drugie danie - 14640 przepisów (strona:149/976)

Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem 121

pamięci. Minimalizm w składnikach, fuzja smaku. W tym wypadku żaden składnik nie może zostać pominięty, szczególnie...siano! Od razu to mówię, gdyż przygotowałam jedno danie z użyciem siana, a drugie identyczne, ale już bez siana. Bezdyskusyjnie są to dwie różne rzeczy. I od razu lećcie do zoologicznego po ekologiczne sianko. Składniki na 5 porcji(...)ogniu, stopniowo podlewając winem. Aromat jest fantastyczny. Na koniec dodać szpinak, sól, pieprz i dymione masło. Przemieszać do rozpuszczenia masła. Ze stawić z ognia. Podawać z liśćmi świeżego szpinaku. Danie proste ,ale niesamowicie aromatyczne dzięki między innymi dlatego, że zostało dodane dymione masło. Polecam, powtórzę jeszcze niejeden raz. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Fasolka po bretońsku 111

przygotowania dania użyłem: 500 gram fasoli jaś, 300 gram kiełbasy śląskiej, 150 gram wędzonego surowego boczku, 1 puszki pomidorów, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, 3 liści laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku, łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżeczek mielonej papryki słodkiej, pęczka natki pietruszki, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym daniem(...)następnie gotowałem na małym ogniu przez 2 godziny, uzupełniając ilość wody, gdyby nadmiernie odparowała. Po tym czasie dodałem do garnka pół pęczka posiekanej natki pietruszki, pozostawiając drugie pół pęczka do dekoracji dania. Fasolkę wyłożyłem do miseczek, posypałem grubo zmielonym czarnym pieprzem oraz udekorowałem natką pietruszki. Podałem z żytnim chlebem

Wyprawy kulinarne
Gulasz ze schabu 129

Schab jest drugim pod drobiu mięsem, które lubię przyrządzać. Składniki ( 3 porcje): schab 500 g pół opakowania mrożonej włoszczyzny liść laurowy i ziele angielskie 3 łyżki dobrej jakości ketchupu, możesz dać zwykły, ale czy naprawdę chcesz jeść chemię? olej do smażenia masło i mąka pszenna do zasmażki sól , pieprz do smaku, ewentualnie ulubione przyprawy Przygotowanie: mięso umyj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Makaron z boczkiem w sosie szpinakowo- serowym 151

gustu. Zaufaj mi i do dzieła. Danie możesz podać z czerwonym pół wytrawnym lub wytrawnym winem i ugościć swoją druga połówkę podczas romantycznej kolacji we dwoje. Ekspresowe danie, świetnie smakujące z genialnym zapachem. Gdy je przygotowywałam nagle w pustym domu pojawił się cały, wygłodniały tłum pytający co dziś na obiad. Jestem

Wielki apetyt
Jedzenie jak z powieści 161

się kiedyś przygotować którekolwiek z czarodziejskich dań tworzonych przez Titę. Jej przepisy były dla mnie bardziej wyrażeniem uczuć- miłości do Pedra, frustracji czy wściekłości na matkę. To jedna z tych książek, w której opisy jedzenia są tak sugestywne, że nawet nie zastanawiasz się czy to się w realu da zrobić. Po prostu masz ochotę poczuć te aromaty(...)nich bardzo niewiele mięsa. Może i wyglądają czarująco, ale zdecydowanie niewygodnie się je obgryza. Ale jest na to rada- podudzia kurczaka. Ponieważ został nam sos, drugiego dnia zrobiłam to samo danie, ale właśnie z podudziami. Też je podsmażyłam, polałam sosem i upiekłam. I ta wersja smakowała mi bardziej. Jest też praktyczniejsza- nie wyobrażam sobie siebie jedzącej

les mirabelles
Kubek termiczny – na co zwracać uwagę przy zakupie? 58

nich w czasie przeszłym, one jednak w żadnym wypadku nie oddały całkowicie pola kubkom. Okazało się, że wśród klientów jest zapotrzebowanie i na jeden, i na drugi rodzaj produktu. Co więcej, da się zaobserwować, że w niektórych aspektach zaczęły się do siebie upodabniać. Termosy stały się mniejsze, bardziej poręczne, lepiej pasujące kształtem do dłoni. Z kolei kubki w wielu przypadkach

Żyję by jeść
Sałatka kurczak na greckiej wyspie 141

warzyw, wyrazistych w smaku czarnych oliwek i sera fety, który jest uważany za najlepszy kulinarny wynalazek greckiej kuchni to świetny pomysł na letnie, lekkie danie obiadowe oraz na pożywne drugie śniadanie. Składniki: 350g fileta z kurczaka 1 sałata lodowa 3 pomidory 2 ogórki 2 czerwone małe cebule 160g czarnych oliwek 300g sera feta przyprawa

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik na zimno o smaku pomarańczowym z gorzką czekoladą 127

tortownicy przelej masę do tortownicy i wstaw do lodówki na 8 godzin, będzie już porządnie zastygnięta na ok godzinę przed wyjęciem tortownicy rozpuść w gorącej wodzie drugą galaretkę, przestudź ją i daj jej trochę już stężeć wyjmij tortownicę z lodówki,obierz mandarynki, ułóż je na wierzchu masy serowej na wierzch wylej tężejącą już galaretkę, wstaw tortownicę z ciastem znów

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pałki z kurczaka z ziemniakami i sosem węgierskim 230

pokrywy Thermomix . Jeżeli chcemy uzyskać bardzo gęsty sos w tym momencie dodajemy 2 łyżki mąki. Na pokrywę nakładamy miarkę i miksujemy sos czas 1 min/obr.10. Danie zyskuje na smaku na drugi dzień. The post Pałki z kurczaka z ziemniakami i sosem węgierskim appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Drożdżowe ciasto z jagodami 140

się zwlec.  Nie doszłam jeszcze jednak do tego, żeby w niedzielę wstać i na śniadanie upiec świeże drożdżowe :) Ale to właśnie drożdżowe jest dobre i na drugi dzień, bo do ciasta dałam same żółtka (zostały mi po bezach). I jeśli chcielibyście spróbować, to zachęcam. Bo ja zawsze mam dylemat kiedy w przepisie są albo same białka albo tylko żółtka

bistro mama
gdy goscie auto parkuja ,ciasteczka w piekarniku laduja 112

Łyżka nakładać kawałki ciasta na blaszkę pozostawiając odległości pomiędzy ciasteczkami.   Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. U jednych to może być 10 minut u drugich 20,wszystko zależy od danego piekarnika,do suchego patyczka i złotego koloru

w mojej kuchni
Grillowane polędwiczki z kurczaka w jasnym sosie śmietanowym. 202

wystarczy kilka godzin. Patelnię grillową dobrze nagrzałam, posmarowałam olejem i zgrillowałam na niej polędwiczki z obu stron na rumiano. Gotowe odstawiłam w ciepłe miejsce ( dałam na talerz i przykryłam drugim ) Pozostały na patelni tłuszcz i sok z grillowania, zalałam gorącym bulionem, delikatnie poruszałam aby przyprawy ładnie odeszły i powstały sos przelałam do rondla. W małym garnuszku rozrobiłam śmietanę

Kuchnia z widokiem na ogród
CIASTKO CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY - KONKURS 132

która jest sponsorem konkursu. 2. Czas trwania konkursu: 09.03.2017 - 15.03.2017 r 3. Zadanie konkursowe polega na przesłanie przepisu na słodkie danie, które można przygotować w konkursowych naczyniach. 4. Pod opisem potrawy, należy podać swoje dane kontaktowe. 5. Jeden uczestnik może nadesłać maksymalnie 1 zadanie konkursowe. 6. Spośród nadesłanych prac zostanie wybrany przez organizatora zwycięzca, który otrzyma(...)trzecich. 11. Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez zwycięzce na adres kasiaczapran@gmail.com danych do wysyłki (imię i nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 3 dni od daty ogłoszenia wyników. 12. Jeśli zwycięzca nie poda danych do wysyłki zostanie wybrana druga osoba

Kuchnia w opałach
Tort bez pieczenia 231

kuchni, a który mimo tego wywoła „efekt uau”? To coś dla Was :) Jestem nim absolutnie zachwycona, bo po pierwsze to przepis, którego nie da się zepsuć, a po drugie można go dowolnie modyfikować i ulepszać według własnego gustu. To co mnie nasunęło się, kiedy zrobiłam go po raz pierwszy – maliny warto wykorzystać nie tylko

Ciastkozercy
Ekspresowa tarta z pomidorami i cukinią 135

których w sumie wyhodowałam 6 odmian. Jem pomidory od rana do wieczora, a właśnie wczoraj w późnych już godzinach wieczornych przygotowałam obiad na dziś. Tego typu dania smakują mi najbardziej na drugi dzień i to w temperaturze pokojowej, ale śmiało można wciągać jeszcze gorące, luz całkowicie zimne, prosto z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego około 50 g pasty

greenscarf
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 264

dosyp odrobinę  maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić na druga stronę jeśli robisz mąkę z cieciorki w domu, zadbaj o jej właściwe zmielenie. Zbyt gruba spowoduje powstawanie grudek i rozpadanie się placków. jeśli placki trudno rozprowadzić

Powiedz dietom nie
STAROMODNY GULASZ 175

pomalutku gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Kawałki wołowiny, zanurzone w aromatycznym, ciemnym sosie, wyszły miękkie,  soczyste i wprost rozpływały się w ustach.  Danie smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień. Dobrze się mrozi. Pamiętajcie, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał. Jeśli więc planujecie go odgrzewać, nie redukujcie płynów zbyt mocno. SKŁADNIKI / 4 porcje

cool and minty
Muffinki z truskawkami i kruszonką. Jest ten hejt czy go nie ma? 134

uśmiecha się do mnie i mówi "cześć, co u  ciebie".  Takie komentarze bolą bardziej niż te, które dotyczą potraw na blogu. Ale z drugiej strony dobrze, że ktoś dał mi ten sygnał, wymieniając mnie z imienia i nazwiska, a sam ukrywając się pod nickiem. To trochę jak zimny prysznic... Było mi przykro tak po ludzku

bistro mama
Niejeden makaron z tuńczykiem, serem korycińskim swojskim, parmezanem i natką pietruszki. 126

chyba zwariowałam? Totalna improwizacja. Spokojnie, u mnie tak zazwyczaj. Jeną ręką i jednym okiem czytam książkę o mojej słonecznej Italii, a drugim okiem szukam pomysłu co dać dziecku , które w kółko to samo :"Mamo, makaron,mamo makaron!". Patrzę mam Malma! To już sukces! No jasne pół paczki rurek i pół muszelek. Jest nas więcej, więc postanawiam ugotować ...obydwa

Z Kuchni Do Kuchni
Schab duszony 139

Danie to, jest pomysłem na drugie życie, dla schabu, czy innego mięsa upieczonego na święta, które często stoi w lodówce, a my już nie mamy co z nim zrobić. Przygotowane w ten sposób, zyskuj nowy, wyjątkowy smak. Składniki:   schab upieczony pokrojony w plasterki (zrobiłam z 5 plasterków) 1 mała cebula 1 marchewka

Idę coś wszamać
Zombiaki 2 133

tory/ulice. Fazy te poprzedzają dociąganie kart i ich zagrywanie. Pierwsza faza to sprzątanie/usuwanie z torów/ulic kart, których działanie ograniczone jest w czasie (np. „Zasieki”). Druga faza to ruch kart danego gracza po torach/ulicach (zombie w stronę barykady a pojazdy w stronę cmentarza) o jedno pole, za wyjątkiem zombie „Siergieja” biegnącego o dwa pola czy psa „Szarika” poruszającego(...)pudełku Małe wymiary pudełka umożliwiają podróże Na Minus Nie przypadnie do gustu większości Paniom i seniorom Nie każdy będzie dobrze odbierał specyficzny humor Nie jest to gra na danie główne spotkania planszówkowego Ps. Mała gra karciana typu tower defence z dobrą mechaniką w klimacie walki o przetrwanie do świtu. Dla fanów zombie pozycja obowiązkowa! Jednym słowem

O kuchni z uczuciem
Kapsalon czyli holenderski fast-food 165

wersja każdego fast-foodu musi pojawić się u mnie na blogu. Po pierwsze jest to wersja mniej kaloryczna, bo daję najlepsze składniki i nie zalewam dania litrami sosu. A po drugie w domu zawsze smakuje najlepiej! Tym razem połączenie mięsa z frytkami i serem. To jest pyszne! Składniki : * frytki * garść tartej mozzarelli  * 2 filety z kurczaka

Magiczne Życie Marty
Wiejski pasztet do słoików 175

miękka ) Wymieszać wszystko dodać pieprz, gałkę muszkatołową, w razie potrzeby dosolić.  Masę dobrze wyrobić i od razu wkładać do suchych słoików jeszcze ciepłą. Słoiczki przykryć papierem dać w chłodne miejsce. Na drugi dzień zakręcić słoiki gotować na wolnym ogniu ok 2,5 godziny  latem nawet 3 godziny

W królestwie smaków Beaty
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na jesień”, Beata Pawlikowska - recenzja 174

rzeczy. Po pierwsze – jem więcej, bo lubię jak ciepło rozchodzi się z żołądka po wyziębionym, jeszcze nieprzyzwyczajonym do ochłodzenia (chociaż nie w tym roku), ciele. Po drugie – częściej gotuję zupy i dania jednogarnkowe, za którymi w innym okresie nieszczególnie przepadam. Kiedy sięgałam po jesienne przepisy z kuchni Beaty Pawlikowskiej liczyłam więc na ciekawe, zdrowe i warzywne propozycje(...)pewno rzuci się Wam w oczy w księgarni. Same przepisy opierają się w dużej mierze na kaszach i warzywach. Jakby autorka czytała mi w myślach, znaczna ich część to dania jednogarnkowe, gęste i sycące. Kuszą kolorowymi fotografiami i w ogóle różnobarwnością składników. Jest pierwsza w nocy, kiedy to piszę. Nie jadłam ani obiadu, ani kolacji, a teraz jest już

Życie zamknięte w smaku
Kuchnia francuska jest prosta :) 150

roku przepisy zgrupowane są więc w czterech rozdziałach, z których każdy zawiera po kilka przystawek, dań głównych i deserów. Miłośników kuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy Rok ”, w którym Autorka serwuje nam dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny. Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można bez problemu przygotować w polskich realiach, chociaż(...)czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych kuleczek z czosnkiem i ziołami, które okazały się prawdziwym kulinarnym hitem. Znajdziecie go na naszym drugim blogu „ Kulinaria - potrawy z różnych stron świata ” Podawane przez Autorkę przepisy nie wymagają najwyższego poziomu wtajemniczenia – bez problemu przygotują je także początkujący miłośnicy kuchni francuskiej. Książka zapewne będzie też

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z fasoli szparagowej Basi 167

pokrojoną w piórka. Z podanych produktów zrobić sos polać po sałatce dokładnie połączyć ze sobą. Podajemy jako przystawkę do wędlin lub samodzielne danie np. do pracy na drugie śniadanie  Sałatkę przygotowała Basia Smacznego

kgwjanczewo
RECENZJA PATELNI GRANITOWEJ GŁĘBOKIEJ BALLARINI LUCCA Z DWOMA UCHWYTAMI I KONKURS 114

jest sponsorem konkursu. 2. Czas trwania konkursu: 29.10 - 12.11.2015 r 3. Zadanie konkursowe polega na przesłanie przepisu na makaronowe danie z patelni, którego jednym ze składników będzie rukola. 4. Pod opisem potrawy, należy podać swoje dane kontaktowe. 5. Jeden uczestnik może nadesłać maksymalnie 1 zadanie konkursowe. 6. Spośród nadesłanych prac zostanie wybrany przez organizatora zwycięzca, który(...)trzecich. 11. Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez zwycięzce na adres kasiaczapran@gmail.com danych do wysyłki (imię i nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 3 dni od daty ogłoszenia wyników. 12. Jeśli zwycięzca nie poda danych do wysyłki zostanie wybrana druga osoba

Kuchnia w opałach
Racuchy drożdżowe jak u babci – na świeżych drożdżach 211

przypalić, a zostaną w środku surowe. Żeby tego uniknąć należy je smażyć na ogniu małym do średniego – tak żeby ich nie spalić, tylko pięknie zezłocić i dać wyrosnąć. Przekładamy je na drugą stronę wtedy, gdy na wierzchu smażonego ciasta zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza a spód będzie już upieczony. Dosmażamy racuchy na drugiej stronie i smażymy

Karo in the Kitchen
Rybka pod marchewką 168

jest tutaj marchewka. Moja danie jest także nieco odchudzone , gdyż ryby wcześniej nie panieruję i obsmażam a duszę wraz z marchewką. Danie jest również pyszne na drugi dzień, gdyż smaki zdecydowanie się wzmocnią. Porcja na 4 osoby: - około 1 kilograma ryby ( u mnie miruna) - 1 kilogram marchewki - 3 pomidory - pęczek natki pietruszki

kawawszklance
Miodówka - nalewka miodowa 100

tygodni. Zostawiamy go w spokoju żeby pyłek miodowy spokojnie osiadł na dnie. Nadszedł czas filtrowania. Nie będzie to proste, bo po pierwsze nalewka jest gęsta od miodu, a po drugie miodowego pyłku jest dość sporo. A trzeba naprawdę ładnie to przefiltrować. Jeżeli nie ruszaliśmy słoikiem to pyłek ten powinien spokojnie osiąść na dnie. Ale uwaga, wystarczy naprawdę niewielki(...)też zestaw do inhalacji dla astmatyków. Taka maseczka tlenowa na twarz. Tutaj jest trochę grubsza rurka, też pewnie kiedyś się przyda. I tą rurką zasysając ściągamy do drugiego słoika ile się tylko da. A to co już się nie da, co jest niebezpiecznie blisko miodowego szlamu, po prostu przefiltrujemy. Ja do filtrowania używam filtrów do kawy. Dodatkowo wykładam je papierowym

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z makaronem penne, kurczakiem i suszonymi pomidorami 329

Sałatka z makaronem i kurczakiem to taki mój złoty środek. Z jednej strony jest lekka i zdrowa, a z drugiej to całkiem sycące, pełnowartościowe danie. Ma wszystko, co powinien zawierać dobry obiad - makaron, czyli węglowodany, warzywa i chude mięso. Do tego zdrowe tłuszcze w postaci pestek słonecznika i oliwy. To świetny pomysł

Kulinarne Inspiracje
Kaczka z nadzieniem z jabłuszek pieczona 134

Jabłka przyprawiamy solą (około 1 łyżeczki) i majerankiem (około 1 łyżka), mieszamy. Kaczkę zszywamy od strony szyi, a następnie wkładamy do wnętrza kaczki jabłka (ile się da) i zszywamy kaczkę z drugiej strony. Teraz przyprawiamy kaczkę na zewnątrz - nacieramy solą (około 2 łyżeczek) i majerankiem. Pozostałe jabłka wykładamy na blaszkę obok kaczki. Pozostawiamy na noc pod przykryciem w lodówce

Życie zamknięte w smaku
Schabowy w bramborach 184

naprawdę mega , nie wiele przepisów z serii schabowy, jest w stanie go pobić . Od niedawna w naszym domu ugruntował się jako nr 1 w pozycjach obiadowych . Z pozoru nieskomplikowane danie zaczerpnięte z regionalnej kuchni czeskiej , nie należy jednak do najprostszych , problem polega na umiejętnym położeniu schabu na patelni tak, aby nie zgubić warstwy placka ziemniaczanego , czyli(...)zrobić dość szybko żeby ziemniaki nie zsunęły się z mięsa. Jak już ładnie się zrumieni powinien być na tyle sztywny i chrupiący , że już bez trudu da się go obrócić na drugą stronę . Podajemy na gorąco z dowolną sałatką lub sosem . Pychota   Post Schabowy w bramborach pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Dwuwarstwowa sałatka z makaronem i buraczkiem 237

Jakiś czas temu znalazłam się w gronie konkursowych szczęśliwców i dostałam bogatą paczuszkę makaronów Międzybrodzkich, drugi etap polegał na przygotowaniu dania z makaronem  i dwóch składników wybranych przez siebie z pośród pięciu narzuconych przez organizatora, z wybranego wcześniej  żywiołu, moim była ZIEMIA, nie było tak łatwo mając do dyspozycji składniki takie jak: -Seler -Burak -Cebula -Topinambur -Kiełki

Wanilia i Kardamon
PASZTET Z BOBU I SZPINAKU 148

przecedzić, mięso i warzywa przepuścić przez maszynkę oraz boczek. Przyprawić pieprzem wbić jajka, wymieszać mikserem dodać śmietanę i wywar. Mięso podzielić na pół, do jednej części dać zmiksowany bób a do drugiej zmiksowany szpinak. Włożyć pasztet do foremki i piec ok 30 min w 200 st. Można zwiększyć ilość szpinaku wtedy różnica kolorystyczna będzie wyraźniejsza

harrisa