chilli - 4013 przepisów (strona:6/268)

Zielone gazpacho z ogórkiem i chilli - oczyszczające organizm z toksyn 106

tylko fit i git, miód i orzeszki! I niczym koktajl, gazpacho można przelać do termosu i zabrać ze sobą do pracy na zdrowy lunch:) Zielone gazpacho z ogórkiem i chilli Składniki / na 4-8 porcji: 350 g ogórka (zapewne 2 długie ogórki, ja używałam gruntowych) 2 łodygi (85 g ) selera naciowego 1/2 (80 g) zielonej papryki 340 g białych winogron(...)ząbki czosnku 1 zielona papryczka chilli 25 g białego chleba bez skórki garść liści świeżej kolendry (można zamienić na pietruszkę) garść liści świeżej bazylii 5 łyżek oliwy 1,5-2 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego sól, pieprz do smaku do dekoracji: ogórek pokrojony w kostkę, białe winogrona pokrojone na pół, drobno pokrojona czerwona papryczka chilli, listki kolendry

Chilli Czosnek i Oliwa
Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi. 130

Pikantny dip serowy - czy to nie brzmi przepysznie? :) Wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie znany jest pod nazwą  tyrokafteri . Składa się zaledwie z trzech składników - sera feta, papryczki chilli oraz oliwy, które przeszła smakiem papryczki w czasie krótkiego smażenia. Jest słony, lekko pikantny i błyszczący od oliwy. Delikatnie różowy z maleńkimi paprykowymi drobinkami. Uzależniający! Przynajmniej dla mnie, wielkiej miłośniczki(...)połączenia smaku słonego i pikantnego. Intensywnego, po prostu eksplodującego w buzi jak każdy duet przeciwstawnych nut smakowych. Swego czasu potrafiłam nawet podsmażyć kostkę fety na oliwie z masą papryczek chilli i podać na toście, co akurat nie jest nawet moim wymysłem, a świetnego Nigella Slatera. Jednak powiedzmy sobie, że taki dip do o wiele elegantsza wersja tej koncepcji :) Jeżeli wolicie

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś pieczony w papilotkach z chilli i limonką 151

Składniki: 400 gram łososia 1/2 limonki 1 papryczka chili sól pieprz koperek Łososia pozbawiamy skóry i ości. Doprawiamy solą i pieprzem, posiekaną chili. Następnie układamy plasterki

Mango Papaja
Chilli con carne 257

Chili con carne jest potrawą szczególnie lubianą przez moich domowników. W standardowym wykonaniu nie ma w składnikach papryki i kukurydzy, ale akurat miałam, więc dodałam, a

Passions hobbies life
zielone chilli czyli ostro-słodki sos do wędlin, sera, mięs na zimę... 155

Składniki: papryka zielona 1/2 kg, woda 1 szklanka, cukier puder 17 dag, żelfix 3:1 lub cukier żelujący 3:1 1/2 opakowania papryczki zielone chili opłukać

W Mojej Kuchni Lubię
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 202

Składniki: 50 gram mąki orkiszowej 80 gram mąki gryczanej 120 gram mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 sól 4 jaja (1 jajo do ciasta/3 jaja do farszu

Mango Papaja
Szybki obiad. Krewetki tygrysie w maśle z czosnkiem i chilli 445

Krewetki, pieszczotliwie nazywane robalami, zostały tym razem zakupione na wyraźne życzenie Małżona mego, Żarłoczka. Tak się narobiło, że Ów Men zasmakował w tych skorupiakach i wyraził

Smaczna Pyza
Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami 179

kojarzę z kuchnią włoską. Przepis pochodzi z Apulii, a znalazłam go w książce Smaki południowej Italii . Makaron z ciecierzycą mógłby zostać flagowym przepisem mojego bloga, gdyż oliwa, czosnek i chilli pełnią w nim kluczową rolę. Połowę świeżego makaronu smażymy w aromatycznej oliwie z czosnkiem i chilli, a drugą tylko gotujemy. Do tego dodajemy ciecierzycę ugotowaną z czosnkiem, liściem laurowym(...)czosnku, nieobrane ze skórki i rozgniecione 250-300 g świeżego makaronu, pociętego na 2,5-centymetrowe paski (domowej roboty lub ze sklepu) 1/2 szklanki oliwy 1 mała suszona papryczka chilli, rozdrobniona (ok. 1/2 łyżeczki) 3 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione 1/2 szklanki zblanszowanych migdałów, uprażonych i posiekanych (mogą być płatki) Przygotowanie: Przepłucz ciecierzycę, wrzuć do garnka i zalej zimną

Chilli Czosnek i Oliwa
Danie z jajem. Szakszuka kalafiorowa. 204

śródziemnomorskim twistem. I tak powstało dzisiejsze danie, wariacja na temat szakszuki, czyi jajek gotowanych w aromatycznym sosie pomidorowym. Mój sos został przyprawiony nasionami kopru włoskiego, kminem rzymskim, kurkumą i chilli, smakami świetnie współgrającymi z różyczkami kalafiora. Polecam na sycące śniadanie albo ciepłą kolację z dodatkiem świeżego chleba, którym wytrzecie resztki sosu :) Spróbujcie też koniecznie wersji szakszuki z dynią makaronową . Szakszuka(...)kalafiorowa Składniki / 4 porcje: 300 g kalafiora 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego oliwa 1/2 cebuli, pokrojona w piórka 1/2 łyżeczki kurkumy 1 papryczka chilli (lub 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach) 2 puszki krojonych pomidorów sól do smaku szczypta cukru lub 1/2 łyżeczki syropu daktylowego 4 jajka do posypania: posiekana natka pietruszki, pestki dyni

Chilli Czosnek i Oliwa
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 198

był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako miłośniczkę czosnku oraz chilli, wprost zachwycił mnie prezentowany dziś przepis, który znalazłam w bardzo fajnej książce  Vegetarian Mediterranean Cooking (może kiedyś napiszę Wam recenzję?). Dynię pieczemy razem z czosnkiem, który pod wpływem(...)łyżeczka mielonej kolendry 1,2 l. bulionu warzywnego 2-3 łyżki posiekanego świeżego oregano sól, pieprz oliwa na salsę pomidorowo-paprykową: 4 dojrzałe pomidory,1 czerwona papryka, 1 papryczka chilli (usuńcie pestki, jeśli chcecie, aby była mniej ostra), 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, szczypta cukru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Oderwij kawałek

Chilli Czosnek i Oliwa
Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania! 137

obiadów na cały tydzień. Przepisy w wersji do druku oraz lista zakupów czekają na Was do pobrania na dole wpisu.  Zgodnie z wynikami ankiety , którą przeprowadziłam na fanpage Chilli Czosnek i Oliwa, w tym miesiącu plan obiadów składa się z 5 obiadów wegetariańskich oraz 2 obiadów z rybą. Przyznam się, że bardzo cieszy mnie Wasz wybór, ponieważ taki sposób(...)balsamicznym. Frittata jest dobra na ciepło i zimno i po pokrojeniu w trójkąty możecie ją zapakować do lunchboxa. Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 150 g pieczarek 1 żółta papryka garść ziół, np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia (co akurat macie) 7 jajek sól, pieprz 3 garście rukoli 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu

Chilli Czosnek i Oliwa
Strangozzi alla spoletina - makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki 156

mojego wyjazdu do Spoleto . Uznaje się go za umbryjską specjalność i jedną z najstarszych potraw regionu. Podobny do spaghetti miejscowy makaron serwuje się z domowym sosem pomidorowym doprawionym czosnkiem, chilli i natką pietruszki. Oczywiście musiałam przywieźć sobie kilka paczuszek strangozzi na pamiątkę i dziś pokażę Wam, jak ugotować kawałek Umbrii w swoim domu!  Spoleto to niezwykle urokliwe miasteczko(...)rekomendowała Wam te grubsze rodzaje pasty, które pozwolą Wam osiągnąć efekt bliższy oryginałowi. ➤ Zobacz też: Umbryjska zupa z soczewicą i prawdziwkami Strangozzi alla spoletina - Makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki oliwy Monini GranFruttato 2 duże ząbki czosnku posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli lub rozkruszonej peperoncino 1 puszka całych pomidorów w zalewie

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 536

monotonnie świątecznego stołu czymś kolorowym i pełnym ożywiających kontrastów smakowych. Mój farsz nawiązuje więc do kuchni greckiej i składa się z cukinii połączonej z koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka - do zalewy nie dodano cukru, a wiesz przecież, że ostatnio zbędnego(...)zupy brokułowej i pomidorowej.  Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą Składniki / na ok. 30 sztuk: 1 cukinia (ok. 400 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pozbawiona pestek oliwa 250 g kukurydzy z puszki Bonduelle 200 g fety 1/2 pęczka koperku łyżeczka suszonej mięty (może być herbata miętowa) pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie pierożków

Chilli Czosnek i Oliwa
Penne z dynią w 15 minut 126

kostki bulionowej możecie wykorzystać 0,5 l. domowego bulionu warzywnego. Nie dodawajcie wtedy oczywiście wody. Sos dyniowy jest dość pikantny. Jeżeli nie lubicie ostrych smaków, dodajcie tylko szczyptę płatków chilli lub pomińcie ten składnik.  Ugotowany sos blenduje się, aby stał się gładki. Jeżeli jednak nie macie na to czasu, możecie ten krok pominąć.  Penne z dynią(...)dodawać wody) ok. 1,2 kg dyni piżmowej (1 mała sztuka lub górna część większej) 1 średnia cebula 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 mała suszona papryczka chilli (można zastąpić łyżeczką chilli w płatkach) 4 gałązki świeżego rozmarynu + do posypania na talerzu (jeżeli gałązki są zdrewniałe, oderwij od nich listki) 1 puszka (400 g) ciecierzycy (lub białej fasoli

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 162

jest to konieczne). 2. Na talerzyk wysyp wybrane przez siebie przyprawy - utłuczony kolorowy pieprz, suszone lub świeże zioła (oregano, tymianek, bazylię, czosnek niedźwiedzi, miętę), za'atar, posiekaną papryczkę chilli lub suszone płatki chilli i tak naprawdę wszystko, na co masz ochotę. Ja pierwszą partię serka obtoczyłam w suszonym czosnku niedźwiedzim, papryce i za'atarze. Do drugiej dodałam świeży tymianek(...)pokryć kulki i sięgać ok. 2 cm ponad ich poziom (inaczej mogą się zepsuć). Możesz też dodać do słoika różne przyprawy -  ząbki czosnku (ten dodatek wręcz zalecam), papryczkę chilli, suszone lub świeże zioła (umyte i wysuszone), pieprz. Wstaw słoik do lodówki na 2-3 dni i poczekaj, aż oliwa oraz ser przejdą smakami czosnku i przypraw. 4. Czas przechowywania

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z brukselką w sosie śmietanowym 180

Makaron z cieniutko pokrojoną brukselką podaną w sosie śmietanowym z dodatkiem koziego twarogu, cytryny, chilli i orzechów włoskich.   O tym, że lubię brukselkę pisałam Wam już nie raz. Mam nadzieję, że to warzywo zyska na popularności dzięki nietopowemu podejściu i nowym sposobom jego wykorzystania. Zapomnijcie o nudnej brukselce z wody z bułką tartą! Dziś postaram się Was przekonać(...)świetnym dodatkiem do makaronu. Ta mała kapustka lubi być łączona z tłustymi produktami, dlatego postanowiłam na sos śmietanowy, wzbogacony dodatkiem koziego sera. Kwaśna cytryna zgrabnie przełamuje ciężkość sosu, a chilli daje dodatkowego kopa. Ostatni składnik, czyli orzechy włoskie, to już dość oczywiste zestawienie. Jak widzicie na zdjęciach, śmietany nie jest w cale tak dużo, a makaron wcale w niej

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowe oliwki marynowane. Prosta przekąska do wina. 165

Najprostsza śródziemnomorska przekąska, jaką możesz zrobić w domu. Oliwki marynowane w oliwie z czosnkiem, chilli, nasionami kopru włoskiego i natką pietruszki.  Jesteście w Hiszpanii, Włoszech lub Portugalii. Idziecie do restauracji i zamawiacie kieliszek wina. Co dostaniecie na przekąskę? Zapewne będzie to miseczka marynowanych oliwek. Chyba nie ma nic lepszego i prostszego, co tak dobrze komponuje się z tym trunkiem(...)całym menu na imprezę w stylu śródziemnomorskim! Koniecznie zaglądajcie więc na bloga. Mam nadzieję, że zdążę z nim w weekend lub zaraz po :) Oliwki zamarynowałam z oliwą, czosnkiem, chilli, nasionami kopru włoskiego i świeżą pietruszką, choć oczywiście to tylko mój patent, bo wariantów może być tysiące :) Zamiast pietruszki sprawdzą się inne świeże zioła, np. oregano, bazylia, tymianek czy rozmaryn. Dość

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczarki zapiekane z mozzarellą 143

Kapelusze pieczarek smacznie nafaszerowane czosnkiem, chilli i natką pietruszki, zapieczone z serem mozzarella. Prosta i aromatyczna przekąska na imprezę, przyjęcie...lub na co dzień :) Jakiś czas temu, przy okazji przepisu na pieczarki faszerowane po liguryjsku , pisałam Wam o pieczarkach portobello , brązowych, dużych pieczarkach wykorzystywanych w kuchni śródziemnomorskiej. Pieczarki te uważane są za prawdziwy przysmak, niestety nie wszędzie można je kupić(...)nadają się do grillowania lub faszerowania. Ich duże rozmiary pozwalają na upakowanie sporej ilości aromatycznych dobroci! Pieczarki same w sobie nie mają wyrazistego smaku, dlatego nie szczędziłam czosnku, papryczki chilli, a także dużej ilości świeżej natki pietruszki, które według mnie stanowią z pieczarkami idealny duet. Do tego koniecznie mozzarella, przecież żaden inny ser tak pięknie nie roztapia się w piekarniku

Chilli Czosnek i Oliwa
Szakszuka jesienna. Z dynią makaronową. 134

pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko z płynnym żółtkiem. Śniadanie ideał! Postanowiłam dodać do niej niteczki dyni makaronowej, z których uformowałam urocze "gniazdo" dla mojego jajka. Sos doprawiłam chilli, cynamonem i kminem rzymskim, które podkreśliły lekko słodki smak dyni. Wyszło pysznie :) Szakszuka jesienna Składniki (na 2 porcje): 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli oliwa 1 puszka(...)pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Piecz do miękkości, usuń skórkę i dodaj do szakszuki. Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzuć na nią cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli i smaż przez ok. 5 minut, aż cebula stanie się

Chilli Czosnek i Oliwa
Gözleme z halloumi, botwinką i chilli 234

przeróżnymi składnikami, składa na pół, następnie smaży na patelni i smaruje roztopionym masłem. Skorzystałam z przepisu pochodzącego z książki Rebecci Seal "Istanbul" i swoje gözleme nafaszerowałam serem halloumi oraz chilli, dodatkowo dodając od siebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni - gorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri(...)gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 200 g sera halloumi (można zastąpić fetą lub mozzarellą) garść liści botwinki

Chilli Czosnek i Oliwa
"Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej z dipem pomidorowo-orzechowym 161

powinny zasmakować także miłośnikom mięsa. Zainspirowałam się przepisem z fantastycznego bloga Souvlaki for the Soul , ale wprowadziłam do niego kilka modyfikacji. Moja wersja jest pikantniejsza, po z papryczką chilli. Nie mogłam też dostać komosy ryżowej, więc zastąpiłam ją również zdrową kaszą jaglaną (ale kuskus czy inna kaszka też by się tu sprawdziła). Niezastąpionym według mnie składnikiem tych klopsików jest(...)tzatziki , zaś dip pomidorowo-orzechowy warto wypróbować jako nowe smarowidło na kanapkę. "Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej Składniki (na 20 sztuk): 1 czerwona cebula drobno pokrojona 1 papryczka chilli, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 250 g sera halloumi, startego na tarce o grubych oczkach 2 duże jajka 225 g ugotowanej kaszy jaglanej pęczek natki pietruszki pęczek świeżej bazylii

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak w stylu Chilindron 164

którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone wino (poleca się to z regionu Rioja) oraz duża ilość czerwonej papryki. Od siebie dodałam jeszcze papryczkę chilli - jak mój Mąż stwierdził " Przecież kurczak Chilindron musi mieć w sobie chilli! " - oczywista oczywistość ;) P.s. Na weekendowy obiad polecam Wam również pieczonego kurczaka z pikantnym sosem tzatziki. Kurczak w stylu(...)szynki Serrano 5 czerwonych papryk 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczku natki pietruszki 2 pomidory 5 łyżek oliwy  1/4 l. wytrawnego czerwonego wina opcjonalnie: posiekana papryczka chilli sól i pieprz natka pietruszki do posypania Przygotowanie:  Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 4 łyżki oliwy i wrzuć na nią cebulę, natkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 166

warzywa po swojemu, co znajdziecie poniżej w opisie przygotowania. Bardzo ciekawy jest też kolejny etap przygotowań, w którym to ugotowane warzywa zalewa się w misce gorącą mieszaniną oliwy, czosnku, chilli, anchois i nasion kopru włoskiego. Następnie wszystko się miesza, lekko rozgniatając kalafiora łyżką. Dzięki temu nasyca się on bogactwem smaków i aromatów i staje się niesamowity - nie pomyślelibyście(...)można przygotować kalafiora! Gotowe danie jest bardzo smaczne. Jedną z pierwszoplanowych ról gra lekko anyżowy smak nasion kopru włoskiego, współgrający z aromatem czosnku, chilli i czarnych oliwek. Danie wyróżnia się też bogactwem tekstur  - delikatne warzywa skontrastowane są z chrupiącymi grzankami . Mam nadzieję, że mój opis dostatecznie zachęcił was do przygotowania tego świetnego dania, zatem przjedźmy do przepisu:) Aromatyczne muszelki

Chilli Czosnek i Oliwa
Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi 200

którą kupiłam na Targach Książki Kulinarnej ? Dziś chciałam wam pokazać pierwszy spośród naprawdę rewelacyjnych przepisów, jakie oferuje ta książka. Jest to turecka pasta z bakłażanów, z dodatkiem jogurtu, czosnku, chilli, kminu rzymskiego i orzechów włoskich.  Orientalna, prosta i jeszcze ten zniewalający zapach grillowanych bakłażanów! Połączenie bakłażanów i jogurtu podobno jest bardzo popularne w kuchni tureckiej i perskiej ( czyli irańskiej(...)też przypadło do gustu - uważam, że jogurt świetnie dopełnia mięsistą konsystencję bakłażana i łagodzi ostrość czosnku i chilli . Dodanie uprażonych orzechów włoskich do pasty to również strzał w dziesiątkę - uprażone orzechy mają niebiański aromat ( nie pomijajcie tego etapu przygotowania, bo naprawdę robi on różnicę ) i wzbogacają konsystencję cudownie chrupiąc pod zębami. Dzisiejsza pasta przypomina mi w smaku bardzo przeze mnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką 221

czasie którego oddaje trochę swojej paprykowej dobroci innym składnikom. Ma złożony, wyrazisty smak, który dobrze prezentuje się w prostych daniach. Trochę cebuli, paseczki słodkiej papryki i drobinki papryki chilli, ot, to wszystko czego potrzeba, aby wyczarować z jej udziałem wspaniały posiłek. Chętnie przygotowujemy z Mężem takie danie na śniadanie lub kolację. Koniecznie podaję je z chlebem, gdyż wycieranie talerza(...)smażona z papryką i cebulką przepis własny na 2 porcje Składniki: 1/2 pętka kiełbasy chorizo (ok. 120 g) 1-2 cebule (białe lub czerwone) 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli (lub wg uznania) oliwa sól, pieprz szczypiorek do przybrania dodatkowo: świeży chleb Przygotowanie: Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Po chwili z chorizo powinien zacząć wytapiać

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 273

sosem bolognese nasunęło mi się samo. Jednak  tażin jest w smaku naprawdę marokański, a to za sprawą sporej ilości charakterystycznych dla tej kuchni przypraw - cynamonu, imbiru, kminu i chilli . Na prośbę mojej Siostry, część mięsa zastąpiłam dodanym do sosu bakłażanem, dzięki czemu danie stało się lżejsze . Dzięki obecności uwielbianych przez wszystkich mięsnych klopsików oraz jajek , taki tażin powinien przypaść(...)mielonej wołowiny (lub jagnięciny) 1 cebula, drobno pokrojona 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu mielone chilli, do smaku sól, pieprz do smaku olej do smażenia na sos pomidorowy: 2 posiekane cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów lub 700-800 g passaty pomidorowej 1-2 łyżeczki cukru, do smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 299

gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym i chilli to jedno z moich ulubionych śniadań. Jak zrobić passatę pomidorową? - krok po kroku Składniki: 6 kg mięsistych pomidorów, np. malinowych lub lima (to te podłużne) 2 łyżki soli opcjonalnie: rozgniecione(...)ząbki czosnku, posiekana papryczka chilli, suszone oregano itd. Przygotowanie: 1. Pomidory dokładnie umyj. Zagotuj wodę w dużym garnku. Każdy pomidor ponacinaj na krzyż u podstawy. Następnie partiami wrzucaj pomidory do wrzątku i odławiaj po minucie łyżką cedzakową. Poczekaj chwilkę aż przestygną (moje czekały w misce), a następnie zdejmij z nich skórkę.  2. Pomidory pokrój na ćwiartki, powycinaj z nich

Chilli Czosnek i Oliwa