miękkiego masła3 szklanki cukru pudruZmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem na puszysta białą masę. Podziel ją równo na trzy części i przełóż do trzech miseczek. Jedną część zostaw białą. Drugą zafarbuj na lekko różowy kolor, dodając odrobinę różowego barwnika. Do trzeciej porcji dodaj troszkę więcej różowego barwnika niż do drugiej - w ten sposób uzyskasz ciemniejszy róż.Rękaw cukierniczy(...)tylkę równolegle do boku tortu, wyciśnij trochę kremu w wybranym miejscu,który będzie środkiem róży, a następnie zatocz koło wokół niego.Tak samo zrób z kolorem jasnorożowym, a na koniec białym, ozdabiając białym kremem wierzch tortu. W puste, prześwitujące miejsca możesz wycisnąć ozdobne rozetki.Tort schłodź w lodówce. Przed podaniem możesz go 15-20 min wcześniej wyjąć z lodówki, ponieważ masa maślana
Słodko-Słony Świat Ilonybiały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość białej. Ogólnie - polecam serdecznie. Do pojedzenia, na Święta czy jako prezent - wyglądają uroczo, i z pewnością każdy ucieszy się z takiego drobiazgu.Chciałabym Ci Maggie podziękować - za wspólne pieczenie, które(...)śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru50 g białej czekolady1 łyżka białego rumu70 g mleka w proszku100 g wiórków kokosowychdodatkowo:50 g ciemnej czekolady (50%)1 łyżka masłaKremówkę z cukrem pudrem zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, odstawić na 5 minut. Wymieszać na gładką masę. Wlać rum, połączyć. Przesiać mleko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekoladą - na zdjęciach wyglądają tak kusząco... Ale przecież dopiero co upiekłam sernik! A wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo... I wtedy mnie olśniło - a jakby to połączyć...? Biała czekolada plus ciężkie, słodkie ciasto - blondies jak nic! Najlepszy przepis znalazłam na Moich wypiekach - zamiast migdałów dałam żurawinę. I dobrze zrobiłam, bo ciasto wyszło mega słodkie(...)wolałam brownies, tym razem to blondynka podbiła moje serce - ciężko jej się oprzeć, w dodatku w tej kuszącej czerwieni...Blondies ze świeżą żurawinąSkładniki:(na formę 20x20 cm)200 g białej czekolady80 g masła75 g jasnego brązowego cukru2 jajka130 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii100 g świeżej żurawinyCzekoladę dość drobno posiekać.Masło rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomidorowa Ania. Na początku chciałam przygotować właśnie takie smarowidło, doszłam jednak do wniosku, że wolę deserek. Sięgnęłam więc do Złotej księgi czekolady, gdzie znalazłam przepis na mus z białej czekolady. Zmieniłam to i owo (dodałam białka, żeby całość była bardziej puszta i delikatnie zmieniłam proporcje), przygotowałam masę żurawinową też z małymi zmianami (nie chciałam otwierać całej butelki wina(...)Słodki i puszysty mus, delikatnie przełamany smakiem Amaretto rewelacyjnie komponuje się z kwaskową masą żurawinową. Całość smakuje świątecznie, a prezentuje się elegancko. Deser idealny na przedświąteczną niedzielę!Mus z białej czekolady z żurawinową wkładkąSkładniki:(na 3-4 porcje)250 g świeżej żurawiny40 g cukrusok z 2 pomarańczy1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka żelatyny1 łyżka zimnej wody2 łyżki gorącej wodymus czekoladowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniemal rozpływające się w ustach. Pycha!Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis na krem od Limonki. Banalnie prosty i pyszny, smakujący cudownie białą czekoladą. Mega słodki, w połączeniu z babeczkami sprawił, że niemal można się nimi zakleić. Nie zmienia to faktu, że całość jest pyszna i znikają z lodówki jedna po drugiej(...)babeczek)80 g miękkiego masła120 g cukru240 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliskórka otarta z 2 pomarańczyigiełki z 2 gałązek rozmarynu2 jajka250 ml mlekakrem:100 g białej czekolady40 ml śmietany kremówki (38%)100 g miękkiego masła10 g cukrudodatkowo:igiełki rozmarynuMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, skórką i drobno posiekanym
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozkosz dla podniebienia.Generalnie przygotowałam go z głowy, tylko przepis na mus wzięłam z Deserów Pierre'a Herme. Od siebie dodałam żelatynę, żeby był bardziej stabilny.Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady i granatemSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive2 łyżki kakao60 g masłamasa serowa:500 g twarogu 3krotnie zmielonego3 jajka200 g ciemnej czekolady(...)ciemnego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek)mus z białej czekolady:80 g białej czekolady200 ml śmietany kremówki (38%)1 listek żelatynydodatkowo:1 owoc granatuCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, schłodzić w lodówce 20-30 minut.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaczkami. Tym razem nie mógł opanować chęci, aby opowiedzieć mi o najsłynniejszej ostatnimi czasy wazie...Otóż sieć sklepów Imerco wypuściła na rynek jubileuszowe wazony firmy Kähler. Zgrabne, dość spore, białe w złote pasy (w końcu 175 lat istnienia firmy zobowiązuje). Zapragnęło jej wiele osób - z tego co pamiętam, około szesnastu tysięcy. I w momencie, gdy można je było zakupić przez(...)banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Za to dobór kilku specjalnych składników sprawia, że smakują bardzo ciekawie. Połączyłam w nich własnoręcznie zebrane, lekko kwaskowate jeżyny z obłędnie słodką białą czekoladą i kardamonową nutą, która do tejże czekolady pasuje wyśmienicie. Całość wyszła pyszna - mięciutkie, słodkie, z owocową nutą nadającą charakteru. Kardamon nadaje im wyjątkowego, oryginalnego smaku.Nas ratowały w drodze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeumyć i wytrzeć. Czubkiem noża delikatnie ściąć wierzch (strona z pozostałością po kwiatostanie) i usunąć trochę białej otuliny ze środka.Delikatnie naciąć z góry na dół wzdłuż białych zgrubień wewnątrz (brzegi białych koszyczków otulających ziarenka). Rozluźnić cząstki.Rozerwać na boki.Delikatnie odrywać po jednej cząstce, usunąć białe błony i wyłuskać ziarna
SzczyptaSmaQsojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon 1/3 łyżeczki chili w proszku sól morska i świeżo mielony pieprz Surówka z białej kapusty: 1/3 główki białej kapusty (najlepsza jest młoda) 3 łyżki posiekanego koperku 1 marchewka 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego duża szczypta soli Żeberka(...)stron i wkładamy na kolejne 30 minut. Po upieczeniu smarujemy marynatą ostatni raz i zostawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Dzielimy na cztery porcje i podajemy. Surówka z białej kapusty: Kapustę obieramy z przednich liści i wycinamy głąb. Kroimy na jak najcieńsze paseczki. Do kapusty ścieramy na dużych oczkach obraną marchewkę i dodajemy posiekany koperek. Solimy, dodajemy cukier
Poezja smakutymiankowymi pieczarkami przepis Nigelli Lawson z Nigella Ekspresowo na 4 porcje czas przygotowania: tyle, ile gotuje się makaron, czyli 10 minut;) Składniki: 250 g pieczarek (wybieram świeże, duże i białe) 80 ml oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka grubej morskiej soli (lub 1/2 łyżeczki zwykłej) 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę skórka i sok z 1 cytryny 4 gałązki(...)Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku. Gdy się będzie gotował, przygotuj sos. Pieczarki wyszoruj i pokrój w cienkie plasterki (do tego dania wybieram świeże pieczarki o białych kapeluszach i ich nie obieram, tylko dobrze czyszczę pod wodą). Wrzuć je do dużej miski (lub płytkiego półmiska, w którym podasz danie), polej oliwą, dodaj sól, czosnek
Chilli Czosnek i Oliwaliściastą z kwiatem chryzantemy. Chciałam zaznaczyć, że jestem "smakoszką" herbat liściastych i dzięki firmie Oskar mogłam poszerzyć swoje herbaciane horyzonty o nowe ciekawe smaki.Pierwsza pod moją "lupę" trafiła biała herbata. Opakowanie jest wyjątkowo estetyczne i miłe dla oka. Po otworzeniu opakowania jesteśmy wstanie od razu poczuć, że mamy do czynienia z naprawdę dobrej jakości białą herbatą(...)dojrzały - czułam, że "to będzie to!". Nie mogłam się oprzeć i po pierwszej filiżance, którą wypiłam nader łapczywie sięgnęłam szybciutko po drugą. Skład herbaty to: po prostu herbata chińska, biała, liściasta! Nic poza tym! To aż dziwne w dzisiejszych czasach i jednocześnie zachęcające do skorzystania z oferty firmy, która jest wyjątkowo bogata właśnie w takie perełki. Produkty
Emcia Pichciwodę mineralną i oczywiście wszelkiego rodzaju herbaty (czarne, czerwone, zielone, białe...). Dziś postanowiłam zaeksperymentować z moim ulubionym trunkiem - herbatą rzecz jasna - w towarzystwie cytrusowych owoców.Jako bazy użyłam mieszanki herbacianej firmy SKWORCU o szumnej nazwie Anielskie Łąki. Zainteresował mnie jej ciekawy, apetyczny skład: chińska zielona herbata Sencha herbata biała Snow Buds płatki róży liście Ginko płatki prawoślazu lekarskiego papaja(...)wody mineralnej - u mnie niegazowana sok z 1/2 limonki sok z 1/2 pomarańczy 2-3 łyżeczki miodu - u mnie ciemny, gryczany plastry cytrusów do dekoracji lód Mieszankę zielonej i białej herbaty zaparzyć w 400ml gorącej, ale nie wrzącej wody (odczekać 3-5 min. od momentu zagotowania) - ja używam zawsze zaparzacza, wtedy żadne fusy nie denerwują mnie w gotowym naparze
Grunt to przepis!nadmiar pokładłam w słoiki i spasteryzowałam, będą na jakąś najbliższą okazję. W końcu bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku.Składniki:- 1-1,5kg kapusty kiszonej- 1 główka białej kapusty ( u mnie 1,9kg)- suszone grzyby ( dużo)- mięso ok.1-1,5kg ( u mnie łopatka,chuda karkówka, schab)- 3 plastry chudego wędzonego boczku- 4 kiełbasy mocno wędzone ( u mnie chłopska(...)powidła ( 3 kopiaste łyżeczki)- pikantny ketchup ( ok.3/4 mniejszej butelki)- świeżo mielony pieprz , czosnek oraz sól- czosnek ( dałam 4 ząbki) lub / i cebula ( dałam 1/2)Dodałam jeszcze 1 kiełbasę białą oraz 2 szczypty chili, można pominąć. W jednym dużym garnku gotujemy pokrojoną grubo białą kapustę ( solimy ją), można do niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę
Smaczne Zdrowemnie poezją smaku. Mój serniczek nie był aż tak bardzo słodki jak oryginał , bowiem porobiłam małe zmiany (mleko skondensowane słodzone zamieniłam na niesłodzone i dosłodziłam trochę ksylitolem), białą czekoladę zamieniłam na kremówkę z ksylitolem. Był idealny, nie za słodki (bo lubimy słodkie niezbyt słodkie), baaardzo wciągający, choć za dużo się go nie zje, jest bowiem baaardzo syty. Jeden kawałeczek(...)jeszcze ok.90 minut ( ja piekłam 100 minut, ale myślę, że powinnam jeszcze z 5-10 minut dodać) chyba, że pieczemy dokładnie wg oryginału, tzn. z mlekiem słodzonym i z białą czekoladą, wówczas wystarczy nam 90 minut.Wierzch: W misce wymieszać śmietanę z serem Philadelphia (do serka dodająć śmietanę) i mielonym ksylitolem (lub pudrem). Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić delikatnie
Smaczne ZdroweMakaron strozzapreti z bakłażanem, białą kiełbasą i opieńkami Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni. Tylko trzy składniki, a jaka uczta dla podniebienia! Smażony, słodkawy bakłażan, fenomenalnie współgra z opieńkami i podsmażaną białą kiełbasą. Polecam bardzo! Znacie moje zamiłowania do fikuśnych makaronów, dzis(...)powt ó rka pysznego makaronu strozzapreti (możecie poczytać o nim tu ) , a o bakłażanie tutaj . Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu strozzapreti 1/4 cebuli 2 małe białe kiełbaski 300 g opienków 1 duży bakłażan 2 łyżki oliwy natka pietruszki Sól, pieprz, do smaku olej do smażenia szybko umyć i osuszyć grzybki, pokroić na mniejsze kawałki
Mia Cucina Sofieta