duże papryki (czerwone lub zielone) pokrojone w paski 2 łyżeczki pasty harissa ( domowej lub ze sklepu) - można zastąpić 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczką mielonej słodkiej papryki, 1/2-1 łyżeczką chilli w płatkach i 1 łyżeczką mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki lub przeciśnięte przez praskę 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g, można zastąpić
Chilli Czosnek i Oliwaząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki lub kolendry, posiekany mały pęczek świeżej mięty (posiekany) lub łyżeczka suszonej mięty 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry duża szczypta płatków chilli (opcjonalnie) 4 -5 łyżek mąki (u mnie orkiszowa, może być z ciecierzycy lub pszenna) sól, pieprz sezam do obtoczenia olej do smażenia do podania: jogurt naturalny wymieszany z ząbkiem czosnku
Chilli Czosnek i Oliwalistki jarmużu) - można pominąć 2 łyżki pestek dyni 100 g sera koziego lub feta (opcjonalnie) na sos: sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, opcjonalnie szczypta płatków chilli, 4-5 łyżek oliwy Przygotowanie tabbouleh z dynią i jarmużem: Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę wsyp do sitka o drobnych oczkach i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie przelej
Chilli Czosnek i OliwaDziś danie, którym pierwszy raz poczęstowała mnie Mama Dominika, a ja doszlifowałam do perfekcji swoją wersję i jest naprawdę pyszna! :) Chilli con carne to danie kuchni Tex-Mex, zazwyczaj nie dodaje się do niego kukurydzy, ale ja jestem fanką tego złocistego warzywka i lubię jego słodkawy smak w ostrej potrawce. Chilli to nie tylko świetne danie rozgrzewające, ale mega szybki(...)pomysł na obiad. Można podawać je tradycyjnie z ryżem, tortillą lub tak jak my - z pszennym pieczywem podgrzanym wcześniej w piekarniku. Pychotka! :) Chilli: 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 szklanka bulionu wołowego (opcjonalnie) 2 czerwone cebule (lub zwykłe jeśli nie macie akurat
Cooking Monsterdwoje (tak a propos zbliżających się Walentynek ;) ). To kto z Was wpada do mnie na Tapas Party? :) Tapas Party Menu Na szybko: oliwki marynowane w oliwie z czosnkiem, chilli, natką i koprem włoskim suszone pomidory (kupne lub domowe ) deska ulubionych serów, np. camembert, ser Manchego, roladka z sera koziego, gorgonzola deska śródziemnomorskich wędlin (chorizo, salami, szynka parmeńska lub Jamon
Chilli Czosnek i Oliwaparmezanem, orzechami włoskimi i dressingiem z musztardy z pewnością podbije Wasze serca. Jeśli po wejściu na bloga zastanawiacie się, gdzie jesteście, nie martwcie się, to nadal jest Wasz ulubiony "Chilli, Czosnek i Oliwa" :) Poprzednie logo narysowałam sama 3 lata temu w Gimpie, z początku mi się podobało, ale ostatnio już nie mogłam na niego patrzeć. Nowe logo jest prostsze
Chilli Czosnek i Oliwasól, pieprz olej do smażenia (u mnie był to rzepakowy rafinowany) Sos pomidorowo-grzybowy: 25 g suszonych leśnych grzybów, np. borowików oliwa 1 papryczka peperoncino lub 1 łyżeczka płatków chilli (lub do smaku) 1 ząbek czosnku 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów sól, pieprz Przygotowanie: Zacznij od przygotowania falafeli dyniowych. Wszystkie składniki, oprócz oleju, umieść w misie robota
Chilli Czosnek i Oliwapodłużne bułki lub bagietka przekrojona na 2 części turecka pasta paprykowa biber salçası, ze sklepu lub z tego przepisu oliwa sok z cytryny pul biber lub płatki chilli do smaku sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Plastry cebuli posyp solą, wymieszaj i odstaw (pod wpływem soli zmiękną i złagodnieją). Zielone papryki zgrilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub w piekarniku
Chilli Czosnek i Oliwasosu możesz dodać dowolne świeże zioła, takie jak natka pietruszki, oregano, tymianek czy szczypiorek, nadaje się także suszona mięta jeżeli lubisz pikantne smaki, dodaj do tzatziki posiekaną papryczkę chilli, jak w tym przepisie ciekawym dodatkiem są nasiona czarnuszki, jak w tzatziki które podałam z pieczonym bakłażanem zamiast startego na tarce ogórka, do tzatziki możesz dodać inne warzywa, np. startego
Chilli Czosnek i Oliwalaski" trawy cytrynowej 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) tym razem dodałam zamrożony 2-3 małe tajskie papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej ) 1 l mleka kokosowego ( lub więcej ) 2-3 ćwiartki kalafiora miseczka pokrojonych boczniaków 5 małych pieczarek ćwiartka czerwonej papryki ( opcjonalnie(...)posypania zupy w miseczce ) ok 6 łyżek sosu rybnego ok 250 g ulubionych owoców morza ok 4 łyżki cukru sok z jednej limonki 1-2 łyżki oliwy z chilli Trawę cytrynową delikatnie "obtłuc" tak aby uwolniła swój aromat ale się nie rozpadła. Pokroić na mniejsze kawałki. Galangal pokroić w plasterki. Trawę cytrynową, galangal, połowę posiekanej kolendry i liście kafir wrzucić
Jemy Pijemysię rozwijać i aby przenosić ten blog na kolejne poziomy jakości. Dziękuję! Nie umiem piec tortów, moją domeną zdecydowanie są proste, rustykalne desery. Dlatego z okazji 2-gich urodzin Chilli, Czosnek i Oliwa przygotowałam dla Was lekką panna cottę jogurtową z sosem rabarbarowym. Proszę, częstujcie się :) Jogurtowa panna cotta z sosem rabarbarowym Składniki: 300 ml mleka roślinnego (lub krowiego
Chilli Czosnek i Oliwazmienionymi proporcjami Składniki (dla 2 osób): 250 g jogurtu typu greckiego 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki masła 1 łyżeczka papryki Aleppo, płatków chilli lub słodkiej papryki w proszku sól i pieprz Przygotowanie: Wymieszaj jogurt z rozgniecionym ząbkiem czosnku, odrobiną soli i pieprzu. Następnie rozsmaruj go na dwóch talerzykach, tworząc miękką pierzynkę dla jajek
Chilli Czosnek i Oliwaskórka z 1/2 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny (czyli też z 1/2 sztuki) pół łyżeczki nasion kuminu, podprażonych i rozbitych w moździerzu, lub kuminu mielonego szczypta płatków chilli 2 łyżki cukru pudru sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki obierz i potnij na długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Możesz je również pokroić na plasterki. Zagotuj wodę w garnku. Marchewkę umieść
Chilli Czosnek i Oliwamarchewki, obranej i pokrojonej na plasterki 1 l. bulionu warzywnego 1 duża cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, posiekane 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta płatków chilli (ja preferuję większą ilość, ok. 1 łyżeczkę) sól, pieprz do smaku oliwa pieczona cieciorka: 300 g ugotowanej ciecierzycy (lub zawartość jednej puszki) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka
Chilli Czosnek i Oliwadzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa
Chilli Czosnek i OliwaGalaretka z pigwy Pasta z pieczonej papryki Passata pomidorowa Dżem z pomidorów i chilli Kiszone cytryny Jak wykorzystać kiszone cytryny? Ajwar
Chilli Czosnek i Oliwapiekarniku, opiekając pod górną grzałką. Podawaj z cząstkami cytryny. Do szaszłyków będzie pasował kuskus, lub cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały . Życzę Wam udanego grillowania! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Follow my blog with Bloglovin
Chilli Czosnek i Oliwaczosnku, posiekane 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 l. passaty pomidorowej, domowej lub ze sklepu 1 suszone pepperoncino , lub łyżeczka płatków chilli 2 listki laurowe szklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek) 1 puszka 400 g fasoli cannellini (lub zwykłej białej) 600 g filetów ryby
Chilli Czosnek i Oliwawłaśnie, ta zupa przypomina mi toskańską ribollitę, tylko w uproszczonej i przyspieszonej formie. Nie byłabym sobą, gdybym podstawowy przepis nie dosmaczyła ostrością papryczek pepperoncino (możecie zastąpić np. płatkami chilli, ja chciałam pozostać we włoskich klimatach), oraz odrobiną kwaśnego octu winnego. Powstała bardzo smaczna zupa o cudownych właściwościach kojąco-rozgrzewających. I wcale nie smakuje jak sos pomidorowy z kapustą
Chilli Czosnek i Oliwagłosi popularne galicyjskie przysłowie “ Os pimientos de padrón uns pican e outros non ”. Dlatego jedzenie tego przysmaku porównuje się do rosyjskiej ruletki :) Razem z Mężem jesteśmy wielkimi fanami papryczek chilli i wszystkiego, co pikantne, więc gdy rok temu usłyszeliśmy o pimientos de padron od Asi i Piotrka z Hiszpania Portal , strasznie chcieliśmy ich spróbować. Niestety akurat było tuż po sezonie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Uwielbiam warzywa, a spośród nich najbardziej te o wyrazistych smakach. Cebula, czosnek, seler naciowy, rzodkiewka, chilli, rzeżucha - wiele osób ich unika, a ja się nimi zajadam (choćby w mojej ukochanej sałatce ogrodnika ). Tak samo mam z brukselką - pewnie dla wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy
Chilli Czosnek i Oliwatajsku i wtedy trzeba się męczyć już przy stole z pływającymi różnościami :) Nie bójcie się kupowania "dziwnych" składników. Większość z nich można zamrozić na później (np. galangal, papryczki chilli, liście limonki kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego(...)mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego ** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw *** 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: papryczka chilli, pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę
Tajskie smakizwiedzania Florencji. Kremy z trufli i oliwy truflowe dla koneserów najdroższych grzybów świata. Ja jednak nie jestem fanką tego smaku i ze stoiska wyszłam z octem balsamicznym z nutą chilli. Wspaniałe sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie co to jest? Trippa to po włosku flaki, produkt ceniony w Toskanii i przyrządzany w wielu restauracjach. Wiele
Chilli Czosnek i Oliwamakarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane są: kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także pikantne pasty harissa i ras el hanout słodyczy dodają suszone owoce, jak daktyle, rodzynki i morele, charakterystycznym produktem są kiszone cytryny ze zbóż jadane są kuskus i bulgur, podawane
Chilli Czosnek i Oliwaoliw, zarówno łagodnych, jak i pikantnych ( sprzedawcy chętnie oferują możliwość spróbowania przed zakupem ). Pakuje się je w śliczne ozdobne puszki. Można też kupić oliwy smakowe , z przeróżnymi ziołami lub chilli. W sklepach dostępne są ponadto wspaniałe greckie oliwki , bardzo tanie, również w zalewach smakowych. Mi bardzo smakowały oliwki Kalamata. Gaj oliwny sfotografowany w czasie wycieczki rowerowej Dżem z pomidorów oraz
Chilli Czosnek i Oliwaekologiczne produkty z Grecji czy Hiszpanii, np. ekologiczne oliwy. My zatrzymaliśmy się przy stoisku z produktami z Krety, na którym kupiliśmy słoik oliwek Kalamata, a także ser halloumi z chilli (nawiasem mówiąc z Cypru). Oba produkty poznaliśmy w czasie urlopu w Grecji i bardzo nam zasmakowały. Więcej o halloumi napiszę Wam w przyszłym tygodniu - przygotowałam z niego fantastyczne cypryjskie kanapki
Chilli Czosnek i OliwaLidla ), najlepiej, żeby dało się wyjąć mięso z flaka 250 g chudej mielonej wołowiny 250 g pieczarek, posiekanych 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub ostrej papryki) 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 l. sosu pomidorowego ( mojego prostego sosu pomidorowego , gotowej passaty pomidorowej lub sosu ze słoika ) na sos serowy
Chilli Czosnek i Oliwaplasterki 1 mała cebula lub pół większej, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cukru szczypta soli szczypta płatków chilli lub ostrej papryki (według preferencji) 1 łyżka przecieru pomidorowego dodatkowo: nieduże naczynie żaroodporne Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni C . W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidory, cebulę i czosnek. Polej oliwą
Chilli Czosnek i Oliwałyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia (u mnie olej) Przygotowanie: W średnim garnku rozpuść masło i smalec. Dodaj 75 ml wody oraz wino, podgrzej chwilę, ale nie pozwól, aby płyny
Chilli Czosnek i Oliwadiety śródziemnomorskiej z korzyścią dla wszystkich ludzi. W kolejnym poście wreszcie przejdziemy do sedna, czyli opowiemy sobie o zasadach diety śródziemnomorskiej na podstawie Piramidy żywieniowej diety śródziemnomorskiej . Zaglądajcie do Chilli, czosnek i oliwa, aby nie przegapić kolejnych odsłon cyklu:) Uliczka w stolicy wyspy Nissiros, Mandraki Bibliografia: - www.olivetomato.com - Cichocka A. „Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca” www.endokrynologia.viamedica.pl - Willett
Chilli Czosnek i Oliwawojaży. Na stoisku można było spróbować pysznych kremów do smarowania - ze szparagów, bakłażanów oraz czarnych oliwek. Jednak my skusiliśmy się na słoiczek zielonych oliwek nadziewanych piekielnie ostrymi papryczkami chilli. Z zagranicznych firm na Targach spotkaliśmy również dobrze nam znane stoisko z produktami bułgarskimi - ta firma wie, jak się promować i jest obecna na prawie wszystkich festiwalach. Urzekają czerwieniącymi
Chilli Czosnek i Oliwagarnka i podgrzej, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozlej do talerzy, udekoruj kleksem śmietany i listkami natki. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwałyżek salsy verde i potrząsaj miską, aż ziemniaczki obtoczą się w sosie. Rozłóż ziemniaczki pomiędzy dwa talerze, nałóż po jajku sadzonym i zajadaj:) Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwakratkę do przestygnięcia, najlepiej daj jej z 20 min. zanim pokroisz ją na trójkąty. Hortopita jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwamocno wstrząśnij. W misce umieść składniki sałatki i polej sosem. Wymieszaj i zajadaj ze świeżym pieczywem, najlepiej na świeżym powietrzu, aby wdychać wiosenne powietrze:) Życzę Wam smacznego!:) Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwaposyp posiekanymi warzywami. Możesz wrzucić do każdej miseczki z gazpacho kostkę lodu. Przepis na gazpacho andaluz dodaję do swojej akcji ¡Viva España! : Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwapostaci wyczuwania większej ilości aromatów. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam Wam w wyborze dobrzej oliwy. Jeżeli uważacie ten artykuł za wartościowy, polećcie go znajomym. Miłego weekendu:) Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Na słodkie pożegnanie spróbowaliśmy pyszny orzechowych kremów z regionu Lazio we Włoszech
Chilli Czosnek i Oliwaułóż na jej powierzchni rukolę, paseczki papryk i fileciki anchois. Pokrój na kwadraty i zajadaj. Jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Przepis dodaję do akcji ¡Viva España
Chilli Czosnek i Oliwabób oraz zachowany płyn z jego gotowania. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 5 min. Posyp z wierzchu natka pietruszki i podawaj. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Przepis dodaję do akcji ¡Viva España
Chilli Czosnek i OliwaPowtórz dla pozostałych kromek bułki, do wykończenia masy jajecznej. Gotowe tosty francuskie podaj z pieczonym rabarbarem i opcjonalnie ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa P.s. A jutro zapraszam Was na francuskie ciasto
Chilli Czosnek i Oliwałyżce ciasta i smaż przez 3-5 minut na stronę. Gotowe placuszki przełóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem tzatziki. Życzę Wam smacznego:) Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwamisce i dobrze wymieszaj. Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym winem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwasłoiku i porządnie wstrząśnij. Przełóż fasolki i groszek do miski, dodaj posiekaną cebulkę i polej sosem. Dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną wiórkami parmezanu. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwapiórkami cebuli, plasterkami pomidorów, ziołami i sezamem. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20-25 min. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwastopni C, aby skórka z wierzchu lekko się przyrumieniła. Upieczoną rybę posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami i surówką. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i OliwaPiecz przez 45-55 min (ja piekłam 55 min.), aż lekko zbrązowieje na wierzchu. Podawaj na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwazłóż cukinie w roladki. Ułóż na półmisku i udekoruj listkami bazylii. Podawaj na przystawkę lub kolację ze świeżym pieczywem i mocno schłodzonym białym winem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwadużej misce delikatnie wymieszaj arbuza z pomidorami i ogórkami. Skrop sałatkę oliwą i octem, posyp pokruszoną fetą i listkami mięty. Schłodź przed podaniem. Życzę Wam letniego orzeźwienia! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Podoba Ci się ten przepis? Wejdź na moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwadodawać do różnych potraw. Pomidory i mozzarellę pokrój na duże plastry. Ułóż je dekoracyjnie na półmisku i polej sosem ziołowym. Podawaj ze świeżym pieczywem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwabędą takie jak lubisz. Gotowe kiełbaski przenieś na półmisek z warzywami i posyp natką pietruszki. Resztę sosu podaj w osobnym naczyniu. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwapomidorów, brzoskwiń i cebuli, polej dressingiem i wszystko przemieszaj. Uwagi: Jeżeli podajecie sałatkę z mięsem, koniecznie polejcie go cytrusowym dressingiem, który jest pyszny! Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaRyż powinien się ugotować, a warzywa być miękkie. W razie czego sprawdzaj poziom płynu w naczyniu i polewaj nim warzywa od czasu do czasu. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaJeśli lubicie kuchnię meksykańską to z całą pewnością chilli con carne jest idealnym daniem dla Was. Potrawa najlepiej smakuje z wołowiną, ale możecie również użyć wieprzowiny, albo mięsa wołowo- wieprzowego. Poniżej przepis- jest tylko inspiracją więc możecie chilli con carne urozmaicić wg własnego uznania. Jeśli przygotujecie więcej chilli con carne możecie przełożyć je do słoików i pasteryzować. Pamiętajcie jedynie(...)podgrzewając potrawę musicie bardzo uważać, aby Wam się nie przypaliła. Chilli con carne – składniki 500 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego) 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej szczypta oregano łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta majeranku Chilli con carne – przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis na gorącą czekoladę. Składników nie ma wiele, przygotowuje się nie dłużej, niż będzie się gotować woda w czajniku, a smak... Moi drodzy, poezja! Gęsta, kremowa, słodka czekolada z chilli lekko szczypiącym w język. Coś wspaniałego. Gwarantuję, że po szklaneczce nikt z Was nie będzie już marzył o deserze; miejsce pożądania zajmie bowiem spełnienie. Absolutne. Przepis znalazłam(...)najwygodniejszym miejscu na kanapie, a tu nagle okazuje się, że łyżeczki brak, problem ten urasta do rozmiarów życiowego dramatu. Lepiej go sobie oszczędzić, i dolać mleka. Czekolada z chilli na mleku skondensowanym Składniki: (na 3 porcje) 250 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml mleka 100 g ciemnej czekolady (70%) 1 łyżka kakao szczypta soli szczypta chilli w proszku dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzegorąco, że gotować się nie chce, ale jeść coś trzeba. Z pomocą przychodzi prostota włoskiej kuchni czyli najprostsze wegańskie spaghetti, jakie można sobie wyobrazić, ale z ostrą papryczką chilli i słodkimi suszonymi pomidorami. Będzie piekielnie, bo z upałem trzeba walczyć jego bronią :) Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 puszkę pomidorów 1 szklanka(...)granulatu sojowego 1 słoik suszonych pomidorów 1 cebulę 1 papryczkę chilli 1 ząbek czosnku Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka pieprzu cayanne bądź chilli 1 łyżeczka mielonej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz ziołowy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Zagotowujemy wodę, dajemy łyżkę soli i oliwę, a następnie do gotującej się wody
Bananowe Poledomowe lody. Co oznacza, że od poniedziałku kręcę i kręcę, i ciągle się zastanawiam, jakimi smakami ich zaskoczyć. Będą waniliowe, ulubione C. - kawowe z whisky, a także czekoladowe z chilli. Tak, tak, nie pomyliłam się. Skoro ciastka czekoladowe z chilli są takie pyszne, to dlaczego nie zrobić by lodów...? Pierwszy raz przygotowałam takie w poprzednie wakacje, gdy byliśmy(...)Polsce. Mojej Rodzince, szczególnie Tacie, bardzo zasmakowały. Mam nadzieję, że i tym razem znajdą amatorów. Przepis jest od Doroty , zmieniłam lekko sposób przygotowania, i oczywiście dodałam chilli. Mi smakują bardzo. Nie są zbyt ostre - ale wszystko zależy, jakiej papryczki użyjecie i jak długo ją będziecie moczyć w mleku. Najlepiej posmakować już po kwadransie - nie powinny palić w gardło, ale pozostawiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli lubicie mule, ten przepis na pewno Wam posmakuje. Jeśli nie lubicie - to jest dobry moment, żeby zacząć :) Aromatyczna trawa cytrynowa, sok z limonki i papryczki chilli całkowicie eliminują ten "dziwny" posmak, charakterystyczny dla owoców morza. Pomimo, że osobiście nie jestem fanką muli, zajadałam się nimi, aż uszy mi się trzęsły! ;) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam(...)completely eliminate this "strange" taste, characteristic for seafood. Inspiration from Słodko-Kwaśny . I invite You to try! Składniki (3 porcje): 1 kg muli 2 małe papryczki chilli 2 limonki 2 łodygi trawy cytrynowej 1/4 szkl. wody 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku pęczek świeżej kolendry 1/4 szkl. białego wina (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA
Tajskie smakiLubicie zjeść do kawy coś słodkiego? Mam więc dla Was smakołyki, którymi będziecie mogli się raczyć bez wyrzutów sumienia. Czas na kolejny przepis z serii coffee
Chilli Czosnek i OliwaKremowa, serowa, pachnąca pomidorem i oregano <3 Prosta zapiekanka, ale nie z makaronu tylko z miksu kasz. Jest więc zdrowiej, ale wcale nie mniej smacznie
Chilli Czosnek i OliwaCzy też tęsknicie już za wiosną? Im bliżej marca, tym moje serce mocniej protestuje przeciwko kolejnym zimnym dniom. W trakcie naszej wycieczki do Torunia (relacjonowanej na
Chilli Czosnek i OliwaJeśli danie jest pikantne a do tego chrupiące i można je jeść rękami to będzie moim ideałem. I tak jest w tym przypadku. Zapiekane nachos z chilli con carne, z dodatkiem pomidorków, oliwek i rozpuszczonym serem. Do tego podaję zawsze trochę śmietany aby złagodzić ostre smaki. Zróbcie takie dane jako przekąskę przed jakimś wydarzeniem sportowym, oglądaniem meczu czy skoków narciarskich(...)Gwarantuję szczęście wszystkich współbiesiadników. Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także: – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – tacos ze stekiem Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g wołowego mięsa mielonego – 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) – pół szklanki passaty pomidorowej – 50 ml czerwonego wina
nietylkopasta.plMini pączki, takie niewielkie i przez to niewinne. Nie można się im oprzeć, prawda? :) Zawsze wolałam je od tradycyjnych pączków, które według mnie bardzo zapychają. Dlatego
Chilli Czosnek i OliwaPróbowaliście ciasta z chilli? Nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Brownie z chilli i malinowym sosem to gratka dla fanów czekolady. Mocno czekoladowe ciasto z nutą pikanterii doskonale przełamuje słodko kwaśny malinowy sos. Przepis na to ciacho przygotowałam specjalnie do Walentynkowego numeru Magazynu Aromat . Brownie z chilli i malinowym sosem Drukuj Składniki Ciasto: 300 g masła(...)gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 1 płaska łyżeczka chilli 15 g kakao 200 g cukru 4 całe jaja rozmiar L 150 g mąki pszennej szczypta soli Malinowy sos: 200 g malin (mogą być mrożone) 6 łyżek wody 4 łyżki cukru 2 płatki żelatyny w listkach Sposób przygotowania: Masło i czekolady rozpuszczamy razem w rondlu, mieszając od czasu do czasu drewnianą
Rusty ForkZimą jem zupy prawie codziennie, bo w tej formie warzywa smakuję mi teraz najlepiej. Rzadko są to jednak kremy - mój Mąż nie jest fanem ich gładkiej
Chilli Czosnek i OliwaTiganites to greckie naleśniki, przypominające bardziej placuszki z uwagi na swój mały rozmiar. Jedzono je podobno już w starożytnej Grecji w IV w p.n.e. Są przepyszne
Chilli Czosnek i OliwaKto ma ochotę na 10-cio minutowy patent na smaczną kolację na ciepło? :) To szpinak podsmażony ze sporą ilością czosnku, z dodatkiem pomidora, białej fasolki z
Chilli Czosnek i OliwaHummus z bobu jest naprawdę pyszny, ale postanowiłam spróbować czegoś nowego. Wybrałam więc przepis na crostini z pastą z bobu, groszku i ricotty, który kusił mnie
Chilli Czosnek i OliwaKochani, witajcie po wakacjach :) Kreta była przewspaniała (kto śledził moje Insta Stories ten wie), a ja wkrótce uraczę Was na blogu kilkoma greckimi recepturami. Tymczasem
Chilli Czosnek i OliwaJak to jest, że tak wiele deserów na moim blogu zawiera rabarbar? Ano dlatego, że po prostu kocham to cudownie komponujące się ze słodkościami warzywo! <
Chilli Czosnek i OliwaZaparzcie sobie kawkę i przygotujcie się na nową porcję fotograficznych sekretów z backstagu, bowiem czas na kolejny wpis gościnny z serii Kulisy fotografii kulinarnej ! :) W dzisiejszym
Chilli Czosnek i OliwaSłyszeliście o jajkach po szkocku? Jest to uwielbiana przez Brytyjczyków barowa przekąska, klops z jajka owiniętego mielonym mięsem. Dziś mam dla Was wegetariański wariant tego przysmaku
Chilli Czosnek i OliwaDo Wielkanocy dwa tygodnie i ciut ciut, pora więc wczuć się w wiosenny klimat :) Na moim blogu oczywiście nie znajdziecie tradycyjnych świątecznych receptur, no chyba że
Chilli Czosnek i OliwaModa na wegetarianizm zatacza coraz szersze kręgi, w rezultacie moja Mama kupuje nam w sklepie na wsi rewelacyjne warzywne pasztety! :) Jeden jest z selera korzeniowego, choć
Chilli Czosnek i OliwaObok gazpacho i paelli , tortilla española lub też tortilla de patatas to najsławniejsza hiszpańska potrawa. Na Półwyspie Iberyjskim jedzona na lunch lub jako tapas, u nas
Chilli Czosnek i OliwaWiększość dziewczyn dostaje na Dzień Kobiet kwiaty, jednak ja na 8 marca dostałam od mojego Męża najnowsze wydanie Magazynu Jamie i to był strzał w dziesiątkę
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam Was na kolejny wpis gościnny z serii Kulisy fotografii kulinarnej , w której zdolni blogerzy dzielą się swoimi tajemnicami z backstagu. Do dzisiejszego posta zaprosiłam Małgosię
Chilli Czosnek i OliwaZafascynowanie fotografią kulinarną zazwyczaj nierozerwalnie prowadzi do nowego hobby - zbierania naczyń do zdjęć :) Będąc po wrażeniem wspaniałych fotografii w magazynach i książkach kulinarnych staramy się jak
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam Was na pierwszy z serii gościnnych wpisów na temat fotografii kulinarnej, w której różni uzdolnieni blogerzy będą zdradzać swoje tajemnice z backstagu. Z postów dowiecie
Chilli Czosnek i OliwaAromatyczne, sycące i pachnące Maroko! Pyszne bezmięsne kotlety z ciecierzycą, pieczoną marchewką i mnóstwem przypraw. Wypróbowane na nie jednej imprezie - zasmakują także mięsożercom. Gdy najdzie
Chilli Czosnek i OliwaPowoli przekonuję się, że prawie każdą recepturę da się przerobić na zdrowszą wersję. Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszne biscotti - wywodzące się z Toskanii podłużne
Chilli Czosnek i OliwaKuchnia grecka należy do moich ulubionych. Wstyd mi się więc przyznać, że w mojej liczącej ponad 50 sztuk kolekcji książek kucharskich nie znalazła się dotąd ani
Chilli Czosnek i OliwaKochani, na wstępie życzę Wam wszystkiego najlepszego z okazji wczorajszych Mikołajek:) Mam nadzieję, że spędziliście ten dzień przyjemnie i dostaliście od Mikołaja jakieś słodkie upominki. Od
Chilli Czosnek i OliwaPistacje to jedne z moich ulubionych orzechów. Zawsze ubolewalam, że w powszechnej sprzedaży dostepne są tylko solone orzechy w łupinkach. Nie tylko dlatego, że są mniej
Chilli Czosnek i OliwaClafoutis to jedno z prostszych do zrobienia deserów. Bardzo przypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis
Chilli Czosnek i OliwaKiedy fotografia kulinarna staje się dla Ciebie czymś więcej niż tylko hobby, a w Twojej głowie pojawia się chęć zarabiania na zdjęciach, przychodzi czas na stworzenie
Chilli Czosnek i OliwaJestem z siebie dumna! Niezbyt doświadczony ze mnie piekarz, a dziś udało mi się przemienić moją pizzę z mąką pełnoziarnistą w efektowny chlebek w kształcie wieńca
Chilli Czosnek i OliwaZazwyczaj o tej porze roku objadałam się słodyczami. Jesienna plucha, ciemne wieczory i powoli zbliżające się Boże Narodzenie wyostrzały mój apetyt na kaloryczne comfort food. Pyszne
Chilli Czosnek i OliwaZ okazji Światowego Dnia Makaronu przygotowałam dla Was 3 przepisy na sałatki makaronowe, które możecie zabrać ze sobą do pracy. Pyszne, pożywne i proste do zrobienia
Chilli Czosnek i OliwaZa oknem pada deszcz, a ja zajadam się pomidorami! W końcu to ostatnie chwile, żeby cieszyć się ich pełnym słońca smakiem. W dzisiejszym wpisie pokażę Wam
Chilli Czosnek i OliwaW ostatnią sobotę wybrałam się do Akademii Kulinarnej Whirpool na warsztaty z przygotowywania domowej pizzy i focacci prowadzone przez włoskiego szefa kuchni Marco Ghia. Zajęcia były
Chilli Czosnek i OliwaPanna cotta jest uzależniająca! To jeden z najprostszych do przygotowania deserów dających efekt WOW. "Wow!" - mam nadzieję, że takie właśnie będą Wasze słowa po spróbowani panna
Chilli Czosnek i OliwaPalmier to ciasteczka z ciasta francuskiego o charakterystycznym kształcie zawijasków, zwanych okularami czy też "słoniowymi uszami" :) Jeżeli tradycyjne słodkie nadzienie z cynamonu i cukru zamienimy na
Chilli Czosnek i OliwaCały tydzień jem owsiankę, dlatego weekend to dla mnie czas śniadania na wypasie. Szakszuka , frittata czy egipskie śniadanie to tylko kilka z pośród moich ulubionych przepisów
Chilli Czosnek i OliwaJedną z moich ulubionych greckich potraw jest gemista (gr. γεμιστά), czyli warzywa faszerowane ryżem. Mogą to być pomidory, cukinie, papryki, czy bakłażany, jednym słowem - najpiękniejsze
Chilli Czosnek i OliwaLipiec to idealna pora na przygotowanie sałatki nicejskiej - w warzywniakach króluje właśnie zielona fasolka i młode ziemniaczki, a pomidory także są coraz lepsze. Sałatka nicejska jest
Chilli Czosnek i OliwaCzyżby to lato znowu miało nam zafundować temperatury rodem z najcieplejszych zakątków świata? Jedno wiem na pewno - w ten weekend uciekam na wieś i chłodzę się
Chilli Czosnek i OliwaPowiem Wam, że nie mogłam doczekać się świeżego bobu! W zeszłym roku akurat w sezonie na te pyszne zielone ziarenka karmiłam piersią mojego nowo-narodzonego, więc
Chilli Czosnek i OliwaJaką mamy piękną pogodę w ten długi weekend! Jeżeli udało Ci się wyjechać na mały urlop lub chociaż pod miasto - wiedz, że zielenieję z zazdrości :)
Chilli Czosnek i OliwaFalafele, czyli wegańskie kotleciki z ciecierzycy, które być może znacie z budek z kebabami. Uwielbiam te maleństwa! Pewnego dnia na blogu z pewnością rozgości się przepis
Chilli Czosnek i OliwaWiosna upakowana w małych, uroczych tartach z ciasta francuskiego. Z cytrynowym twarożkiem, szparagami, zielonym groszkiem i miętą. Wyglądały tak pięknie, że aż żal mi je było
Chilli Czosnek i OliwaJeden z najprostszych sosów chińskich, pikantny, o idealnie zrównoważonych smakach. Kwaśny ocet ryżowy doskonale równoważy słodki cukier trzcinowy, ostry imbir świetnie współgra z papryczką chilli i świeżym czosnkiem. Jest niesamowicie aromatyczny i smaczny. Sos słodko - kwaśny jest używany w azjatyckiej kuchni często, wykorzystywany jest w wielu potrawach, takich jak sajgonki, pad Thai, stir fry z makaronu i owoców morza, kurczaka(...)wieprzowiny czy wołowiny przygotowanej z warzywami, ryżem czy różnego rodzaju chińskimi makaronami. Należy zaopatrzyć się w podstawowe składniki, takie jak ocet ryżowy, ostre papryczki chilli, imbir. Jeśli ktoś nie ma tradycyjnego octu ryżowego śmiało może zastąpić go octem jabłkowym lub białym octem winnym, jednak jakości i smaku nie gwarantuję, ponieważ robiłam mój sos według oryginalnej receptury. Można taki sos przygotować
Naturalna KuchniaPrzedstawiam Wam moją wiosenną wariację na temat baklawy, tureckiego deseru z ciasta filo pełnego orzechów i słodkiego syropu. Mniej słodką od oryginału, z kwaśnym akcentem rabarbaru
Chilli Czosnek i OliwaPo moich ostatnich eksperymentach z ciastem do pizzy bez drożdży , dziś wrócimy do podstaw i tradycji. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie , ale rozumiem
Chilli Czosnek i OliwaDziś moje wirtualne dziecko kończy 3 latka. To już nie maluszek, to brzdąc dość duży, aby iść do przedszkola. Mam więc nadzieje, że mój blog wejdzie
Chilli Czosnek i OliwaJak zrobić domowe ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie - przepis krok po kroku. Bardzo lubię domową pizzę. Jest (prawie) tak dobra jak z pizzerii, a co
Chilli Czosnek i OliwaCzy możecie sobie wyobrazić lepsze śniadanie? :) Pizza z serem, pieczarkami, pomidorkami i jajkami. Przed Wielkanocą czekam z niecierpliwością na tradycyjne przysmaki, jednak szybko staję się nimi
Chilli Czosnek i OliwaFrittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniaczkami i koperkiem. Wierzcie lub nie, ale podana z chrzanem smakuje nieziemsko! Zawsze interesowały mnie nietypowe wersje klasycznych śródziemnomorskich potraw, dlatego
Chilli Czosnek i OliwaProste ucierane ciasto z jogurtem greckim i oliwą polane karmelem z czerwonymi pomarańczami. Wczoraj wpadli do nas znajomi, więc upiekłam ciasto z gatunku jaki lubię najbardziej
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam Was na recenzję urokliwego miejsca, w którym można poczuć włoski klimat i zjeść kawał prostej, uczciwej włoskiej kuchni. Pod koniec lutego wybrałam się z
Chilli Czosnek i OliwaZostały Ci resztki z obiadu? Zrób mini frittaty czyli omleciki pieczone w foremce na muffinki. Pyszne, poręczne, w sam raz do pracy lub szkoły. Po
Chilli Czosnek i OliwaIzraelski kuskus, syrop daktylowy i drewniana foremka do ciasteczek ma'mool - zapraszam na przegląd moich ostatnich zakupów w sklepie z produktami arabskimi. Czasem dostaję od
Chilli Czosnek i OliwaPożywna sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), burakami, brokułami, szpinakiem, fetą, podprażonymi orzechami oraz sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Bardzo się cieszę, że dałam
Chilli Czosnek i OliwaWypasione danie na niedzielny wege obiad. Polenta z masłem i parmezanem, warzywa upieczone z rozmarynem i czosnkiem, a wszystko polane rubinowym sosem z pieczonych warzyw i
Chilli Czosnek i OliwaKuchnia jest centralnym miejscem mojego domu. Uważam, że powinna być nie tylko funkcjonalna, ale też ładna. W atrakcyjnie urządzonym wnętrzu przyjemniej się gotuje i spędza czas
Chilli Czosnek i OliwaKolejna pyszna i pięknie prezentująca się na talerzu sałatka, która proponuję Wam na Sylwestra. Cieniutkie plasterki pieczonego buraka z serem gorgonzola, orzechami włoskimi i czosnkowym dressingiem
Chilli Czosnek i OliwaProsta i lekka, a przy tym efektowna i niebanalna w smaku. Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy sprawdzi się zarówno na eleganckim jak i mniej zobowiązującym
Chilli Czosnek i OliwaKochani Przyjaciele i Czytelnicy Chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia! Mam nadzieję, że w tym pędzącym świecie uda Wam się
Chilli Czosnek i OliwaPomarańczowe od dyniowego puree, pięknie pachnące korzennymi przyprawami, napakowane orzechami włoskimi, migdałami i kwaskową żurawiną. Oto świąteczne biscotti piernikowe. Wśród moich pomysłów na jadalne prezenty
Chilli Czosnek i OliwaW ostatnią sobotę listopada miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu dla blogerów zorganizowanym przez firmę Gorenje . Razem z szefem kuchni, Wojtkiem Lewandowskim, przygotowywaliśmy potrawy kuchni północnych Włoch
Chilli Czosnek i OliwaSałatka na ciepło z warzywami pieczonymi z octem balsamicznym, zieloną soczewicą i camembertem, który po podgrzaniu staje się cudownie płynny i ciągnący. To połączenie jest wprost
Chilli Czosnek i OliwaRumiane i pulchniutkie, bardziej przypominają babcine racuchy niż warzywne placki. W środku kryją marchewkę, fetę, zioła i aromatyczne kumin i kolendrę. O moim uwielbieniu do
Chilli Czosnek i OliwaCiekawe, co Julia Child powiedziałaby na ten przepis? :) Buraki po burgundzku to potrawa, która tak naprawdę nie istnieje ;) Nie słyszano o niej w centralnej części
Chilli Czosnek i OliwaJesienne słodko-wytrawne grzanki. Rozpuszczony camembert, do tego słodka gruszka podkręcona miodem i orzechami - niebo w gębie! Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis zainspirowany moją jesienną miłością
Chilli Czosnek i OliwaBo również jesienią można jeść sałatki. Gruszka i pleśniowy ser to połączenie, na punkcie którego zwariowałam w tym sezonie. Przyszła jesień i nie wiem, czy się
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was deser dla dorosłych - mięciutkie figi upieczone w słodkim winie, podane z lodami waniliowymi. Figi upiekłam w winie z dzikiej róży
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Mój Mąż śmieje się, że nasze cotygodniowe zakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Na te bakłażany skuszą się nawet ci, którzy normalnie nie przepadają za tym warzywem. Bo czy można oprzeć się połączeniu sosu pomidorowego, ciągnącej się
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Z tego zlecenia szczególnie ucieszył się mój Mąż, prawdziwy smakosz dań z owoców morza. Ja po raz pierwszy miałam w rękach modne przegrzebki, znane
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Ta zupa ujęła mnie prostotą przygotowania. Już tak mam, że nie lubię się męczyć przy robieniu zupy, a szczególnie cenię przepisy, do których nie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Kuchnia turecka to według mnie jedna z najsmaczniejszych kuchni śródziemnomorskich. Dlatego bardzo zależało mi na tym, aby przygotować coś specjalnego z okazji zorganizowanej przez
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Już po raz drugi czerwiec upłynął nam pod znakiem gorącej i kolorowej hiszpańskiej kuchni. Dziś zapraszam Was na podsumowanie akcji. W tym roku udało
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś zabieram Was w kulinarną podróż na Kretę, gdzie przygotowuje się marathopites - małe paszteciki w kształcie kopert nadziewane zieleniną i ziołami. W mojej wersji
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na greckie placuszki Spanakokeftethes , przygotowywane ze szpinaku i białej części porów. Takie warzywne placuszki to świetna wegetariańska propozycja obiadowa
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Czerwiec rozpoczął się dla mnie nieoczekiwanie. Właśnie wybieraliśmy się z Mężem na imprezę z okazji Dnia Dziecka, jednak tam nie dotarliśmy. Pojechaliśmy za to
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Już po raz drugi zapraszam Was do wspólnego odkrywania bogactwa i wyjątkowości kuchni hiszpańskiej w ramach organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej ¡Viva
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś przedstawiam Wam zapowiadany wcześniej pyszny napój z rabarbaru z wodą różaną (mam nadzieję, że udało się Wam ją kupić ;)). Jest słodki, orzeźwiający, ma
Chilli Czosnek i OliwaGorąca gruszka duszona w winie z pysznym nadzieniem Fudge o smaku czekoladowo- pistacjowo -orzechowym z nutką żurawiny. Do tego schłodzona śmietanka i płynna gorzka czekolada opatulona w pistacjach i chilli. Ta gorzka czekolada, to ulubiona czekolada mojej mamy, dlatego tak miło mi robić desery, Ciekawe co dobrego Wy przyrządzicie dla swoich mam. Do dzieła, gotujemy :) Składniki: (na 2 porcje) Masa(...)kawy na proszek-bardzo drobno łyżeczka wina, które zostanie z duszenia gruszek połączyć z 2 łyżkami śmietany ubitej na sztywno plus łyżeczka wina do polania dwie szczypty chilli w proszku 2 paseczki suszonej bądź świeżej papryczki chilli- ja użyłam suszonej chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy na płasko- należy odczekać aż czekolada ostygnie
KreatywnePinyDzień dobry, Dziś mam dla Was pyszną propozycję śniadaniową z wykorzystaniem szparagów! Jestem zdania, że nie należy przytłumiać delikatnego smaku szparagów zbyt wieloma dodatkami, dlatego
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Proste danie, jednak niebanalne. Pesto z dodatkiem szpinaku i orzechów włoskich nadaje śliczny zielony kolor wstęgom makaronu tagliatelle. Panierowane plasterki cukinii są złociste i
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Wiosna pachnie bzem i smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Na wstępie chciałam wszystkim pięknie podziękować za życzenia z okazji urodzin bloga i słowa wsparcia. Jesteście wspaniali :) To danie bardzo się Wam spodobało, gdy
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Wyginanie się nad potrawą z aparatem potrafi człowieka zmęczyć, szczególnie w 8 miesiącu ciąży. Brzuszek niestety zaczyna mi ciążyć, a ja coraz mocniej dyszę
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, "Czy ten włoski przystojniak rzeczywiście zna się na gotowaniu?" - pomyślałam, kiedy pierwszy raz spojrzałam na okładkę książki Gino D'Acampo. Z włosami na żel
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Co powiecie na pizzę, którą możecie cieszyć się już za 15 minut? I nie mówię tu o daniu zamówionym w pizzerii pod Waszym blokiem
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Kiedy za oknem taka piękna, wiosenna pogoda, szkoda mi tracić czas w kuchni. Dlatego dziś po raz kolejny gotujemy szybko, prosto i po włosku
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Znacie pieczarki portobello ? Te wielkie grzyby o melodyjnej nazwie to po prostu zwykłe pieczarki w dojrzałym stadium - są brązowe, mięsiste, mają wyraźniejszy smak, przy
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Czytając Wasze komentarze pod przepisem na zupę z młodej pokrzywy widzę, że danie wzbudziło trochę kontrowersji, a nawet lęków (choć niektórzy z Was pamiętają
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Wiosna kojarzy mi się nie tylko z nowalijkami, które mogę kupić na targu. Gdy przyroda budzi się do życia, na łąkach i polach pojawiają
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, " Kalarepa jest dziwnym warzywem. Niechętnie to przyznajemy, ale tak jest. Kapusta ze spuchniętą łodygą, która wygląda jak zielone lub fioletowe jabłko z naroślami, a
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Być może sądzicie, że skoro jestem blogerką kulinarną, to spędzam bardzo dużo czasu w kuchni. Prawda jest jednak taka, że tak samo jak Wy
Chilli Czosnek i OliwaKochani, chciałam Wam życzyć radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocy! Choć pogoda szaleje i jest daleka od moich oczekiwań i tak bardzo cieszę się z tych dni
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam Wam przedstawić moją propozycję na wielkanocne śniadanie - jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami. Faszerowane jajka robię od lat w wielu wersjach. Wiem
Chilli Czosnek i Oliważółtą, mocno rozgrzewającą zupę z kurczakiem, której przygotowanie zajmuje około 30 minut (pod warunkiem, że macie gotowy bulion). Bulion drobiowy połączony z mlekiem kokosowym i nieodłącznym w tym zestawieniu chilli doskonale wspomagają imbir, pasta curry i kurkuma. Taki dobór składników gwarantuje nie tylko rozgrzewający, ale również poprawiający nastrój posiłek. Składniki na 4-6 porcji: 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli(...)limonki 300 ml mleka kokosowego 200 g wstążek makaronu ryżowego 2 małe listki kaffiru 1 l bulionu drobiowego szczypta soli do dekoracji kilka cząstek limonki nitki chilli natka pietruszki lub kolendry Pierś kurczaka oczyścić, umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Pokroić w kostkę, przełożyć do miski, zalać sosem sojowym i sokiem z limonki. Odstawić. Chilli opłukać, usunąć pestki, drobno pokroić
Pełny talerzDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegańską "panna cottę" . Wiecie, panna cotta to tak naprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą
Chilli Czosnek i Oliwadodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku! Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki chilli 1/2 łyżki przyprawy do chilli con carne 2 łyżeczki papryki słodkiej 200 g czerwonej fasoli z puszki, bez zalewy 200 g pomidorów z puszki, z zalewą 4 łyżki sosu(...)użyłam Hellmann's) 1 łyżeczka cukru oliwa z oliwek sól, pieprz Do podania: jogurt naturalny (opcjonalnie) krążki papryczki chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Cebule kroimy w piórka, marchewkę w pół-talarki, kawałek papryczkę drobno siekamy (pestki wyrzucamy!), batat kroimy na 4-6 grubych plastrów (o grubości około 3-4 cm), a czosnek w cienkie plasterki
My Culinary ArtWitam Was pierwszego dnia wiosny! :) Jakbym jeszcze studiowała, najchętniej uciekłabym na Dzień Wagarowicza, taką piękną i słoneczną pogodą mnie dziś przywitała ;) Zima dłużyła mi się niemiłosiernie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Piękna marcowa pogoda nastraja mnie bardzo wiosennie. Gulasze i zupy mogą dla mnie nie istnieć, naszła mnie bowiem wielka ochota na sałatki! :) Problem jest
Chilli Czosnek i OliwaPyszna, lekka i zdrowa sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem z dodatkiem sera żółtego. Przyprawiana na ostro papryką chilli. Świetna na śniadanie, lunch lub kolację. Polecam razem z chrupiącą grzanką lub świeżą bagietką! Składniki: (2 porcje) 3 łyżki słonecznika garść rukoli 8 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory 1/2 ogórka zielonego 1/2 papryczki chili lub przyprawa chilli(...)płatkach 1/4 czerwonej papryki 65 g żółtego sera odrobina białej mozzarelli, startej – do ozdoby sól pieprz (jeśli nie używamy chilli pod żadną postacią) oliwa smakowa (użyłam oliwy z pepperoni) Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do miski. Ogórek i pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, paprykę czerwoną i żółty ser w kostkę, a świeżą papryczkę chilli w drobną
Moja DelicjaDzień dobry, Rzadko pokazuję na blogu propozycje śniadaniowe, ponieważ zazwyczaj zadowalam się świeżymi owocami lub muesli z dodatkiem kefiru. Jednak w sobotę lubimy z Mężem zjeść
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Grecy uwielbiają oliwę bardziej niż jakikolwiek inny naród na świecie. Dodają ją praktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki , czy skropią
Chilli Czosnek i OliwaGazpacho z czereśniami, przepis Asi nagrodzony w mojej akcji "¡Viva España!" - klik Dzień dobry, Jedną z zalet blogowania jest możliwość nawiązywania przyjaźni ze wspaniałymi osobami
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Ostatnio z Mężem bardzo polubiliśmy jarmuż. Jest to nasze odkrycie jesienno-zimowego sezonu i dopiero zaprzyjaźniamy się z tym warzywem. Jego lekko kapuściany smak
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Cypryjczycy mieli głowę, gdy wymyślali swoją dumę narodową, halloumi! Jak żaden inny znany mi ser, nadaje się on do smażenia i grillowania, ponieważ jakimś
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś zapraszam Was na pierwszy przepis z "Jerozolimy" Yotama Ottolengiego i Sami'ego Tamimi. Jeszcze nie miałam okazji porządnie przyjrzeć się książce, ale
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Jutro, czyli 9 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy . Z tej okazji postanowiłam zebrać dla Was sprawdzone przepisy na potrawy, które zdecydowanie umilą Wam to
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Pamiętam moje pierwsze falafele . Zrobiłam je kilka lat temu z przepisu z pewnej książki o odchudzaniu (jak na studentkę dietetyki przystało). Masę przygotowaną na
Chilli Czosnek i Oliwaklik) , by pokazać Wam kilka słodkości jakie co roku rozsyłamy naszej Rodzinie i bliskim z okazji Świąt. Dziś, zgodnie z obietnicą, zaglądamy głębiej do środka. Będzie pachniało goździkami, karmelem, chilli, orzechami i wanilią. Są ciasteczka z przepisów mojej Prababci Karolki i kilka mniej tradycyjnych, ale niezwykle smacznych, bez których nie wyobrażam sobie świątecznej patery ze słodkościami. Wszystkie paczuszki powędrowały(...)minuty. W tym czasie ciasteczka ładnie stwardnieją i z łatwością będzie można je zdjąć z blachy na kratkę, do dalszego studzenia. /przepis cytuję za Małgosią dz ./ TRUFLE Z CHILLI I SOLĄ MORSKĄ 225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości pół puszki słodzonego mleka kondensowanego chilli /do smaku/ sól morska gruboziarnista do dekoracji Do oblania trufli: 100-150 gorzkiej czekolady dobrej
KUCHARNIADzień dobry, Ostatnio doskonalę się w przygotowaniu wegańskich potraw. Wszystko dla mojego Męża, który postanowił w nowym roku wypróbować taki sposób odżywiania. Często sięgam po pożywne
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Gołąbki w liściach winogron , nazywane w Grecji dolmades , a w Turcji dolma , to jedna z moich ulubionych śródziemnomorskich potraw. Zajadałam się nimi na Kos
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W poprzednim wpisie na temat diety śródziemnomorskiej zastanawialiśmy się, jak możemy ją zaadaptować do polskich realiów, szczególnie w okresie zimy. Pozostała jeszcze jedna ważna
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Śledzący moją stronę na Facebooku wiedzą, że niedawno moją kolekcję książek kulinarnych zasiliła nowa pozycja. "The Lebanese Kitchen" Salmy Hage to przepięknie wydane tomisko
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Borlotti to według mnie najpiękniejsza odmiana fasoli , zwłaszcza gdy jest jeszcze zamknięta w strąkach! Spotkaliście się z nią kiedyś? Kremowe lub białe ziarenka nakrapiane
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam Was uraczyć kolejnym prowansalskim przepisem. Jest naprawdę świetny. Niezależnie czy wśród Waszych noworocznych postanowień znalazło się to o lepszym/zdrowszym odżywianiu, czy też
Chilli Czosnek i OliwaWitam Was Kochani w Nowym Roku! Na wstępie chciałam Wam życzyć wszelkiej pomyślności oraz przeprosić za moją krótką nieobecność na blogu. Odpoczywałam, ładowałam akumulatory, po czym
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Jesteście gotowi na Sylwestra? Mam nadzieję, że przydały się Wam moje propozycje przepisów idealnych na tę wyjątkową noc :) Tym razem chciałam zająć się drugim
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Mam nadzieję, że mieliście wspaniałe Święta :) Czy Mikołaj przyniósł Wam wymarzone prezenty? Ja dostałam m.in. kulinarną grę planszową od mojej Siostry oraz upragniony nowy
Chilli Czosnek i Oliwa....czyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsem Makaron z sosem a'la ratatouille Pieczone bakłażany z tzatziki Pieczone pomidory z
Chilli Czosnek i OliwaPierożki z migdałami i batatami Zupa rybna Zupa czosnkowa Greckie ciasto orzechowe Torcik marchewkowy Galette des Rois Soczewica na Nowy Rok Kalafiorowe gratin Cynamonowe palmier Waniliowe
Chilli Czosnek i OliwaPapryczki pimientos de padron Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Jesienna sangria Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Sałatka z figami i boczkiem
Chilli Czosnek i OliwaBakłażany faszerowane mięsem Królik duszony w cytrusach Kiełbaski i cukinie w sosie Marokańskie szaszłyki Penne z klopsikami z kiełbasy Paella z królikiem i kurczakiem Pity z
Chilli Czosnek i OliwaZupa z kapustą i fasolą Bruschetta z pieczoną papryką Zupa z pieczonej dyni i czosnku Pieczone pomidory z Prowansji Placki z pomidorów z Santorini Grecka gemista
Chilli Czosnek i OliwaW tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie
Chilli Czosnek i OliwaPierożki z migdałami i batatami Greckie ciasto orzechowe Torcik marchewkowy Galette ze śliwkami Financier z gruszkami Bocconotti calabresi Panna cotta idealna Clafoutis z wiśniami Galette z
Chilli Czosnek i OliwaCytrynowa saltimbocca Kurczak w stylu Chilindron Sałatka z grillowanym kurczakiem Paella z kurczakiem i królikiem Pilaw z kurczakiem i granatem Tażin z kiszonymi cytrynami Kurczak z
Chilli Czosnek i OliwaZupa rybna Dorada pieczona po hiszpańsku Spaghetti z krewetkami Tunezyjska sałatka z tuńczykiem Pity z grillowaną rybą Empanadas z tuńczykiem Sos z tuńczyka i anchois Dorada
Chilli Czosnek i OliwaFarrotto z grzybami Sałatka z pszenicy farro Gemista Paella z warzywami Paella z kurczakiem i królikiem Sałatka z bulguru ze szczawiem Pilaw ze szparagami i bobem
Chilli Czosnek i OliwaKochani, z okazji Świąt Bożego Narodzenia chciałam Was życzyć wszystkiego co najlepsze! Radości, szczęścia, magicznych chwil spędzonych w rodzinnym gronie, odpoczynku od codziennych
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W przeddzień Wigilii nie będę raczyć Was przepisami (menu z pewnością i tak już macie domknięte), tylko chciałam Was zaprosić na krótką
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Kupiliście już wszystkie świąteczne prezenty? Ja zazwyczaj, mimo wcześniejszych obietnic, zostawiam to na ostatnią chwilę. W weekend wybrałam się na zakupy i przy
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Kiedy na początku grudnia zastanawiałam się jakie świąteczne przysmaki z krajów śródziemnomorskich pokazać Wam na blogu, zwróciłam się do mojej blogowej koleżanki Asi ze
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Wiem, że część osób czytających mojego bloga stosuje dietę wegetariańską albo wegańską. Dziś przygotowałam recenzję książki, która może Was zainteresować. "Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Uwielbiam Mikołajki. Dla mnie jest to oficjalna data rozpoczęcia sezonu świątecznego. Choć mój Mąż się burzy, że jeszcze za wcześnie, mam ochotę celebrować
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam Was zaprosić na kolejną recenzję książki kulinarnej z mojej biblioteczki. Myślę, że zainteresuje ona wszystkich miłośników kuchni włoskiej, szczególnie, że wyszła spod
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Uff, jak dobrze, że listopad za nami! Według mnie jest to najgorszy miesiąc w roku - z brakiem liści na drzewach (ale śnieg jeszcze nie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Powoli zbliżają się Święta, czas pomyśleć o prezentach dla naszych bliskich (i siebie!). A czy może być lepszy prezent dla miłośnika kuchni od książki
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Po dłuższej niż chciałam przerwie powracam do wspólnego gotowania potraw tureckich z Emilią i Panną Malwinną . Dziś zapraszamy Was na pyszną sałatkę z ciecierzycy
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś po raz ostatni wybierzemy się do Toskanii! Na sam koniec, niczym wisienkę na torcie, zostawiłam sobie bardzo smakowity temat - toskańską kuchnię . Każdy
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Mimo, że od moich wakacji minęły 3 miesiące (!), mam jeszcze tyle zdjęć z Toskanii i tyle do opowiedzenia, że chciałabym po raz kolejny
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Będąc w Toskanii przekonałam się, że miejscowi kochają kanapki. Bruschetty oraz crostini z opiekanego miejscowego chleba, podawane z różnymi dodatkami, królowały w menu wielu
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Gdy szukam pomysłu na szybki obiad w tygodniu , pierś z kurczaka przychodzi mi z pomocą. W kilka chwil mogę wyczarować z niej bardzo wiele
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś na moim blogu nie znajdziecie "strasznego przepisu" z okazji Halloween (tego "święta" nie obchodzę), ale zajmiemy się pysznym, trochę zapomnianym w Polsce owocem
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro . Z uwagi na
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Z Toskanii , oprócz kilku butelek wina, oliwy, sera pecorino i ciasteczek cantuccini , przywiozłam także paczuszkę wyjątkowego produktu, pszenicy farro . Pszenica farro , zwana u nas
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Malta, malutki kraj wyspiarski zagubiony gdzieś na Morzu Śródziemnym. Choć położony w samym centrum cywilizacji śródziemnomorskiej (pomiędzy Sycylią a Tunezją), w Polsce wiemy o
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Na weekend zostawiam Was z przepisem na coś słodkiego. Ja zazwyczaj zabieram się za pieczenie w sobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem pysznym dyniowym przepisem :) Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis w sam raz na jesienną imprezę! Sangria to wywodzący się z Hiszpanii napój na bazie czerwonego wina i owoców
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na jesienną wersję financier , francuskich ciastek bankierów. Opowiadałam Wam o nich wiosną, kiedy to upiekłam financier z rabarbarem i
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Choć jesień mamy piękną i słoneczną, robi się coraz chłodniej i powinniśmy dopasować odżywianie do zmieniającej się aury. Zamiast lekkich, powinniśmy postawić na ciepłe
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Jakiś czas temu udało mi się kupić na targu śliczne bakłażany - biało-fioletowy oraz biały, naznaczony delikatnym różowym rumieńcem. Dotąd widywałam takie okazy tylko
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Ostatnio opowiedziałam Wam o lekcji gotowania , w której wzięłam udział w czasie moich wakacji w Toskanii. Dziś pokażę Wam przepis, którego się wtedy nauczyłam
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam Was zaprosić na ciąg dalszy podróży po Toskanii. Byliśmy już u producenta oliwy oraz na toskańskim targu , tym razem mam dla Was
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Na zakończenie mojej akcji "Włoskie smaki" razem z Bartoldzikiem , Martynosią , Mirabelką i Panną Malwinną przygotowaliśmy najukochańszą włoską potrawę - pizzę :) Odmian, kształtów, a także
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Ostatnio pokazywałam Wam jak zrobić tradycyjne pesto bazyliowe , a dziś przedstawię Wam przepis na jego wykorzystanie. Spaghetti po genueńsku to inaczej makaron z
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Świeże figi od początku września królują na targowiskach i na blogach kulinarnych, a ja muszę się przyznać, że nigdy wcześniej ich nie jadłam. Wiem
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Nie planowałam tego dania, ale trafiłam na targu na wyjątkowe, małe bakłażany, które idealnie nadają się do pieczenia. W młodej oberżynie nie czuć jeszcze
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Na co dzień cenię szybkie przepisy, jednak od czasu do czasu lubię odłożyć wszystkie kuchenne gadżety na bok, pobrudzić sobie ręce i gotować tak
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem. Choć lubię lody moim ulubionym
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Co robicie z czerstwym pieczywem? Wyrzucacie, dajecie ptakom czy staracie się wykorzystać w kuchni? W moim rodzinnym domu marnowało się dużo chleba i zazwyczaj
Chilli Czosnek i OliwaSzaszłyki z sosem charmoula Marokańskie kefty Pity z klopsikami, botwinką, fetą Pity z rybą i surówką Kanapeczki z halloumi Cypryjskie kanapki
Chilli Czosnek i OliwaHtipiti Pasta z pieczonej papryki Pasta z czerwonej fasoli Dip z buraków z za'atarem Hummus z południowych Włoch Turecka pasta z bakłażana Pasta z
Chilli Czosnek i OliwaPizza z brukselką i szynką Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Ladenia, pizza z Grecji Hiszpańska coca Tureckie bułeczki ze szpinakiem Marokańskie chlebki Cypryjski chleb z
Chilli Czosnek i OliwaPenne z pieczonym kalafiorem Spaghetti po maltańsku Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, "Niebiańska" nie jest tu określeniem przesadzonym. Mój Mąż jedząc tę panna cottę piał z zachwytu i widać było, że ma śmietanowe niebo w
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Kuchnia śródziemnomorska to nie tylko tradycje dużych państw kontynentalnych, takich jak Włochy, Hiszpania czy Turcja. To także przysmaki wielu większych i mniejszych wysp rozsianych
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Jedliście kiedyś królika? To mało popularne w Polsce mięso słynie ze swej delikatności i chyba każdy z nas słyszał, że poleca się je dzieciom
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Odkąd rozpoczął się wrzesień wciąż czytam na różnych blogach o tym jak "jesień puka do bram" i lato odchodzi. Chciałam jednak zauważyć, że kalendarzowa
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś wreszcie przeniesiemy się do Toskanii. Zapraszam Was na wycieczkę po tłoczarni oliwy ! Pamiętacie relację z imprezy dla miłośników oliwy Flos Olei ? Poznałam
Chilli Czosnek i OliwaPapryczki pimientos de padron Sałatka z ciecierzycy Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Sałatka z pszenicy farro Sałatka z figami i boczkiem Sałatka
Chilli Czosnek i OliwaZupa rybna Zupa czosnkowa Zupa z kapustą i fasolą Zupa z pieczonej dyni i czosnku Gazpacho andaluz Francuska zupa szczawiowa Egipska zupa z soczewicy Ekspresowe gazpacho
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam wam przedstawić wspaniały przepis kuchni prowansalskiej . Bardzo mnie zaciekawił, ponieważ wcześniej nie wiedziałam, że boćwina jest typowym warzywem śródziemnomorskim. Postanowiłam więc zgłębić
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Może was to zaskoczy, ale szparagi odkryłam dopiero w zeszłym roku . Nie jadaliśmy ich w domu, nie wiedziałam jak je przygotować, kojarzyły mi się
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam was zaprosić na relację z Festiwalu Czas Dobrego Sera , który odbył się w Sandomierzu w dniach 1-2 czerwca . Można powiedzieć, że
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Ostatnio na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam niezwykły przepis wykorzystujący szparagi - pesto szparagowe z orzechami włoskimi. Jako fanka tradycyjnego włoskiego pesto, poczułam się w
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W ostatni weekend z moim mężem odwiedziliśmy festiwal Street Food Festiwal zorganizowany przez Tomka Jakubiaka i restaurację Spoko Loko na warszawskim Wilanowie. Dziś
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Może i mamy końcówkę czerwca, ale szparagi na targu jeszcze są, dlatego chciałam was zaprosić na krótki post szparagowy. Szparag to fascynujące warzywo
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam wam przedstawić przepis na pyszny i lekki omlet , jaki przygotowałam niedawno na sobotnie śniadanie z jednych z ostatnich tegorocznych szparagów . Nie przejmujcie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś przygotowałam dla was bardzo prosty przepis na moją ulubioną rybę, czyli doradę. Upiekłam ją z oliwą i czosnkiem w asyście pysznych ziemniaczków z
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś przygotowałam dla was przepis na letnią sałatkę z kuskusem - cytrusową w smaku, doskonałą na upały dzięki chłodzącemu działaniu ogórka i mięty. Coś w
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W ostatni piątek wybrałam się na I Targi Książki Kulinarnej, które odbyły się w dniach 19-21.07 w Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie . Jako
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Bób to najbardziej obce mi warzywo spośród wszystkich strączkowych. Moja Mama przygotowywała go tradycyjnie i prosto - ugotowany wyłuskiwaliśmy z łupinek. Nigdy nie robiła żadnych
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Pamiętacie, że postanowiłam w tym sezonie przygotować bób inaczej, ciekawiej? Był już korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią , a dziś przedstawiam wam przepis
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam was zainspirować do przygotowania lekkich i aromatycznych dań z naszej poczciwej fasolki szparagowej. Dań, w których nie będzie ona jedynie dodatkiem, ale
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Sezon na papryki i bakłażany jest w pełni (na moim bazarku są teraz śmiesznie tanie), zatem nadszedł czas na przygotowanie zapasów ajwaru na najbliższe
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Jakieś dwa tygodnie temu na moim targu pojawiły się pomidorki koktajlowe i kolorowe pomidory różnych odmian - pyszne i słodkie . Z tej okazji przygotowałam panzanellę
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dzisiejsza pochmurna i deszczowa pogoda sprawiła, że poczułam oddech jesieni. Trochę smutno mi, że lato powoli odchodzi. Mam nadzieję, że to załamanie pogody jest
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś przygotowałam dla was pierwszy z serii postów dotyczących mojego wyjazdu na grecką wyspę Kos. Swoimi wpisami chciałam wam przybliżyć kuchnię grecką*, a tym
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Odkąd wróciłam z urlopu pogoda mnie nie rozpieszcza - przeważnie jest pochmurno lub pada deszcz, a mnie łapie jesienna chandra. Kiedy więc od rodziców dostałam
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Czy uwierzylibyście, że zaledwie z trzech produktów można przygotować fantastyczne danie ? Moja dzisiejsza propozycja to ryż podany z soczewicą i karmelizowaną cebulką - wielu nawet
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam Was zaprosić na jedno z moich ulubionych greckich dań , którym wprost zajadałam się na urlopie i również chętnie przygotowuję je w domu
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania ze mną marokańskich kiszonych cytryn. Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej, dodawany do tażinów, jagnięciny czy sałatek
Chilli Czosnek i OliwaMały kościółek z dzwonnicą napotkany w czasie wycieczki rowerowej po Kos. Greckie kościoły, zazwyczaj nieduże, z białymi murami, są bardzo urokliwe. Dzień dobry, W poprzednich
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Pamiętacie, jak opowiadałam Wam o greckich ciastach, które zachwyciły mnie w czasie mojego urlopu na Kos? Jakiś czas temu przygotowałam jedno z nich na
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Niedawno kupiłam na targu kilka ślicznych patisonów, nie bardzo wiedząc co z nich przygotuję . Nigdy wcześniej ich nie jadłam, ale od dawna mnie intrygowały
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W tym tygodniu na moim blogu będzie królowała dynia. Nie z okazji czwartkowego Halloween, ale po to by wraz z innymi blogerami wziąć udział
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Zarówno leśne grzyby jak i dynia kojarzą mi się z jesiennymi potrawami. I oba doskonale pasują do risotto. Risotto z leśnymi grzybami (risotto ai
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś prezentuję przepis w sam raz dla miłośników ryb - kremowy sos z tuńczyka i anchois , intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Moje marokańskie kiszone cytryny są już gotowe, więc zgodnie z obietnicą, chciałam się z Wami podzielić informacjami na temat ich wykorzystania w kuchni . No
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś przedstawię Wam przepis na najsłynniejszy marokański tażin , którego aromat zbudowany jest ze składników emblematycznych dla tego kraju. Połączenie kiszonych cytryn, oliwek, imbiru i
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Może pustynny Egipt nie kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską, ale przecież też leży nad Morzem Śródziemnym. O kuchni egipskiej nie wiem prawie nic, dlatego
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam opowiedzieć Wam fascynującą historię placków pita - jednego z najstarszych rodzajów chleba przygotowywanych przez człowieka. Stanowi on postawę kuchni wielu krajów basenu Morza
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś zdradzę Wam przepis na super zdrową sałatkę, która ochroni Was przed przeziębieniem lepiej niż niejedna tabletka . Przygotowałam ją jako dodatek do domowych chlebków
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Świąteczny nastrój małymi krokami wkracza do mojej kuchni, na razie w postaci tego uroczego pilawu z kurczakiem, przystrojonego pestkami granatu niczym drogimi kamieniami. Nie
Chilli Czosnek i Oliwav\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Dzień dobry, Z okazji zbliżających się
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Ostatnio opowiadałam Wam o Bożym Narodzeniu we Włoszech , a dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny . Jest to jedno z
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Czy wiecie, że już za tydzień Boże Narodzenie? Święta są tuż, tuż, więc kontynuujemy dziś naszą podróż śladem bożonarodzeniowych tradycji i z Włoch przenosimy
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W tym roku ogarnął mnie szał pieczenia świątecznych ciasteczek . To własnie obłędny zapach wanilii, cynamonu czy piernika wydobywający się ze świeżo upieczonych cudeniek pozwala
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni . Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Jak tam Wasze nastroje przed Świętami? Mam nadzieję, że nie dopadła Was świąteczna nerwówka i jesteście równie podekscytowani jak ja!:) Wpadłam tu tylko na
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Czy w Waszych domach praktykuje się jakieś obrzędy związane z nadejściem Nowego Roku ? W moim domu zwyczajem przestrzeganym przez mojego Ojca jest pilnowanie, aby
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Z okazji Święta Trzech Króli chciałam opowiedzieć Wam o galette des rois , francuskim cieście pieczonym specjalnie na 6 stycznia . Jestem pewna, że taki właśnie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Z nowym rokiem wkroczyliśmy w radosny czas Karnawału. Czas przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na imprezę karnawałową . Jej przygotowanie wymaga nieco więcej zręczności w porównaniu do kolorowej tortilli z piekarnika , ale
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Lubicie klopsiki? Jeżeli tak, koniecznie przeczytajcie ten post. Przygotowałam dla Was przepis na klopsiki nieco inne od tradycyjnych. Keftedakia to aromatyczne klopsiki wołowe przyprawione
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam namówić Was do upieczenia własnych bułeczek . To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na karnawałową imprezę . Sigara Böreği, czyli cygara przygotowane z ciasta filo nadziewanego serem feta i ziołami
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Kulinarne blogi zalane są wręcz przepisami z okazji Walentynek . Z Mężem nie przywiązujemy szczególnej uwagi do tego "święta", co więcej w tym roku nie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Pamiętacie moje kiszone cytryny ? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni. Jakiś czas temu wymyśliłam
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Z okazji Tłustego Czwartku przygotowałam tureckie pączki o bardzo zmysłowej nazwie - hanım göbeği czyli kobiece pępki (ang. lady's navels). Swą nazwę pączki zawdzięczają
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam pokazać Wam kanapeczki, które przygotowałam z włoskich bułeczek ziołowych . Wykorzystałam do nich ulubiony ser mojego Męża, czyli halloumi, bazyliowe pesto, świeże warzywa
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W ramach wspólnego gotowania wraz z innymi blogerkami przygotowałam tureckie danie o nazwie pilaki . U mnie jest to fasulye pilaki , czyli biała fasola gotowana
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Chowanie przeróżnych składników do kieszonek z chleba to znany w całym rejonie śródziemnomorskim sposób na szybką przekąskę. Gyros, falafel, souvlaki to tylko kilka znanych
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Lubicie gotowaną marchewkę? Moja Mama zawsze gotowała ją na skrzydełku kurczaka i był to mój ulubiony dodatek do niedzielnego pieczonego kurczaka z ryżem. Z
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Chleb andaluzyjski to, wbrew nazwie, nie bochenek wytwarzanego w Andaluzji chleba, lecz przepyszna przekąska tapas przygotowana z kiełbasy chorizo i cieciorki. Nie mam pewności
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na tradycyjną tunezyjską sałatkę , która szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom pieczonych warzyw . Oprócz pieczonych papryk, pomidorów i cebuli, oraz
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Przyszła wiosna, a wraz z nią wreszcie rozpoczął się sezon festiwali kulinarnych ! Wiecie, festiwale kulinarne to głównie imprezy plenerowe i choć kilka z nich
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W ramach kolejnego wspólnego gotowania razem z Emilią , Kasią i Panną Malwinną upiekłam uroczy chlebek z oliwkami, cebulą i miętą . Ten wywodzący się z
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Z okazji zbliżającej się świąt przygotowałam dwie potrawy, które nawiązują do wielkanocnych tradycji Włoch . Dziś zapraszam Was na pierwszą z nich - Torta Pasqualina , czyli
Chilli Czosnek i OliwaŹródło piramidy: http://oldwayspt.org Witam Was po Świętach:) Mam nadzieję, że odpoczęliście i miło spędziliście czas z rodziną. Jeżeli czujecie się przejedzeni i rozglądacie się
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Pamiętacie tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami , który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Zaczął się maj, przyroda pięknie rozkwitła i buchnęła zielenią. Mimo, że mieszkam w mieście, to każdy skrawek trawników porośnięty jest tu bujną roślinnością - mleczami
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Nadal majowo i zielono, kontynuujemy dziś na blogu poznawanie możliwości dzikich roślin nazywanych przez Greków horta . Postanowiłam zgłębić temat nie tylko teoretycznie, ale także
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejne lekkie danie, które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej . Mowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, - Grasz w zielone? - Mam zielone! Ta zapomniana dziecięca gra skojarzyła mi się z dzisiejszym daniem, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Choć pogoda nas nie rozpieszcza, wraz z początkiem maja rozpoczął się sezon grillowy . Kiełbasy i karkówki nieśmiało poszły w ruch w akompaniamencie musztardy i
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Razem z Emilią i Panną Malwinną znowu zapraszamy Was w kulinarną podróż do Turcji. Tym razem przygotowałyśmy bułeczki poğaça . Moje są z ciasta drożdżowego
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Wiosna to sezon na rabarbar , niezwykły produkt, który choć jest warzywem, znajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Na wiosnę mój parapet zazielenił się od doniczek ze świeżymi ziołami - bazylia, rozmaryn, mięta, tymianek, kolendra - nie może zabraknąć ich w mojej kuchni. A
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Pamiętacie, jak na początku maja opowiadałam Wam o tradycji spożywania dzikiej roślinności kultywowanej w krajach śródziemnomorskich? Zebrałam przy tej okazji spory koszyczek liści mlecza
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Z wielką przyjemnością zapraszam Was do udziału w pierwszej organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej! ¡Viva España! to akcja poświęcona potrawom kuchni hiszpańskiej - przepełnionym
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś z targu wróciłam z dwoma pęczkami botwinki, natką pietruszki, fioletową dymką, rabarbarem oraz szczawiem. Uwielbiam wiosenne warzywa i staram się cieszyć nimi jak
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was najprostszy na świecie sposób na szparagi. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście tego warzywa - koniecznie zacznijcie od tego przepisu! Szparagi to
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Na zakończenie maja spotkałam się w wirtualnej kuchni z Pelą i Sianko , aby przygotować danie, które będzie zawierało botwinkę, jajko oraz zioła . Potrawa miała
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Niedawno z okazji imienin dostałam od Męża świetną książkę kucharską - Kulinarny ogród Jeanne Kelley. Przyznam się, że sobie tę książkę już wcześniej wypatrzyłam w
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Kiedy wszyscy milusińscy świętują swój dzień, ja uroczyście rozpoczynam moją pierwszą akcję kulinarną ¡Viva España! Ot, taki sobie zrobiłam prezent na Dzień
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Napełnienie chlebków pita warzywami i serem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu . Na blogu pokazywałam
Chilli Czosnek i Oliwa