnia w opałachkażde pytanie. Z tej części, przyznam szczerze, że nie wyniosłam tyle ile bym chciała – byłam za bardzo podekscytowana oraz zajęta robieniem zdjęć blogerom i snapchatowaniem. Ale już druga część, praktyczna, dała mi bardzo dużo! Od zawsze miałam problem ze stylizacją potraw. Podglądanie jak robią to inni blogerzy (w tym Asia) okazało się bardzo inspirujące. Taka głupia rzecz jak wykorzystanie(...)Taki kontekst jajeczny nadał jej dużo ciekawszego klimatu niż zdjęcie jajecznicy solo. 5. Minimalizm. Gdy na talerzu dzieje się dużo, czasem lepiej zostawić całą resztę pustą, by nie zdominować dania. Zawsze wydawało mi się to nudne, ale spójrzcie tylko poniżej. Chyba nie wyszło nudno? ; ) 6. Bałagan jest dobry. O ile jest kontrolowany. 7. Lekko prześwietlone w niektórych miejscach zdjęcie
Fill The Bowldanie może być drugim śniadaniem, lekkim obiadem lub kolacją. Jest bardzo kolorowe i pełne smaku. Dodatek sosu bezpośrednio przed jedzeniem zapewnia idealną świeżość i delikatną chrupkość warzywom. To naprawdę pyszna i zdrowa propozycja dla każdego. Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać
Codzienna kuchnia niecodziennaDodać do wrzącego sosu pokrojone oliwki (lub w całości, jeśli tak wolicie) i kapary. Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Podgrzewać wszystko razem i wymieszać. Podawać danie posypane świeżo startym parmezanem. Można posypać suszonym oregano lub bazylią. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Spaghetti z suszonymi pomidorami Penne z pieczarkami "Głodna kotka" Barbary Kosmowskiej(...)żałuję. To opowieść o Marcie, kobiecie sukcesu - uznana pisarce książek dla kobiet. Dowiaduje się od profesora onkologii, że w jej przypadku medycyna jest bezradna i już nic nie da się zrobić. Drugi raz w życiu prosi męża o odwiezienie do domu. To moment, w którym Marta uświadamia sobie, jak pomocny, kochający i pełen kompromisów jest jej mąż, Adam oraz
Weekendy w domu i ogrodziezostaje, to u nas nie marnuje się. To nie ze skąpstwa wynika, raczej chodzi by nauczyć ludzi racjonalnego gospodarowania zasobami. Często wyrzucane jest jedzenie, ale zawsze można dać jemu recykling, drugą szansę na smak w innym wydaniu. Może po świętach coś zostanie, ale staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania
R'n'G Kitchen