był mus! Tani jak... mus! Rodzice wykupili cały zapas i w ekspresowym tempie musieliśmy opróżnić zawartość. Mus musiał być dobry, bo po pierwsze bez problemu daliśmy radę, po drugie - do dzisiaj mam sympatię do tego słodkiego przetworu. A słoiki wypełnione jagodami pojechały nad morze :) Składniki: 1.5 kg niedużych jabłek kilku różnych gatunków (można dodać również gruszki) 4 łyżki
zadanie-gotowaniesamym końcu. Całość nakładamy na talerz i… wcinamy! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Smażymy kurczaka, wrzucamy warzywa, zalewamy śmietaną i danie gotowe. Po drugie: jest zdrowy. Mięso kurczaka jest i bogate w białko i ubogie w tłuszcze zwierzęce, a warzywa (również mrożone) dostarczają niezbędnych witamin. Po trzecie: jest dietetyczny
Proste-przepisy.plNakładamy na talerze i gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Nie potrzebujemy praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych z wyjątkiem trzymania noża i mieszania dania łyżką. Po drugie: jest szybki. Najwięcej czasu potrzebujemy na pokrojenie składników, a w tym może nam pomóc np. robot kuchenny. Reszta w zasadzie robi się sama. Po trzecie: jest (stosunkowo
Proste-przepisy.plCukinie z farszem serowym można zaostrzyć polewając je ulubionym sosem np. keczupem :) A jeśli kaszę jaglaną zastąpimy kaszą kuskus, wtedy uda się nam szybciej przygotować całe danie. Odgrzewane na drugi dzień cukinie jak dla mnie były jeszcze smaczniejsze niż zaraz po przygotowaniu
Proste Potrawybrązowy ryż. Eksperyment jabłkowy uznaję za udany - gołąbki w takim wydaniu wydają mi się delikatniejsze i bardziej soczyste. Mimo niestandardowego składnika pozostają tradycyjnym, domowym i smacznym daniem, a na drugi dzień na pewno będą jeszcze lepsze :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 100 g brązowego ryżu 2 (1+1) kwaśne jabłka (np. szara reneta) 1 cebula 1 łyżka majeranku
zadanie-gotowaniepołączy się z pozostałymi składnikami. Połowę łososia podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię, wymieszać. Makaron przełożyć do powstałego sosu i znów wymieszać. Gotowe danie podawać z drugą częścią łososia ułożoną w małych kawałkach na wierzchu
Kuchnia w opałachkażde pytanie. Z tej części, przyznam szczerze, że nie wyniosłam tyle ile bym chciała – byłam za bardzo podekscytowana oraz zajęta robieniem zdjęć blogerom i snapchatowaniem. Ale już druga część, praktyczna, dała mi bardzo dużo! Od zawsze miałam problem ze stylizacją potraw. Podglądanie jak robią to inni blogerzy (w tym Asia) okazało się bardzo inspirujące. Taka głupia rzecz jak wykorzystanie(...)Taki kontekst jajeczny nadał jej dużo ciekawszego klimatu niż zdjęcie jajecznicy solo. 5. Minimalizm. Gdy na talerzu dzieje się dużo, czasem lepiej zostawić całą resztę pustą, by nie zdominować dania. Zawsze wydawało mi się to nudne, ale spójrzcie tylko poniżej. Chyba nie wyszło nudno? ; ) 6. Bałagan jest dobry. O ile jest kontrolowany. 7. Lekko prześwietlone w niektórych miejscach zdjęcie
Fill The Bowldanie może być drugim śniadaniem, lekkim obiadem lub kolacją. Jest bardzo kolorowe i pełne smaku. Dodatek sosu bezpośrednio przed jedzeniem zapewnia idealną świeżość i delikatną chrupkość warzywom. To naprawdę pyszna i zdrowa propozycja dla każdego. Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać
Codzienna kuchnia niecodziennaDodać do wrzącego sosu pokrojone oliwki (lub w całości, jeśli tak wolicie) i kapary. Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Podgrzewać wszystko razem i wymieszać. Podawać danie posypane świeżo startym parmezanem. Można posypać suszonym oregano lub bazylią. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Spaghetti z suszonymi pomidorami Penne z pieczarkami "Głodna kotka" Barbary Kosmowskiej(...)żałuję. To opowieść o Marcie, kobiecie sukcesu - uznana pisarce książek dla kobiet. Dowiaduje się od profesora onkologii, że w jej przypadku medycyna jest bezradna i już nic nie da się zrobić. Drugi raz w życiu prosi męża o odwiezienie do domu. To moment, w którym Marta uświadamia sobie, jak pomocny, kochający i pełen kompromisów jest jej mąż, Adam oraz
Weekendy w domu i ogrodziezostaje, to u nas nie marnuje się. To nie ze skąpstwa wynika, raczej chodzi by nauczyć ludzi racjonalnego gospodarowania zasobami. Często wyrzucane jest jedzenie, ale zawsze można dać jemu recykling, drugą szansę na smak w innym wydaniu. Może po świętach coś zostanie, ale staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania
R'n'G Kitchenwszystko! Chleb pięknie pachnie i smakuje fantastycznie , choć niektórym bardziej będzie przypominać ciasto niż chleb – niemniej jednak można go posmarować masłem i zjeść Można go też dać dziecku jako drugie śniadanie do szkoły albo zabrać ze sobą, by zjeść poza domem. To jeden z moich ulubionych chlebów bananowych ze względu na bardzo ciekawe połączenie słodyczy i goryczki
PaleoSMAKKolejna propozycja na danie z dynią w roli głównej. Tym razem zapraszam na pyszną zupę z dyni na mleku! Bardzo kremowa, o delikatnym dyniowym smaku i blado żółtym kolorze, z pysznymi domowymi zacierkami. Zrobienie zacierek jest bardzo łatwe, ale trochę mozolne. Zatem jeśli macie w domu małych pomocników, poproście ich o pomoc – na pewno chętnie(...)przypadku puree wystarczy ok. 5 minut. Dynię wraz z bułką miksujemy na gładką masę. Dolewamy gorące mleko. Chwilkę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą lub cukrem (ja dałam jedno i drugie z przewagą cukru dla uzyskania lekko słodkiego posmaku). Jeżeli zupa jest dla Was zbyt gęsta – można dolać jeszcze trochę mleka. Zacierki: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli
MyCookBook.plchoć z młoda chrupiącą marchewką będzie smakować wyśmienicie. Na jego pomysł wpadłam podczas jednej z dłuuugich rozmów z Olikiem (dzięki ;-)) - Olik pomysł również zaintrygował więc zrobiła danie to na drugi dzień - smakowało nie? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bo mi bardzo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Potrawka
sierotka maRysia w kuchniwyjęciu posypujemy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Danie jest tak syte, że wystarczy do niego sałatka. Tą porcją nakarmicie 4 dorosłe osoby. Danie można na drugi dzień odgrzać w piekarniku, pod folią aluminiową. Na zimno też smacznie. SKŁADNIKI 4 większe piersi z kurczaka (około 1-1,2kg mięsa) ¼ szklanki startego parmezanu lub twardego
Karo in the KitchenMoje pierwsze wrażenie nie było najlepsze, ponieważ kosmetyk wydaje się dosyć ciemny. Po nałożeniu skóra miała żółtawy odcień. Producent zapewnia, że mus dopasowuje się do każdej karnacji. Dam mu jeszcze drugą szansę. Kosmetyk faktycznie mocno nawilża. Dodatkowo ładnie pachnie i dobrze się rozprowadza. pojemność : 200 ml - kosmetyk pełnowymiarowy cena rynkowa: 13,49 zł 2. Kompaktowa
two broke sisterssię zacznie gotować mleko wlać rozmieszany budyń mieszać aż powstanie gęsta masa 3. - Na wyłożone ciasto wsypać maliny i jeżyny Na owoce wlać gorący budyń Rozwałkować drugą część ciasta dać na budyń piec ok 40 - 45 minut 180 stopni - Zimne ciasto posypać obficie cukrem pudrem
W królestwie smaków BeatyJadło się znakomicie i żałowało, że już koniec. Paszko wziął danie dnia, ryż z warzywnym curry z dipem ostrym z chilli i drugim z kawałkami cytryn. Danie było przeciętnie, a o ile warzywa w curry były dość smaczne, o tyle było ich mało, a sosy nie rekompensowały smaku. Ostry całkiem
Bananowe Polepodpiekamy przez 20 minut. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dorzucamy do naczynia z kurczakiem podsmażone ziemniaki i całość pieczemy drugie 20 minut. Danie podajemy z wspomnianymi pomidorami, bądź inną ulubioną sałatką. Ponieważ ilość przypraw podana jest na nieco większą porcję mięsa, mieszankę przechowywać możemy w zamkniętym słoiczku i wykorzystać
Kuchenna Kontrrewolucyaspokój i ciepłe chwile spędzone w gronie najbliższych. Bo tak naprawdę nie liczy się to co znajdziemy na stole czy pod choinką. Ważne jest to, co potrafimy dać od siebie drugiemu człowiekowi - miłość, przyjaźń oraz szacunek. Niech ten świąteczny czas będzie okazją do otwarcia się na drugiego człowieka - a cała reszta - szczęście, spełnienie i pomyślność - przyjdą
My simple kitchenSezonowe warzywa dają duże pole do popisu jeśli chodzi o smażenie placków. Jakichkolwiek warzyw byśmy nie użyli - zawsze wyjdzie pysznie. Drugą zaletą takiego dania jest ich wielowymiarowość. Można je podać solo lub z dowolnymi dodatkami - sosem czosnkowym, gulaszem czy pieczarkami :) Tym razem głównym składnikiem moich placków stały się same słoneczne warzywa - marchewka, dynia i ziemniaki :) Składniki
My simple kitchenjeszcze płynnego smalcu, zmieniłam od razu plany i powstały trzy z, a jedna bez). Składniki: - 500g oleju kokosowego (u mnie rafinowany, bez zapachu) - 2 duże cebule (można dać jedną czerwoną, drugą zwykłą) - 4 duże ząbki czosnku - 3-4 łyżeczki dobrego, aromatycznego majeranku - słodka papryka wędzona (po ok.1/3 łyżeczki na miseczkę) - sól himalajska lub morska - ok.8 łyżeczek płatków gryczanych (imitują
Smaczne Zdrowetylko z Bożym Narodzeniem. To prosta zupa z suszonych grzybów - praktycznie bez innych składników. Po pierwsze, żeby nie zaburzały doskonałego smaku leśnych grzybów, a po drugie - to pierwsze danie na naszym rodzinnym stole - zostaje jeszcze 11 do zjedzenia
Milion SmakówPomysł ma zdrową, pożywną i pyszną sałatkę, która znajdzie zastosowanie zarówno jako lekkie danie obiadowe, wzmacniające drugie śniadanie czy też pełnowartościowa kolacja. Potrawa dzięki swej uniwersalności może być dowolnie modyfikowana w zależności od naszych upodobań. W mojej wersji kasza jaglana idealnie pasuje do pomidorów z mozzarellą i jarmużem, a dopełnieniem jest tu dodatek fasolki
Milion Smakówwww.tocokocham.com/ Paweł http://kuchniaslonia.blogspot.com/ Kasia http://kuchareczkagaduleczka.blogspot.com/ Anna http://www.abitetoeat.pl/ Walentyn http://www.twardyszparag.pl/ Magda http://kulinarnapiniata.pl/ Ewelina http://anyzkowo.blogspot.com/ Kasia Bartoń urzekła jury swoimi daniami i zajęła drugie miejsce.Jeszcze raz gratuluję. Zwycięzcy pierwszego i drugiego półfinału BlogerChef'a czyli Michał "Paszczak" http://www.paszczakgotuje.pl/ i ja. Nie sądziłam,że na konkursie kulinarnym poznam tak fantastyczne osoby.Pewnie
Wielki apetytnieco wyschła - w ten sposób kółeczka które wycinamy nie będą się do siebie przyklejać. Jeśli po 10 minutach masa cukrowa jest dalej mocno wilgotna z jednej lub drugiej strony, trzeba dać jej jeszcze trochę czasu na wyschnięcie. Wycinamy kółeczka słomką po kilka lub kilkanaście naraz. Masa będzie zostawać wewnątrz słomki w postaci małego wałeczka. Rolujemy go lekko w palcach
Ciastkozercybardzo rozwodni całą masę), kto lubi doprawia sobie pieprzem, można też dodać łyżkę oleju ale nie jest to konieczne. Zamiast rzodkiewek można użyć szczypiorku, można też oczywiście dać jedno i drugie :) Zachęcam do spróbowania, choć może ciężko uwierzyć w "twarożek" z ryżu, tylko pamiętajcie - kilka godzin w lodówce, w tym czasie dzieje się magia ;) Smacznego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEFish & chips" - czyli nic innego jak ryba w cieście z frytkami. Brytyjskie danie rozpowszechnione w drugiej połowie XIX wieku. W związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego w tym czasie ceny ryb uległy obniżeniu, dzięki czemu stały się dostępne dla każdego..Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu na przyjętą formę
Słodka Stronaresztek.Kiedy rozmrażałam twaróg na sernik, który pokazałam wczoraj, po prostu wyciągnęłam pierwszy z brzegu kawałek stwierdzając, że powinno starczyć. Starczyło, a nawet więcej - trochę zostało. Zamrozić drugi raz nie da rady, wyrzucić nie można, bo to grzech niemalże śmiertelny, coś więc trzeba wykombinować. Tylko co...? Myślałam i myślałam, aż w końcu doszłam do wniosku, że chcę deseru szklankowego. Wyjątkowo rzadko
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna było go użyć. Ja zawsze dodaje kromkę czerstwego chleba, który był pieczony na zakwasie, przyspiesza to proces kiszenia żuru, dodanie chleba pieczonego na drożdżach nie da tego efektu. Drugim składnikiem, który warto dodać jest czosnek, teoria mówi, że spowalnia proces kiszenia, zaś moja praktyka dowodzi, że spowalnia minimalnie, góra o jeden dzień, a smak i aromat czosnku
Apetyczna babeczkapracującej jest bardzo istotne to, że szybko można z niej przygotować danie obiadowe. Kilkuminutowe smażenie i główny składnik dania gotowy. Po drugie jest mięsem w miarę mało kalorycznym, jeśli oczywiście usmażymy go na małej ilości tłuszczu i bez panierki :). Poza tym mięso dobrze komponuje się z każdym
Kulinarne przygody GatityDruga wersja dietetycznych pączków. Inspiracja pochodzi z bloga „Z kotem w kuchni”. Muszę przyznać, że pączki są bardzo smaczne, ale jednak wersja, którą zamieściłam
Mania GotowaniaDrugi przepis na danie z wykorzystaniem szparagów. Zupa jest niezwykle kremowa i delikatna w smaku. Bardzo ciekawy efekt daje połączenie szparagów z zielonym groszkiem, które jest wykorzystane w tym przepisie. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz :) [ źródło przepisu] Składniki: - 600 ml wywary z warzyw - 1 duża cebula - 450 g mrożonego zielonego groszku
Pasja SmakuKorzystajac z trwajacego Dnia Jablka pragne podzielic sie druga propozycja na danie z wykorzystaniem tego wasnie owocu. W mojej kuchni jablka maja rozne zastosowanie, uzywam ich nie tylko do ciast i deserow, ale rowniez bardzo lubie ich smak w salatkach. Juz kiedys prezentowalam tu przepis na salatke z zielonym jabluszkiem . Tym razem proponuje polaczenie jablek
Przysmaki Karolkimną. Wiele osób pyta co będzie z blogiem, czy będą nowe przepisy, czy dam radę z wszystkim. Odpowiedzi mam dwie. Po pierwsze: blog nie zniknie, po drugie: nie wiem czy dam radę :) Czas pokaże, ale dołożę wszelkich starań, żeby do zaniedbań nie dopuścić, bo to trochę tak jak gdybym świadomie miała zaniedbać własne dziecko. Czytaj więcej
bistro mamaMakaron zapiekany z serem to łatwe, smaczne i uniwersalne danie. Bardzo szybko się je przygotowuje, jest rewelacyjne na ciepło, zimno lub odgrzane na drugi dzień. Do tego dania można użyć rożnych serów tworząc własny smak lub resztek serowych. Taki makaron jest świetną alternatywą na szybki obiad po pracy(...)patelni podpiekamy drobno pokrojony boczek, kiedy się wytopi dodajemy go do makaronu. Makaron z boczkiem przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy całym sosem serowym i lekko mieszamy. Danie posypujemy resztą sera i zapiekamy około 15-20 minut aż wierzch się zarumieni. Zapiekankę podajemy ciepłą posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem
Kulinarne Fantazje Marioligorącą. Jedno się gramoli na kolana, drugie musi pokonać drogę przez oparcie, bo przecież inaczej wejść na kolana mamy się nie da. W tym czasie to pierwsze pyta czy może mnie uczesać, a drugie już ma w ręce moje różowe karteczki, którymi chciałam sobie coś w gazecie zaznaczyć. Kiedy nie wyrażam zgody na czesanie, pada pytanie(...)tylko w telefonie taty. O dziwo, to działa... telefon bezpieczny. Nie na długo, bo już kątem oka widzę, że sięga po niego drugie i mówi: AŁOOO BABA! Nie da się nie uśmiechnąć, ale dlaczego tego samego nie chce powiedzieć do telefonu zabawkowego??? Czytaj więcej
bistro mamaskupiają się mocno na warzywach, drastycznie zmniejszając ilość protein, jaką przyjmujemy. Ten shake pozwala uzupełnić niedobory. Tylko nie przesadzajcie z nim w drugą stronę! Polecam też pić dużo wody, by nerki dały radę z filtrowaniem. Po drugie: jest błyskawiczny i prosty. Prawdopodobnie dłużej będziecie pili tego shake’a niż go przygotowywali. Po trzecie: jest dietetyczny. Odżywka
Proste-przepisy.plJamie Oliver, autor receptury oraz Ola, która zaproponowała ten przepis. I bardzo dobrze zrobiła, to idealne danie na niedzielę. Po pierwsze proste, bo wszystko właściwie musimy jedynie wrzucić do piekarnika, a potem wyjąć i zjeść :), a po drugie - to najpyszniejszy i najbardziej soczysty pieczony w całości kurczak, jakiego jadłam! Jest po prostu(...)Składniki: 2 kg kurczaka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 kg ziemniaków, obranych 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa: marchewkę (najlepiej pokroić na krążki podgotować ją z ziemniakami) 1 mała cukinia
Kuchnia Prezydentowejracji tego, że Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, a są już w niedziele, chciałabym zaproponować Wam danie, którym zaimponujecie swojej drugiej połówce, a jeżeli jeszcze jej nie macie to na pewno brzuszek będzie Wam wdzięczny za taką przyjemność. Danie jest niezwykle proste, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Jestem pewna(...)mrożonymi. W dużych miastach świeże krewetki najłatwiej jest dostać w Makro, gdyż dostawę mają co czwartek. Do przyrządzenia tego dania śmiało możecie użyć świeżych jak i mrożonych krewetek, a jak je prawidłowo przygotować do dania znajdziecie tutaj . Za pierwszym razem ich obieranie może wydawać się dość skomplikowane, lecz za kolejnymi razami będzie Wam to szło o wiele sprawniej
Be Fit Be Strongorzechami, dodać do ubitej kremówki. SZYSZKA: Ryż preparowany wymieszać z kajmakiem. Konsystencja ma być gęsta, ale do rozsmarowania. Na warstwę herbatników wyłożyć 1/2 kremu, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nie dać całą szyszkę, rozsmarować równo, przykryć herbatnikami. Na wierzchu rozłożyć drugą część kremu i znów herbatniki. Łącznie mamy 4 warstwy herbatników, 2 warstwy kremu i 1 warstwę szyszki
Cakes By Kejtnigdy”. Po drugie należy ono do dań określanych, jako „koszmar mojego dzieciństwa”. Hmm, to było kiedyś, teraz jest to jedno z moich ulubionych dań. Tym bardziej, gdy na dworze doskwiera upał i organizm domaga się czegoś naprawdę lekkiego. Czyli moje założenia padły, więc dzisiaj w pełnym składzie – danie obiadowe
mojewypiekiinietylko