suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy, tak by wierzch był na dole i wystudzić. Takie studzenie sprawi, że biszkopt będzie równy. Biszkopt najlepiej się kroi na drugi dzień, ale gdy damy mu ze 2 - 3 godziny od wystudzenia (nie kroić zaraz po wystudzeniu) to świetnie się go pokroi
Kuchcik gotujepieczeni) jest zrobienie mięsnego farszu. Taki farsz z "resztek" idealnie nadaje się do pasztecików, pierogów czy właśnie pyz. Pyzy to bardzo ekonomiczne i oszczędne danie, w którym swoją drugą szansę dostają też ugotowane ziemniaki. To dobry sposób na wykorzystanie zalegających resztek np z niedzielnego obiadu. Pyzy tradycyjnie gotuje się w wodzie, moje jednak trafiły
Smakowity Blog Kulinarnywarzywny na zimę do pizzy, dań z makaronem a nawet jako sos do klopsików. Dość ostry ale smaczny, oczywiście kto nie lubi strych smaków może dać mniej przypraw. No i druga sprawa, można z takim sosem pokombinować jeśli chodzi o jego skład. Bo jak ktoś nie lubi jakiegoś warzywa może dać inny według swoich upodobań. Mi osobiście
Ewa w kuchniZnajdź duży talerz. Połóż pierwszy nasączony blat. 3. Przełóż masą wiśniową kisielkową 4. Po kiselkowej masie czas na masę białą. 5, Teraz czas na masę wiśniową. Na drugi blat zaleca się dać jednak nieco mniej masy kisielkowej z wiśniami niż na pierwszy by nie przeciążyło za bardzo tortu. 6.Teraz znowu blat. 7. Umieść talerz z tortem w stanie zamkniętym
Fiolka w kuchniBiszkoptowe naleśniki Święta minęły ,czas na żołądkowy odpoczynek.Pytanie - czy naleśniki to lekkie danie czy nie?. Z drugiej strony tak od razu przejść z przejadania do niedojadania to chyba również jest nie zdrowe. Dlatego postanowiłam że wolno ale systematycznie przestawię rodzinkę na pochłanianie mniejszej ilości pożywienia . Mam nadzieję że i do zdrowszej. Składniki
Eli Gotowaniecenię sobie z wielu powodów. Po pierwsze, chociaż może jest to mało widoczne na pierwszy rzut oka, dostępnych ich jest bardzo wiele, wręcz nieograniczona ilość. Po drugie, szybko się panierowane dania przyrządza. Po trzecie, są zwyczajnie smaczne. Po czwarte... Po prostu uwielbiam połączenie chrupkiej panierki i miękkiego mięsa! :) Dodam, że dzisiaj miałam okazję być uczestnikiem radiowej rozmowy
Życie zamknięte w smakuświeżym oregano, ułożyć ser mozzarella pokrojony w plastry. Na to kładziemy plastry pomidora albo pomidorki koktajlowe pokrojone w 1/2 lub 1/4 (połowę porcji). Teraz szynkę (można ewentualnie dać połowę porcji, a drugą połowę po upieczeniu), pieczarki, oliwki. Jeśli dodajecie rukolę, to dopiero po upieczeniu! Pizzę pieczemy około 10-12 minut. Po wyjęciu układamy resztę pomidorków, ewentualnie drugą porcję
Pociąg Do Kuchniwłaśnie z owoców jałowca. A prawda jest taka, że oba smakują identycznie, przynajmniej w drinku z tonikiem, lodem i cytryną. A tak solo to ani jednego, ani drugiego pić się nie da. Zresztą sklepowe też się nie nadają do picia samodzielnego. Gin smakuje trochę tak jakby napić się wódki i zagryźć kawałkiem choinki :) A w drinkach ten mój gin niczym
Marder&Marder ManufactureBardzo łatwe i szybkie danie przygotowane z pomocą drugiego Papirusa Winiary z ziołami prowansalskimi, który dostałam do przetestowania. Ponieważ jestem z natury oszczędna, to pomimo moich zarzutów co do ilości użytej w nim soli postnowiłam go wykorzystać. W czasie gdy pierś się smaży przygotowujemy warzywa i obiad gotowy. Warzywa mogą być dowolne wg upodobania
Wiem co jemwcześniej miałam okazję sprawdzić ich smak i przypadł mi on do gustu. Sałatka świetna nie tylko na imprezę. U mnie sprawdziła się zarówno jako danie obiadowe, jak i drugie śniadanie w pracy. Gorąco polecam :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyGratka dla wegetarian, choć w moim wypadku, to raczej dla zupełnie zwyczajnych miłośników warzyw. Chyba zakochałam się w kuchni rumuńskiej. To dopiero drugie znalezione przeze mnie danie, a już wiem, że na pewno nie będzie ostatnim. Pomidory, papryka, kukurydza i czosnek, a to wszystko okraszone sokiem z cytryny. Dla mnie mogłoby nie istnieć
Kuchenna Kontrrewolucyazapiekanki. Wprawdzie zajmują trochę więcej czasu niż 15 minut ale przy dobrej organizacji rachu ciachu i jedzonko mamy już na stole. Jeśli przy okazji zagonimy do kuchni drugą parę rąki i damy jej zajęcie, wtedy mamy przynajmniej chwilę spokoju bo hałaśliwy obiekt chwilowo ucichnie zajęty krojeniem i mieszaniem. Początkowo te zapiekanki miałam zamiar zrobić na długiej bagietce, ale masz
My simple kitchenFish & chips" - czyli nic innego jak oczywiście ryba w cieście z frytkami. To brytyjskie danie rozpowszechnione zostało w drugiej połowie XIX wieku, gdzie w związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego ceny ryb uległy obniżeniu. Dzięki temu stały się dostępne dla każdego. Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu
Słodka Stronadzieciństwa . Myślę, że każdy z nas uwielbiał grzebać łyżeczką w dwukolorowych warstwach kremowo-czekoladowych lub delektować się smakiem każdej z nich osobno - ja należałam do grupy drugiej ;) Jeśli lubicie słodsze dania, polecam użyć czekolady mlecznej :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 200 ml mleka 100 ml wody Dodatkowo : 3 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady Płatki zalać mlekiem i wodą
Chocolate Muffin Blog