Obiad dzisiaj na zielono, pierś z kurczaka faszerowana rukolą z parowaru, 1 łyżka makaronu kokardki i 3 łyżki mrożonego zielonego groszku. Wersja obiadowa light. Pierś kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż poczucia, że muszę dodawać cynamon do wszystkiego, niemniej, nie mam ochoty rzeczonych pierniczków wyrzucać. Zamiast tego staram się dla nich znaleźć jakieś ciekawe zastosowania, dać im drugie życie. Lody okazały się strzałem w dziesiątkę. Nie raz widziałam, czasem nawet jadłam, lody z kawałkami ciasteczek czy batoników, pomyślałam więc, że takie z pierniczkami też będą smakować dobrze. Przygotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzedobrze nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto układać w odpowiedni sposób: kakaowe na środek, po bokach ciasto z makiem, a na samą górę ciasto żółte. W drugiej foremce dałam pozostałe mi resztki ciasta i po prostu wymieszałam łyżką :)Piec w 180 stopniach, ok. 50 minut, ale ja zawsze sprawdzam patyczkiem, czy już się nadaje do wyciągania
Lawendowe NieboCiąg dalszy pysznych 3 składnikowych dań w moim domu :) Tym razem zaskoczył mnie Mąż przygotowując z głowy wspaniałe proste danie.Składniki (na 3 porcje
Co na wege obiad?która na stałe przyjęła się w mojej kuchni. Myślę, że ogólnie w polskich kuchniach została ona przyjęta bardzo chętnie i traktujemy ją obecnie jak powszechny dodatek do dań. W drugiej kolejności zamarzyła mi się mięta. Świetnie komponuje się z owocowymi deserami. Potrafi orzeźwić wiele potraw. No i oczywiście, last but not least, jest składnikiem mohito, czyli drinka
W kuchni wieczoremOstatnio polubiłam dania 3 składnikowe, są proste do zrobienia i smaczne. Składniki (dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych): - 1 szklanka soczewicy zielonej, - 250 g
Co na wege obiad?Proste i przepyszne danie na obiad lub ciepłą kolację :) Składniki dla 2 osób: - 1 szklanka suchej kaszy bulgur, - 1/2 kg oczyszczonej brukselki
Co na wege obiad?Oryginalny przepis można zobaczyć na stronie:http://hamelmanchallenge.blogspot.com/2011/02/normandy-apple-bread.htmli na przykład tutaj: http://breadmakingblog.breadexperience.com/2011/02/normandy-apple-bread-with-einkorn-flour.htmlA teraz parę moich uwag. Ciasto było dosyć luźne, dopiero po drugim złożeniu dało się lepiej formować. Użyłam kupionych jabłek, zabrakło czasu na suszenie, dałam ok 100g a nie 140 jak zalecano w przepisie. Uważam,że to całkiem wystarczająca ilość
Stare Garyblachy. Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Delikatnie, aby nie połamać i dać na ciasto. Następnie drugie ciasto rozwałkować i dać na gorę. Delikatnie przycisnąć i piec 50-60 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowanieKiedyś, kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często jadało się kaczkę. Najczęściej była nadziewana jabłkami, jabłkami z rodzynkami lub farszem wątróbkowym. Zawsze była pachnąca i
Codzienna kuchnia niecodziennaWiosna opóźniła się. Moje ukochane nowalijki dopiero nieśmiało pojawiają się w sklepach. Połowa maja to sezon komunijny w pełni i zawsze o tej porze
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj chcę Was zaprosić na puree ziemniaczane. Proste, szybkie i pyszne. Danie, które może być dodatkiem na przykład do pieczeni, ale także
Codzienna kuchnia niecodziennaNie lubię nazw nie polskobrzmiących. Momentami drażnią mnie wręcz. Mamy tak piękny polski język, możemy sami wymyślać czy stosować już istniejące polskie nazwy, nie tylko potraw
Codzienna kuchnia niecodziennaCukinii w tym roku jest tyle, że nie wiadomo już co z niej robić. Najlepsza jest niewielka, o delikatnej skórce i niewielkiej ilości bardzo drobnych pesteczek
Codzienna kuchnia niecodziennaCzasami chciałoby się inaczej. Inaczej ubrać, umalować, inaczej ustawić meble. I czasami wystarczy jakaś drobna zmiana, niedostrzegalna dla innych, żeby poczuć się lepiej. Czasami tak mam
Codzienna kuchnia niecodzienna