potrzeba małe, mięsiste pomidory gruntowe "lima" wystarczy tylko dobrze opłukać pokroić je na cztery części wprost do garnka - użyłam garnek o pojemności 6 litrów do pomidorów dodać papryczki chilli, na tę ilość w garnku pomidorów dałam 10 papryczek niedużych przekrojonych na połowę razem z pestkami wlać z 1/2 litra wody i zagotować, mieszając co chwilę gotować z 20 minut
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: awokado 4 nieduże, ząbki czosnku 2 duże, papryczka chilli 1/2 sztuki, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól morska - do smaku, ogórki konserwowe 1 większy, pomidory 1 mały dojrzałe awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić na kawałki włożyć do rozdrabniacza, dodać ogórek konserwowy, pomidor, czosnek, sól morską, oliwę i wszystko zmiksować na pastę przełożyć do miseczki
W Mojej Kuchni Lubięsezamu - pychota. Składniki: 8 skrzydełek marynata: 3 łyżki ketchupu 2 łyżki miodu 30 g sezamu 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 8 ziaren zielonego pieprzu 0,5 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Składniki marynaty dobrze ze sobą wymieszaj i natrzyj nią skrzydełka. Zamarynowane skrzydełka pozostaw na noc w lodówce
Niezły Młynekoliwek 1 listek laurowy 3 marchewki pokrojone w plasterki 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru pokrojony w plasterki jedna trzecia papryczki chilli, drobno posiekanej razem z pestkami (ja użyłam suszonej z własnego zbioru) 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 puszki pomidorów krojonych 4 średniej wielkości ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę szklanka wody
Kulinarny Pamiętnikmoim stole. J ej aromat świetnie podkreśla smak dania i super komponuje się z jego ostrością. Warto spróbować! Pomysł zaczerpnęłam z bloga Just My Delicious: http://www.justmydelicious.com/2013/01/chilli-con-carne-z-czekolada-i-cynamonem.html CHILLI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KORZENNĄ NUTĄ Składniki: · 400 g wołowiny (zmielonej lub pokrojonej w drobną kosteczkę
Mania Gotowaniakaszy to mielone w kapuście ;) Podkreślam: to moje subiektywne zdanie, oparte na doświadczeniach z dzieciństwa:) Do tradycyjnych gołąbków przygotowałam tym razem nieco mniej tradycyjny sos pomidorowy z nutką chilli. Zdecydowałam się też na kapustę włoską, bo z taką mi bardziej smakują, a polecam ją też każdemu, kto nigdy nie robił gołąbków, bo łatwiej je zawinąć!;) Ja przygotowuję gołąbki w piekarniku
Kraina Tysiąca Smakówsame ogóreczki, jak w tytule są świetnym dodatkiem do wódeczki czy wszelkich mięs i wędlin. Jeżeli ktoś woli mniej ostre ogórki, to niech zmniejszy ilość chilli. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Pasja Smakusałatka to wariacja sałatki, która już była tutaj wcześniej. Wykorzystałam do niej gotowy sos chilli, aby zaostrzyć smak i nadać jej innego, słodko-kwaśnego charakteru. Sałatka idealnie nadaje się do słoików na zimę, a także na co dzień na świeżo do obiadu. Warto zmieniać kombinacje warzyw, sos i tak będzie pyszny i ożywi każdą sałatkę z kapusty. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktakich proporcjach jak wam smakuje. Można zaostrzyć smak dodając trochę octu 10%. Jeśli chodzi o ostrość to ja dałam zamiast 8 z oryginału tylko 3 i to tajskie chilli i moja dynia ma moc i to duża, dlatego dla osób nielubiących jeść ostro myślę, ze ilość chili można zmniejszyć, ale wszystko zależy, jakie chili dajecie, bo te zwykle w sklepach
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1 jogurt naturalny gęsty dżem (ja użyłam truskawkowego) musli rodzynki szczypta cynamonu mandarynki suszona żurawina Wszystkie składniki nakładamy łyżeczką do szklanki. Rodzynki mieszamy z musli
My Culinary ArtSładniki: Jogurt naturalny lekki 1 banan kilka czekoladowych płatków śniadaniowych cynamon (idealny na odchudzanie) kardamon Do talerza wlewamy jogurt, na wierzch układamy banany i płatki czekoladowe
My Culinary ArtSkładniki: 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 1 mała cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę 1
My Culinary ArtSkładniki (dla 1 osoby): 1 mała kromka pieczywa razowego 2 małe paróweczki drobiowe 4 paski papryki zielonej kilka plasterków ogórka serek kanapkowy light zioła prowansalskie musztarda
My Culinary Arttylko fit i git, miód i orzeszki! I niczym koktajl, gazpacho można przelać do termosu i zabrać ze sobą do pracy na zdrowy lunch:) Zielone gazpacho z ogórkiem i chilli Składniki / na 4-8 porcji: 350 g ogórka (zapewne 2 długie ogórki, ja używałam gruntowych) 2 łodygi (85 g ) selera naciowego 1/2 (80 g) zielonej papryki 340 g białych winogron(...)ząbki czosnku 1 zielona papryczka chilli 25 g białego chleba bez skórki garść liści świeżej kolendry (można zamienić na pietruszkę) garść liści świeżej bazylii 5 łyżek oliwy 1,5-2 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego sól, pieprz do smaku do dekoracji: ogórek pokrojony w kostkę, białe winogrona pokrojone na pół, drobno pokrojona czerwona papryczka chilli, listki kolendry
Chilli Czosnek i OliwaPikantny dip serowy - czy to nie brzmi przepysznie? :) Wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie znany jest pod nazwą tyrokafteri . Składa się zaledwie z trzech składników - sera feta, papryczki chilli oraz oliwy, które przeszła smakiem papryczki w czasie krótkiego smażenia. Jest słony, lekko pikantny i błyszczący od oliwy. Delikatnie różowy z maleńkimi paprykowymi drobinkami. Uzależniający! Przynajmniej dla mnie, wielkiej miłośniczki(...)połączenia smaku słonego i pikantnego. Intensywnego, po prostu eksplodującego w buzi jak każdy duet przeciwstawnych nut smakowych. Swego czasu potrafiłam nawet podsmażyć kostkę fety na oliwie z masą papryczek chilli i podać na toście, co akurat nie jest nawet moim wymysłem, a świetnego Nigella Slatera. Jednak powiedzmy sobie, że taki dip do o wiele elegantsza wersja tej koncepcji :) Jeżeli wolicie
Chilli Czosnek i Oliwa