łyżeczki masła - łyżka oleju - 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) - 10 dag serka topionego (ja użyłam ze szczypiorkiem) - przyprawa uniwersalna - pieprz, czosnek granulowany, tymianek, zioła prowansalskie, chilli - grzanki Przygotowanie: Cebule kroimy w pół-talarki. W dużym garnku roztapiamy masło z łyżką oleju (nie będzie się przypalać). Cebulę podsmażamy z przyprawą uniwersalną około 5 minut, po czym(...)wlewamy przygotowany wcześniej bulion. Gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy pieprzem, ziołami, czosnkiem i chilli, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Chłodną zupę blendujemy na gładką masę i znów podgrzewamy dodając serek topiony. Całość gotujemy około 10-15 minut, tak żeby serek się rozpuścił. W razie potrzeby ponownie doprawiamy. Podajemy bardzo gorącą, posypaną grzankami
W poszukiwaniu inspiracjiPierwsze krewetki jakie w życiu jadłam powstały właśnie z tego przepisu. Może właśnie dlatego mam do niego sentyment. Krewetki zawsze wychodzą mięciutkie, a połączenie ich z czosnkiem i chilli jest rewelacyjne. Sos wychodzi przepyszny, jest bardzo delikatny, maślany, idealnie przeciwstawia się ostrości, którą dają nam papryczki. Jeżeli ktoś nie lubi zbyt pikantnych potraw to proponuję zrezygnować z dodawania papryczki jalapeno(...)Gotować . Składniki na marynatę: 1/2 kg krewetek 1/2 główki czosnku 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: 200ml białego wina 20g masła 2 papryczki chilli 1 papryczka jalapeno 1 cytryna sól i pieprz do smaku Do miski wrzucamy drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy ostrą paprykę i oliwę z oliwek. W marynacie umieszczamy krewetki, wszystko razem
Animelka BlogSkładniki: 1 kg kolorowa papryczka chilli, 8 małych pomidorków, 1 szklanka wody, 350 gram cukier żelujący dr. Oetkera 3:1 niskosłodzony przygotowane słoiczki razem z zakrętkami wyparzyć wrzątkiem kolorowe papryczki chili dobrze umyć i usunąć z nich tylko szypułki i ogonki papryczki z pestkami zmiksować w pojemniku blendera razem z małymi pomidorkami lub zmielić w maszynce do mięsa przełożyć masę(...)chłodnym i ciemnym miejscu nie chcę się tutaj chwalić, ale sos jest o niebo lepszy od gotowych tego typu sosów w butelkach jeśli lubimy bardzo ostre przyprawy sos chilli jest świetnym dodatkiem do wszelkich potraw: mięsa zimne, sery różne, ryby, do zup, do sosu - ale mi najlepiej smakuje cienko posmarowany na chlebku z masłem..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1,5 kg zielone pomidory, 3 sztuki cebula biała, 2 sztuki marchew, 1 czubata łyżka sól grubsza DO SŁOIKÓW: 10 sztuk czosnek ząbki, 3 małe papryczka chilli MARYNATA: 3 szklanki woda, 1 czubata łyżka gorczyca biała, 5 sztuk ziele angielskie całe, 5 sztuk liście laurowe, 2 łyżki cukier, 1/2 szklanki ocet 10 %, 2 łyżki olej rzepakowy zielone pomidory dobrze(...)godzinach wszystko z miski wylać na sito aby dobrze odciekł płyn solny w wyparzonych słoikach ciasno układać składniki dodając po 2 ząbki czosnku i po 2-3 kawałki chilli z podanych składników zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików mocno zakręcić słoiki i odstawić na godzinę po godzinie pasteryzować w gotującej wodzie stawiając słoiki na zakrętkach przez 15 minut
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 większa cukinia, 2 większe marchew, 1 większa papryka czerwona, 1 większa cebula, 4 większe czosnek ząbki, 1 nieduża papryczka chilli, 1/2 pęczka koperek siekany, 5 łyżek olej rzepakowy, - do smaku vegeta, - do smaku maggi na gorącym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę dodać marchew pokrojoną w słupki, zamieszać i podsmażać z 5 minut teraz wsypać pokrojoną cukinię, zamieszać(...)podsmażać z 5 minut teraz wsypać paprykę pokrojoną w kostkę, zamieszać i podsmażać z 5 minut teraz wsypać pokrojony czosnek i papryczkę chilli, zamieszać i podsmażać wszystko z 10 minut na średnim ogniu, aby odparował nadmiar płynu z gotowania na koniec wsypać koperek i doprawić do smaku vegetą i maggi sól lub vegetę, maggi daję na koniec, aby warzywa tyle
W Mojej Kuchni Lubiępierś z kurczaka, 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1/2 kg chudy szponder wołowy, 2 sztuki marchew, 1 mały seler, 1 sztuka pietruszka, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, 1 sztuka papryczka chilli, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi - ile potrzeba cytryna ugotować porcje kurczaka, szponder z warzywami do miękkości w 3 litrach wody do smaku doprawić vegetą i maggi(...)ostudzone mięsa obrać z kości i pokroić, ze szpondra tylko chude mięso pokroić, marchewkę też pokroić w kostkę papryczkę chilli razem z pestkami pokroić i dodać do mięsa, wymieszać z natką pietruszki żelatynę na 1 litr wywaru rozpuścić w gorącym rosole i zalać mięso w naczyniu - ja użyłam szklanej keksówki - pozostały wywar użyłam do zupy pomidorowej odstawić na kilka godzin
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1,5 łyżeczki sól wędzona Royal Brand, 1 łyżeczka papryka chilli suszona Royal Brand, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia pierś opłukać, osuszyć i przeciąć na 2 sztuki olej wymieszać z solą wędzoną i suszoną papryką chilli całe piersi bez rozbijania namoczyć
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 porcje kurczak z rosołu, 2 łyżki przyprawa do drobiu, 6 łyżek olej rzepakowy, 1 duży por, 3/4 szklanki pomidory suszone Royal Brand, 1 łyżeczka chilli suszone zmielone, - do smaku maggi, 3 szklanki rosół drobiowy, 1 kubek śmietana słodka, 2 łyżki mąka pszenna w rosole ugotowane porcje kurczaka wyjąć i dobrze wystudzić do rondla wlać olej i do gorącego(...)kurczak i pod przykryciem dusić pomidory suszone namoczyć z 5 minut w letniej wodzie, pokroić je drobniej i dodać do kurczaka, wlać ze 3 szklanki rosołu, wsypać zmielone suszone chilli, maggi dusić z 15 minut na mniejszym ogniu pod przykryciem śmietanę 18% wymieszać z mąką pszenną wlać do sosu i mieszając zagęścić smaczny kurczak z rosołu na drugie danie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: - w opisie sałatka jarzynowa, 20 plastrów szynka konserwowa, 20 sztuk małe chilli marynowane SAŁATKA: ugotowane 6 ziemniaków, 3 marchwie, mały seler, 2 pietruszki, 4 jajka pokroić na kostkę - dodać pokrojone 3 większe ogórki kiszone, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z majonezem - schować do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły na plaster szynki konserwowej nałożyć czubatą łyżkę sałatki(...)przykryć mniejszą połową szynki - na wierzch położyć marynowane na słodko-kwaśno ostre papryczki chilli smaczna przekąska na różne okazje.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 główka kapusta biała, 1,5 szklanki ryż, 3/4 kg mielone drobiowe, 2 łyżki kucharek, 2 mniejsze papryka chilli, 2 sztuki jajka, 1 sztuka cebula, 1 pęczek koperek, 2 łyżki masło klarowane, 1 litr sok pomidorowy, - do smaku śmietana słodka ryż ugotować do miękkości i wylać na sito papryczki chilli zielona i czerwona pokroić na drobno razem z pestkami
W Mojej Kuchni Lubięsztuki skrzydełka kurczaka, 1 sztuka udko kurczaka, 4 litry woda, 1/2 pęczka włoszczyzny, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 łyżka kucharek, 3 sztuki małe papryczki chilli w marynacie,słoiczek 200 gram koncentrat pomidorowy, - do smaku maggi i śmietana 18% słodka lane kluski: 6 łyżek kaszki manny, 1,5 łyżki mąka pszenna, - ile potrzeba woda, 1 sztuka jajko(...)skrzydełka, udko i wodę wylać teraz wlać 4 litry wody, dodać ziele, liście laurowe, włoszczyznę zmiksowaną, kucharka i gotować do miękkości mięsa pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chilli z pestkami z mojego przepisu - "TUTAJ" - , do smaku dodać maggi do gotującej się zupy pomału wlewać ciasto i z 3 minuty gotować na małym ogniu zupa z klukami lanymi
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: PLACKI: ziemniaki 8 większe, papryczka rozdrobnione chilli 2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba DODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9 plastrów, pomidory 9 plastrów, ser żółty 9 plasterków ziemniaki z gatunku "klejące" ugotować w mundurkach na pół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać(...)przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów
W Mojej Kuchni Lubiężółtko 1 łyżka jogurtu greckiego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sól szczypta Ciasto zagnieść, wylepić natłuszczone foremki i upiec. Nadzienie: 250ml śmietany kremowej 2 łyżki sosu chilli z limonką i kolendrą 2 łyżki brandy 2 łyżki posiekanych pistacji gronka porzeczki lub fileciki grapefruita oliwki Śmietanę ubić ,delikatnie połączyć z sosem chilli i brandy .Śmietaną wypełnić upieczone spody ,dodać
Kulinarny karnet ChristopheraPyszne, pikantne papryczki chilli na zimę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli(...)łyżka cukru 2 łyżki octu papryczki chilli ok. 20-30 szt. Przygotowanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę i w gotującej się wodzie gotujemy umyte papryczki przez ok. 7 min. Po tym sparzone słoiki napełniamy pionowo papryczkami, a w pozostałej wodzie robimy marynatę. Do wody dodajemy sól, cukier, ocet i gotujemy do rozpuszczenia się soli i cukru, następnie gorącą
Kuchnia Łukaszaróżnego rodzaju sałatek, wędlin. Składniki: na słoik poj. 300ml 16 główek czosnku 100 ml. wody 100 ml. octu 2 łyżki cukru 1 łyżka chilli 1 liść laurowy Wodę , ocet liść laurowy oraz cukier doprowadzamy do wrzenia dodajemy chilli i gotujemy przez 10 min. Obrane ząbki czosnku układamy w słoiku i zalewamy octem. i mocno zakręcamy
NaKońcuJęzykamałego kalafiora, podzielonego na różyczki mała cukinia 2 czerwone pomidory 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano płaska łyżeczka chilli z cayenne sól i pieprz do smaku oliwa Przygotowanie: Różyczki kalafiora gotujemy al dente. Odcedzamy. Czosnek siekamy, a pomidory z cukinią kroimy w kostkę(...)oliwie podsmażamy przez minutę czosnek, dodajemy następnie cukinię i pomidory, przecier pomidorowy, dusimy na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos, na koniec wrzucamy ugotowane różyczki kalafiora, dodajemy oregano, chilli z cayenne i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i na małym ogniu pozostawiamy 5 minut, aż całość się ładnie połączy. Podajemy na kaszy kuskus, przygotowane zgodnie z opisem
Moja smaczna kuchniaRecipe in English ) Jestem zadowolona :). Moja czekoladowa tarta okazała się hitem wśród moich gości. Delikatny czekoladowy mus zaskakiwał, kiedy nagle wybuchała w buzi ostrość chilli. Chilli nie może być za dużo. Musi przebić się przez smak czekolady, ale na pewno osoba jedząca ciasto nie powinna każdego kęsa popijać wodą. Świeże owoce i śmietana idealne skomponowały się z mocnym czekoladowym smakiem
Przepisy AleksandrySkładniki: 350 g mięsa gulaszowego ( np. łopatka wieprzowa ) 2 cebule 1/2 bakłażana 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1/3 szkl. czerwonego wina olej rzepakowy sól, pieprz woda Wykonanie: Mięso kroimy w większą kostkę. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 3 łyżki oleju. Kiedy olej się rozgrzeje - wrzucamy mięso i smażymy na brązowo. Cebulę kroimy w pióra - dodajemy do gulaszu. Smażymy chwilę(...)przykrył mięso. Dusimy gulasz na wolnym ogniu, ąż mięso będzie miękkie. Bakłażana kroimy w kostkę, dodajemy do gulaszu - dusimy do miękkości. Gulasz doprawiamy solą pieprzem, cynamonem oraz posiekaną papryczką chilli
kolorowotorcikowoDzisiaj zapraszam na dietetyczne chilli con carne ( porcja ok 250 kal ) Skladniki 1 duza cebula 1 zielona paprika 300 gr mielonego miesa z wolowiny 400 gr posiekanych pomidorow z puszki 2 lyzki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 lyzeczki chilli szczypta tabasco Wykonanie 1. Posiekac cebule, pokroic w papryke. 2. Wrzucic do "nieprzylegajacego do dna " garnka mieso
Smaki EdytySkładniki: 3 duże tortille 1/2 puszki kukurydzy (odsączona) 1 papryczka chilli 150 g sera żółtego, startego 1 dymka (biała część) 10 zielonych oliwek świeża kolendra 1 łyżeczka słodkiej papryki + kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie) 1. Papryczkę i dymkę drobno siekamy. Oliwki kroimy w krążki. Mieszamy w misce paprykę, oliwki, cebulkę, kukurydzę i listki kolendry, doprawiamy słodką papryką. 2. Na połowę
My Culinary Artrybkę w parowarze. Danie jest banalne w wykonaniu i przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta pekińska do wyłożenia parownika 1. Sos rybny, sos sojowy, olej
Tajskie smakimnie bardzo fajna alternatywa na szybki obiad. Nie są drogie, a wydajne. No i pomysłów na ich podanie jest bez liku. Tym razem wykorzystałam do nich pastę z chilli - harisse, którą kiedyś kupiłam na bazarze z egzotyczną żywnością. Często ją używam podkreślając smak potraw, nadając im lekko pikantnego charakteru. Tak tez jest z pałkami, są aromatyczne, lekko ostre z nutą
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam na pyszne i soczyste żeberka z przyprawami Piątnica . Postanowiłam przygotować je troszkę inaczej , z dodatkiem miodu i chilli . Składniki ; Około 1 kg żeberek 1 szklanka dobrej oliwy Bazylia Piątnica Zioła prowansalskie Piątnica Papryka czerwona Piątnica Czosnek granulowany 3 łyżki miodu Cytryna Szczypta rozmarynu , tymianku 1 łyżeczka
Sama słodycz i szczypta chiliobraną makrelę widelcem cebulę obraną pokroić w kostkę i posypać ją cukrem, cebula ma delikatniejszy smak - zostawić na 5 minut i potem ją wsypać do makreli dodać pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami wlać oliwy tyle, aby makrela nie była za sucha i dobrze wszystko wymieszać odstawić do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się przegryzły makrela jest pikantna
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 kg mniejsza papryka chilli, - do każdego słoiczka po 2 liście laurowe i ziele angielskie, 3 litry wody, 2 szklanki octu,4 łyżki cukru, 2 łyżki soli, - do każdego słoiczka po 1 łyżce oleju rzepakowego papryki dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym wodę, ocet, cukier, sól zagotować do słoiczków dość ciasno wkładać papryki, ziele i liść laurowy wlać zalewę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wątróbki z kurczaka 1/2 kg, masło klarowane 4 łyżki, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 sztuki, majeranek 1 łyżeczka, kasza pęczak 1 szklanka, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, masło klarowane 1 łyżka, natka pietruszki 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku wątróbkę zrobiłam wg porady od Pogotowie kulinarne
W Mojej Kuchni Lubiężyłam swój zamrożony/, dodać mięsko obrane z kości schabowych /wcześniej ugotowane w wywarze do zupy/ następnie doprawić do smaku kucharkiem, dodać zmiksowaną natkę pietruszki razem z papryczką chilli z pestkami i podsmażać wszystko mieszając z 5 minut rolkę ciasta rozwinąć i podzielić na 15 kwadratów - każdy wkładać do foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch
W Mojej Kuchni Lubięposypać ciut solą marchew i kalafior ugotować i odlać z wody i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków z osolonej cukinii odcisną nadmiar soku i dodać do miski, dodać jajko, chilli cayenne, kucharka i zeszkloną na 1 łyżce pokrojoną cebulą dodać ryż ugotowany najlepiej dzień wcześniej, dodać bułki tartej tyle aby masa była zwarta /mi wyszło ok.1,5 szklanki/, wsypać koperek
W Mojej Kuchni Lubięsmalec 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra ziarenka 1 łyżeczka chudy kawałek surowego boczku opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym posypać kucharkiem, majerankiem i papryką chilli cayenne zwinąć boczek ciasno na roladę i obwiązać grubszą nicią, zawinąć do woreczka foliowego i do lodówki na całą noc aby smaki się przegryzły i zamarynowały boczek do garnka dać
W Mojej Kuchni Lubiępotrzeba małe, mięsiste pomidory gruntowe "lima" wystarczy tylko dobrze opłukać pokroić je na cztery części wprost do garnka - użyłam garnek o pojemności 6 litrów do pomidorów dodać papryczki chilli, na tę ilość w garnku pomidorów dałam 10 papryczek niedużych przekrojonych na połowę razem z pestkami wlać z 1/2 litra wody i zagotować, mieszając co chwilę gotować z 20 minut
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: awokado 4 nieduże, ząbki czosnku 2 duże, papryczka chilli 1/2 sztuki, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól morska - do smaku, ogórki konserwowe 1 większy, pomidory 1 mały dojrzałe awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić na kawałki włożyć do rozdrabniacza, dodać ogórek konserwowy, pomidor, czosnek, sól morską, oliwę i wszystko zmiksować na pastę przełożyć do miseczki
W Mojej Kuchni Lubięsezamu - pychota. Składniki: 8 skrzydełek marynata: 3 łyżki ketchupu 2 łyżki miodu 30 g sezamu 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 8 ziaren zielonego pieprzu 0,5 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Składniki marynaty dobrze ze sobą wymieszaj i natrzyj nią skrzydełka. Zamarynowane skrzydełka pozostaw na noc w lodówce
Niezły Młynekoliwek 1 listek laurowy 3 marchewki pokrojone w plasterki 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru pokrojony w plasterki jedna trzecia papryczki chilli, drobno posiekanej razem z pestkami (ja użyłam suszonej z własnego zbioru) 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 puszki pomidorów krojonych 4 średniej wielkości ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę szklanka wody
Kulinarny Pamiętnikmoim stole. J ej aromat świetnie podkreśla smak dania i super komponuje się z jego ostrością. Warto spróbować! Pomysł zaczerpnęłam z bloga Just My Delicious: http://www.justmydelicious.com/2013/01/chilli-con-carne-z-czekolada-i-cynamonem.html CHILLI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KORZENNĄ NUTĄ Składniki: · 400 g wołowiny (zmielonej lub pokrojonej w drobną kosteczkę
Mania Gotowaniakaszy to mielone w kapuście ;) Podkreślam: to moje subiektywne zdanie, oparte na doświadczeniach z dzieciństwa:) Do tradycyjnych gołąbków przygotowałam tym razem nieco mniej tradycyjny sos pomidorowy z nutką chilli. Zdecydowałam się też na kapustę włoską, bo z taką mi bardziej smakują, a polecam ją też każdemu, kto nigdy nie robił gołąbków, bo łatwiej je zawinąć!;) Ja przygotowuję gołąbki w piekarniku
Kraina Tysiąca Smakówsame ogóreczki, jak w tytule są świetnym dodatkiem do wódeczki czy wszelkich mięs i wędlin. Jeżeli ktoś woli mniej ostre ogórki, to niech zmniejszy ilość chilli. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Pasja Smakusałatka to wariacja sałatki, która już była tutaj wcześniej. Wykorzystałam do niej gotowy sos chilli, aby zaostrzyć smak i nadać jej innego, słodko-kwaśnego charakteru. Sałatka idealnie nadaje się do słoików na zimę, a także na co dzień na świeżo do obiadu. Warto zmieniać kombinacje warzyw, sos i tak będzie pyszny i ożywi każdą sałatkę z kapusty. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktakich proporcjach jak wam smakuje. Można zaostrzyć smak dodając trochę octu 10%. Jeśli chodzi o ostrość to ja dałam zamiast 8 z oryginału tylko 3 i to tajskie chilli i moja dynia ma moc i to duża, dlatego dla osób nielubiących jeść ostro myślę, ze ilość chili można zmniejszyć, ale wszystko zależy, jakie chili dajecie, bo te zwykle w sklepach
Bernika - moj kulinarny pamietnik